Смекни!
smekni.com

Стихійні лиха в гідросфері (стр. 2 из 4)

Радіус вітрів ураганної сили може сягати понад 300 км, а просуваючись вперед утворювати пояс в 300 тисяч квадратних кілометрів, у вишину вони охоплюють усю товщу тропосфери, сягаючи вгору на 16–18 км від поверхні Землі. Сезон ураганів і тайфунів: серпень – жовтень.

В цей же час зливові дощі при вітрові, який досягав 160 км у годину, на валилися на Англію і були причиною загибелі 2 чоловік. Люди стадії жертвами стихійного лиха.Урагани це сезонне явище, сезони формування яких в більшості районів земної кулі мають період тривалості біля 6 місяців, як правило, і липня до жовтня. Але в західних районах північної половини Тихого океану вони можуть зароджуватися в будь-який період року.

Щорічно на земній кулі виникає та повністю розвивається не менше 70 іронічних циклонів зі штормовими та ураганними вітрами.

Частота не тропічних циклонів значно вища. Щорічно виникає багато сотень ураганів, але циклонів з ураганними вітрами та штормовою и лою буває значно менше. Так, наприклад, із 100 ураганів, які щорічно зароджуються над Атлантичним океаном повністю розвивається тільки біля десяти відсотків.

Однією з основних причин затримки розвитку ураганів вважається недостатній прогрів океану (менше 27°С). Багато циклонічних ураганів які зароджуються над океанами (морями) щорічно виходять на сушу, просуваючись в глибину до 2000–2500 км. Загальний шлях руху атлантичних ураганів від зародження до кінцевої стадії може складати понад 5000 км тривалістю біля 9 днів (максимум 4 неділі).

Бували випадки коли тропічні урагани, не втрачаючи сили переходили у не тропічні, при цьому тривалість їх дій збільшувалася до 25–27 днів. Це пояснюється тим, що нетропічні урагани мають значно більший діаметр з добре розвинутою центральною частиною.

Сила урагану залежить від стадії розвитку: від початку, коли швидкість вітру ще не досягла ураганної, через зрілу стадію до кінцевої, Максимальна сила характерна для найбільш тривалої, зрілої стадії розвитку урагану. Вона визначається дією одного чи декількох елементів:вітру, дощу, морських хвиль та штормову нагонів. Максимальну силу урагану визначає сумісна дія вітру та води. Найбільша руйнівна сила спостерігається у тих ураганів, які мають різко обмежений діаметр та дуже щільні стінки.

За рівнем інтенсивності урагани класифікуються на: слабі 120–160 км/г; сильні 161–220 км/г; екстремальні понад 221 км/г.

Ефективність рятувальних операцій залежить від ступеня вивченості та практичної готовності різних служб до ліквідації наслідків стихійного лиха.

Серед них:

своєчасне повідомлення місцевих органів влади, засобів масової інформації, населення про наближення урагану та небезпечні зони;

евакуація населення, оперативна доставка в укриття та сховища, накопичення запасів продовольчих товарів та будівельних матеріалів;

надання невідкладної допомоги потерпілим і ін.;

планова та координаційна діяльність всіх систем, служб та рятувальних засобів.

Після отримання повідомлення про ураган необхідно терміново приступити до проведення запобіжних робіт. Ці роботи полягають в тому, щоб закріпити недостатньо міцні конструкції та крани, закрити вентиляційні отвори, двері та вікна. Скло по можливості заклеїти смужками паперу, а великі вітрини оббити дошками. Двері та вікна з підвітряної сторони лишити відкритими, щоб зрівноважити внутрішній тиск в будівлі. З дахів, батонів забрати предмети, які при падінні можуть нанести травми людині.

В квартирах радіоприймачі та динаміки радіотрансляційної мережі необхідно тримати включеними, щоб почути повідомлення, розпорядження та пояснення про наявну ситуацію та правіша поведінки.

Людям необхідно потурбуватися яро аварійне джерело освітлення, створити запаси води та продуктів на 2–3 доби, зробити запас необхідних медикаментів та перев'язочного матеріалу. В будівлях необхідно знаходитися подалі від вікон, щоб не отримати травми від осколків вибитого вікна.

Самими безпечними місцями під час урагану є захисні споруди ЦС, підвали та внутрішні приміщення перших поверхів цегляних будівель.

Коли ураган застав людину на відкритій місцевості, краще всього знайти укриття в канаві, ямі, яру або будь – якій западині. Знайшовши таке місце необхідно лягти на дно та щільно притиснутися до землі.

Бурі

Це стихійне лихо природного походження має різноманітні прояви і зустрічається на території України майже скрізь. Бурі можуть призводити до значних змін температури та вологості повітря і супроводжуватися зливами, градом та осліплюючими спалахами блискавки яка поєднує вогнем небо та землю.

Бурі, які супроводжуються винятково сильними спалахами блискавки часто приносять велике лихо людині, спалюючи житло, діброви, вбиваючи людей.

