Смекни!
smekni.com

Правовий статус юридичних осіб нафтогазового комплексу України (цивільно-правові аспекти) (стр. 1 из 5)

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Слюсаренко Юрій Анатолійович

УДК 347. 19

Правовий статус юридичних осіб нафтогазового комплексу України

(цивільно-правові аспекти)

Спеціальність: 12.00.03 - цивільне право і цивільний процес; сімейне право;

міжнародне приватне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2008


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі цивільного права юридичного факультету Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор юридичних наук, професор

Майданик Роман Андрійович,

Київський Національний університет імені Тараса Шевченка, завідувач кафедри цивільного права

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, старший науковий співробітник Кучеренко Ірина Миколаївна,

Інститут держави і права ім.В.М. Корецького НАН України, провідний науковий співробітник (м. Київ);

кандидат юридичних наук,

Гопанчук Василь Степанович,

Київський Національний університет внутрішніх справ України,

професор кафедри цивільно-правових дисциплін (м. Київ).

Захист відбудеться “26” ___02_ 2008 року о 12 годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д 26.001.06 по захисту дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, буд.60, ауд.253.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського Національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 58, к.12.

Автореферат розісланий 24_ __01__ 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор юридичних наук, професор Боднар Т.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкових відносин в Україні викликав необхідність трансформації правового регулювання відносин з виробництва, переробки та реалізації енергоносіїв, чільне місце серед яких займають нафта, газ та продукти їх переробки, як необхідної умови незалежного та ефективного функціонування національної економіки, заснованої на товарно-грошовому виробництві.

На сучасному етапі розвитку українського суспільства відбуваються кардинальні суспільно-економічні зміни, які зумовлюють необхідність переосмислення поняття нафтогазового комплексу та його місця в системі суб’єктів та об’єктів цивільно-правового обороту.

Виникнення якісно нових соціально-економічних відносин призвело до збільшення обсягів і збагачення правових форм підприємницької діяльності в умовах конкуренції та зміни характеру впливу з боку держави. Потреби ринкової економіки зумовлюють необхідність поширення сфери здійснення підприємницької діяльності в нафтогазовому ринку на конкурентних засадах та чітке відмежування транспортування від деяких інших традиційних видів природних монополій на ринку нафти і газу.

Нові соціально-економічні зміни ще більше загострюють невідповідність чинного законодавства (зокрема Закону України “Про нафту і газ”, “Про трубопровідний транспорт” тощо) сучасним реаліям, яким притаманні підвищені вимоги до обігу нафти, газу та продуктів їх переробки і більш динамічний розвиток змісту та форм цивільних відносин в нафтогазовому ринку.

Значну частину прогалин у врегулюванні сучасних цивільних відносин в нафтогазовому ринку має усунути Цивільний кодекс України, в якому закріплено чимало новел, які потребують глибокого аналізу з метою виявлення їх ефективності застосування на практиці, зокрема у відносинах за участю юридичних осіб нафтогазового комплексу. Цьому можуть сприяти наукові дослідження. Однак, як виявляється, спеціальних наукових досліджень правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України майже немає.

Існують деякі дисертаційні роботи, присвячені розгляду лише окремих аспектів правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України, зокрема акціонерним та іншим корпоративним правовідносинам (І.В. Спасибо-Фатєєва, 2000, Н.С. Коров’яковська, 2000, О.В. Щербина, 2001, Л.В. Винар, 2006), правовому режиму майна суб’єктів підприємницької діяльності (Л.С. Нецька, 2001, Ю.П. Пацурківський, 2001), довірчій власності і договору довірчого управління майном (Р.А. Майданик, 1996, 2003, М.М. Слюсаревський, 1999, Ю.В. Курпас, 2004), правовому регулюванню постачання електричної енергії (П.Д. Гуйван, 2000), правовому положенню підприємств газопостачання (С.Д. Горева, 1994), управлінню холдингом в нафтогазовому комплексі (І.А. Парфенов, 1999, І.В. Лукач, 2007), правовому забезпеченню видобування корисних копалин (Р.С. Кірін, 2007).

Проте, системні монографічні роботи із загальнотеоретичних і прикладних проблем правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу України фактично майже відсутні, що негативно впливає на стан правового регулювання відносин нафтогазового комплексу України, на формування судової практики з цієї категорії справ.

Тому подальша наукова розробка загальнотеоретичних проблем правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу, їх співвідношення з правовими конструкціями холдингових формувань та інших видів залежності юридичних осіб є необхідною умовою впровадження досконалішого правового регулювання холдингових та інших інтегрованих формувань.

Все наведене і обумовлює актуальність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тематика дисертації виконана відповідно до бюджетної теми юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка № ДР 019U007725 “Удосконалення правового механізму реалізації та захисту прав та інтересів людини і громадянина в Україні”.

Об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом даного дослідження є загальнотеоретичні аспекти правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу в Україні, виявлення структури та правової природи холдингових формувань в нафтогазовому ринку, визначення співвідношення з суб’єктами природних монополій, холдингами та іншими видами “пов’язаних” осіб.

Предметом дисертаційного дослідження є система чинних в Україні нормативних актів, положень Цивільного кодексу України, що стосуються правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу, вітчизняні та зарубіжні наукові джерела, юридична практика, постанови та роз’яснення вищих судових інстанцій України тощо.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є проведення системного наукового аналізу поняття, змісту та структури правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу в Україні та надання науково-теоретичних висновків і практичних рекомендацій щодо подальшого вдосконалення інституту юридичної особи та застосування його правових норм.

Для досягнення поставленої мети основна увага в дисертації приділена вирішенню таких завдань: визначення поняття та елементів правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу, дослідження структури та правової природи холдингу в нафтогазовому комплексі, здійснення аналізу особливостей правового статусу підприємств газопостачання, розробка пропозицій щодо вдосконалення законодавства і практики його застосування.

Методологічна основа дослідження. В процесі дисертаційного дослідження застосовувалися методи наукового пізнання, системного підходу, порівняльно-правового аналізу, логіко-юридичний, статистичний, емпіричний, моделювання, прогнозування, історичний. Зокрема, порівняльно-правовий метод використано для порівняльного аналізу норм, встановлених ЦК УРСР 1963 р. і ЦК України 2003 р., іншими актами законодавства, а також при порівняльному дослідженні норм цивільного законодавства України, Росії та деяких інших країн.

Науково-теоретичною базою даної дисертації є теоретичні розробки, праці вітчизняних та зарубіжних вчених-правознавців з питань цивільного та господарського права радянського та сучасного періодів. Науково - теоретичну основу підготовки дослідження становлять наукові праці С.С. Алєксєєва, Д.В. Бобрової, М.І. Брагінського, С.М. Братуся, О.М. Вінник, В.В. Вітрянського, О.В. Дзери, В.С. Гопанчука, Н.С. Коров'яковської, О.О. Красавчикова, Н.С. Кузнєцової, І.М. Кучеренко, І.В. Лукач, В.В. Луця, Р.А. Майданика, Д.І. Мейера, І.Б. Новіцького, І.А. Парфенова, О.А. Підопригори, М.М. Слюсаревського, І.В. Спасибо-Фатєєвої, Є.О. Суханова, Я.М. Шевченко, В.С. Щербини, О.В. Щербини та ін.

Нормативно-інформаційними джерелами стали Конституція України, Цивільний кодекс України, Закони України “Про господарські товариства”, “Про нафту та газ”, “Про трубопровідний транспорт” та інші нормативно-правові акти.

Фактологічна база ґрунтується на матеріалах судової практики Вищого господарського суду України, вивчено справи інших судових інстанцій України, Вищого арбітражного суду Російської Федерації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше в Україні на рівні дисертаційного дослідження розглядаються поняття та елементи правового статусу юридичних осіб нафтогазового комплексу, виявлено структуру, особливості управління та правову природу холдингу в нафтогазовому комплексі, досліджено проблеми співвідношення інституту холдингу з іншими суміжними правовими конструкціями пов’язаних осіб, вперше проведено класифікацію елементів правового режиму майна юридичних осіб нафтогазового комплексу, запропоновано конструкцію вирішального контролю як визначальної ознаки поняття материнського товариства холдингу, запропоновано вирішення питань, що є спірними при визначенні правової природи управління холдингом, кореспондуючих зв’язків материнського товариства з дочірніми товариствами, відмежуванні холдингу від інших видів пов’язаних осіб.

У дисертації сформульовано наступні нові науково-теоретичні висновки та практичні рекомендації, які виносяться на захист: