Смекни!
smekni.com

Азербайджан сьогодні, історії нафтовидобутку (стр. 1 из 2)

КОНТРОЛЬНА РОБОТА ПО ТЕМІ:

Азербайджан сьогодні, історії нафтовидобутку


ЗМІСТ

ВСТУП

«ЧОРНЕ ЗОЛОТО» ІМПЕРІЇ, історії нафтовидобутку

РОСІЙСЬКА ІСТОРІЯ ШВЕДСЬКОЇ СІМ'Ї

СУЧАСНИЙ АЗЕРБАЙДЖАН

НАФТОВІ КАМІННЯ

Грозненський ЗАПАС

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА


ВСТУП

Видобуток нафти в Азербайджані нерозривно пов'язана початком нафтовидобутку, як у Росії, так і в усьому світі з XVIII століття. Якщо говорити про історію нафтовидобутку в Азербайджані, то не можна не розповісти про історію нафтовидобутку в цілому.

У своїй роботі я розповім про історію розвитку нафтовидобутку в Росії і Азербайджані, про роботу братів Нобелів, про творців нафтопроводу і танкерів для перевезення нафти.

Як історико-політичний розвиток країн Росії та Азербайджану не завжди благотворно впливає на розвиток нафтової галузі та економіку країн у цілому. Про сучасний Азербайджані, 70% території якого є потенціалом для розвитку нафтової та газової промисловості.Про розробку першого морського родовища «Нафтові камені» і втрати Грозненської нафти.


«ЧОРНЕ ЗОЛОТО» ІМПЕРІЇ, історії нафтовидобутку

Історія нафтовидобутку в нашій країні налічує не одне століття. А точніше - три. Як відомо, майже все хороше, так само як і погане, в Росії почалося з царя Петра Великого. Російська нафта не була винятком. Відомий навіть її формальний день народження. Перша російська газета "Ведомости", редактором якої був сам цар, 2 січня 1703 повідомляла: "З Казані пишуть, що на річці Соку знайшли багато нафти. Петро високо оцінив нафту, вважаючи, що цей мінерал, якщо не нам, то нашим нащадкам вельми корисний буде ". І мав рацію.

Практичне застосування нафти та продуктів її переробки в промисловості і в побуті виявилося залежно від стану науково-технічної думки. Нафтові родовища в ХVIII столітті відкривалися в Росії з завидною постійністю, але їх використання залишалося на самому примітивному рівні.

У 1721 році на річці Ухті в Пустозерській повіті інженер Григорій Черепанов знайшов нафтові джерела, але їх промислова розробка виявилася збитковою через високу собівартість. Однак, заводи по перегонці нафти в цьому районі все ж таки були побудовані двома купцями незалежно один від одного - Набатова і Прядуновим. Щоправда, зі смертю і першого, і другого організовані ними нафтові виробництва прийшли в занепад, а потім і зовсім були занедбані.

Як відомо, війни з-за нафти почалися не вчора. Росія воювала з турками через Баку і його околиць багато років. У 1806 році російські оволоділи цією територій, що було офіційно підтверджено Гюлістанський світом 1813 року. У 1821 році нафтові колодязі бакинських родовищ були віддані на відкуп купцю Мірзоєву. У 1823 році на Кавказі з'явився перший нафтоперегінний завод трьох братів-селян Дубініна в Моздоку, потім купців Воскобойникова в Балаханов і Кокорева в Сураханах (Азербайджан). З цього часу Росія щорічно видобувала близько 4000 тонн нафти в рік і займала почесне перше місце у світі. Аж до 1872 року діяла відкупна система, за якою родовища кожні чотири роки змінювали власників, так що росла собівартість, а інвестиції падали - гарантії продовження розробок не було ніяких.

У 1853 році у Львові сталася подія, якщо не перевернуло світ, то вже точно освітлювала його по-новому. Аптекарі Іван Лукасевич і Ян Зех винайшли безпечну гасову лампу. На інших підмосковних дачах вона в ході і понині. Керосиновое висвітлення в Росії, де майже 200 днів у році бувають темні і дуже довгі вечори, швидко увійшло в повсякденний побут. Виробництво гасу різко збільшилася. Так, тільки один завод Василя Кокорева в Сураханах щорічно переробляв 100 тисяч пудів нафти. Великі нафтопереробні підприємства з'явилися буквально скрізь, куди можна було транспортувати сиру нафту. Навіть у Москві діяв завод акціонерного товариства К. Зіллер. Багато підприємств переробляли понад 300 тисяч тонн нафти щорічно.

Взагалі-то в Росії аж до 1877 року більше користувалися американським гасом, але восени того пріснопам'ятного року міністр фінансів граф М.Х. Рейтери перевів на золоте числення стягування мит з імпортного гасу і в той же час відмінив казенний акциз зі своїх, російських підприємців. У результаті імпорт скоротився в п'ять разів, а виробництво гасу в Росії збільшилася в п'ятнадцять. Проте наша держава чомусь ніколи не любило курок, що несуть золоті яйця. Через 11 років на російську гас були накладені такі податки, що виробляти його стало собі в збиток. Втім, вітчизняні підприємці не сумували Вони перейшли на виробництво мазуту, і щорічно скарбниця стала втрачати 30 млн. рублів через зниження виробництва гасу.

Великий російський хімік Дмитро Іванович Менделєєв одним з перших в Росії зрозумів, що нафта - це невиправна джерело мінеральної сировини. "Нафта - не паливо, топити можна й асигнаціями", - писав він у зверненні до всіх нафтопромисловця, закликаючи їх зайнятися більш глибокою переробкою нафти і витягом з неї всіх найцінніших продуктів.

РОСІЙСЬКА ІСТОРІЯ ШВЕДСЬКОЇ СІМ'Ї

У другій половині ХІХ століття в Росії поступово складалися кілька нафтових імперій. Одна з них належала сімейству Нобелів, так що в Нобелівської премії чималу частку становлять саме російські гроші.

З середини XIX століття і аж до Жовтневої революції одну з найважливіших ролей у російській економіці грала сім'я Нобелів - міжнародних підприємців шведського походження. Вони багато в чому задавали тон в російському військово-промисловому комплексі, і вони ж стояли біля витоків російського паливно-енергетичного комплексу. На відміну від сучасних олігархів практично усі вони були не тільки бізнесменами, але і винахідниками. Нобелі не перерозподіляли, а створювали. Стратегія товариства братів Нобель з постачання паливом Росії була проста і визначалася, одним словом розмаху. Товариству належало 150 підприємств по збуту продукції з нафти. Більш того, "Товариство" так побудувало свою політику, що на нафту з вугілля поступово стали переходити залізниці - Курська, Рязанська, Вяземська.

У 1873 році на Кавказ приїхав представник молодшої гілки роду Роберт Нобель. Тоді якраз почався черговий криза, і ціна на пуд нафти впала з 45 до 2-3 копійок. Через п'ять років брати Роберт і Людвіг Нобелі володіли 7 з 301 загальноросійськими свердловинами, нафтоносними ділянками, нафтопроводом і першим у світі металевим танкером.

У 1879 році було створено "Товариство нафтових промислів братів Нобель" (скорочено "Бранобель"). Нафта добувалася на Апшеронському півострові, на території нинішнього Азербайджану, що входив тоді до складу Російської Імперії. Головна контора ж товариства "Бранобель" розташовувалася в Москві, в лівому крилі Політехнічного музею, недалеко від нинішнього Міністерства енергетики. Брати Нобелі не просто змогли незабаром зайняти лідируючі позиції в російському нафтовому бізнесі, але і вперше в світі впровадили в цій області безліч революційних технічних нововведень. Вони почали зливати нафту замість ям - в металеві цистерни. Вони ж створили перший танкерний флот на Волзі і Каспії.

Для них видатний російський інженер Шухов побудував перший промисловий нафтопровід. До цього ж нафта перевозилася в бурдюках бочках силами віслюків. Основними конкурентами Нобелів в кавказькому нафтовому бізнесі були міжнародні підприємці Ротшильди. З питання про те, чи припустимо вивозити з Росії сиру нафту, між ними розгорілася неабияка інформаційно-лобістська війна. У якій були задіяні всі: і тодішня російська преса, і великий російський хімік Дмитро Менделєєв, і імператор Олександр III. Нобелі були зацікавлені в тому, щоб нафта перероблялася в Росії, а на експорт йшов гас. Ротшильди домагалися зворотного. У нелегкій боротьбі перемогла протекціоністська точка зору. І при царях Росія сиру нафту не вивозила - тільки гас.

До кінця XIX століття Росія з видобутку нафти випередила тодішнього світового лідера - США. У 1901 році 53 відсотки нафти, видобутої у світі, видобувалося в Російській Імперії. 90 відсотків цієї видобутку контролювали Нобелі. У 1905 році на Бакинських нафтових промислах збунтували чорнороби-перси. На заклик ісламських фундаменталістів (попередників сьогоднішніх талібів) вони почали палити нафту і громити все навколо. Що було далі з російським капіталізмом, добре відомо всім. Сім'я Нобелів виїхала за кордон.

СУЧАСНИЙ АЗЕРБАЙДЖАН

Азербайджан знаходиться в східній частині Південного Кавказу, на березі Каспійського моря. Протяжність берегової лінії складає 713 км. Це колишня Радянська Соціалістична республіка, - один з найстаріших та найвідоміших регіонів видобутку нафти у світі. Суверенною державою Азербайджанська Республіка стала 18 жовтня 1991 року. Азербайджан має спільні кордони на півдні з Іраном і з Туреччиною, на півночі з Росією, на північно-заході з Грузією, на заході з Вірменією. Столиця Азербайджану - Баку. Великі міста - Мінгечаур, Сумгаїт, Гянджа, Нахічевань, Шеки, та ін. Глава держави - президент (з 1993 року по теперішній час - Гейдар Алієв). Законодавчий орган - однопалатний парламент (Міллі Меджліс). Національна валюта - манат.

Близько 70% території Азербайджанської Республіки вважаються перспективними на нафту і газ. Тому не дивно, що основа економіки республіки - нафтова і газова галузі, які знаходяться під контролем Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки (ДНКАР). Президент ДНКАР в даний час - Натік Алієв. У частині Каспійського моря, що прилягає до території Азербайджану, виявлено та підготовлено до розробки близько 140 структур. Велика частина родовищ на суші відносяться до "старих", з високим показником виробленості запасів.

Азербайджан - одна з небагатьох колишніх радянських республік, яким вдалося залучити в якості інвесторів численні західні компанії. Переважна їх частина - нафтові компанії. На сьогоднішній день укладено 21 нафтове угоду із зарубіжними компаніями. Переважна більшість цих контрактів відноситься до проектів розробки каспійських (морських) родовищ. Сьогодні в реалізації цих угод беруть участь 30 нафтових компаній з 14 країн. Укладені угоди передбачають вкладення в нафтогазову промисловість Азербайджану близько 60 мільярдів доларів США. З цієї суми 4,5 млрд. вже інвестовані в країну.