Смекни!
smekni.com

Перспектива збільшення економічності Зуєвської теплової електростанції за допомогою вибору оптимального режиму роботи енергоблоку (стр. 23 из 25)

-заборонні (наприклад: «Забороняється користуватися відкритим вогнем», «Забороняється курити», «Вхід (прохід) заборонений», «Не закривати! (Не відкривати!) працюють люди», «Не включати! Працюють люди», «Підйом заборонений»);

-попереджуючі (наприклад: «Обережно! Легкозаймисті речовини», «Обережно! Небезпека вибуху», «Обережно! їдкі речовини», «Обережно! Отруйні речовини», «Обережно! Устаткування в роботі», «Обережно! Небезпечна зона»);

-що пропонують (наприклад: «Працювати із застосуванням засобів захисту органів подиху!», «Працювати тут!», «Прохід тут!», «Підніматися тут!», «Прохід тримати вільним!», «Виходити тут!», «Двері тримати закритої»;

-вказівні («Місце паління», «Питна вода»).

Розпізнавальне фарбування трубопроводів варто виконувати суцільний по всій поверхні комунікацій або окремих ділянок.

Фарбування трубопроводів, покритих ізоляцією з оштукатуреною поверхнею або ізоляцією з корозійностійким металевим обшиванням по всій довжині можна не проводити. При цьому наносять ділянки розпізнавального фарбування й при необхідності попереджуючі кольорові кільця.

Розпізнавальне фарбування наносять окремими ділянками на трубопроводи, що перебувають усередині виробничих приміщень, іншу поверхню комунікацій рекомендується офарблювати в кольори інтер'єра. При цьому не допускається офарблювати трубопроводи між цими гілками розпізнавальним фарбуванням, прийнятої для позначення інших Укрупнених груп речовин.

На маховиках керування арматурами повинні бути стрілки, що вказують напрямок обертання й букви - "ПРО" (відкрито), "3" (закрито).

На органах керування арматурами з електричним (електромагнітним) або механічним (пневматичним) приводом повинні наноситися напису про їхнє призначення й слова, що вказують напрямки ходу: "відкр.", "закр."

Органи аварійного відключення встаткування (кнопки, важелі) повинні бути червоних кольорів, мати напису про їхнє призначення й бути легко доступними для обслуговуючих працівників.

Ділянки розпізнавального фарбування варто наносити в найбільш складних і небезпечних пунктах комунікацій (на відгалуженнях, у місць сполук, фланців, у місць відбору проб і установки СТОСІВ, у місцях проходження трубопроводів через стіни, перегородки, перекриття, на уведеннях і висновках з будинків і т.п. ) не рідше чим через 10м усередині виробничих приміщень і на зовнішніх установках через 30-60 м на зовнішніх магістральних трасах.

Ширину ділянок розпізнавального фарбування необхідно приймати залежно від зовнішнього діаметра трубопроводів (з урахуванням ізоляції):

- для труб діаметром до 300 мм - більше чотирьох діаметрів;

- для труб діаметром більше 300 мм - більше двох діаметрів.

Дозволяється наносити ділянки розпізнавального фарбування на трубопроводи діаметром більше 300 мм у вигляді смуг висотою більше 1/4 окружності трубопроводу, ширина смуг повинна відповідати зазначеним розмірам.

У виробничих цехах електростанцій передбачені місця для установки електрозварювального встаткування, а також централізоване розведення для проведення газоелектрозварюваннях робіт.

Матеріали, вироби, устаткування і його деталі, що перебувають на місці проведення ремонтних робіт поза приміщеннями, покладені на вирівняних утрамбованих площадках, які взимку очищають від снігу й льоду.

Відстань від матеріалів і встаткування до брівок котлованів і траншів варто визначати розрахунком на стійкість укосів, але воно повинне перевищувати 1 м.

Розкриті для проведення робіт камери й ділянки трубопроводу підземної прокладки повинні мають захисні огородження, на яких установлені попереджуючі написи й знаки безпеки, а вночі - висвітлення.

Сигнальні дорожні знаки й висвітлення на щитах повинні забезпечувати достатню видимість місця огородження з усіх боків можливого проїзду автотранспорту й проходу пішоходів.

На підприємстві повинен бути перелік всіх газонебезпечних місць, а також приміщень (у тому числі й підземних спорудженнях) зі шкідливими речовинами, затверджений керівництвом підприємства (структурного підрозділу).

У входу в ці приміщення вивішені знаки безпеки - для попередження про наявність шкідливих речовин і про можливості пожежі й вибуху.

Всі теплообмінні апарати, паропроводи, водопроводи, що працюють під тиском, обладнані запобіжними клапанами, відповідно до правил техніки безпеки при обслуговуванні теплообмінних апаратів і трубопроводів. Застосовуються важільні, пружинні й імпульсні клапани.[46]

8.1.3 Електробезпечність

Для харчування електроустаткування передбачене використання мережі трифазного змінного струму ізглухозаземленноїнейтраллі напругою 220, 380, 1000 У, 6кв, 35кв, з ізолюючої нейтраллю або що компенсує, 110кв і вище ефективна заземлена нейтраль.

Машзал згідно ПУЕ, ставиться до приміщення особливо небезпечному, тому що характеризується наявністю більше 1-го умови, підвищеної небезпеки: висока температура (вище 30 0С), струмопровідні підлоги, можливості одночасного дотику людини з маючими сполуку із землею металоконструкціями будинків, технологічним апаратам з однієї сторони й до металевих корпусів – з іншої.

На Зуєвській ТЕС використовується електроустаткування до електроустановок напругою 220В, 380В, 6кВ, 24кВ, 110кв, 220кВ, 330кВ; частотою струму = 50 Гц.

Передбачаються заходи попередження електричної небезпеки:

1) Сигналізація;

2) Маркування фази й мережі;

3) Блокування. Вони включаються при ушкодженні якої-небудь мережі в мережі або комунікації.

У машзалі передбачаються електрозахисні засоби (основні й допоміжні).

Основні захисні засоби:

більше 1000 В:

1. ізольовані й вимірювальні штанги;

2. ізольовані й вимірювальні кліщі;

3. покажчики ВН;

4. спеціальні пристосування;

менш 1000 В:

1. діелектричні рукавички;

2. покажчики НН;

3. струмовимірювальні кліщі;

4. монтерський інструмент із ізольованими рукоятками;

Додаткові захисні засоби:

більше 1000 У:

1. діелектричні рукавички;

2. діелектричні боти й калоші;

3. ізольовані підставки;

менш 1000 У:

1. боти й калоші;

2. ізольовані підставки;

3. діелектричні килимки.

Також захисними заходами є:

- захисні заземлення - (заземлення металевих корпусів тепломеханічногоустаткування);

Всі електроустановки укомплектовуються необхідним переліком захисних засобів і інструментом, які є невід'ємною частиною ЕУ.

При використанні захисних засобів необхідно:

1. перевірити на справність;

2. чи не минув строк періодичних випробувань.

Користуватися несправними й невипробуваними ЗС заборонено.

При експлуатації ЕУ виконують наступні заходи:

1. відключення Е У, на якій будуть вироблятися роботи й використання мер проти помилкового або мимовільного включення;

2. на проводах комутаційних апаратів вивішуються заборонні плакати;

3. перевірка відсутності напруги (більше 1000 В - УВН-80, менш 1000В - ТИ-2);

4. накладення переносних заземлень на всі висновки відключеної ЕУ з усіх боків (мідним, гнучким, голим проведенням): до 1000У – S

16мм2, вище 1000У – S
25 мм2;

5. огородження робочого місця й вивішування попереджувальних плакатів.


8.2 Гігієна праці й виробнича санітарія

8.2.1 Виробничі шкідливості

Основними щкідливостями в машзале можна також уважати загазованість і запиленість (газоподібні, пил), надлишкове тепло, вібрацію.

Джерелом виділення газу служать газо-зварені апарати (аргон), водень (для охолодження генератора). Ці речовини, проникаючи в організм людини при подиху, через шкіру, викликають отруєння й захворювання.

8.2.2 Метеорологічні умови

Мікроклімат у виробничому приміщенні визначається характером виробництва, періодом року й категорією роботи.

Роботи, виконувані робочим персоналом, по вазі ставляться до категорії середньої ваги II-б, тому що виконуються коштуючи, пов'язані з ходьбою, перенесенням ваг (до 10 кг) і супроводжуються фізичною напругою ДЕРЖСТАНДАРТ 12.1.005-88 , ДСН 3.3.6.042 - 99.

Для забезпечення нормального мікроклімату в робочій зоні відповідно ДО ДЕРЖСТАНДАРТУ 12.1.005-88 і ДСН 3.3.6.042 - 99 установлюються оптимальні й припустимі параметри температури, відносної вологості, швидкості руху повітря залежно від пори року й категорії робіт з вазі [46],[50].

Таблиця 8.3 Нормовані параметри мікроклімату в робочій зоні

Період року Категорія робіт Температура повітря, t°C Відносна вологість, φ% Швидкість руху повітря, V м/c
опт. допуст. опт. допуст. опт. допуст.
Холодний середня вага IIб 17-19 15-21 40-60 75 0,2 не більше 0,4
Теплий середня вагаIIб 20-22 15-27 40-60 70 при 25°C 0,3 0,2-0,5

Підтримка наведених у таблиці 8.3 значень параметрів рекомендується в теплий період року за допомогою вентиляції, а в холодний період року - за допомогою системи опалення й вентиляції із зосередженою подачею повітря.

У виробничих приміщеннях передбачається природна й штучна вентиляція. Природна вентиляція передбачається неорганізована, а штучна вентиляція загальобмінна (припливно-витяжна).