Смекни!
smekni.com

Міста Австралії та Океанії (стр. 1 из 3)

РЕФЕРАТ

на тему: «Міста Австралії та Океанії»

Апіа. Західне Самоа

Апіа є столицею, єдиним містом і основним портом незалежної держави Західне Самоа.Апіа розташована на північному березі острова Уполу.Населення становить 33000 жителів.

Перші поселення в районі Апіа датуються приблизно 1000 років до н.е.., коли на острові виселилася полінезійці.Європейці вперше з'явилися тут на початку XVIII століття, а ще через століття сюди почали прибувати місіонери з Європи.До кінця XIX століття на бухту й острови Самоа претендували три найбільші держави: Великобританія, Німеччина і Сполучені Штати Америки.Їх протистояння досягло вершини в 1889 році, коли кожна держава направило в цей регіон військові кораблі.Інцидент закінчився зовсім зненацька, коли на острови налетів тайфун і знищив шість кораблів, чия загибель спричинила за собою загибель кількох моряків.

Незабаром після цього острова поділили між собою Німеччина і США. Апіа стала столицею німецької колонії й пробула їй з 1899 по 1914 рік.

Після першої світової війни, згідно з постановою Ліги Націй, керування територією перейшло до Нової Зеландії.Пізніше країна перейшла під опіку ООН. Апіа залишилася столицею, коли в 1962 году країна здобула незалежність.

Будинки із солом'яними дахами сусідять тут із сучасними офісами упорядкованими.У порт міста часто заходять кораблі, що курсують у південній частині Тихого океану.Вони завантажуються копрою, бананами і бобами какао - основними експортними товарами країни.У місті є міжнародний аеропорт.Історичні пам'ятки міста приваблюють велику кількість туристів. Центр Апіа забудований одноповерховими й двоповерховими будинками європейського типу, над якими могутньо піднімаються церковні дзвіниці.У місті є обсерваторія, три готелі, дрібні підприємства, контори іноземних компаній, а також урядові установи.У передмісті Апіа перебуває садиба відомого шотландського письменника Р.Л. Стівенсона. Останні роки свого життя він провів у затишному будинку, який побудував сам на пагорбі на південній околиці міста. Могила та пам'ятник Стівенсоном знаходяться на скелі, що височіє над островом,іщорокуприваблюють натовпи туристів.

Частина населення зайнята в сфері туризму, але більшість жителів займається сільським господарством.Нові робочі місця з'явилися після відкриття в пригороді столиці заводу автомобільних частин.У місті працюють два університети.

Баірікі. Кірібаті

Місто Баірікі, розташований на атолі Тарава в центральній частині Тихого океану, є столицею держави Кірібаті.Населення міста становить близько 29000 жителів.

Атолл Тарава являє собою ланцюг коралових острівців, загальна територія яких складає 23 км2.Найбільшими є острови Баірікі, Бетіо, Бонрікі і Бікенібеу.Тарава є морським портом і торговим центром країни.Тут також розташований міжнародний аеропорт.Є свій університет.З усіх островів Кірібаті тільки тут є дороги з твердим покриттям.Їхня протяжність становить 29км.

Під час другої світової війни в 1943 році атол Тарава був центром великого битви на тихоокеанському фронті.Японські війська, що займали острови, були розбиті флотом Сполучених Штатів.Після війни Баірікі був призначений столицею британської колонії островів Гілберта і Елліс, а в 1979 році отримав статус столиці незавісімого держави Кірібаті.

Головною статтею експорту є копра і фосфати.

Веллінгтон. Нова Зеландія

У 1865 році столиця Нової Зеландії перемістилася з міста Аукленд в Веллінгтон, розташований на Північному острові.Місто було засновано в 1840 році і названий на ім'я А. Велінгтона.Населення складає 152 тисяч жителів.

Будучи розташованим в аграрному регіоні.Веллінгтон є головним морським портом (вантажообіг близько 15 млн. т на рік), залізничним вузлом, центром торгівлі і промисловості.Головне місце займає харчова промисловість.Також розвинені машинобудування, металургія, деревообробна, паперова і легка галузі промисловості.Значний внесок в економіку міста робить туризм.Є свій міжнародний аеропорт.

Веллінгтон є центром культури та освіти.Тут знаходяться університет, Королівське товариство Нової Зеландії, Новозеландська академія витончених мистецтв, Національна художня галерея, Картеровская обсерваторія, Національний музей.Серед інших визначних пам'яток - будівлю парламенту і англіканська церква.

Канберра. Австралія

Канберра - столиця Австралії - є одним з перших прикладів сучасно спланованого міста.Місто є самостійною адміністративною одиницею.Населення складає близько 310 тисяч жителів.

У 1824 році на місці Канберри вперше оселилися європейці, чисельність яких, проте, залишалася невеликий до XXстоліття. На початкуXXстоліття місто стало столицею Австралії. Американський архітектор Уолтер Берлі Гріффін переміг у міжнародному конкурсі на кращий дизайн нового міста.За його планом і був побудований місто, спочатку замислювався як столиця. Будівництво Канберри почалося в 1913 році, а в 1927 році національний парламент перемістився сюди з Мельбурну, що був місцем його перебування з 1901 року.

