Смекни!
smekni.com

Великобритания (стр. 2 из 2)

5. Громадянство

Починаючи з 1 листопадом 2005 року кандидати на отримання британського громадянства повинні здавати спеціальний тест «Life in UK» на знання історії, культури і традицій, а також основ державного устрою Великобританії і суспільного життя цієї країни.

Тест, розрахований на 45 хвилин і що складається з 24 питань з варіантами відповідей, є обов'язковим для отримання підданства. Раніше Лондон ввів обов'язковий тест на знання англійської мови, а також систему оцінки кваліфікації і запитаної трудових навиків іммігрантів.

Одержати необхідні для проходження іспиту знання майбутні громадяни зможуть на спеціально організованих для них курсах. На думку розробників законодавства, ці знання допоможуть іммігрантам швидше інтегруватися в британське суспільство, у тому числі усвідомити свої права і обов'язки.

В 2004 році заяви на отримання громадянства Великобританії подали 140870 чоловік, що на 12 відсотків більше, ніж в 2003 році.

6. Економіка

Переваги: провідна економіка у сфері фінансових послуг, фармакологічної і військової промисловості. Стабільні ТНК. Високоточні технології і хайтек (телекомунікації і біотехнології). Здобич нафти і газу з Північного моря. Інновації в розробках програмного забезпечення. Гнучкі умови праці. Успішно уловлює тенденції в зниженні курсів валют. Низьке безробіття (в 2004 р. 4 %).

Слабкі сторони: з 70-х рр. виробничий спад, особливо у важкій і автомобільній промисловості. Багато інвестиційних рішень розраховано на швидкий прибуток. Відмова від введення євро загрожує ведучій в ЄС ролі залучення іноземних інвестицій; ряд крупних інвесторів вже закрили свої виробництва.

Великобританія — високорозвинута індустріальна країна, крупний постачальник готової промислової продукції на світовий ринок і крупний експортер капіталу (переважно в розвинені країни). ВВП на душу населення 16070 доларів в рік. Займає 13 місце в світі по рівню життя населення. Здобич нафти і природного газу (в основному на шельфі Північного моря), кам'яного вугілля. Найбільш розвинені машинобудування (орієнтовано на випуск нестандартної продукції, а також різних видів і типів машин), у тому числі електротехнічне і електронне, транспортне (включаючи крупне авіаракето-, автомобіле- і суднобудування), верстатобудування, сільськогосподарське, виробництво промислового устаткування, підйомно-транспортної техніки і ін., хімічне і нафтохімічне (Великобританія займає одне з провідних місць в світі по виробництву і експорту синтетичних волокон і фарбників, пластмас, миючих засобів, добрив і ін.), фармацевтична, нафтопереробна промисловість, чорна (якісні стали) і кольорова (олово, алюміній) металургія. Найстаріша галузь англійської промисловості — текстильна — втратила колишнє значення. Крупна харчовосмакова (традиційне виробництво віскі, пиво; переробка імпортної сільськогосподарської сировини) промисловість; виробництво взуття, трикотажу; відомий англійський фарфор. В сільському господарстві переважає молочне і м'ясо-молочне скотарство і беконне свиноводство; мясо-шерстне вівчарство. Вирощують переважно ячмінь, пшеницю, цукровий буряк, овес, картоплю. Овочівництво і плодівництво (крупне парниково-тепличне господарство), квітникарство (нарциси, тюльпани).

Грошова одиниця — фунт стерлінгів = 100 пенсів.

7. Культура

Культура Сполученого Королівства багата і різноманітна. Вона значною мірою впливає на культуру у світовому масштабі. Великобританія володіє сильними культурними зв'язками з своїми колишніми колоніями, особливо з тими державами, де англійська мова є державною. Значний внесок в британську культуру за останні півстоліття внесли іммігранти з індійського субконтинента і з країн Карибського басейну. В процесі формування Сполученого Королівства до його складу увійшли колишні незалежні держави з відмінними один від одного культурами, які слід розглядати окремо.

Національні газети: Times, Guardian, Independent, Daily Telegraph, Observer, Financial Times, Daily Express, Sun, Mirror, People.

8. Релігія

Вестмінстерське абатство — місце коронації британських монархів — Верховних Правителів Церкви Англії

На території Англії існує церква з державним статусом — Церква Англії, світський глава якої — британський монарх. Церква Англії — одна з помісних церков, що входять в англіканське співтовариство, що має своїм духовним лідером Архієпископа Кентерберійського.

Згідно дослідженням, Сполучене Королівство — країна з переважно секулярним населенням: лише 38 % людей заявляють про свою віру в Бога («а God»), хоча, за даними Церкви Англії на 2005 рік, «72 % населення Англії вказали свою релігійну приналежність як християнську».

Згідно опублікованому в квітні 2008 року дослідженню, проведеному християнською добродійною фундацією Joseph Rowntree Foundation, «переважаючою думкою» є погляд на релігію як на «соціальне зло».

9. Військові сили Великобританії

Емблема ВС Великобританії

Військові сили Великобританії (англ. British Armed Forces) Головнокомандуючим британських Військових сил є британський монарх, королева Єлизавета II. ВС Великобританії знаходяться під управлінням Оборонної Ради Міністерства Оборони. Основною задачею британських Військових сил є захист Сполученого Королівства і його заморських територій, просування інтересів безпеки Великобританії і підтримка міжнародних миротворчих зусиль. Також вс Великобританії активні і постійні учасники операцій НАТО і сил коаліції в Іраку і Афганістані.

10. Відносини з Російською Федерацією

Співпраця Росії і Великобританії здійснюється в основному через структури європейського союзу. Двостороння співпраця таким чином виключає деякі аспекти, включені в програму ЄС-Росія, наприклад, боротьба із злочинністю, військові навчання і наукові семінари з питань оборони. На рівні Росія-Великобританія розглядаються наступні питання: безпека в області енергетики, ядерних розробок, технологій і новітніх конструкторських розробок. Проводяться сумісні консультації по розробках у сфері контролю на підприємствах, в держустановах і на вулицях (тут держави виходять на особливий рівень співпраці через складність і пікантність питання, проводяться консультації по удосконаленню існуючих систем контролю, стеження і фіксацію відвідуваної, появи, ін.). Це дозволяє обом країнам підвищувати рівень безпеки населення і державних структур і стає пріоритетним напрямом у відносинах держав в області оборони і безпеки.

Так, наприклад, події з незгодою сторін по екстрадиції громадян (Лугового з території Росії і Березовського з Великобританії), висилка дипломатичних осіб і припинення співпраці, що послідувала, в деяких областях ніяк не позначилися на сумісних консультаціях по предметах контролю і забезпеченні безпеки. Також незачепленої політичними скандалами залишається сфера боротьби з тероризмом, де сторони відкрито виказують зацікавленість в співпраці, взаємних розробках і передачі досвіду в питаннях протистояння даній загрозі. Британська сторона виділяє важливість боротьби з тероризмом, як основоположну російсько-британських відносин, найважливішу сферу співпраці в цілому і позиціонує дану область вище за «політичні непорозуміння». Про це свідчить заява міністра Великобританії по європейських справах Джима Мерфі: «в плані протидії тероризму ми дуже тісно співробітничаємо і продовжимо співпрацю».

В умовах непростого положення російсько-британської дипломатії, численних скандалів, невиконаних вимог і претензій, небажання йти на поступки, гучних репортажів новин і критичної статі, що не перестає розвивати тему задач і цілей Березовського, політичних вбивств, причетності російських спецслужб до смерті британських підданих, розвідувальної діяльності британських спецслужб на території РФ, проч., знижується можливість ефективної кооперації, зменшується кількість двосторонніх проектів.

Британські спецслужби заявили 3/07/2008 р., що тільки терор «Аль-Каїди» і ядерна програма Ірану несуть в собі велику небезпеку для безпеки Великобританії, ніж Росія. [http://news.mail.ru/politics/1859747/ News.mail.ru: