Смекни!
smekni.com

Географічна характеристика Мексики (стр. 1 из 3)

План

Вступ

Державний устрій Мексики

Географічне положення країни

Природа Мексики

Економіка

Культура Мексики

Релігія

Історія

Населення країни

Висновок

Використана література


Вступ

Що зазвичай люди уявляють собі, коли чують слово ''Мексика''?

Чоловіків у пончо і крислатих капелюхах, погоні, перестрілки, переходи через кордон - все те, що являють собою бойовики та вестерни.

Або ж нереальну життя ''мильних опер''.

А між тим Мексика це країна з цікавою історією, багатим культурним спадком, зі складною і неоднозначно розвивається економікою і політикою; зі своїми особливими традиціями.

Я вибрав для своєї роботи саме цю чудову країну, щоб самому краще пізнати її і поміняти усталені стереотипи в інших.

Державний устрій Мексики

Мексика (ісп. México), офіційна назва Мексиканські Сполучені-з'єднані Штати - держава в Північній Америці, що межує на півночі з США, на південно-сході - з Белізом та Гватемалою, на північно-заході омивається водами Каліфорнійського затоки і Тихого океану, на сході - водами Мексиканської затоки і Карибського моря.

Мексика - федеративна республіка. Діюча конституція прийнята 5 лютого 1917. Глава держави і уряду - президент, який призначає вищих державних службовців, губернаторів штатів і Федерального округу, вирішує всі найважливіші питання внутрішньої та зовнішньої політики і є головнокомандуючим збройними силами.

Вищим органом законодавчої влади є парламент. Він називається Національним конгресом і складається з двох палат: сенату, що обирається населенням на 6 років (два сенатори від кожного штату і Федерального округу) і палати депутатів, що обирається населенням на 3 роки. Виборчим правом володіють всі громадяни, які досягли 18-річного віку. Уряд складається з президента, міністрів, генерального прокурора і керівників 4 департаментів. географічний державний демографічний мексика

У перервах між сесіями Національного конгресу діє Постійна комісія у складі 29 членів. З них 15 є депутатами і 14 - сенаторами, які призначаються відповідними палатами на останньому засіданні сесії перед розпуском. Члени парламенту не можуть бути переобрані безпосередньо на наступний термін.

Кожен штат має свою конституцію і однопалатний конгрес (Законодавчі збори), виконавчі органи на чолі з губернатором і суди.

Судову систему очолює Верховний суд, члени якого призначаються президентом довічно і затверджуються сенатом. Є також окружні, об'єднані та районні суди.

Останні роки були насичені великою кількістю політичних і економічних подій в житті Мексики. Так, у 2000 році найбільш важливою політичною подією стали вибори президента країни. У результаті напруженої політичної боротьби президентом став кандидат від Партії національної дії В. Фокс. Таким чином, з обранням президентом Мексики кандидата від опозиційної партії, завершився 71-річний етап керівництва країною революційно-інституційної партії. В даний час президентом країни є Феліпе Кальдерон (обраний в 2006 р.)

Мексика має достатньо потужні збройні сили. Влада веде досить активну зовнішню політику, полягає в цілому ряді міжнародних і регіональних організаціях. Зокрема активно працює в економічній і соціальній раді ООН, в ЮНЕСКО, ФАО, МОП та інших спеціалізованих установах ООН. Зовнішня політика Мексики традиційно спрямована на зміцнення політичної та економічної незалежності країни, особливо від північного сусіда.

Географічне положення країни

Мексика - одна з найбільших держав Латинської Америки. Його територія дорівнює 1958200 квадратних кілометрів. По території серед країн західної півкулі Мексика займає п'яте місце. Мексика є самої північної з країн Латинської Америки і найбільш населеної з іспаномовних країн.

Країна омивається Тихим і Атлантичним океанами. На півночі країна межує з США, на південно-сході - з Белізом та Гватемалою.

Мексика - країна гориста, більше 50% її території розташовано вище 1000 метрів над рівнем моря. Єдина рівнина - півострів Юкатан, вузькі низовини тягнуться також вздовж океанських узбереж. Хребти Мексиканської нагір'я, Сьєрра-Мадре і Поперечної Вулканічної Сьєрри з безліччю діючих вулканів, у т.ч. найвишчі точка країни - Орісаба (5700 м.), Попокатепетль (5452 м.) та ін. Вулканічна активність досить висока, також часті землетруси.

Водні ресурси розподілені вкрай нерівномірно, що спільно з іншими чинниками створює труднощі для ведення сільського господарства. Багато районів Мексики потребують зрошення.

Мексика займає одне з перших місць у світі серед промислово розвинених країн за запасами цілого ряду цінних копалин. Зокрема, країна має великі ресурси графіту, флюориту, сурми, ртуті. Крім того, в надрах країни знаходяться нафту, природний газ, вугілля, руди чорних і кольорових металів, гірничо-хімічна сировина. Нафтогазоносні басейни розташовані в районі Примексиканська западини.

Значні запаси вуглеводневої сировини зосереджені також в акваторії Мексиканської затоки. За запасами нафти Мексика займає друге місце в Латинській Америці після Венесуели. Вугільні запаси оцінюють в розмірі 12 млрд. тонн і перебувають вони в основному в штаті Коауїла (басейн Сабінас). Є також родовища свинцево-цинкових руд. При їх переробці в промислових кількостях отримують золото, сурму, срібло. Родовища власне срібних руд у районі Пачука дають близько 20% усього видобутку срібла. Є значні запаси плавикового шпату, менше значення мають родовища урану, азбесту, каоліну, фосфатної сировини, солі, слюди, тальку і т.п.

Переважання гірського рельєфу зумовлюють велику різноманітність, а нерідко і мозаїчність кліматичних умов. Клімат субтропічний на півночі, тропічний на півдні.

Природа Мексики

Мексика - це ні з чим незрівнянна мозаїка екосистем: адже мова йде про країну, що займає четверте місце у світі з біологічного розмаїття. У Мексиці існує 58 національних парків і заповідників біосфери, не рахуючи безлічі прекрасних куточків природи.

На великому центральному плоскогір'ї розташовані одні з найвищих вершин континенту. Кожну зиму десятки мільйонів королівських метеликів прилітають до Мексики, рятуючись від північних холодів. Дозволено відвідування лише одного з їхніх заповідників, що знаходиться в околицях Сітакуаро (штат Мічоакан).

Південь Мексики - найбільший район тропічних лісів на північ від Амазонки. Там Весь півострів Юкатан - справжнє диво природи. Тропічні ліси і пасовища підступають впритул до Карибського моря, тут знаходиться другий за величиною в світі кораловий риф.

Економіка

Будучи протягом 300 років іспанської колонією, Мексика була для Іспанії дешевим джерелом сировини і ринком збуту товарів. Така політика збагатила дуже невелику за чисельністю мексиканську еліту, що складалася з іспанців і креолів (мексиканців іспанського походження), але перешкоджала економічному розвитку. Економіка базувалася в основному на вирощуванні кукурудзи, бобових, чилійського червоного перцю і розведенні великої рогатої худоби для внутрішнього споживання, на видобутку срібла і іншої мінеральної сировини, а також вирощуванні тютюну на експорт. Вона у великій мірі залежала від використання праці місцевого населення, що складався в основному з індіанців (пізніше метисів). Війни за незалежність (1810-1821) і що послідувала за ними нестабільність розорили країну і загальмували інвестиційний процес. В кінці 19 ст. диктатор Порфіріо Діас (правив у 1876-1910) використовував марнотратні фінансові стимули, щоб залучити іноземних інвесторів, які приступили до освоєння родовищ нафти Мексики і побудували залізниці, шосе, портові споруди, телеграфні лінії та системи ліній електропередач. Це викликало бурхливий економічний розвиток і зростання середнього класу, який обурювався наданням іноземцям більш сприятливих умов. Оскільки обсяг виробництва кави, бавовни, цукрової тростини і мексиканської пеньки зростав за рахунок скорочення натурального сільського господарства, більшість селян постраждали, так як землі, що належали їх громаді, так звані "ехідос", були зайняті приватними землевласниками, і вони були змушені працювати на плантаціях , які спеціалізувалися на вирощуванні експортних культур, або всі разом залишати землю. Рух за повернення землі селянам і проти економічного панування іноземців призвело до спалаху революції 1910, яка повалила Діаса.

Новий уряд вжив активні дії по "мексиконізації" економіки. У 1930-і роки президент Ласаро Карденас націоналізував залізниці країни, експропріював 17 іноземних компаній, які контролювали нафтову про-промисловість, і здійснив велику земельну реформу.

Під час Другої світової війни уряд приступив до створення вітчизняної промисловості для заміни імпорту - ця концепція широко поширилася по всьому західному півкулі в результаті Великої Депресії. Ця стратегія будувалася на створенні протекціоністських бар'єрів для заохочення "зароджуються вітчизняних галузей промисловості", які б змогли виробляти товари, які раніше купувалися за кордоном. До інших стимулів розвитку підприємництва ставилися податкові пільги, позики з низькими відсотками, дешева електроенергія, слухняне профспілковий рух і будівництво великої мережі шосейних доріг і залізниць, аеропортів і споруд зв'язку. Така політика викликала "економічне диво", яке проявилося у високих темпах економічного зростання.

Ситуація в економіці Мексики на початку 1970-х років стала поліпшуватися завдяки відкриттю "Петролеос мехіканос" ("Пемекс"), державною нафтовою компанією, великих нафтових родовищ в Табаско, Чіапас і в затоці Кампече, проте незабаром виявилася нездатною обслуговувати величезний зовнішній борг, коли ціни на нафту почали падати в період економічного спаду 1981-1982. Екстрені позики, надані США і міжнародними фінансовими організаціями, що супроводжувалися різким знеціненням песо і політикою суворої економії, врятували країну від банкрутства.