Смекни!
smekni.com

ЗНО Українська мова 2009-2010 (стр. 2 из 4)

1 префіксальний А освітлити

2 суфіксальний Б опитати

3 префіксально-суфіксальний в лісопарковий

4 складання основ Г життєздатний

Д опік

25. Установіть відповідність між дієсловами та їх характеристиками

A Б в Г Д

1

2

3

4

Характеристика дієслів Приклади

1 дієслово у формі наказового способу А перевірили б

2 дієслово у формі інфінітива Б переходите

3 дієслово у формі майбутнього часу в виховуватимемо 4 дієслово у формі теперішнього часу Г поплавати

Д покваптеся

26. Установіть відповідність між реченнями та їх характеристиками

Характеристика

А Б в Г Д

1

2

3

4

Приклади

речення

1 односкладне озна- А По всій Україні справжні коралі ще й течено-особове пер під назвою «доброго намиста» вважа-

2 односкладне ють великою цінністю. (О. Воропай) неозначено- Б Стану в житті малою хвилиною, чорособове ною гілкою на тополі. (А. Малишко)

3 односкладне в За добро добром платять. (Нар. тв.) узагальнено- Г Взимку та повесні курінь відчинено

особове з ранку до вечора і цілу ніч. (Григір Тю­

4 безособове тюнник)

Д В зів’ялих листочках хто може вгадати красу всю зеленого гаю? (І. Франко)

27. Установіть відповідність між сполучниками та їх видами

A Б в Г Д

1

2

3

4

Види сполу­чників Приклади

1 причини А хоч 2 мети Б аби

3 умовний в оскільки 4 допустовий Г якби

Д проте

28. Визначте, якою частиною мови є виділені слова у реченні (цифра позначає наступне слово).

Андрійко (1) обнімав вовка (2) ру­ками (3) й ногами, щоб вовкові було (4) легше.

(М. Вінграновський)

A Б в Г Д

1

2

3

4

А іменник Б займенник в дієслово Г прислівник

Д сполучник

Читання й аналіз тексту

Завдання 29–36 мають по чотири варіанти відповіді, серед яких лише оДИН ПрАвИЛьНИЙ. виберіть правильний варіант відповіді і позначте його у бланку А згідно з інструкцією.

Будьте особливо уважні, заповнюючи бланк А!

Не погіршуйте власноручно свого результату неправильною формою запису відповідей

культура: між щирістю і лицемірством

(1) «Життя прожити — не поле перейти». Дійсно, саме так. Тільки — мінне. І небезпека, що очікує на кожному кроці, є цілком реальною. Будь-який вибух загрожує зруйнувати найцінніше для людини — її власне «я». Чи не потреба самозахисту спричинила і виникнення складної системи норм стосунків між людьми, що у повсякденному спілкуванні звично називають «культурою».

(2) При всій своїй заплутаності і неоднозначності, засади людської поведінки чітко диференціюються.

(3) Одна їхня частина — мотиви, почуття і вчинки, щодо яких людина керується віковічними заповідями релігії.

(4) Друга частина тих рамок, що обмежують поведінку людини,— етикет.

(5) Третя частина нашої системи досить помітно переплетена з другою. Це — сила-силенна різних забобонів, умовностей, маленьких побрехеньок і більшої брехні, що й визначають поведінку особистості. Проте без них неможливе нормальне співіснування людей. Справді, якщо люди почнуть зловживати відвертістю й енергійно обстоювати власну точку зору, з безпосередньою щирістю викриваючи недоліки інших, то світ перетвориться в суцільне пекло.

(6) Ось і метушиться сучасний індивідуум, щомиті ризикуючи виявитися брутальним чи видатися фальшивим. Звичайно, можна зробити рішучий крок до ледь прихованої чи й відвертої невихованості, зрідка маскуючи її кількома загальновживаними формулами ввічливості. Такий вибір значно легший, тому що правила ввічливості треба хоча б знати для того, щоб ними керуватися. А тут нічого знати не треба, необхідно лише пройнятися надповагою до власної персони та презирством до інших — і сміливо вирушати будь-куди.

(7) Модель нашого життя, де кожен реалізовує себе в міру можливостей — транспорт. Хто причаївся, щоб його випадком не зачепили, хто готовий захищатися від усіх. І тут вже не до церемоній. Ніхто не зважатиме, ким є опонент: жінкою чи літньою людиною, інвалідом чи просто втомленим громадянином, переобтяженим вантажем. Вже ніхто не дивується, коли ініціаторами інциденту стають знервована невиплатами пенсій бабуся чи роздратований студент-безбілетник. А часом надповажний, пристойно вдягнений чоловік таке витинає не зовсім зграбній сусідці, що аж дроти над тролейбусом червоніють. Але не сподівайтеся, що хтось вступиться за жінку, присоромить кривдника: «Будьте стриманіші, ви ж мужчина».

(8) Чи ж має силу це визначення тепер, коли повальна фемінізація зачепила найважливіше в чоловіках — мужність, яка полягає в надійності, готовності бути по-справжньому сильним. Тут і повинна прийти на допомогу справжня культура поведінки.

(9) У чому ж може реалізувати себе чоловік? Більшість відповідей на це питання будуть пов’язані з матеріальним забезпеченням. Однак насправді сутність проблеми значно простіша. Самореалізація (не тільки чоловіка, а й будь-якої людини) найповніше відбувається через можливість зробити щось конкретне для когось конкретного. Сучасна реальність деформувала цю філософсько-психологічну категорію. Фрейдівська теза «все, що робить чоловік, він робить для жінки» тепер перетворилась на «чоловік робить усе, щоб нічого не робити». В кращому випадку — щоб робити щось для себе єдино коханого.

(10) Психологія міжлюдських взаємин просякнута індивідуалізмом. Тому й етикет зрештою стає на службу корисливій меті підкорення життєвих вершин. Ввічливе «підтакування» начальству — і підлеглий вже кандидат на підвищення. Кілька компліментів жінці — і чоловік одержує як мінімум симпатію, а як максимум — можливість маніпулювати нею, розвинувши значно глибше почуття. Логіка споживацького підходу до елементарної ввічливості не є новою. Ще з давніх часів поведінка, в якій більше пряника, аніж батога, перебуває на озброєнні багатьох людей, стаючи засобом успішної кар’єри.

(11) Проте, зберігаючи і захищаючи власне «я» за допомогою стратегії інтелігентного підлабузництва, чи не втрачає людина це «я» остаточно і без вороття? І якщо, за словами Ларошфуко, «лицемірство — це данина, яку порок платить доброчесності», чи ж варто підвищувати цю данину до абсурду?

(526 сл.) (За О. Єременко)

29. Яке значення мають для нормального міжособистісного спілкування загальноприйняті норми й правила поведінки?

А спрощують спілкування, роблять його більш приємним і комфортним Б дозволяють людині уберегти від руйнування почуття самоповаги в допомагають людині повніше самореалізуватись у житті

Г прикрашають спілкування, надають йому вишуканості та шляхетності

30. Яким є хід міркувань автора в абзацах (3), (4), (5)?

А виокремлення складників поняття

Б доведення поданої в попередньому абзаці тези в виклад у хронологічній послідовності Г класифікація складників поняття

31. У реченні «Справді, якщо люди почнуть зловживати відвертістю й енергійно обстоювати власну точку зору, з безпосередньою щирістю викриваючи недоліки інших» автор говорить про те, що

А люди, спілкуючись, не повинні обстоювати власну точку зору

Б щирість та відвертість заважає результативності міжперсонального спілкування в необхідною умовою нормального співіснування людей є розумний компроміс у міжособистісних взаєминах

Г викривання недоліків інших іде на шкоду успіхові людського спілкування

32. У реченні «А тут нічого знати не треба, необхідно лише пройнятися надповагою до власної персони та презирством до інших – і сміливо вирушати будь-куди» автор вдається до стилістичного засобу

А гіперболи Б антитези в іронії

Г сарказму

33. Антонім до слова фальшивий

А брутальний Б примітивний в справжній

Г відвертий

34. У реченні «Етикет стає на службу корисливій меті підкорення життєвих вершин» ідеться про