Смекни!
smekni.com

Головні річки України

Реферат

Річки України


Р І Ч К И У К Р А Ї Н И

Річка—природний водяний потік, який протікає у проробленому їм руслі. Початок річки називають істоком. Місце, де вода впадає в іншу річку, озеро або море називають гирлом. Основними характеристиками річок є довжина, ширина та глибина русла, нахил водної поверхні, швидкість течії, величина течії води. В залежності від характеру поверхні, будови річної долини і русла розрізняють рівнинні, гірські та гірсько-рівнинні ріки. За розмірами річки поділяються на великі, середні та малі. Існує поділ річок за джерелами живлення (снігове, дощове, ґрунтове, льодовикове).

Річкова система України

Річкова система України—це сукупність всіх річок даної території. На Україні нараховується більш як 71 тис. річок . З них довжиною більше 10км-- 4000 , а більше 100 км—близько 160. Ріки—найважливіший елемент природного середовища, джерело питної та промислової води, постійно відновлювальне джерело гідроенергії.

Класифікація річок України

Вчені створили різноманітні класифікації річок, в залежності від рельєфу, їх живлення і річного стоку та розмірів. Більшість річок України належать до рівнинно-річкових. До гірських можна зарахувати річки південного берега Криму та деякі ріки Карпат. За джерелом живлення в Україні нараховується такі типи рік, які отримують воду від талого снігу на рівнинах і у невисоких горах, від дощу з весняним паводком.

ДНІПРО

ДНІПРО -- ( древні греки називали його Борисфен) третя за довжиною річка Європи. Його довжина 2285 км. Бере свій початок на Валдайській вишині, протікає по території Росії - 485км, Білорусі -595 км, кордоном по Білорусії та Україні - 115 км і Україною-1090 км. Підвищений правий берег, круто зриваючись, йде до річки, являє собою живописні Дніпровські кручі.

Дніпро—головна ріка країни, оспівана у різноманітних художніх та документальних творах. Завдяки йому з’явилися такі назви як Лівобережна та Правобережна Україна.

До Дніпра впадає багато рік, які самі собою дуже важливі в історії людства: Десна, Сула, Рось, Псел, Ворскла, Самара, Інгулець та ін. Головна ріка країни є рекордсменом по кількості розташованих на її берегах обласних центрів: Київ, Черкаси, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Херсон. Дніпро має велике господарське значення. На ньому розташовані могутні гідроелектростанції України. Річка є основним джерелом водопостачання України.

ДНІСТЕР

ДНІСТЕР – (1362 км ) найдовша з річок України, яка починається і закінчується на території України. Бере свій початок з Карат на висоті 900 м на кордоні з Польщею.

Фантастичної краси пейзажі вражають зір допитливих туристів. Багатство природних ( ботанічних, геологічних, археологічних), архітектурних і культових пам’яток є в долині Дністра. Гірські породи, з яких складені берега річки, у висоту досягають 150 м, оберігають літопис цього краю майже за пів-мільярд останніх років.

ПІВДЕННИЙ БУГ

ПІВДЕННИЙ БУГ – величезна ріка на півдні України, яка починається на Подільській височині на висоті 321 м над рівнем моря, і впадає в Бугський лиман Чорного моря. У верхоріччі Південний Буг протікає по болотній місцевості шириною 1,5 км і має неглибоке русло – 0,2 м. В середині ріка різко звужується до 200-300 м , утворюючи каньйон зі скель висотою 20-40м. Унизу річка розширюється, а її береги знижуються.

Південний Буг має велике господарське значення. Його воду широко використовують для зрошення земель і водопостачання, на ріці побудовано 13 малих гідроелектростанцій і багато водосховищ. По його берегах розташовані такі міста як Хмельницький, Хмельник, Винниця, Первомайськ, Вознесенськ.

СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ

СІВЕРСЬКИЙ ДОНЕЦЬ – головна водяна артерія сходу України і величезний приток Дона ( басейн Азовського моря ). Довжина ріки 1053 км. Протікає вона територією Харківської, Донецької і Луганської областей. Характерна ширина долини – до 20-26 км, з високими правими і пологими лівими берегами.

Найбільш значущими притоками Сіверського Дінця є ріки Вовча, Великий Бурлук, Уда, Бахмут, Айдар і Лугань. У долині ріки розташована православна святиня України – Свято-Успенська Святогорська лавра, перлина природоохоронного фонду сходу країни—національний природний парк «Святі Гори». На берегах ріки розташовані такі міста як Чугуєв, Ізюм, Лисичанськ, Святогорськ, Северодонецк.

Загальна довжина річок України складає 248 тис.км. Якщо їх протягнути по екватору, то умовна ріка більше шести разів обійде навкруги Землі.

Крім своєї головної планетарної задачі – служити найважливішим компонентом водного балансу Землі, ріки виконують ще багато важливих функцій, корисних для людини. щорічно чверть усього річкового стоку країни використовується на промислові та господарські цілі та просто випивається людиною. Достатньо довгі річкові судноплавні шляхи України, які дозволяють перевозити вантажі з Чорного моря в середину країни і в зворотному напрямку.

Неможливо оцінити туристичні можливості українських річок і їх особливі естетичні функції з окультурення ландшафтів країни .