Смекни!
smekni.com

Територія та географічне положення Іраку та Афганістану (стр. 1 из 2)

Ірак

Територія та географічне положення. Ірак — унітарна держава, що складається з 18 провінцій. Розташована в Південно-Західній Азії. Країна межує з Туреччиною (1), Іраном (2), Кувейтом (3), Саудівською Аравією (4), Йорданією (5) і Сирією (6), а на крайньому південному сході омивається водами Перської затоки. Кордон між Іраком та Іраном по річці Шатт-ель-Араб залишається суперечливим: Ірак претендує на все русло, а Іран уважає, що кордон має проходити по його середині. Довжина «річки арабів», як у перекладі з арабського звучить назва Шатт-ель-Араб, — лише 195 км, а ширина в окремих місцях досягає 4,5 км.

Природа. Ірак посідає низинну територію між річками Тигр і Євфрат, із біблійних часів відому як Месопотамія. Назва «Месопотамія» означає «межиріччя», а якщо сказати точніше — «земля між річками». На півночі й північному сході країни розташовані хребти Вірменського нагір'я та гір Заґрос.

Клімат на частині території країни субтропічний, із жарким посушливим літом і теплою дощовою зимою, на півдні — тропічний. Улітку в Іраку переважає сухе розпечене повітря, середня температура липня +32...+34 °С, максимальна досягає +57 °С. На початку цієї пори року дмуть вітри північно-західних напрямків, що несуть пісок із пустельних районів, ускладнюючи господарську діяльність у країни. Середня температура січня +7...+12 °С, а на півночі зафіксована мінімальна температура, яка складає -18 °С. У багатьох районах Іраку спостерігаються значні сезонні й добові перепади температур. Опадів випадає від 50 до 700 мм (у горах до 1500) на рік. Район між річками Тигр і Євфрат на південь від Багдада одержує лише 50—200 мм опадів на рік. Землеробство тут можливе лише за умови штучного зрошення. Воду дають дві головні річки країни — Тигр і Євфрат.

Євфрат бере початок біля підніжжя хребтів Вірменського нагір'я. У межах Месопотамії річка не одержує води, проте щедро роздає зібране в горах водне багатство. Протягом багатьох сотень кілометрів долина Євфрату, що простягнулася через Ірак майже до берегів Перської затоки, являє собою суцільний оазис.

До Перської затоки рине й друга головна річка — Тигр. Вона бере початок з озера Хазар у Туреччині й протягом майже 1500 км тече територією Іраку. Нижче міста Мосул річка виходить на Месопотамську низовину й віддає багато води каналам, однак багатоводні притоки поповнюють її водні ресурси.

Ірак має великі запаси нафти, що складають 65 млрд тонн (третє місце у світі), природного газу, сірки, фосфатів, урану, залізної та мідної руд.

Історичний розвиток. Важко знайти іншу країну у світі, на території якої існувало б стільки давніх держав, як в Іраку: Шумер, Аккад, Вавилонія, Ассирія.

Сучасного вигляду країна почала набувати в 632 р. з приходом туди арабів. Країна стає центром Арабського халіфату, де поширюються арабська мова й іслам, розвивається торгівля, будуються іригаційні спорудження, дороги, зростають міста. В XI ст. Ірак був завойований сельджуками, а потім монголами. Із 30-х рр. XVII ст. до кінця Першої світової війни Ірак перебував у складі Османської імперії.

У 1921р. було створене королівство Ірак, але до 1932 р. мандат на управління країною мала Велика Британія. У 1958 р. країна стала республікою, а через десять років до влади приходить Партія арабського соціалістичного відродження (БААС). Із 1979 р. країну очолив Саддам Хусейн. За часів його правління влада в Іраку, де релігійну більшість складають мусульмани-шиїти, фактично перебувала в руках обмеженої групи осіб, що переважно належать до мусульман-суннітів, а курди страждали від репресій. У 1980 р. іракські війська вдерлися на територію Ірану в районі річки Шатт-ель-Араб, що призвело до ірано-іракської війни, яка тривала вісім років. Уклавши влітку 1988 р. перемир'я, Саддам Хусейн вирішив перемогти внутрішнього ворога — курдів, які протягом кількох десятиліть боролися за незалежність. У березні 1988 р. іракська авіація скинула хімічні бомби на курдське містечко Халабаджа, однак зламати опір курдів не вдалося.

У серпні 1990 р. Ірак здійснив збройне захоплення Кувейту, а в лютому 1991 р., у результаті операції «Буря в пустелі», зазнав поразки від багатонаціональних збройних сил на чолі зі США.

У березні 2003 р. армія США почала воєнну операцію «Шок і трепет», спрямовану на скинення режиму Саддама Хусейна. Через кілька тижнів режим Саддама Хусейна впав. У грудні 2006 р. Саддама Хусейна було страчено.

Сьогодні країна є парламентською республікою. У 2005 р. Національна асамблея Іраку обрала президентом країни лідера іракських курдів Джалала Талабані та двох віце-президентів, якими стали представники шиїтської та суннітської партій. Новим лідерам Іраку випало непросте завдання: нормалізувати ситуацію в країні. Однак там і досі тривають терористичні акти, також не вдається налагодити нормальну роботу основної галузі. — нафтодобувної.

