Смекни!
smekni.com

Сучасні технології виведення інформації. Технології Computer to film, Computer to plate, Compute (стр. 1 из 4)

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИВЕДЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ. ТЕХНОЛОГІЇ COMPUTER TO FILM, COMPUTER TO PLATE, COMPUTER TO PRESS

Вступ

Впродовждовгих років додрукарські процеси здійснювали за класичною (репрографічною) схемою: за допомогою фоторепродукційного устаткування (фотоапаратів, збільшувачів, копіювальних рам, фотонабірних автоматів тощо) готують та отримують фотоформи тексту й ілюстрацій, з них складається монтаж, який контактним способом копіюється на формну пластину. Багатостадійність та складність, висока собівартість, матеріаломісткість та трудомісткість етапу виготовлення фотоформ спричинили пошук і появу нових альтернативних схем, які, зокрема в малій поліграфії, стали домінуючими.

В технологічній схемі «computer-to-film» (з комп'ютера на фотоформу) верстку та монтаж видання виконують за допомогою комп'ютера. Фотоформи виводять безпосередньо у фотовивідних пристроях (насвітлювачах), а потім копіюють на формні пластини. Таким чином, значно зменшується час, трудоємкість виготовлення, витрати матеріалів порівняно з класичною, базовою технологією.

Основним недоліком усіх фоторепродукційних процесів є використання як світлочутливого матеріалу срібломістких фотоматеріалів, які забезпечують високу якість фотоформ, але відносяться до дефіцитних (через вміст срібла) та дорогих матеріалів. Безсрібні фотоматеріали достатньої якості розроблені зараз лише для контактно-копіювальних операцій, не отримали широкого застосування в фоторепродукційних процесах. Тому важливою є поява в межах технології «compu-ter-to-Ulm» так званих «сухих» процесів (без застосування рідких хімреактивів для обробки), які забезпечують високу (порівняну до класичної) якість фотоформ.

У сучасній поліграфії поширюються скорочені технологічні схеми, де без втрати якості та суті одержаних результатів повністю виключається потреба виготовлення фотоформ.

За технологічною схемою «computer-to-plate» (з комп'ютера на формну пластину), процес підготовки та безпосереднього виготовлення друкарської форми відбувається за допомогою комп'ютерної системи, виключаючи необхідність фотоформи.

Технологія «computer-to-press» (з комп'ютера на друк) полягає в безпосередньому тиражуванні підготовлених засобами КВС видань у цифровій друкарській машині. Така технологія вже стала основою появи малих друкарень нового типу, але, як уже зазначалося, значні витрати на придбання устаткування гальмують їх широке розповсюдження.

Класичним способом отримання ілюстративних фотоформ у поліграфічному виробництві є використання різноманітного репрографічного устаткування, призначеного для: фотографування оригіналів, масштабування, кольороподілу, корегування (градаційного й кольорокоректуючого), растрування та переконтакту тощо — з метою одержання у кінцевому результаті фотоформ для монтажу полос. У попередньому розділі вже розглядалось питання необхідності та доцільності виготовлення й використання фотоформ. Тому в даному розділі будуть описані лише ті технологічні схеми класичного способу, які, на думку авторів, доцільно використовувати в малій друкарні. Умовою застосування цих схем є відсутність на початковій стадії розвитку малої друкарні коштів на придбання скануючої та фотовивідної техніки для КВС, а фоторепродукційне устаткування вже t подароване або придбане «задурно». Зважаючи на наявність великої кількості літературних джерел щодо фоторепродукційних процесів і певну обмеженість застосування таких схем у малих друкарнях, у книзі не розглядаються існуючі моделі репродукційної техніки та рекомендації стосовно їх вибору.

Випадок 1: При випуску високоякісних художніх видань, мистецьких альбомів, рекламних каталогів і проспектів продукції, тобто тих видань, в яких оригіналами є фотографії або слайди, що мають бути відтворенні ідентично і не потребують дизайнерської обробки, фотоформи отримують на фоторепродукційній техніці, наприклад, за допомогою збільшувача-кольороподілювача.

Випадок 2: Коли мала друкарня для видання використовує оригінал-макети, підготовлені в КВС, або представлені замовником (бланки, брошури, програми, афіші та інші видання, що містять переважно текст і прості чорно-білі штрихові та малої ліміатури растрові зображення до 28-32 лін/см), то фотоформи отримують шляхом простого фотографування, наприклад, за допомогою фоторепродукційного апарата.

Зазначимо, що в обох випадках для отримання з негативів діапозитивів, які найчастіше застосовуються у формних процесах плоского друку, необхідна копіювальна рама.

1. Особливості виготовлення фотоформ на базі електронного та світлювального устаткування

При застосуванні технологічної схеми «computer-to-film» як вивідний пристрій використовують насвітлювач (imagesetter), що здійснює запис оцифрованого зображення (підготовленого в КВС) за допомогою лазерного променя на чутливий матеріал (фотоматеріал), після обробки якого отримується фотоформа (табл. 1).

Основними критеріями при виборі насвітлювача є:

• спосіб запису;

• роздільна здатність запису;

• повторюваність при записі;

• характеристика джерела світла;

• формат отримуваних фотоформ;

• продуктивність роботи.

Розрізняють три способи запису, що застосовуються у насвітлювачах:

1. Запис на рулонний фотоматеріал, що нерухомо закріплюється (механічно або за допомогою вакууму) на внутрішньому боці циліндричної поверхні. Запис здійснюється за допомогою відхиляючого дзеркала системи насвітлення, яке виконує складний спіральний рух (рис. 1). Цей спосіб поширений під назвою «internal drum» (внутрішній, віртуальний барабан). Він використовується в насвітлювачах, призначених для отримання високоякісних високолініатурних кольороподілених фотоформ (у т.ч. повноформатних).

Рис. 1. Схема способу запису «internal drum»:

7 — лазер; 2 — фотоматеріал; 3 — дзеркало; 4 — циліндрична поверхня

2. Запис зображення на аркушевому фотоматеріалі, що закріплюється на зовнішній поверхні барабанного тримача насвітлювача. Запис відбувається при обертанні барабана шляхом переміщення каретки з оптичною системою насвітлення вздовж твірної циліндра (рис. 2). Такий спосіб отримав назву «external drum» (зовнішній барабан). Якість запису та сфера застосування цього способу є аналогічною до попередньо розглянутого способу «internal drum». Але на відміну від нього, за рахунок застосування для запису паралельно декількох лазерних променів (до 6 шт.) або багатопроменевої матриці лазерних діодів, досягається вища продуктивність роботи.

Рис. 2 Схема способу запису «external drum»:

1 — лазер; 2 — фотоматеріал; 3 — барабан.

3. Спосіб під назвою «capstan» (волокти, протягувати), в якому запис відбувається на рулонний фотоматеріал, який протягується навпроти плоского чи багатогранного дзеркала відхиляючої системи (рис. 3). Через обмежену величину кута розгортки застосовуваної насвітлювальної системи та складності виготовлення коректурної оптики формат (ширина) запису с обмеженим (найчастіше в межах 310-460 мм) і не перевищує 620 мм. Висока чутливість системи протягування плівки до зміни умов навколишнього середовища, вібрацій, нерівномірності натягу й подачі рулонного матеріалу знижує точність позиціювання та чіткість растрової точки, визначає малу повторюваність запису та стає причиною творення. У зв'язку з цим, кольороподілені плівки одного комплекту рекомендують виготовляти одну за одною та повністю переробляти весь комплект, навіть якщо не задовольняє лише одна з плівок.

Рис. 3. Схема способу запису «capstan»:

1 — лазер; 2 — фотоматеріал; 3 — дефлектор; 4 — валкова протягуюча система.

Незважаючи на описані недоліки, насвітлювачі типу «capstan» відрізняються від попередньорозглянутих вищою продуктивністю, простішою конструкцією та відносно низькою вартістю (приблизно в 2 рази дешевші від барабанних), а тому рекомендуються для більшості рядових робіт (у т.ч. і для відтворення повноколірних ілюстрацій середніх і малих лініатур растра), наприклад, для виводу суцільнотексто--вих фотоформ.

Роздільна здатність запису насвітлювачів залежить від багатьох факторів: конструкції механіки та оптики насвітлювача, джерела випромінювання й використовуваного світлочутливого матеріалу. Це треба врахувати при виборі насвітлювача для конкретних видів робіт. У табл. 1 наведені орієнтовні значення рекомендованої роздільної здатності насвітлювача залежно від виду робіт.

Величиною, спорідненою з роздільною здатністю, є розмір (діаметр) плями запису. Для того, щоб забезпечити вивід з роздільною здатністю 2540 dpi, діаметр записуючої плями повинен становити 1/2540 дюйма,

Таблиця 1. Технічні характеристики насвітлювачів

Фірма- Марка Технологія Формат Роздільна Повторю Тип Продук
виробник запису здатність ваність, джерела тивність Додаткові відомості
запису, мкм світла
арі
ECRM ScriptSetter валковий макс. ширина 1000-2540 ±40 червоний 26,7-10,4 •икористовується рулонний фотоматеріал, папір
(США) VRL 36/45 рулону Діод см/хв або формний матеріал (на поліефїрній основі) тов
355/457 мм (670 нм, щиною 0.1-0,2 мм • електроживлення 115/230 В,
10mW) однофазне, габаритні розміри 62,2х102,9х43,1 см,
вага 64 кг ~ VRL 36, VRL 45 - 71,1х102.9х43,1
см, 98 кг • постачається разом з програмним
RIP PostScript для платформ MAC/PC • моделі
марок VRL 36HS/VRL 45HS — мають вдвічі більшу
швидкість виводу, є сумісними з програмами сто-
хастичного растрування FM Screening
ECRM ScriptSetter внутр. 356х457 мм 1200-2540 ±30 червоний 386-183 • розмір записуючої плями 15 або 25 мкм, макс.
ID36 барабан ДІОД см'/хв лініатура растра — 250 Ірі (98 лін/см) • викорис
(670 нм) товується рулонний фотоматеріал, папір або
формний матеріал (на поліефірній основі) товщи
ною 0,1 мм • вбудована система пробивки штиф
тових приводочних отворів у верхній та нижній
частині полоси (Stoesser, Bacher або ін.) • елект
роживлення 115/230 В, 50/60 Гц, однофазне, га
баритні розміри 76,2х69,9х53,3 см, вага 94 кг
PrePress Panther валковий макс. ширина 900-2400 ±25/8 шт червоний 474-178 • постачається разом з інтерпретатором Adobe
(США) рулону 338 мм, макс. ширина ДІОД (670 нм) мм/хв PostScript Level 2, підтримує алгоритми растрування Adobe Accurate Screens, ESCOR II, ESCOR FM,
запису 338 мм для платформи МАС можлива поставка апаратного прискорювача растрування Pixel Burst, сумісний з
платформами IBM PC/MAC, містить сторінковий бу
фер на 500 Мб • розмір записуючої плями без-
ступінчасто змінюється від 15 до ЗО мкм, макс, лініа
тура растра — 275 Ірі (при використанні ESCOR II)
• габаритні розміри 100х61х42 см, вага 91 кг
Prepress Panther валковий макс. ширина 900-3048 ±25/8 шт червоний 508 мм/хв • постачається разом з інтерпретатором Adobe
PROHS рулону 620 мм ДІОД (2400 dpi), PostScript Level 2, підтримує алгоритми растру-
(670 нм) 808 мм/хв вання Adobe Accurate Screens, ESCOR II. ESCOR
(1200dpi) FM, для платформи МАС можлива поставка
апаратного прискорювача растрування Pixel Burst,
сумісний з платформами IBM PC/MAC, містить
два сторінкових буфера по 1 Гб, можливе пара
лельне підключення до насвітлювача чотирьох RIP
• розмір записуючої плями безступінчасте зміню
ється від 15 до ЗО мкм, макс- лініатура растра —
350 Ірі (при використанні ESCOR II) • габаритні
розміри 175х132х89 см, вага 629 кг
Dainippon FT-R3035/ валковий макс. ширина 1000-3000 ±25 Діод 1463 мм/хв • макс. лініатура растру — 175 Ірі • постачаються
Screen FT-R3050 рулону (633 нм) (1000dpi), окремо або під'єднаними «в лінію» з проявлю-
(Японія) 406/558 мм, макс. ширина 254 мм/хв (2400 dpi) вальною машиною • комплектуються програмними RIP (HQ-310PM, AD-310PM) для комп'ютерів
запису PowerMacintosh, підтримують PostScript Level 2,
355/508 мм зв'язок між насвітлювачем та комп'ютером здійс
нюється через інтерфейс SCSI • можливе вста
новлення системи перфорації приводочних отво
рів (Stoesser, Bacher, Protocol або Dainippon Screen)
• електроживлення 0,75 кВт, 170-265 В, 50 Гц,
габаритні розміри 176,4х75х97,5 см, вага 120 кг—
FT-R3035, 91,6х75х97,5 см, 160 кг - FT-R3050
Dainippon DT-R3075 зовн. 406х545, 1200-4000 ±5 120 діодів 1190 мм/хв • макс. лініатура растра — 200 Ірі • постачається
Screen барабан 648х545, (660 нм) (1200dpi), окремо або під'єднаною "в лінію» з проявлюваль-
750х545 мм 595 мм/хв ною машиною • комплектуються програмними RIP
(ширина рулону 406, 648 (2400 dpi) (HQ-310NT та AD-310PM для платформи DEC Alpha та PowerMacintosh), для прискорення растру
або 762 мм) вання до складу можуть бути включені плати-при
скорювачі Pixel Burst або Harpoon • можливе
встановлення системи перфорації приводочних
отворів (Stoesser, Bacher або Protocol) • електро
живлення 0,31 кВт, 200-240 В, 50 Гц, габаритні
розміри 140,7х84,8х110 см, вага 340 кг
Agfa AccuSet валковий ширина 600,1200, ±25/8 шт видимий 381 мм/хв • макс, лініатура растра — 200 !pl • постачається
1000 Plus області 1800, 2400, червоний окремо або під'єднаною "в пінію" з проявлюваль-
експонування 3000 лазер ною машиною (Agfa R51 OLP AccuSet) • викорис
356мм (670нм) товується фотоматеріал HN, HNm, MS, RC-папір,
формний матеріал на поліефірній основі Agfa Set-
Print • комплектуються програмними RIP, підтри
мує технологію растрування Agfa Cristal Raster,
Agfa Balanced Screening, Adobe Accurate Screens,
Standard PostScript RT Screening, RIP ф. Agfa-
Viper, Taipan, Cobra, Star 400, Star 800NX» елект
роживлення 230 В, 50/60 Ги, 4 А, габаритні роз
міри 81,2х99х73,6 см, вага 115,5 кг
Agfa SelectSet внутр. 762х635 мм 1200, 1800, ±5/8 шт видимий 4032- • змінний діаметр плями запису (7,5-20 мкм),
Avantra 30 барабан (формат зображення 754х635 мм) 2400, 3600 червоний лазер (650нм) 1342см'/хв макс. лініатура растру — 425 Ірі • постачається окремо або під'єднаною "в лінію" з проявлюваль-ною машиною (Agfa Avantra ЗО OLP), містить пристрій для перфорації приводочних отворів
(Head&Tail або Bacher), постачається з системою
визначення формату та товщини матеріалу Agfa
FlexMedia з автоматичним настроюванням фокуса
Agfa OptiFocus • використовується фотоматеріал
HN, формний матеріал на поліефірній основі •
комплектуються програмними RIP, підтримує тех
нологію растрування Agfa Cristal Raster. Adobe
Accurate Screens, Standard PostScript RT Screen
ing • електроживлення 230 В, 50 Гц, 0,4 кВт, га
баритні розміри 150х125х73 см, вага 558 кг

або близько 10 мкм. При переході до насвітлення з іншою роздільною здатністю відповідно повинен змінюватись розмір плями запису. Якщо така умова не виконується, то, залежно від ступеня відхилення реальної плями запису від розрахованої, спостерігається явище нелінійності запису — спотворення градаційної кривої запису через невідповідність програмованих значень розмірів растрових точок отримуваних на фотоформі. Частково нелінійність запису можна врахувати та компенсувати при калібруванні насвітлювача. Отже для високоякісних кольорових робіт рекомендується обирати насвітлювачі не лише з високою роздільною здатністю, але й з відповідно змінюваним розміром плями запису.