Смекни!
smekni.com

США - провідна постіндустріальна держава (стр. 1 из 3)

транспортний полімагістраль торговий економічний

США - провідна постіндустріальна держава


Транспорт

Транспортний комплекс США є надзвичайно потужним і вдало збалансованим. У перевезенні вантажів лідирують залізниці (38% вантажообігу), на автотранспорт припадає 28%, внутрішній водний транспорт – 16%, трубопроводи – 18%. У перевезенні пасажирів абсолютним лідером є автомобільний транспорт (82%), його головний конкурент – авіаційний (17%). На залізниці та водний транспорт лишається 1% пасажирообігу. Їх значення зберігається лише в організації туристичних круїзів.

У зовнішніх зв’язках виключне значення має морський транспорт, але значна частина торгового флоту США плаває під "зручними прапорами". Швидко росте роль авіації у перевезенні не тільки пасажирів, але й вантажів.

Каркас транспортної системи країни становлять полімагістралі, що утворюють лінійно-вузлову структуру. Найнапруженішим є північно-східний "коридор" (Вашингтон – Бостон). Найважливіші меридіональні "коридори" – це "Чикаго – Новий Орлеан", "Чикаго – Маямі", "Сіетл – Лос-Анджелес"; серед широтних виділяються напруженістю "Нью-Йорк – Піттсбург – Чикаго – Сан-Франциско" та "Новий Орлеан – Х’юстон – Лос-Анджелес".

Зберігають своє значення внутрішні водні шляхи. Наприклад, Іллінойський канал поєднує озеро Мічиган з притокою Міссісіпі річкою Іллінойс, створюючи таким чином вихід з Великих озер у Мексиканську затоку. Ері-канал є зручним шляхом із Нью-Йорку до Великих озер. Переважна частина вантажообігу внутрішнього водного транспорту припадає на басейн Міссісіпі та Великі озера (найбільші річкові порти США – це Піттсбург і Сент-Луїс; озерні – Дулут, Чикаго, Толідо, Детройт і Буффало). Берегові канали з’єднують гирла річок і лагуни, тому дають можливість річковим судам проходити вздовж узбережжя, не виходячи у відкрите море.

Важливе значення для національної економіки США мають два водних шляхи, що лежать за їх межами: це глибоководний шлях Святого Лаврентія та Панамський канал.

Зовнішньоекономічні зв’язки

Географія торгових зв’язків США є надзвичайно широкою в силу активної участі країни в міжнародному поділі праці. Серед економічних партнерів найважливішими є безпосередні сусіди – Канада і Мексика. Далі йдуть Японія і група західноєвропейських країн. Швидко зростають обсяги торгівлі з новими індустріальними країнами Східної Азії (Китай, Південна Корея, Тайвань). Важливим партнером завжди була і залишається Австралія.

В експорті США після надання послуг найбільше значення мають готові промислові вироби, а якщо взяти конкретний товар – це літаки (наступні позиції за автомобілями, комп’ютерами, напівпровідниками, фармацевтичними препаратами). Значною лишається частка сільськогосподарського експорту (м’ясо, зерно, тютюн, соя). Специфічним "експортом" є доларова емісія.

В імпорті переважають паливо (особливо – нафта) та інша мінеральна сировина, широкий спектр споживчих товарів (одяг, взуття, годинники, побутова техніка, кава, какао, чай, рибопродукти), різноманітне промислове устаткування, автозапчастини, сталь і папір тощо.

Територіальна структура господарства США

Іще на початку ХХ століття статистична служба США затвердила поділ території країни на три великі райони (макрорайони або економічні зони), що історично склалися в процесі освоєння та соціально-економічного розвитку. Їх назвали: Північ, Південь і Захід.

Колонізація Півночі і Півдня почалася практично одночасно у ХVІІІ столітті, але здійснювалася по-різному. На Півночі розвиток продуктивних сил не гальмувався феодалізмом. Сюди був спрямований основний потік переселенців і капіталів з Європи. Розвиток Півдня до 1863 року стримувався рабством. Захід – це переважно гірська посушлива територія, її колонізація розпочалася лише в кінці ХІХ століття.

Як наслідок, найрозвиненішою стала Північ. Хоча у другій половині ХХ століття розрив зменшився, Південь і Захід підтягнулися, а по окремим позиціям навіть перехопили лідерство. Північ залишається найбільш заселеною територією, з найбільшим потенціалом обробної промисловості, що забезпечує більше половини вартості експорту США. В наш час Північ розглядають як 2 окремі економічні зони: Північний Схід та Середній Захід.

Але всередині будь-якої з 4 названих економічних зон, враховуючи їх величезні розміри, неминучими є внутрішні відмінності, які зумовлені географічним положенням і характером природного середовища, історією освоєння території та кваліфікацією трудових ресурсів або іншими особливостями.

І. Північний Схід

І.1. Нова Англія (до її складу входять штати Мен, Вермонт, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Коннектикут, Род-Айленд).

Тут у 1620 році було засновано першу англійську колонію. На мінеральні ресурси територія небагата. Далеко не найкращі умови й для землеробства. Головна перевага Нової Англії – приморське положення.

