Смекни!
smekni.com

Суспільно-географічна характеристика зовнішньоекономічних зв’язків прикордонних регіонів України (стр. 1 из 12)

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Геолого-географічний факультет

Кафедра соціально-економічної географії і регіонознавства

СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

(кваліфікаційна робота бакалавра)

Виконала

студентка групи ГЦ-42

денного відділення

Полякова Катерина Анатоліївна

Науковий керівник

старший викладач

Кулєшова Ганна Олександрівна

Харків – 2010р.


ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ

1.1 Прикордонний регіоняк об’єкт суспільно-географічного дослідження

1.2 Сутність і класифікація зовнішньоекономічних зв’язків

1. 3. Методи дослідження

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

2.1Експорт товарів і послуг

2.2 Імпорт товарів і послуг

2.3 Особливості зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів, які входять до складу єврорегіонів

РОЗДІЛ3. РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

3.1 Аналіз збалансованості зовнішньої торгівлі

3.2 Групування прикордонних регіонів за сумарним рейтингом показників зовнішньої торгівлі

3.3Проблеми і перспективи участі прикордонних регіонів у зовнішньоекономічні діяльності України

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ


ВСТУП

Зовнішньоекономічні зв'язки в сучасних умовах стають могутнім засобом прискорення науково-технічного розвитку та інтенсифікації економіки. Нині оволодівати найновішими досягненнями науки і техніки без інтенсивного обміну науковими дослідженнями, різноманітними товарами і послугами означає нераціонально використовувати власні ресурси, втрачати час і знижувати темпи розвитку.

Зовнішньоекономічна діяльність дає змогу прискорювати науково-технічний прогрес завдяки організації спільних досліджень, швидкому переобладнанню сучасною технікою цілих галузей і виробництв, сприяє розв'язанню багатьох соціальних проблем. Отже, зовнішньоекономічні зв'язки стають одним з основних чинників розвитку господарства України.

Україна має ряд переваг для розширення зовнішньоекономічної діяльності, однією з яких є наявність спільного кордону з країнами-членами СНД та з країнами-членами Європейського Союзу.

Особливу роль у зовнішньоекономічній діяльності України відіграють її регіони, адже специфіка їхньої участі у зовнішній торгівлі безпосередньо впливає на формування зовнішньополітичної стратегії країни в цілому.

Прикордонні регіони відіграють важливу роль у зовнішньоекономічній діяльності країни, а зовнішня політика держави має бути направлена на підвищення значення міжрегіонального співробітництва у зовнішній політиці. Різні регіони країни по-різному реагують на ті чи інші виклики глобалізації та, відповідно, потребують різних підходів до обґрунтування їх розвитку.

Прикордонні регіони мають ряд переваг щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Особливістю таких регіонів є те, що їхня віддаленість від центральних ринків країни та близькість до ринків сусідніх держав надає їм додаткові можливості у розвитку зовнішньої торгівлі. Сьогодні в Україні спостерігається тенденція до більш активного залучення прикордонних регіонів у зовнішньоекономічну діяльність країни, що і визначає актуальність теми даного дослідження.

Метою даної роботи є характеристика зовнішньоекономічних зв’язків прикордонних регіонів України в умовах розширення сучасних євроінтеграційних процесів.

Для досягнення поставленої мети були сформульовані такі завдання:

- ознайомитися з теоретико-методичними аспектами дослідження зовнішньоекономічних зв’язків прикордонних регіонів;

- проаналізувати зовнішньоторговельну діяльність прикордонних регіонів України, а саме, виявити особливості динаміки показників експорту, імпорту товарів та послуг;

- виявити особливості зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів у складі єврорегіонів;

- розрахувати коефіцієнт збалансованості зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів та проаналізувати отримані результати;

- розрахувати сумарний рейтинг показників зовнішньої торгівлі товарами і послугами та провести групування прикордонних регіонів України за даним показником;

- визначити проблеми та перспективи подальшого залучення прикордонних регіонів у зовнішньоекономічну діяльність країни.

Об’єктом дослідження є зовнішньоекономічні зв’язки прикордонних регіонів України, а предметом – суспільно-географічні особливості їх експортно-імпортної діяльності.

Важливість наукових досліджень у сфері зовнішньоторговельних зв’язків прикордонних регіонів підкреслюється значним масивом публікацій з даної тематики. Зокрема, питаннями теорії та практики зовнішньоекономічної діяльності прикордонних регіонів займаються такі вітчизняні та закордонні науковці, як А. Балабанов, І. Балабанов, А. Голіков, М. Долішній, О. Жулканич, В. Колосов, О. Кирюхін, Ю. Макогон, П. Луцишин, Н. Мікула,І. Сторонянська П. Черномаз та ін.

