Смекни!
smekni.com

Коран. Загальний огляд (стр. 1 из 3)

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

ФАКУЛЬТЕТ ПІДГОТОВКИ СЛІДЧИХ І КРИМІНАЛІСТІВ

РЕФЕРАТ НА ТЕМУ:

“Коран. Загальний огляд.”

Виконав:

Курсант 202 навчальної групи

Рядовий міліції

Колток О.І.

Перевірив:

Старший лейтенант міліції

Пепеляєв С.Г.

Київ

П Л А Н :

1 Слово Аллаха

2 Історія створення та форма Корану

3 Зміст Корану

4 Висновок


“Скажи: я вірую в Аллах

і будь праведним”.

“Слово Аллаха”.

Три монотеїстичних релігії мають своє священне писання: іудаїзм Танах, християнство євангеліє, іслам Коран. Арабську назву священної книги мусульман “Кур'ан” звичайно переводять як “Читання”. Але воно не означає читання в прямому значенні цього слова, як і дієслово “кар'а”, від якого воно відбувається, не означає тільки “читати”, а ще і “декламувати”, “вимовляти співучо”. Дійсно. Мухамед “читав” свої проповіді не по написаному тексту (він був безграмотний), а експромтом або напам'ять, зазделегідь обдумавши або склавши текст.

Це можна порівняти з російськими виразами, “читати вірші”, “читати нотацію”. Крім того, Мухамед вимовляв проповіді ритмічними фразами часто з рифмованими закінченнями, як би декламуючи їх Тому, мабуть, вірніше передати первинне значення слова “кур'ан” як “читання напам'ять”, “декламація”.

Мухамед вважав, що Коран - це прозріння дані йому з тієї книги, яка є тільки у Бога “книги таємної”. У цій скрижалі Аллаха викладені всі події минулої і грядущої.

Слово “Коран, часто зустрічається в мекканскихсурах, тобто в проповідях того періоду, коли, їх записів ще не існувало. Згодом коли вони з'явилися, а це було вже в Медіне. Коран називається, наприклад, в сурах 2 і 3. “писанням” - “китаб” (від дієслова “катаба” - писати). Але по цих записах читати текст можна було лише в тих випадках, якщо читець знав його зміст хоч би в загальних рисах. У древньої арабської письменностіозначалися тільки приголосні звуки букв для голосних не було. Так і багато які букви для згідних не відрізнялися одна від іншої: не було введених пізніше для їх розрізнення підрядкових і надрядковий точок.

Крім слова “китаб”, яке інодіпереводять як “книга” є і інші назви - синоніми Корану: калямуллах - слово Аллаха, зикр - нагадування, застереження (вихідний від бога). Останнє зустрічається і в кораническом тексті. По мусульманських повір'я вважається, що Коран-це мова самого Бога з яке він звернувся до Мухамеду на найчистішій арабській мові. Мухаммед лише повторював цю мову в своїх проповідях. Дійсно, в Корані вислови Аллаха представлені в першій особі: “Ми” або, рідше. “Я”. Наприклад: І Ми сказали: “Про Адам! Поселись ти і твоя дружина раю і харчуйтеся... де побажаєте, але не наближайтеся до цього дерева.,,”. “Сьогодні Я завершив для вас вашу релігію, і закінчив для вас Мою милість, і задовольнився для вас ісламом як релігією”. Іноді Бог говорить про себе і в третій особі,

Таким чином, Коран для мусульман по своїй святості щось більше, ніж євангеліє для християн. І якщо шукати в християнській релігії аналогію йому, то це, швидше, сам Іїсус Христос, Логос, слово боже.

Згідно з мусульманською традицією, Коран неперекладний на інші мови. Мусульмани, для яких арабська мова не рідна, завчають найбільш важливі частини писання напам'ять, часто не розуміючи їх значення. Мова Корану незрозуміла і для тих арабів, які не знають літературного арабського: розмовні діалекти, а на них говорить переважна більшість населення сучасних арабських країн, дуже далекі від кораничногїмови.

У Корані затверджується, що пророк не тільки слухав мову бога, але і бачив його, Аллах “став прямо на вищому горизонті, потім наблизився і спустився і був на відстані двох луків (тобто двох польотів стріли.) або ближче, і відкрив своєму рабу те, що відкрив”.

Історія створення і форма Корану.

Будучи безграмотним, Мухамед, природно, не записував своїх проповідей. Але багато хто з його послідовників ще в Мекке завчав їх напам'ять. Завчення різних текстів взагалі було поширене у арабів. НайБагатша древньоарабська поезія, народні перекази, племінні родоводи все це зберігалося в пам'яті багатьох поколінь. Текст Корану легко піддавався запам'ятовуванню: його фрази були схожі на вірші- Тих, хто знав на спомин весь Коран, називалихафизами. Проте окремі уривки з Корану були записані деякими грамотними людьми на пальмовому листі, пергаменті, плоских кістках (наприклад, на овечих лопатках), глиняних табличках, мідних пластинках і т. п. Часть священної книги записав особистий писар Мухамеда Зайд ібн Сабіт.

