Смекни!
smekni.com

Інформаційна (автоматизована) система в Держказначействі України (стр. 3 из 3)

В автоматизованому режимі, з використанням довідників відкритих особових рахунків і зведених особових рахунків, готується Розпорядження про виділення бюджетних асигнувань, який є підставою для зарахування виділених бюджетних асигнувань на особові або зведені особисті рахунки головних розпорядників.

Формується виписка з відповідного рахунку, яке передається головному розпоряднику (окрім місцевих державних адміністрацій (МДА), які обслуговуються в територіальних управліннях) на паперових і електронних носіях.

Головні розпорядники засобів (окрім МДА) на підставі одержаного виписування складають розподіл виділених бюджетних асигнувань і подають галузевим відділам Управління витрат державного бюджету. -

Розподіли реєструються і контролюються в автоматизованому режимі на відповідність вказаних в них сум залишкам на відповідних рахівницях, залишкам невикористаних асигнувань розпорядників нижнього рівня, невиконаним зареєстрованим фінансовим зобов'язанням і наявної мережі.

Перевірені розподіли групуються по територіях і складаються реєстри на виділення бюджетних асигнувань, які засобами електронного зв'язку передаються у відповідні управління.

На підставі реєстрів складається і затверджується зведений реєстр в розрізі управлінь Державного казначейства. На підставі інформації про залишки засобів на рахівницях, відкритих у відповідних органах держказначейства, платіжних календарів областей держказначейством ухвалюється рішення про підкріплення засобами.

Підставою для переказу коштів є розпорядження на переказ коштів.

Механізм підкріплення засобами під виділені асигнування визначається у кожному конкретному випадку.

В управліннях на підставі реєстрів і наявних засобів формуються в автоматизованому режимі відповідні платіжні документи і засоби зараховуються на зведені рахунки розпорядників 2 рівні для подальшого розподілу, реєстраційні рахунки розпорядників 3 рівні або реєстраційні рахунки одержувачів (за відсутності вищестоящих розпорядників). Органи держказначейства надають клієнтам виписування з відповідних рахунків за наслідками попереднього операційного дня або по запиту клієнта.

Подальший розподіл засобів розпорядниками 2 рівні проводиться аналогічно (в розрізі територій області). У відповідність з розподілом засоби зараховуються на реєстраційні рахунки самого розпорядника, реєстраційні рахунки розпорядників 3 рівні або реєстраційні рахунки одержувачів. При цьому проводиться автоматизований контроль на відповідність сум що розподіляються залишкам на рахунках, затвердженим пропозиціям, кошторисам, планам асигнувань, зареєстрованим зобов'язанням і даним відомчої мережі.


ВИСНОВОК

В даній роботі було розглянуто інформаційну (автоматизовану) систему Держказначейства України (АСК). Доведено, що для ефективного функціонування органів Державного казначейства, підвищення дисципліни виконання всіх бюджетів створено автоматизовану систему Казначейства (АСК). АСК побудовано як корпоративну інформаційну систему з територіально-розподіленою базою даних.

В роботі зазначено, що автоматизація функцій Казначейства здійснюється в межах функціональних підрозділів на основі програмно-технічних комплексів, баз даних і сховищ даних, які доступні користувачам на кожному рівні, на кожному робочому місці. В роботі наданий також перелік функціональних підсистем, що є єдиним для всіх рівнів ієрархії інформаційної системи (ІС) Казначейства.

Також в роботі описаний один з АРМів АСК - АРМ формування розпорядження та реєстру на здійснення видатків державного бюджету автоматизованої інформаційної системи Держказначейства України.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Завгородний В.П. Автоматизация бухгалтерского учета, контроля, анализа и аудита – К.: А.С.К., 1998.

2. В.П. Савчук. Финансовый менеджмент предприятий: прикладные вопросы с анализом деловых ситуаций. Киев: Видавничий будинок «Максимум», 2001.

3. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А. Інформаційні системи у фінансово-кредитних установах. Навчальний посібник. Видання 2-ге, перераб. і доп. Київ, КНЕУ, 2001.-239с.

4. Устинова Г.М. Информационные системы менеджмента: Основные аналитические технологии в поддержке принятия решений. Изд-во DiaSoft-UP, СПб, 2000. -368с. Глава 2.

5. Автоматизированые информационные технологии в экономике: Учебник /Под ред. проф. Г.А.Титоренко. - М.: Компьютер, ЮНИТИ, 1999 - 400 с.

6. Ситник В.Ф., Писаревська Т.А., Єрьоміна Н.В., Краєва О.С. Основи інформаційних систем: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 420с.