Смекни!
smekni.com

Тоні Айомі. Життя і творчість (стр. 1 из 3)

Тоні Айомі. Життя і творчість


Тоні Айомі – (TonyIommi)

Тоні Айоммі, ім'я при народженні Френк Ентоні Айоммі (англ. TonyIommi, FrankAnthonyIommi; 19 лютого 1948, Бірмінгем) – знаменитий англійський гітарист, засновник і незмінний учасник групи BlackSabbath. Разом з іншими членами групи справив визначальний вплив на розвиток важкого і металевого року як стилю.

В даний час разом з колегою з BlackSabbath Гізером Батлера та колишніми учасниками колективу (Ронні Джеймсом Дио і Вінні Аппіче) грає в групі HeavenandHell. Содержаніе

Тоні Айоммі народився 19 лютого 1948 року в Бірмінгемі, Англія. Він був єдиним дитиною батька-італійця та матері англійки. Саме батьки зробили вплив на формування музичного смаку хлопчика: у батька Томмі було багато родичів, які майже всі грали на акордеоні та барабанах, мати майбутнього гітариста грала на гармоніці. [2]

Тоні навчався в одній школі з Оззі Осборн (англ. BirchfieldRoadSchool), але вони перебували в різних компаніях і не спілкувалися. Зі своїми друзями він жартували над голосом Оззі і порівнював його з голосом дівчинки.

Тоні Айоммі почав вчитися грати на гітарі, коли йому було п'ятнадцять років. Його першим інструментом був WatkinsRapier. Ця модель була дешевою і призначалася для гітаристів-Лівша. В інтерв'ю журналу GuitarWorld Тоні зізнався, що на початку кар'єри на нього вплинули старі блюзової запису і група Shadows.

За словами музиканта в той час його кумирами були Хенк Марвін, Ерік Клептон і Джиммі Хендрікс, також йому подобалися джазові гітаристи, такі як Уес Монтгомері.


Травма руки

В молодості Тоні Айоммі працював оператором преса на сталеливарний завод. В останній день роботи, перед тим як він повинен був звільнитися і вирушити з групою в тур по Німеччині, його пальці потрапили під прес. В результаті, гітарист позбувся кінчиків середнього та безіменного пальців правої руки. Тоні пережив депресію, всі лікарі казали, що він ніколи не зможе грати на гітарі.

Один із друзів приніс йому запис джазового гітариста Джанго Рейнхардта, який грав двома пальцями після того, як отримав травму під час пожежі, і це надихнуло Тоні Айоммі знову взяти в руки гітару.

Спочатку Тоні пробував міняти руки і ковзати по гриф лівій. Але це виходило з трудом, і тоді він вирішив грати як і раніше правою, використовуючи лише вказівний палець і мізинець, зв'язавши пошкоджені пальці. Потім він розплавив пляшку з-під миючого засобу, зробивнаперсток і домігся того, щоб вони правильно сиділи на пальцях. Витративши тривалий час на виготовлення, Тоні виявив, що їх кінця не притискають струни і зробив вирізані шматки шкіри на закінчення. Потім довелося обробляти краю і натирати приклеєних шкіру до блиску, насичують її маслами. Из-за того, що пальці втратили свою чутливість, Тоні Айоммі перевчався робити різні прийоми, такі як бенд і вібрати. Сам гітарист сказав, що «це було лише справою практики і завзяття, використовувати слух замість втраченого дотику». Раннє творчість

До дев'ятнадцяти років він вже встиг пограти в різних блюз-рокових групах. Під час перебування в групі Mythology Тоні Айоммі познайомився з барабанщиком Біллом Уорд. У 1967 році була заснована група, яка отримала назву PolkaTalkBluesBand. Її членами стали: Оззі Осборн (вокал), Тоні Айоммі (гітара), Гізер Батлер (бас), Білл Уорд (барабани), Джиммі Філіпс (слайд гітара) і Алан Кларк (саксофон). Після двох концертів Джиммі Філіпс і Алан Кларк покинули групу. Пізніше назва PolkaTalkBluesBand була змінена на Earth. Тоні Айоммі охарактеризував творчість цього періоду наступними словами :

Ми грали блюз у швидкому або середньому темпі, а потім 12-ти тактовий блюз. В кінцевому рахунку ми розвалилося і позбулися саксофоніста і слайд гітариста. Усі четверо хотіли покінчити з блюзом.

В кінці 1968 року Тоні отримав запрошення в групу JethroTull після того, як Мік Абрахамс покинув склад, щоб утворити BlodwynPig. У складі нової групи він зіграв на концерті RollingStones «RockAndRollCircus» в грудні 1968 року, виконавши «SongForJeffrey». Крім того, Айоммі встиг написати гітарних партію для пісні «NothingIsEasy», яку JethroTull записали вже з Мартіном Барре для альбому StandUp. Тоні Айоммі перебував в групі протягом двох тижнів і після цього єдиного виступу повернувся в Earth, але за цей час його розуміння музики сильно змінилося :

Я сказав: «Ми повинні складати свою музику. Ми дійсно повинні взятися за цю справу, гарувати і написати кілька своїх власних пісень». Що ми і зробили. Спочатку ми написали «WickedWorld» і «BlackSabbath». Ці пісні потрапили на нашу першу платівку. Нам дуже сподобалась ідея посилення звуку і голосний виконання…

В Англії існувала ще одна група з назвою Earth, що одного разу привело до курйозний випадок: групу запросили на виступ, і коли учасники вийшли на сцену, вони побачили незвичну для себе аудиторію. Виявилося, що організатори групу за однойменний поп-колектив і запросили її на виступ на танці. За словами Тоні Айоммі, після цього було прийнято рішення придумати для групи назву, яка б відображала її звучання. Учасники зупинилися на BlackSabbath або Чорний шабаш з американського перекладу назви італійського фільму жахів «Itrevoltidellapaura».

У лютому 1970 року VertigoRecords, випустив перший альбом BlackSabbath, назва якого було співзвучно імені групи. Запис альбому в студії проходила протягом дванадцяти годин на два четирехдорожечних магнітофона. Музика на цьому альбомі представляла собою хард-рок з впливом блюз-року, але вже на перших же записах проявився особливий впізнаваний стиль BlackSabbath. Відповідно до спогадів Оззі Осборна, одного разу під час перегляду якогось фільму жахів, Тоні запропонував: «Якщо людям подобається платити за фільми-ужастики, може бути, їм сподобається і музика-ужастики?» втіленням цієї ідеї на дебютному альбомі стала заголовна пісня «BlackSabbath», для якої Тоні Айоммі склав незвичайний «зловісний» рифф, використовуючи рідкісний інтервал тритон. Це співзвуччя в середні століття називали «дияволом в музиці» (diabolusinmusica), що музикантам дуже сподобалося, так як поєднувалися з містичним текстом пісні. Однак, всупереч чуткам, це прізвисько тритон заслужив не за «містичне» звучання, а тому, що вважався в середні століття дисонанс.

Через чотири місяці альбом був перевиданий у США (WarnerBros. Records) і був розпродані мільйонним тиражем.

18 вересня 1970 року вийшов другий альбом, «Paranoid», який піднявся на перше місце в Британії. Альбом повинен був бути названий «WarPigs», але так як група збиралася давати тур по Америці, де важко переживали наслідки війни у В'єтнамі, то було вирішено не акцентувати увагу аудиторії на цій пісні, в тексті якої «генерали зібралися в кучу як відьми», а «політики сховалися, почавши війну». Пісня «Paranoid», що зайняла четверте місце в Британії, була записана тільки для того, щоб зробити альбом довшим. Запис альбому на студії тривала чотири дні.

Після одного з концертів цього часу на учасників групи напали скінхеди і рука Тоні Айоммі була травмована, з-за чого довелося скасувати наступний виступ.

У серпні 1971 року був виданий третій альбом, «MasterofReality». Цей альбом посів п'яте місце у Великобританії. Як і перші два, альбом досяг продажів в мільйон примірників. Звучання альбому примітно зниженим строєм гітари Тоні Айоммі (з мі-бемоль до до-бемоль). Перша пісня альбому, «SweetLeaf», починається з кашлю Тоні. Крім гітарних риффів він виконав партію флейти у пісні «Solitude», а також грав на клавішних інструментах.

У вересні 1972 року вийшов альбом «BlackSabbathVol. 4». У цьому альбомі група почала робити експерименти зі звуком.

У процесі запису між учасниками групи виникали тертя; за словами Оззі Осборна альбом записувався в стані наркотичного хаосу. Спочатку на увазі, що альбом буде мати назву «Snowblind», на честь однойменної пісні про моду на кокаїн. У британських чарту альбом зайняв восьме місце.

У листопаді 1973 року був випущений альбом «SabbathBloodySabbath». Музиканти зняли замок в Уельсі, в якому, за чутками, водилися привиди. Апаратура була встановлена у в'язницях, що, на думку Тоні Айоммі, надихало групу на нові ідеї. Для запису альбому в BlackSabbath був запрошений клавішник групи Yes рик Уейкман. Тоні Айоммі грав партії електрогітари, акустичної гітари, синтезатора (в пісні «KillingYourselftoLive»), піаніно, клавесина, органу, флейти, волинки. Згадуючи цей період Тоні говорив про те, що у нього було чудове почуття від репетицій до запису, що це був чудовий час.

Бас-гітарист Гізер Батлер розповів, що група була виснажений після турне, взаємовідносини учасників були складними, але після того, як Тоні Айоммі придумав ріфф до пісні «SabbathBloodySabbath», все оживилися, і стали появлятся нові пісні. П'ятий альбом BlackSabbath зайняв у Великобританії четверте місце, і також як його попередники був проданий тиражем понад мільйон примірників.

Шостий альбом BlackSabbath «Sabotage» був випущений у вересні 1975 року. Видання альбому було відкладено на рік з-за проблем з менеджментом. За словами Тоні Айоммі альбом записувався ночами, так як вдень група перебувала в суді.

«Sabotage» зайняв у Великобританії сьоме місце. Це перший альбом гурту, який не отримав платинового статусу, і вважається найбільш недооціненим витвором групи. Після появи альбому Тоні Айоммі був визнаний кращим хард-рокових гітаристом світу.

У 1976 році вийшов альбом «TechnicalEcstasy». У Британії досяг дванадцятого місця. При роботі над ним Тоні Айоммі хотів внести розмаїтість у аранжування групи, використовувати духові інструменти, в той час як Оззі Осборн бажав, щоб група не змінювала звичним їй стилю. Все ж експерименти в звучанні були зроблені, і група стала все далі йти від стилю, в якому були записані перші п'ять альбомів. [26]

Оззі пішов з групи в листопаді 1977 року, але в січні 1978 року повернувся і взяв участь у записі альбому «NeverSayDie».

«NeverSayDie» був виданий у жовтні 1978 року і посів у британських чарту дванадцята місце. Це останній альбом гурту, в якому вокальні партії були виконані Оззі Осборна. Він пропустив кілька тижнів репетицій і хотів піти з групи, Тоні Айоммі набридли витівки Оззі, і в травні 1979 року Айоммі ухвалив рішення звільнити Осборна.