Сьогодні Канберра - сучасний, швидко зростаючий місто, хоча його населення складає всього лише одну десяту від населення Мельбурна.Місто розташоване в аграрному районі південно-західній частині Австралії, недалеко від снігових вершин гірського ланцюга. Канберра стоїть на річці Молонгло, недалеко від штучного озера під назвою Берлі Гріффін.

Основні джерела доходу міста - туризм, харчова, поліграфічна і легка промисловість.Є свій міжнародний аеропорт.Головні визначні пам'ятки столиці - сучасна будівля парламенту, корабель-музей капітана Кука. Канберра є центром культури та освіти.Тут знаходяться Національна бібліотека, виставкові павільйони і університети, Австралійська академія наук, а також головне відділення найбільшого дослідного інституту Австралії - Інституту наукових і промислових досліджень Співдружності.

Корорий. Пала

Місто Корорий розташований на північному узбережжі острова Корорий.Це місто - густонаселений центр і столиця Палау - архіпелагу з близько 200 островів, які утворили незалежну республіку в західній частині Тихого Океану.Протягом XIX і XY століть глобальні військові сили змагалися за контроль над стратегічно важливим островом корорий.

Тисячі років тому з південного заходу у Palau переселилися азіати, що стали предками населення цього архіпелагу.Іспанські дослідники відвідували острова в XVIII столітті.Одне з таких подорожей призвело до катастрофи на острові корорий, коли іспанський галеон розбився неподалік від берегів острова в 1783 році, піддавши його жителів зараження смертельними європейськими хворобами, проти яких у них не було імунітету.Десятки тисяч місцевих жителів померли, внаслідок чого населення на острові скоротилася до декількох тисяч людей.

Іспанці пред'явили права на Палау в 1886 році, але три роки потому, після їх поразки у війні з Америкою, вони продали острова Німеччини.Німецька влада управляли на островах до тих пір, поки японці не захопили Палау в ході першої світової війни.Після закінчення першої світової війни, згідно з постановою Ліги Націй, влади імперіалістичної Японії керували цим архіпелагом в післявоєнний період, посилаючи сюди працювати тисячі японців і управляючи розвитком сільського господарства на плантаціях, а також будівництвом дорігі каналізаційних систем.

Незадовго до початку другої світової війни Японія перетворила острів корорий в закриту військову зону і розмістила на ньому військову базу для контролю над південною частиною Тихого океану.Але повітряні сили союзників під час війни розбомбили опорні пункти Японії на острові.Повітряні сили союзників завдали удару, в результаті якої було завдано сильного збитку японським військовим установок, а в 1944 році Японія втратила контроль над архіпелагом.Після другої світової війни ООН передала корорий і прилеглі острови під опіку США. Острів зберігав цей статус до 1993 року, коли шляхом всенародного голосування був прийнятий незвичайний акт, текст якого був вперше запропонований ще в 1970 році.Палау та США уклали угоду на 50 років, що передбачає передачу території острова в користування американських військових в обмін на гарантії захисту та фінансової допомоги.

Сьогодні багато сучасні будівлі в корорий складають урядовий сектор міста.Намітилася в останні роки брак місця змусила перенести будівництво деяких адміністративних будівель на острів БабелСУАП на північ від острова корорий.

У 1996 році міст і акведук між островами корорий іБабелсуап перестав функціонувати. Влада острова ввели в експлуатацію парою і склали плани завершення будівництванового моста в найближчі роки.

Сьогодні десятки тисяч туристів, що приїжджають на острів кожен рік, не перестають захоплюватися красою узбережжя, кораловими рифами, що осліплює відвідувачів своєю пишністю і різноманітністю морської флори і фауни.

Зарубіжні інвестори, які сколочують капітал на індустрії туризму, побудували кілька курортних готелів.Також існують плани перебудови та покращення аеропорту на Бабелсуапе.Крім туристичного бізнесу багато жителів острова займаються видобутком і переробкою морепродуктів (в основному тунця), а також судноремонтом.

Нукуалофа. Тонга

Нукуалофа - столиця і головний порт держави Тонга - розташований на північному березі острова Тонгатапу в Тихому океані.Тонгатапу - найбільший острів країни.Населення міста - 34000 жителів.Південні пляжі Тихого океану приваблюють в Нукуалофа коженрік все більше число туристів.

Хоча перші поселення полінезійців з'явилися на острові 3000 років тому, уряд переїхав до Нукуалофа тільки в XIX столітті.Протягом декількох сторіч місто служило політичним центром Тонга, але королівською резиденцією він став тільки після того, як у 1860-х роках острів вирішив політичні проблеми.

У XVII столітті голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, що досяг берегів острова Тонгатапу, хоча архіпелаг був відкритий за кілька десятиліть до цього його співвітчизником. Наприкінці XVIII століття острів двічі відвідав капітан Джеймс Кук, за яким був ще цілий ряд дослідників.І лише на рубежі XVIII і XIX століть тут з'явилися перші поселення європейців.