Смекни!
smekni.com

Віртуальне банківське обслуговування (стр. 2 из 2)

WebMoney Transfer

Сьогодні – це найбільш популярний сервіс у своєму роді серед користувачів не тільки в Україні, але й у більшості країн СНД. Велика кількість інтернет-магазинів інтегровані в WebMoney, що практично гарантированно забезпечує клієнтуру. Але головним фактором популярності сервісу є ранній старт діяльності й перевірена безпека платежів.

Кожний, хто реєструється в системі WebMoney, одержує електронний гаманець. Для доступу до нього необхідно встановити програму WM Keeper Classic або ж працювати через веб-інтерфейс WM Keeper Light, використовуючи при цьому захищене з’єднання. У системі доступно кілька електронних валют, які еквівалентні «паперовим» грошам. Серед них WMZ (долар США), WMR (російський рубль), WMU (українська гривня).

Способів поповнити або перевести в готівку кошти в WebMoney існують досить багато: обмінні пункти, електронні кіоски, інтернет-сервіси обміну валют.

При здійсненні транзакцій з користувача стягується комісія в розмірі 0,8%, але не менш одного цента. Комісія знімається з гаманця додатково, а кореспондент (одержувач) одержить зазначену суму цілком.

Яндекс.Гроші

Электронна платіжна система Яндекс.Гроші – дітище російського пошукача Яндекс, завдяки чому й завоювала певну популярність. Для українського користувача система не дуже зручна, тому що призначена для резидентів Російської Федерації, до того ж існує прив’язка електронних грошей до російського рубля.

Проте, багато наших співгромадян успішно користуються Яндекс.Грошима. Причин тому може бути декілька: співробітництво з різноманітними сервісами Яндекса (у тому числі системою пошукової реклами Яндекс.Директ), покупка товарів і послуг у російському сегменті інтернету.

Так само, як і у випадку з WebMoney, користуватися системою можна двома способами: за допомогою спеціального програмного забезпечення й веб-інтерфейса. Комісія за операції становить 0,5% від загальної суми транзакції.

RBKMoney

Донедавна сервіс RBK Money називався RuPay. Ребрендінг пов’язаний із входженням у холдинг РБК. Поповнити рахунок можна за допомогою зовсім різних електронних валют. Інші способи (служби грошових переказів, електронні кіоски, банкомати) доступні тільки на території Росії. Вивести гроші можна через електронні обмінні сервіси або рахунок у російському банку.

Система, в основному, орієнтована на російського користувача, тому, як і Яндекс.Гроші, прив’язана до рубля. Всі транзакції відпрацьовуються по захищеному з’єднанню, без застосування додаткових програм.

Інтернет.Гроші

За допомогою Інтернет.Грошей можна робити різні фінансові операції в Україні: оплачувати мобільний зв’язок, робити покупки у вітчизняних інтернет-магазинах, погашати комунальні платежі й т.д. Переказати в гривні із системи й поповнити рахунок буде не важко – сервісів, що надають подібні послуги, досить багато як в інтернеті, так і оффлайн.

Щоб почати користуватися сервісом, досить установити програму Інтернет.Гаманець (вона не прив’язана до конкретного комп’ютера, тому легко переноситься на знімних пристроях).

Вартість кожної операції усередині системи коливається від 0 до 0,5% від загальної суми транзакції.

PayPal

PayPal – найбільша електронна платіжна система, у якій зареєстроване більше 150 млн. рахунків в усьому світі. Належить вона компанії eBay і тісно інтегрована з відомим інтернет-аукціоном. Саме ця причина змушує більшість користувачів СНД заводити собі рахунки в PayPal. Зараз українці можуть тільки реєструватися в системі й вносити гроші для проведення подальших операцій. З виводом грошей справа набагато складніше – сервіс не надає такої послуги для наших громадян. Проте, існують компанії, які можуть анонімно відкрити банківський рахунок у США. А через нього вже можна без проблем перевести електронні гроші в реальні.

Стрімкий розвиток електронної комерції сприяє появі нових і розвитку існуючих фінансових інструментів. У їхньому різноманітті потрібно вибрати ті, які максимально відповідають вашим потребам. Скажемо, якщо ви маєте намір робити покупки через іноземні аукціони й магазини, безумовно, варто відкрити рахунок в E-gold або PayPal. Для більшості покупок у вітчизняних і російських інтернет-магазинах підійде WebMoney. А у випадку якщо ви вирішили зайнятися комерцією в Мережі, гаманці варто завести відразу в декількох системах. [7]

4. Правове регулювання електронних ринків

Основою законодавчого регулювання інформаційної діяльності України є Конституція. Згідно статті 89 Конституції України в Україні гарантується свобода інформації, законодавчо забезпечуються рівні права і можливості доступу до неї. Згідно законам України "Про інформацію" та "Про науково-технічну інформацію" інформація розглядається як об’єкт права власності, а фізичні та юридичні особи, що реалізують інформаційні продукти, вважаються товаровиробниками з усіма відповідними правами та зобов’язаннями.

Закон "Про інформацію" встановлює правову основу інформаційної діяльності до якої можна віднести і діяльність, що зумовлена економічними відносинами на електронних ринках. У законі розкрито основні питання, що пов'язані з поняттям інформації, видами і методами інформаційної діяльності, режимами доступу до інформації, її джерелами, обов'язками та правами учасників інформаційних відносин, питаннями охорони права на інформацію, відповідальністю за порушення цього права, розглянуто питання міжнародної інформаційної діяльності та питання співробітництва з закордонними інформаційними органами.

Закон проголошує основні принципи інформаційних відносин:

· відкритість, доступність інформації та вільний обміну нею;

· об'єктивність та достовірність інформації;

· гарантованість права на інформацію;

· законність одержання, використання, поширення і зберігання інформації;

· повнота і точність інформації.

Даних принципів електронного обміну повинні додержуватись всі суб’єкти, що використовують в своїй діяльності можливості електронних ринків. В якості суб’єктів інформаційних відносин законом виділено громадян України, юридичні особи, міжнародні організації, особи без громадянства.

Відсутність територіальної залежності в здійсненні економічної діяльності на електронних ринках формує особливості міжнародної інформаційної діяльності, співробітництва з іншими державами і міжнародними організаціями в сфері інформаційного обміну. Законодавчо закріпленим є поняття інформаційного суверенітету, основу якого складають національні інформаційні ресурси незалежно від утримання, форми, часу та місця створення.

Закон "Про науково-технічну інформацію" визначає основи державної політики в галузі науково-технічної інформації, шляхом створення в Україні правової бази для одержання і використання науково-технічної інформації. Законом визначається поняття інформаційного ринку як системи економічних, організаційних і правових відносин відносно продажу та купівлі інформаційних ресурсів, технологій, продукції та послуг.

Діяльність суб’єктів інформаційного ринку регламентується законами "Про інформаційні агенції" та "Про підприємництво" згідно яким інформаційні агенції займаються збором, обробкою, створенням, зберіганням, підготовкою інформації до розповсюдження, а також випуском і розповсюдженням інформаційної продукції, а підприємці (фізичні особи) можуть з власної ініціативи і на свій ризик систематично здійснювати діяльність по виробництву інформаційних продуктів, виконувати відповідні роботи, надавати послуги, або займатися торгівлею з метою одержання прибутку, в тому числі з залученням електронних засобів обміну інформацією.

Важливим кроком у формуванні інфраструктури електронних ринків є прийняття Національної програми інформатизації, яка визначає стратегію розв'язання проблеми забезпечення інформаційних потреб та інформаційної підтримки соціально-економічної, екологічної, науково-технічної, оборонної, національно-культурної та іншої діяльності у сферах загального державного значення і включає в себе:

· концепцію Національної програми інформатизації;

· державні програми інформатизації;

· галузеві програми та проекти інформатизації;

· регіональні програми та проекти інформатизації;

· програми та проекти інформатизації органів місцевого самоврядування.

Рішення, що спрямовані на розвиток інформаційної інфраструктури України мають загальнонаціональне значення, істотно впливають на вирішення проблем реформування економіки, розвитку державності, становлення ринку інформаційних продуктів і послуг.[1,2,3,4]

internet банкінг платіжний електронний


Джерела

1. Конституція України

2. Закон України «Про інформацію»

3. Закон України «Про інформаційні агенції»

4. Закон України «Про підприємництво»

5. Ананьєв, О.М. Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності [Текст]: підручник / О.М. Ананьєв, В.М. Білик, Я.А. Гончарук. - Львів: Новий Світ_2000, 2006. - 584 с.

6. Костяев Р.А. Бизнес в Интернете: финансы, маркетинг, планирование. - СПб: БХВ-Петербург, 2002. - 656 с.

7. Офіційні сторінки в Інтернет платіжних систем WebMoney, Яндекс.Гроші, RBK Money, Інтернет.Гроші та PayPal.