Після смерті пророка в 632 році перший халіф Абу Бакр вирішив, що настав час зібрати всі тексти, поки вони не зникли, залучити тих, що залишилися в живиххафизов (багато хто з них загинув в битвах “за віру”) і скласти збірник проповідей Мухамеда. Ця робота була пророблена, і з'явився перший варіант писаного Корану Сухуф (дослівно “листи”, “сторінки”). Друга і остаточна редакція книги пророка була підготовлена прихалифе'Усмане (Османе), вона отримала назву Мусхаф (Сувій) і була канонізована. Сухуф і всі приватні записи були знищені, щоб не вносити різнобій в тлумачення положень Корапа (деякі версії значно відрізнялися одна від іншої). Такі різночитання були здатні викликати політичні ускладнення: конфліктуючі сторони, що ворогують феодальні угрупування головним аргументом при відстоюванні своїх позицій висували коранічні заповіді. Наприклад, шиїты, прихильники Алі, затверджували: в Корані є висловлювання про те, що він єдиний законний наступник влади Мухамеда, а халіфи Абу Бакр, ' Умар (Омар), ' Усман є тому узурпаторами.

З Мусхафа було знято декількасписів, які вважаються самими древніми з видань” Корану, що дійшли до нас рукописах “, одназ них зберігається в Каабе поруч з Чорним каменем. Де бачили багато які паломники, але лише мигцем. За один день через Каабу у час паломництва проходять сотні тисяч людей, розпорядники постійно підганяють їх. Паломнику вдається лише доторкнутися до Чорного каменя і поглянути на Коран, який лежить на кам'яному постаменті, важко помітному в напівтемряві, хоч сама книга яскраво освітлена - Створюється враження, що Коран парить в повітрі.

Інший древній список Корану зберігається в Медіне, в особливому приміщенні у дворі Мечеті пророка. Дослідники не мають доступу до цих рукописних примірників, але, за свідченням очевидців, вони великого формату і написані на шкірі, видимо, пергаменті. Збереглися ще два первинних списки Корану: один в Каїрі, в Єгипетській національній бібліотеці, іншій, так званий Коран Османа, або “Мусхаф Усмані”, в Ташкенті. Аналіз їх текстів не виявляє істотних відмінностей з сучасними виданнями Корану.

Ташкентська реліквія має довгу історію. Багато які мусульмани вважають, що цей примірник Мусхафа залитий кров'ю халіфа Усмана (Османа), убитого в 656 році в своєму будинку повстанцями, коли він молився перед священною книгою. На її листах дійсно є бурі плями, можливо сліди крові. Правда, в мусульманському світі після вбивства Усмана з'явилосядекілька списків Корану з скривавленими сторінками, кожний з яких претендував на роль оригіналу.

Під час завойовницьких походів Тімура якийсь з цих примірників попав в руки “Залізного хромця” і зберігався спочатку в його бібліотеці в Самарканде, а потім виявився в самаркандскої мечеті Ходжі Ахрара. Мечеть стала об'єктом паломництва мусульман, що поклонялися “Корану Османа”. У свята його виносили з мечеті, демонстрували народу.

У 1867 році Самарканд, як і всьому Туркестан, був включений до складу Російської імперії. Одинз російських воєначальників генерал Абрамов дізнався про існування унікального рукопису і вирішив нею заволодіти. Це йому вдалося неначе б усього за 100 рублів. Коран переправили в Ташкент, генерал-губернатору Туркестана Кауфману, який, в свою чергу, подарував його Імператорській публічній бібліотеці Санкт-Петербурга, за що отримав титул її почесного члена.

У відділі рукописів бібліотеки Мусхаф став предметом дослідження арабистів. Одинз них А. Ф. Шебунін встановив, що манускрипт відноситься, швидше усього, на початок VIII віку і, отже, є лише копією, хоч і дуже древньої, з справжнього Мусхафа. У 1905 році друкували 50 факсимільний примірників цього списку Корану. Один такий примірник виставлений як експонат в Державному музеї історії релігії і атеїзму в Ленінграді.

Але на цьому історія “Корану Османа” не завершилася. Незабаромпісля Жовтневої революції В. І. Ленін віддав розпорядження повернути мусульманам їх священну реліквію. Рукопис в спеціальному вагоні і під посиленою охороною відправився в Уфу, де був вручена Всеросійській мусульманській раді. Звідти в 1924 році її переправили в Ташкент, потім в Самарканд на колишнє місце в мечеть Ходжі Ахрара. З 1941 року вона зберігалася в Ташкентськом музеї історії народів Узбекистану в зв'язку з особливою цінністю і необхідністю суворої охорони цієї реліквії від можливого посягання. Рукопис знаходився в запаснику, і бачити її можна було лише по особливому дозволу.

14-15 березня 1989 року в Ташкенті відбувся IV курултай (з'їзд) мусульман Середньої Азії і Казахстану, на якому, за рішенням уряду Узбецької ССР, “Коран Османа”, цей безцінний пам'ятник історії ісламу, був урочисто повернений мусульманам.

Композиція книги пророка чисто формальна. Її частини розташовані аж ніяк не в хронологічному, тематичному або іншому логічному порядку. Коран ділиться на сури, які незалежно від часу їх виголошення або характеру тематики розташовані в переважній більшості по мірі убування своєї довжини. Слово “сура” по-арабському спочатку означало “ряд каменів в кладіння”. І як при будівництві якої-небудь споруди спершу кладуть, наприклад в підмурівок, більш великі камені, а потім менш великі, так само побудований і Коран. На його початку самі довгі сури. Лише перша сура випадає з цієї побудови вона дуже коротка, називається “Фатіха” “що Відкриває”. Це як би двері в будинок священного писання. Сури діляться на аяти (дослівно “знамення”). Іноді слово “аят” спрощенопереводять як вірш, а суру як розділ. Усього в Корані 114 сур, сама довгій другій (286 аятов), самі коротких 103, 108, 110-мені містять по троє аята.