Кожної миті на Землі буває в середньому 1800 гроз і спалахують сотні блискавок. За добу відбувається понад 40000 гроз, а за рік – понад 16 мільйонів. В горах грози бувають частіше ніж на рівнинах, а найбільш «грозонебезпечні» райони – тропіки й екваторіальна область. Найбільш «грозове» місце на нашій планеті – це район Бютензорга на острові Ява, де блискавки спалахують без упину 322 дні на рік.

Спалахи небесного вогню, сильні удари грому завжди мали сильний емоційний вплив на людину.

В язичних релігіях багатьох народів світу було божество, Бог чи навіть верховний Бог (наприклад, Перун у слов’ян. Зевс у греків), якому підкорялися грози зі всіма їх атрибутами.

Наші предки вірили в те, що Перун є творець блискавки та володар грому – тому повинен бути володарем всього іншого природі та світі людині. В Києві стояв дерев'яний ідол Перуна.

Щоб захистити себе від блискавки потрібно дотримуватися певних застережних заходів. Коли починається гроза необхідно зачинити вікна, двері, димоходи, бути подалі від вікон, печей, проводів, масивних металевих виробів. Не розмовляти по телефону, вимкнути радіоприймачі, з'єднані з антеною, встановленою на даху.

Якщо гроза застане в лісі, не ховайтеся від дощу під високими чи поодинокими деревами. Помічено, що блискавка найчастіше б'є в дуб, друге місце посідають інші листяні породи дерев, а третє – шпилькові – ялина й сосна.

На відкритому місці не можна ховатися в поодиноких необжитих будівлях; а також у стогах сіна, снопах. Сядьте на землю і спокійно переждіть грозу. Важливо – не панікувати. Треба знати, що поблизу удари блискавки утворюється «воронка напруг» – електричне поле; деякий час воно зберігається на місцевості і являє собою велику небезпеку для людей.

Бурі та грози можуть створювати сприятливі умови для формування та ініціювання таких стихійних явищ як повені, селеві потоки, лавинні та обвали.

Крім вологих бур майже на всій території України розповсюджені пилові бурі, особливо на торф’яних ґрунтах де були проведені невдалі меліорації.

Надзвичайно сильними були пилові бурі на Україні в 1946, і 1960 роках, коли вітри піднімали в повітря мільйони тон пилу, зірвавши його з площ близько мільйона гектарів.

Пилові бурі це складні атмосферні утворенняякі розповсюджуються на великі території, пов'язані з циклонічною діяльністю і характеризуються великими швидкостями вітру.

Пилові бурі бувають двох видів: потокові та вихрові.

Потокові бурі – це місцеве стихійне явище яке має невелике розповсюдження, починаючись та закінчуючись, як правило, ь одній області.

Вихрові бурі одночасно можуть охоплювати території до 1 млн. км2, зі швидкістю вітру понад 30 м/с. На щастя такі бурі трапляються рідко повторюючись через 30 40 років і тривають від декількох годин до декількох діб.

Висота підйому пилу при будь-яких пилових бурях може досягати 2 – 3 км. Найчастіше висота підйому пилу буває від І до 1,5 км.

За походженням пилові бурі поділяються на місцеві, транзитні та змішані.

Над щільною, твердою чи кам'янистою поверхнею утворюються без пилові бурі. Вони не є рідким явищем, але їх часто не помічають гак, як вони не спричиняють збитків.

Величина збитків та ефективність рятувальних операцій залежать від правильного зонування території, що підпадає під вплив бур, від точного виконання на них особливих будівельних норм та правил, від дотримання обмежень при розташуванні об'єктів народного господарства в небезпечних зонах.

Бурі часто повторюються та мають широке розповсюдження на території України тому важливим чинником для зменшення збитків має точність прогнозу, надійність профілактичних заходів га Особистий досвід людини, який визначає використання відомих заходів самозахисту та захисту матеріальних цінностей.

Точність прогнозу вихрових, пилових бур залежить від надійності синоптичної інформації. Великі бурі можуть бути розпізнані в місцях їх формування з космічних супутників погоди. На цій основі дають оперативні прогнози, як правило, за декілька годин до настання нього стихійного явища.

Профілактичні заходи, для зменшення негативних наслідків бур, включають: підготовку систем оповіщення населення, передачу інформації про швидкість вітру, розміри небезпечних зон, тривалість стихійного лиха. Профілактичні заходи захисту рекомендують до приходу бурі закріплювати техніку і інше обладнання та матеріальні цінності, які знаходяться на відкритих площадках і доступні діям вітру. До появи бурі припиняють рух наземних транспортних засобів і направляють його в гаражі та спеціальні укриття. В виробничих спорудах та жилих приміщеннях закривають двері, вікна, відключають електромережу, газ, воду і т.ін.

Рятувальні операції можуть включати поетапну евакуацію населення та проведення аварійно – відновлювальних робіт після припинення стихійного лиха. Населення, яке постраждало внаслідок стихії отримує відповідну допомогу. Завалені та пошкоджені під час лиха споруди та будівлі розбирають або ремонтують.