Смекни!
smekni.com

Архітектура операційної системи MS DOS Структура ОС Ms-Dos розбивка на модулі визначення ст

Лабораторна робота №8

Тема: Архітектура операційної системи MS – DOS.

Мета: Ознайомитися із будовою ядра і модулів ОС MS – DOS.

Теоретичні відомості:

Будь – яка ОС в своїй побудові повинна мати зрозумілу і раціональну структуру. Це означає, що ОС поділяється на частини, які називають модулями. Будь – який модуль являє собою функціонально завершену програму із чіткими правилами взаємодії з іншими модулями. Функціональна складність будь – якої ОС приводить до складності архітектури ОС. У звичайному порядку до циклу ОС входять стандартні та виконуючі модулі, бібліотеки різних типів модулів.

Програмні модулі спеціалізованого типу — це всі конфігураційні файли ОС, файли документації, які містять текст допомоги. Більшість сучасних ОС являють собою добре структуризовані модульні системи, які можуть розвивати свої функції і переносить на нові платформи. Для ОС MS – DOS до модулів спеціального формату відносять завантажувач ОС, драйвери вводу-виводу, процесор.

В ОС відбувається розділення на дві групи модулів:

- Ядро — це модулі, які виконують основні функції ОС.

- Модулі, які виконують допоміжні функції ОС.

Модулі ядра виконують наступні базові функції ОС:

- Управління процесорами;

- Управління пам’яттю;

- Управління пристроями вводу/виводу; ...

Ядро складає серцевину ОС і без нього виконання будь – яких функцій не можливе. До складу ядра входять внутрішньо системні задачі, організатор обчислювального процесу, зокрема переключення контекстів, завантаження і вивантаження сторінок, обробка переривань. Функції ядра використовуються для підтримки додатків разом з ними вони створюють прикладне системне середовище, тобто додатки — це різні допоміжні програми. Функції, які використовуються модулями ядра — це функції, які найчастіше використовуються ОС, тому працездатність ОС визначається ними. Для того, щоб збільшити швидкість роботи цих функцій, то частину модулів розміщують в ОЗУ. Ядро ОС формується у вигляді програмного модуля спеціального формату, який відрізняється від формату додатків.

Модулі ОС також виконує наступні функції до них можна віднести: програми архівних даних, програми дефрагментації дисків. Всі допоміжні модулі ОС формуються у вигляді додатків або у вигляді бібліотек процедур. В сучасних ОС не має чіткого розмежування ОС і допоміжними модулями. Наприклад, деяка програма може бути деякий час як користувацький додаток, а потім стати частиною ОС.

Допоміжні модулі ОС поділяються:

1. утиліти — це програми, які розв’язують окремі задачі управління та супроводження комп’ютерної системи (програми стискування диску та архіювання даних).

2. програми, які здійснюють системну обробку (текстові, графічні редактори, компілятори).

3. програми, які надають користувачу допоміжні послуги. Це спеціальний варіант користуацьких програм: калькулятор, ігри...

4. бібліотеки процедур. Вони мають різне призначення і спрощують розробку додатків (бібліотека математичних функцій, бібліотека функцій вводу-виводу).

Розподіл ОС на ядро і модулі забезпечує легке розширення самої ОС для того, щоб добавити нову високорівневу функцію достатньо розробити новий додаток при цьому не потрібно модифікувати відповідні функції, які створюють ядро системи.

Сформований у вигляді утиліт системних програм і бібліотек завантажується в ОЗУ, тільки на час використання своїх функцій. Постійно в ОЗУ знаходяться тільки необхідні коди ОС, які формують ядро. Такий спосіб організації ОС економить ОЗУ. Важливою для архітектури ОС є можливість захисту кодів і даних ОС за рахунок функцій ядра у привілегійованому стані.

Ядро ОС





— бібліотека процедур. До неї відносять такі програми ОС MS-

DOS


— системні програми. До них відносять такі програми ОС MS -DOS

— додатки користувачів. До них відносять такі програми ОС MS - DOS

— утиліти. До них відносять такі програми ОС MS - DOS

Висновок: На цій лабораторній роботі я ознайомитися із будовою ядра і модулів ОС MS – DOS.