В роботі застосовано ряд загальнонаукових методів дослідження.В основу дослідження покладено системний, порівняльно-географічнийтапроблемний підходи. Окремі аспекти зовнішньоекономічних зв’язків досліджено із застосуванням методів математичного та статистичного аналізу: нормування вибіркових показників, лінійне шкалювання статистичних показників, ранжування, групування тощо. Динаміка процесів показана із застосуванням графічного методу. Картографічний метод використаний для наочного відображення територіальних особливостей зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів.

За результатами дослідження було опубліковано 7 наукових статей, з яких 2 у фахових виданнях, взята участь у всеукраїнському конкурсі наукових робіт, у фінансовій програмі підтримки молодих науковців «Завтра UA», участь у Міжнародних конференціях : «Регіон – суспільно-географічні аспекти (2007, 2008, 2009, 2010 рр)», «Географія, геоекологія, геологія: досвід наукових досліджень (м. Дніпропетровськ)».

В результаті проведеного дослідження синтезовані теоретичні доробки науковців у сфері вивчення зовнішньоекономічних зв’язків. Проведений аналіз та отримані результати будуть враховані у майбутньому у ході розробки стратегії активізації зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів та підвищення ефективності транскордонного співробітництва.

Робота написана на основі статистичної інформації Державного комітету статистики України та його регіональних підрозділів.

Робота складається з 3 розділів, до складу яких входить : 8 таблиць, 7 рисунків, 7 графіків, додатків (5) та списку використаної літератури.


РОЗДІЛ 1ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ

1.1 Прикордонний регіон як об’єкт суспільно-географічних досліджень

Говорячи про прикордонний регіон як про об’єкт дослідження тієї чи іншої галузі науки, перш за все необхідно визначитися з самим поняттям «регіон».

У науковій літературі існує значна кількість визначень поняття «регіон», але у широкому розумінні – «регіон – це певна територіальна одиниця (район, область, зона), що вирізняється з поміж інших таких же одиниць специфічними рисами (географічними, геологічними, етнографічними, економічними тощо)» [3, с. 1020]. Відповідно до завдань, що ставить перед собою наука, використовуються різні підходи щодо виокремлення регіонів. Так, визначальними у виділенні регіону з позиції суспільної географії є його цілісність, наявність взаємозв’язків між його елементами, типовість соціально-економічних проблем тощо. Крім цього, значну роль при визначенні територіальних параметрів регіонів відіграє той фактор, що у дослідженнях регіональних суспільно-географічних процесів здійснюється аналіз статистичної інформації, яка має чітку адміністративно-територіальну прив’язку. Отже, з цієї точки зору регіон має досліджуватися саме як : «адміністративне утворення в межах прийнятих границь» [20, с.67], тобто істотну роль відіграє адміністративний підхід, згідно з яким : «регіон – це певна адміністративно-територіальна одиниця і суб’єкт права, що знаходиться на рівні, безпосередньо нижчому після державного» [24, с. 138].

Головною рисою, яка відрізняє прикордонні регіони від решти інших, є безпосередня їхня приналежність у територіальному відношенні до держаного кордону, який виконує одночасно роль бар’єру, фільтру та контакту. У зв’язку з цим, прикордонні регіони мають забезпечувати розвиток торгово-економічних взаємозв'язків із суміжними регіонами за рахунок вільного руху капіталу, інформації, товарів та послуг через кордон. Крім цього, кордон має бути бар’єром на шляху небажаної міграції робочої сили, контрабанди, насичення внутрішнього ринку країни низькоякісною продукцією тощо.

Таким чином, виходячи із наведеного визначення поняття «регіон» та враховуючи фактор наявності кордону, І. Студенніков зазначає : «прикордонний регіон – це адміністративно-територіальна одиниця, що знаходиться на рівні, наступному після державного, і розташована безпосередньо уздовж державного кордону» [24, с.139]. При виділенні регіонів з позиції адміністративного та економічного управління, Н. Мікула наголошує : «прикордонний регіон визначається як територія, що охоплює одну або декілька адміністративно-територіальних одиниць однієї держави та прилягає до державного кордону» [18, с. 27]. А. Балян визначає прикордонний регіон : «як систему просторової територіальної реальності у складній взаємодії внутрішніх однорідних, але не уніфікованих фізико-географічних, економічних, етнокультурних складових та впливу зовнішніх факторів суміжних територій, просторів» [1, с.11]. Специфіка прикордонного регіону, на думку Ю. Шолох, визначається його геостратегічним розташуванням, що сприяє розширенню транскордонного співробітництва та є необхідною та достатньою умовою для успішного розвитку транспортної галузі та інших сфер економіки включно [34].