Смекни!
smekni.com

Солнечная энергетика 3 (стр. 1 из 5)

ЗМІСТ

1. Вступ

1.1.Сонячна енергетика......................................................................................2

1.2. Переваги і недоліки використання сонячної енергії..............................4

1.3. Огляд конструкцій прийому і перетворення сонячної енергії.............6

1.4. Досвід світових країн-лідерів.....................................................................9

2. Основна частина

2.1. Український потенціал сонячної енергетики........................................10

2.2. Ринок сонячної енергетики в Україні.....................................................11

2.2.1.Існуючі компанії по виробництву сонячних енергосистем..................11

2.2.2. Енергетичні проекти в Україні.................................................................12

2.2.3. Аналіз ринку (кінець 2010 року)...............................................................14

2.3. Шляхи розвитку сонячної енергетики в Україні..................................17

3. Висновок

Список використаних джерел

Тези

На даному етапі з кожним роком збільшується акцент на вирішення енергетичних проблем у світі. Єдиним виходом на думку експертів з кризи традиційних джерел енергії це всебічне використання відновлюваних ресурсів: води, вітру та сонця. Найбільш перспективним є використання сонячної енергії, де ресурси безмежні. Розвиток сонячної енергетики у останні роки набув дуже великого поштовху у світі. Винятком не стала й Україна, де ми стаємо свідками позитивної динаміки розвитку цього сектору енергетики. Тож я вирішив проаналізувати сьогоднішній стан вітчизняної сонячної енергетики та перспективи її розвитку у найближчому майбутньому.

На початку своєї роботи я дізнався що таке сонячна енергетика взагалі, тобто сонячна енергія, методи прийому енергії сонця та плюси і мінуси її використання. Також я ознайомився з досвідом світових країн-лідерів, орієнтування на яких може бути кориснимдля України.

Далі я приступив до основної частини моєї роботи де оглянув становище сонячної енергетики в Україні сьогодні. По-перше я зазначив що Україна має потужні ресурси сонячної енергії. Такі райони як приморські степи та АР Крим мають найвищі показники сонячної активності. Наступне: це глибокий аналіз вітчизняного ринку сонячної енергетики. Я зазначив що в Україні є тільки одна компанія, що виробляє сонячні батареї і використовує свої фотоелементи в них – це підприємство «Квазар-ІС». У компанії щорічно на потужностях підприємства виробляється продукція загальною потужністю близько 100 мВт, з яких понад 90% йдуть на експорт. Я проаналізував наявність великих енергетичних проектів, які будуть реалізуватися на Україні. Сьогодні існує тільки один реальний проект австрійської компанії Актив Солар. Це довгостроковий проект який передбачає будівництво на південному березі Крима с.е.с. загальної потужності в 300 МВт. Аналіз ринку показав що в Україні ринок сонячної енергетики ще знаходиться на початковому стані, зміни приходять дуже повільно. Але ми в змозі бачити деякі прогресивні зміни, такі як підписання закону про «зелений тариф.

Це досить прикро говорити але сумарна потужність сонячної енергетики в Україні приблизно 1 МВт. На мою думку керівництво нашої держави не досить зацікавлене в розвитку сонячної енергетики та інших галузей альтернативної енергетики. Тому що це частково невигідно на даному етапі і вони віддають перевагу потужним нафто-газовим корпораціям, де можна легко заробляти на кооперації нафти та газу з Росії. Перспектива є, і тому в умовах сьогоднішнього стану світової економіки, Україні найбільш

1.Вступ

1.1. Сонячна енергетика

Проблема освоєння нетрадиційних і поновлюваних джерел енергії стає усе більш актуальною. Нетрадиційні поновлювані джерела енергії включають сонячну, вітрову, геотермальну енергію, біомасу і енергію Світового океану.

Двісті років тому людство окрім енергії самої людини і тварин мало в своєму розпорядженні лише три види енергії. Джерелом їх було Сонце. Енергія вітру обертала крила вітряних млинів, на яких мололи зерно. Для використання енергії води достатньо було невеликого похилу річки.

З кінця ХХ ст. інтерес до цих джерел енергії постійно зростав, оскільки вони необмежні та екологічно чисті. У міру того як запаси мінерального палива зменшуються, ці джерела стають більш привабливими і економнішими. Підвищення цін на нафту і газ послужило головною причиною того, що людина знов звернула свою увагу на воду, вітер і Сонце.

Вчені всього світу працюють над різними енергопроектами, вивчають можливі енергетичні джерела, ґрунтуючись на їх порівнянні з нафтою, природним газом і вугіллям, тобто з невідновними ресурсами. Їх доля в енергозабезпечення населення Землі в даний час складає відповідно 37,5- 38,0; 24,5 і 25,5%.

Використання всього 0,0005% енергій Сонця могло б забезпечити всі сьогоднішні потреби світової енергетики, а 0,5% - повністю покрити потреби на перспективу.

Підраховано, що невеликий відсоток сонячної енергії цілком достатній для забезпечення потреб транспорту, промисловості і нашого побуту не лише зараз, але і в майбутньому. Більш того, незалежно від того, будемо ми її використовувати чи ні, на енергетичному балансі Землі і стані біосфери це ніяк не відіб'ється.

Проте сонячна енергія падає на всю поверхню Землі, ніде не досягаючи особливої інтенсивності. Тому її потрібно уловити на порівняно великій площі, сконцентрувати і перетворити на таку форму, яку можна використовувати для промислових, побутових і транспортних потреб. Крім того, треба уміти запасати сонячну енергію, аби підтримувати енергопостачання і вночі, і в похмурі дні. Перераховані труднощі і витрати, необхідні для їх подолання, привели до думки про непрактичність цього енергоресурсу, принаймні сьогодні. Головне - використовувати сонячну енергію так, щоб мінімізувати вартість. Подалі вдосконалення цих технологій при подорожчанні традиційних енергоресурсів ця енергія стане економічно ефективною.

Світлове випромінювання можливо уловлювати безпосередньо, коли воно досягає Землі. Це називається прямим використанням сонячної енергії. Крім того, вона забезпечує круговорот води, циркуляцію повітря і накопичення органічної речовини в біосфері. Значить, звертаючись до цих енергоресурсів, ми, по суті, займаємося непрямим використанням сонячної енергії.

Сонце - джерело енергії дуже великої потужності. Всього 22 дні сонячного сяяння по сумарній потужності, що приходить на Землю, дорівнюють всім запасам органічного палива на планеті.

Енергія Сонця, як вважають експерти, - квінтесенція енергетики, оскільки фотоелектричні установки не впливають на природне середовище, безшумні, не мають рухомих частин, вимагають мінімального обслуговування, не потребують води. Їх можна вмонтовувати у віддалених або посушливих районах, потужність таких установок складає від декількох ватів (портативні модулі для засобу зв'язку і вимірювальних приладів) до багатьох мегават (площа декілька мільйонів квадратних метрів).

"Перевізник" сонячної енергії - випромінювання. Воно складається з видимих світлових променів і невидимого ультрафіолетового і інфрачервоного випромінювання.

Видимі світлові промені мають довжину хвилі від 0,4 ц. до 0,8 ц. (1ц=10*-6 м), довжина хвилі ультрафіолетових променів менше 0,4 і., а інфрачервоних - більше 0,8 ц. Приблизно 9% сонячного випромінювання лежить в смузі теплового випромінювання. Сонце, газова куля, що яскраво світиться, складається в основному з водню (70%) і гелію (27%). Енергія - це результат термоядерних реакцій. При цьому Сонці втрачає мільйони тонн своєї маси кожну секунду. Інтенсивність випромінювання на поверхні Сонця 70-80 тис. кВт/м ² при температурі 6000° С. Наша Земля отримує невелику, але значну частину цієї енергії - приблизно 180 000 млрд. кВт. Це приблизно в 18 тис. разів більше, ніж та кількість енергії, яку людство виробило до сьогоднішнього дня на всій Землі.

Проходячи через атмосферу, величезна кількість цього випромінювання (30-40%) розсіюється, і поверхня Землі на рівні моря в ясний день отримує 0,855 кВт/м ²-1кВт/м ² прямої радіації. Природно, що частина (близько 50%) розсіяного в атмосфері світу досягає поверхні Землі також у вигляді енергії.

Тривалість сонячного випромінювання і його інтенсивність залежать від пори року, погодних умов і, звичайно, від географічного положення місцевості. Близько 25% поверхні Землі отримує сонячне світло, тобто пряме сонячне випромінювання, протягом всього дня.

1.2. Переваги та недоліки

Переваги сонячної енергетики:

1. Загальнодоступність і невичерпність джерела.

2. Теоретично повна безпека для довкілля (проте в даний час у виробництві фотоелементів і в них самих використовуються шкідливі речовини).

Єдина проблема пов'язана з тим, що глобальне використання сонячної енергетики може змінити альбедо земної поверхні і привести до зміни клімату. Проте при сучасному рівні вжитку енергії людством це мало вигідно.

Недоліки сонячної енергетики:

1. Через відносно невеликі величини сонячної постійної для сонячної енергетики потрібне використання великих площ землі під електростанції (наприклад, для електростанції потужністю 1 ГВт це може бути пара десятків квадратних кілометрів). Проте цей недолік не такий великий. Наприклад, гідроенергетика виводить з користування великі ділянки землі.

2. Потік сонячної енергії на поверхні Землі залежить від географічної широти. У різних місцях середня кількість сонячних днів за рік може розрізнятися дуже сильно.

3. Сонячна електростанція не працює вночі і не дуже ефективно працює в уранішніх і вечірніх сутінках. При цьому пік електровжитку доводиться саме на вечірні години. Крім того, потужність електростанції може різко і несподівано вагатися через зміни погоди.

4. Дорожнеча сонячних фотоелементів. Ймовірно, з розвитком технології цей недолік подолають. З 1990 року по 2005 ціни на фотоелементи знижувалися в середньому на 4% в рік.