Населення. Населення Іраку відрізняється високими показниками природного приросту — у 2004 р. він склав 2,7%. Населення країни дуже молоде, оскільки середній вік складає 19 років, а 40% жителів — це діти й підлітки до 15 років. Середня тривалість життя — 64,9 року.

75 % населення країни складають араби, 17 % — курди. У країні також проживають туркмени, ассирійці, вірмени, перси, євреї.

Більшість жителів Іраку (97 %) сповідують іслам і входять до громад імамітів (шиїти) і суннітів. Шиїти складають трохи більше ніж половину всіх мусульман. В Іраку розташовано багато святинь імамітів. Так, в Ен-Неджафі й Кербелі розміщені гробниці головних шиїтських імамів Алі та його сина Хусейна. Християнство сповідує близько 3 % населення. Міські жителі складають 67 % населення країни. Найбільше місто Іраку, його столиця — Баґдад (5,6 млн осіб), де проживає кожний четвертий іракець і кожний третій городянин країни. Баґдад — центр політичного, економічного й культурного життя Іракської республіки, важливий транспортний і торговельний пункт міжнародного значення. Тут розташовано більше ніж половина всіх промислових підприємств країни, на яких зайнято більше ніж 60 % людей, що працюють у промисловому секторі.

Старий Баґдад являє собою типове східне місто з вузькими кривими вуличками й нескінченними торговельними рядами. Баґдадські базари — найбагатші й найбагатолюдніші на всьому Сході. Новий Баґдад побудований у європейському стилі. Докорінної реконструкції зазнали деякі давні площі й старовинні квартали.

У Багдаді розташований Іракський музей — скупчення найбільших зразків культурної спадщини людства, сховище пам'яток первісної та вавилоно-ассирійської культури, витворів парфянського, сасанідського й арабо-мусульманського мистецтва. У місті безліч історичних пам'яток, зокрема гробниця арабського халіфа Гарун-ар-Рашида, що жив 1200 років тому.

На березі річки Шатт-ель-Араб розташоване друге за розмірами і значенням місто Іраку — Басра (більше ніж 620 тис. осіб), засноване в VII ст. Сучасна Басра — головні морські ворота Іраку, важливий торговельний і промисловий центр. Багато десятиліть Басра є «фініковою столицею» країни. Для арабів фінікова пальма — основне джерело існування, оскільки фініки служать одним із найважливіших продуктів харчування.

Культура. Багато культурних пам'яток країни пов'язані з могутніми стародавніми державами. Найунікальніші споруди Вавилона були побудовані за часів царя Навуходоносора II (605—562 р. до н. є): Ворота Іштар, Дорога процесій, Вавилонська вежа й фортеця-палац із Висячими садами. Вавилон був світовою столицею, найбільшим торговельним центром. Він вражав іноземців своїми розкішними палацами, храмами, грандіозним мостом через Євфрат (перший у світі кам'яний міст завдовжки 123 м) і легендарними Висячими садами.

Вавилон «подарував» людству поділ року на 12 місяців, години — на хвилини й секунди, а також принципи облаштованості бібліотек. Вавилоняни першими стали користуватися семиденним тижнем і 24-го-динною добою. Вони володіли знаннями з арифметики й геометрії, необхідними для вимірювання земельних ділянок.

Господарство. Основа економіки країни — видобуток нафти та її переробка. Сира нафта частково експортується за кордон, а частково

надходить на переробні й хімічні заводи, розташовані в Басрі, Байджі, Ез-Зубайрі, Баґдаді та його околицях. У країні також добувають природний газ, сірку, фосфати.

До найважливіших галузей належить електроенергетика (майже вся країна електрифікована), текстильна, цементна, харчова промисловість, є також машинобудівні підприємства (сільськогосподарське й електротехнічне машинобудування, складання автомобілів).

Сільське господарство дає 6 % національного доходу. У країні переважає рослинництво. Обробляють зернові (пшениця, ячмінь, рис) і технічні (бавовник, тютюн) культури..Розвивається овочівництво, плодівництво, баштанництво. У тваринництві, що має екстенсивний характер, переважає розведення дрібної рогатої худоби, що нараховує понад 15 млн поголів'я овець і кіз (гірські райони). Також розводять велику рогату худобу, верблюдів, коней.

Більшість внутрішніх перевезень припадає на автомобільний і залізничний транспорт. Залізничною магістраллю Баґдад—Мосул—Рабіа турецький кордон Іраку з'єднаний із середземноморськими портами та Європою. Іракські нафтові родовища пов'язані трубопроводами з ліванським нафтовим терміналом у Тріполі, із турецьким — у Доріилі, із сирійським — у Баніасі. Традиційно велике значення має річковий транспорт. Головним річковим портом є Баґдад


Афганістан

Територія та географічне положення. Афганістан — унітарна держава, що складається з ЗО провінцій (вілаятів) й одного округу центрального підпорядкування. Країна розташована в Півдешго-Західній Азії та межує з Туркменістаном (і), Узбекистаном (2), Таджикистаном (3), Китаєм (4), Індією (5), Пакистаном (6) та Іраном (7).

Географічне положення Афганістану є дуже невигідним: його оточують гори й пустелі, він не має виходу до моря, тому виглядає відділеним від іншого світу й протягом останніх десятиліть залишається однією із найбідніших держав Азії.