Смекни!
smekni.com

Австралія – держава і континет (стр. 1 из 2)

Управління освіти

ЗОШ № 6 м. Черкаси

РЕФЕРАТ

НА ТЕМУ:

Австралія – держава і континент

м. Черкаси 2009

Зміст

Вступ

ЕГП країни

Природні умови та ресурси

Населення

Господарство країни

Зовнішня політика

Вступ

Австралійський Союз (англ.Commonwealth of Australia), Австралія (англ.Australia, від лат. austrālis"південний")- держава в Південній півкулі, розташована на материку Австралія, острові Тасманія та кількох інших островах Індійського і Тихого океанів. Шоста за площею держава світу, єдина держава, що займає цілий материк.

ЕГП країни

Австралія - єдина держава у світі, що займає територію цілого континенту, тому Австралія має тільки морські кордони.Країнами-сусідами Австралії є Нова Зеландія, Індонезія, Папуа Нова Гвінея та інші острівні держави Океанії.Австралія віддалена від розвинених країн Америки та Європи, великих ринків сировини та збуту продукції, але безліч морських шляхів пов'язують Австралію з ними, а також Австралія відіграє важливу роль в азіатсько-тихоокеанському регіоні.

Висновок: Австралія займає територію цілого континенту і має тільки морські кордони, але Австралія знаходиться далеко від розвинених країн і це погано.

Природні умови та ресурси

Австралія багата різноманітними корисними копалинами.Нові відкриття мінеральних руд, зроблені на континенті за останні 10-15 років, висунули країну на одне з перших місць у світі за запасами і видобутку таких корисних копалин, як залізна руда, боксити, свинцево-цинкові руди.

Найбільші в Австралії поклади залізної руди, які почали розроблятися з 60-х років нашого століття, знаходяться в районі хребта Хамерслі на північно-заході країни (родовища Маунт-Ньюмен, Маунт-Голдсуерта та ін.)Залізна руда є також на островах Кулан і Кокату в затоці Кінга (на північному заході), в штаті Південна Австралія в хребті Мідлбек (Айрон-Ноб та ін) і на Тасманії - родовище Савідж-Рівер (у долині р..Савідж).

Великі родовища поліметалів (свинець, цинк з домішкою срібла і міді) знаходяться в західній частині пустельної штату Новий Південний Уельс - родовище Брокен-Хілл.Важливий центр видобутку кольорових металів (міді, свинцю, цинку) склався близько родовища Маунт-Айза (у штаті Квінсленд).Поклади поліметалів і міді є також на Тасманії (Рід-розберусь і Маунт-Лайєлла), міді - у Теннант-Крику (Північна Територія) та в інших місцях.

Основні запаси золота зосереджені у виступах докембрійського фундаменту і на південно-заході материка (штат Західна Австралія), в районі міст Калгурлі і Кулгарді, Норсмен і Уілуна, а також у Квінсленді.Більш дрібні родовища зустрічаються майже у всіх штатах.

Боксити залягають на півострові Кейп-Йорк (родовище Уейпа) і Арнемленд (родовище гов), а також на південно-заході, в хребті Дарлінг (родовище Джаррадейл).

Містять марганець руди знаходяться на острові Грут-Айленд - в затоці Карпентарія і на північно-заході країни - в районі Пілбари.

Родовища урану виявлені в різних частинах материка: на півночі (півострів Арнемленд) - неподалік від річок Саут і Іст-Аллігейтор, в штаті Південна Австралія - близько оз.Фром, в штаті Квінсленд - родовище Мері-Катлін і в західній частині країни - родовище Йілліррі.

Основні поклади кам'яного вугілля розташовані в східній частині материка.Найбільш великі родовища як коксівного, так і некоксующегося кам'яного вугілля розробляються біля міст Ньюкасл і Літгоу (штат Новий Південний Уельс) і міст Коллінсвілл, Блер-Атол, Обдурювання, Баралаба і Моура-Кіанг в штаті Квінсленд.

Геологічними дослідженнями встановлено, що в надрах Австралійського материка і на шельфі біля його берегів знаходяться великі родовища нафти і природного газу.Нафта знайдена і добувається в штаті Квінсленд (родовище Муні, Олтон і Беннет), на острові Барроу біля північно-західного узбережжя материка, а також на континентальному шельфі біля південного узбережжя штату Вікторія (родовище Кінгфіш).Поклади газу (найбільше родовище Ранке) і нафти виявлені також на шельфі біля північно-західних берегів материка.

В Австралії є великі родовища хрому (штат Квінсленд), Гінгін, Донгара, Мандарра (Західна Австралія), Марлін (штат Вікторія).

З неметалічних корисних копалин зустрічаються різні по своїй якості і промислового використання глини, піски, вапняки, азбест, а також слюда.

Водні ресурси самого континенту невеликі, але найбільш розвинена річкова мережа на острові Тасманія. Річки там мають змішане дощове і снігове харчування та повноводні протягом всього року.Вони стікають з гір і тому бурхливі, порожистим і володіють великими запасами гідроенергії.Остання широко використовується для будівництва гідроелектростанцій. Наявність дешевої електроенергії сприяє розвитку на Тасманії енергоємних виробництв, таких, як виплавка чистих електролітних металів, виготовлення целюлози ін.

Річки, що стікають з східних схилів Великого Вододільного хребта, - короткі, у верхів'ях течуть у вузьких ущелинах.Тут вони цілком можуть бути використані, а почасти вже використовуються для будівництва ГЕС. При виході на прибережну рівнину річки сповільнюють свій плин, їхня глибина збільшується.Багато хто з них у гирлових частинах навіть доступні для великих океанських суден.Річка Кларенс судноплавна на 100 км від гирла, а Хоксбері - на 300 км.Об'єм стоку і режим цих річок різні і залежать від кількості опадів і часу їх випадіння.

На західних схилах Великого Вододільного хребта беруть початок річки, що прокладає свій шлях по внутрішніх рівнин.У районі гори Косцюшко починається найбагатоводніша річка в Австралії - Муррей.У горах ж зароджується і її найбільш великі притоки - Дарлінг, Маррамбіджи, Гоулбері і деякі інші.

Харчування р.Муррей та її проток головним чином дощове і у меншій мірі снігове.Ці річки найбільш повноводні на початку літа, коли в горах тане сніг.У суху пору року вони сильно міліють, а деякі з приток Муррея розпадаються на окремі стоячі водойми. Майже на всіх річках системи Муррея побудовані дамби і загати, біля яких створені водосховища, де збирають паводкові води, що використовуються для зрошення полів, садів і пасовищ.

Річки північного та західного узбережжя Австралії мілководні і порівняно невеликі.Найдовша з них - Фліндерс впадає в затоку Карпентарія.Ці ріки мають дощове живлення, і їх водоносність сильно змінюється в різні пори року.

Річки, сток яких спрямований у внутрішні області материка, такі як Куперс-Крік (Барки), Дайамант-іну та ін, позбавлені не тільки постійного стоку, але й постійного, чітко вираженого русла.В Австралії такі тимчасові ріки називають криками.Вони наповнюються водою тільки під час короткочасних злив.Незабаром після дощу русло річки знову перетворюється в суху піщану улоговину, часто не має навіть певних обрисів.

Більшість озер Австралії, як і річки, харчуються дощовими водами.Вони не мають ні постійного рівня, ні стоку.Влітку озера пересихають і являють собою неглибокі солончакові западини.Шар солі на дні іноді досягає 1,5 м.

У навколишніх Австралію морях добувають морського звіра, ловлять рибу.У морських водах розводять їстівних устриць.В теплих прибережних водах на півночі і північному сході ведеться промисел морських трепанги, крокодилів і молюсків-жемчужніц.Основний центр штучного розведення останніх знаходиться в районі півострова Коберг (Арнемленд).Саме тут, в теплих водах Арафурського моря і затоки Ван-Дімен, були проведені перші досліди по створенню спеціальних опадів.Проводилися ці досліди одній з австралійських компаній за участю японських фахівців.Було встановлено, що молюски-жемчужніци, вирощувані в теплих водах біля північного узбережжя Австралії, дають більший перли, ніж біля берегів Японії, і в значно коротший термін.В даний час розведення молюсків-жемчужніц широко поширився по північному і почасти північно-східному побережжю.

Так як Австралійський материк тривалий час, починаючи з середини крейдового періоду, знаходився в умовах ізоляції від інших частин земної кулі, його рослинний світ дуже своєрідний.З 12 тис. видів вищих рослин понад 9 тис. - ендеміки, тобто виростають тільки на Австралійському континенті.Серед ендеміків - багато видів евкаліптів і акацій, найбільш типових для Австралії сімейств рослин.У той же час тут зустрічаються й такі рослини, які притаманні Південній Америці (наприклад, південний бук), Південній Африці (представників сімейства протейній) і островах Малайського архіпелагу (фікус, пандануси та ін.)Це свідчить про те, що багато мільйонів років тому між материками існували сухопутні зв'язку.

Оскільки клімат більшій частині території Австралії відрізняється різкою посушливістю, в її флорі панують сухолюбівие рослини: особливі злаки, евкаліпти, зонтичні акації, сукулентні дерева (пляшкове дерево та ін.)Дерева, що належать до цих спільнот, мають потужну кореневу систему, яка на 10-20, а іноді на 30 м йде в землю, завдяки чому вони, як насос, висмоктують вологу з великих глибин.Вузькі і сухі листя цих дерев пофарбовані більшою частиною в тьмяний сіро-зеленуватий колір.У деяких з них листя звернені до сонця ребром, що сприяє зменшенню випаровування води з їх поверхні.

На крайній півночі і північному заході країни, де спекотно і теплі північно-західні мусони приносять вологу, виростають дощові тропічні ліси.У їх складі переважають деревному гігантські евкаліпти, фікуси, пальми, пандануси з вузькими довгими листям та інГуста листя дерев утворює майже суцільний покрив, затінюючі землю.Подекуди на самому узбережжі зустрічаються зарості бамбука.У тих місцях, де береги плоскі і мулисті, розвивається мангрові рослинність.

Дощові ліси у вигляді вузьких галерей простягаються на порівняно невеликі відстані всередину материка по долинах річок.

Чим далі на південь, тим суші стає клімат і сильніше відчувається гарячий подих пустель.Лісовий покрив поступово рідшає.Евкаліпти і акації зонтичні розташовуються групами.Це зона вологих саван, що протягнулася в широтному напрямку на південь від зони тропічних лісів.За своїм виглядом савани з рідкісними групами дерев нагадують парки.Чагарникового підросту в них немає.Сонячний світло вільно проникає крізь решето дрібних листя дерев і падає на землю, вкриту високою густою травою.Облисіння савани - прекрасні пасовища для овець і великої рогатої худоби.