Судноплавство, морська торгівля, рибальство, суднобудування стали першими і головними джерелами нагромадження капіталу. Саме тут на початку ХІХ століття відбувався промисловий переворот і звідси почалася індустріалізація США.

В економічній теорії Нова Англія стала класичним прикладом безперервної зміни структури господарства, "еміграції" старих галузей (текстильна, швейна, взуттєва, деревообробна) і виникнення на їх місці нових, більш складних – електроніка, волоконна оптика, фармацевтика, космічне обладнання і атомні підводні човни – ось сучасне обличчя району.

Найбільше місто – Бостон (головні галузі – це виробництво комп’ютерів і послуг в галузі обробки інформації, фінансів, медицини), до його міської агломерації входить Кембридж (де функціонують Гарвардський університет і Массачусетський технологічний інститут).

Хартфорд – перша столиця верстатобудування США, а зараз найбільший центр виробництва авіаційних двигунів.

Порти Нової Англії Нью-Лондон і Ньюпорт – головні бази ВМС США в Атлантиці.

І.2. Середньо-Атлантичний район (штати Нью-Йорк, Пенсільванія, Нью-Джерсі) незважаючи на невпинне зміщення центрів ваги населення та економічної діяльності на захід, і сьогодні залишається одним із найважливіших в США. Адже на його території розташоване ядро мегаполісу Босваш – міста Нью-Йорк і Філадельфія, а також Піттсбург – американська столиця сталі.

У сучасному світі рівнятися з Атлантичним узбережжям Північного Сходу США за рівнем ділової активності та виробничими потужностями може тільки головна промислова смуга Японії – мегаполіс Токайдо.

Видобувна промисловість у Середньо-Атлантичному економічному районі майже відсутня. Енергетика базується на довізному паливі та АЕС. Максимальний рівень диверсифікації машинобудування спостерігається у трикутнику "Нью-Йорк – Буффало – Рочестер". Також виділяються обсягами виробництва хімічна, паперова, поліграфічна і легка промисловість. Але просто виключною є роль узбережжя у фінансах і торгівлі, ділових та медичних послугах.

Найбільше місто району – Нью-Йорк. Лідерські функції у Бостона та Філадельфії він перехопив у кінці ХVІІІ століття завдяки будівництву Ері-каналу, а пізніше залізниць вглиб континенту. Нью-Йорк – це найголовніший в світі центр ділової активності, неофіційна "фінансова столиця", також слід згадати розташування тут штаб-квартири ООН. В межах США Нью-Йорк – швейна, ювелірна та поліграфічна "столиця".

Місто Рочестер на березі Онтаріо знамените штаб-квартирою, лабораторіями і закладами фірми "Істмен Кодак", це не тільки фотоапаратура з плівкою, а й інші вироби та послуги в галузі оптики і лазерної техніки. Серед рекреаційних місцевостей району виділяється Лейк-Плесід. Сільське господарство хоча й інтенсивне (молочне скотарство, птахівництво), але значення його мінімальне.

ІІ. Середній Захід

ІІ.1. Північно-Східний Центр (або Приозер’я) – це штати Огайо, Мічиган, Індіана, Іллінойс, Вісконсін.

Колонізація цієї території розпочалася лише на початку ХІХ століття. Але значний за обсягом ПРП привів до того, що по вартості промислової продукції Приозер’я випереджає Нову Англію та Середньо-Атлантичний район разом узяті. Посприяло цьому вигідне ТГП між залізною рудою озера Верхнє та аппалачським вугіллям, а в ширшому розумінні – центральне положення по відношенню до всього національного ринку США.

Детройт став "автомобільною й танковою столицею" США, а Чикаго – "м’ясною столицею" США (на чиказьких скотобойнях працює близько 30 тис. осіб) та світовою столицею верстатобудування, важливим центром виробництва будівельної та гірничої техніки. Чиказький аеропорт "О’Хейр" – найбільший у світі за пасажирообігом.

Розквіт району, який інколи називають "американським Руром", припав на першу половину ХХ століття. Зараз відбувається переструктуризація на користь нематеріального виробництва. Приозер’я стали називати "морозним поясом" на противагу так званому "сонячному поясу" Півдня та Заходу.

Район дуже важливий у сільськогосподарському відношенні – це кукурудзяна і молочна смуги (Вісконсін – "наймолочніший штат" в США).

ІІ.2. Північно-Західний Центр включає в себе штати Айова, Міссурі, Міннесота, Північна Дакота, Південна Дакота, Небраска, Канзас.

У фізико-географічному відношенні – це північна частина Великих рівнин США. Територія велика, але слабозаселена, тривалий час її значення визначалося виключно сільським господарством. І зараз тут виробляється майже 20% продукції рослинництва та 25% продукції тваринництва США.

За штатом Айова закріпився образ житниці США, кукурудзі тут навіть поставили пам’ятник із щирого золота – "Золотий початок". Провідні технічні культури району – соняшник і цукровий буряк. У тваринницькому відношенні – це північна м’ясна смуга, в якій свинарство і птахівництво успішно конкурують із скотарством.