Смекни!
smekni.com

Основні магнітні явища: діамагнетизм, парамагнетизм, феромагнетизм (стр. 4 из 4)

З даного класу магнітних матеріалів можна виділити наступні групи:

· сплави з високою магнітною проникністю (пермалой, альсифер);

· сплави з підвищеною постійністю проникності та магнітною стабільністю (пермінвар, ізоперм);

· сплави з високою індукцією (пермендюр);

· сплави термомагнітної компенсації (кальмалой, термалой);

· сплави з високою магнітострикцією (інвар);

До пермалоїв відносять залізонікелеві сплави з високою магнітною проникністю у слабких полях. Розрізняють низьконікелеві пермалої (45Н, 50Н, 60НХС) та високонікелеві (79НМ, 80НХС, 81НМА). Цифра попереду марки пермалоя вказує вміст нікелю, а букви що стоять після букви Н легуючі елементи: Mo, Cr, Si, V, ін.

Для заміни пермалою використовують більш дешеві сплави системи Fe-Al-Si, що отримали назву альсифери. Рекомендований склад альсиферу: 6,0% Al; 9,5%Si; Fe– решта. Альсифер дуже крихкий та твердий матеріал, тому застосовується у вигляді виливків.

У радіоапаратурі та апаратурі зв’язку використовують сплав типу пермінвар – Fe-Ni-Co сплав. Рекомендований склад пермінвару наступний: 45%Ni; 25%Co; решта – Fe.

Постійною проникністю та високою магнітною стабільністю характеризуються сплави, що називаються ізотермами. Ці сплави застосовують в холоднокатаному стані. Типовий хімічний склад:40%Ni; 15%Cu; 5%Al; Fe – решта.

В багатьох магнітних приладах (електромагніти, осцилографи, мікрофони) для створення потужного магнітного поля використовують залізокобальтові сплави. Такі сплави називають пермендюром (0,1%С; 49…51%Co; 1,5…2,0%V Fe – решта).

Для запобігання змін індукції та відповідно виникненню похибок приладів при зміні температур застосовують спеціальні міднонікелеві сплави, які отримали назву кальмалої. Вміст міді в цих сплавах становить 30…40 %. Недоліком кальмалою є порівняно низька індукція, що вимагає збільшення розмірів деталей. Для зменшення розмірів шунтів та осердь застосовують термалій. Це сплави на основі системи Fe-Cr-Ni. Найширше використання в техніці знайшов термалій складу: 8…13%Cr; 35%Ni.

Інвар – це сплав, що характеризується високою магнітострикцією, тобто здатністю змінювати розміри в магнітному полі. Інвар широко використовується для генерації механічних коливань (ехолоти). До інвару відносять сплави на залізохромонікелевій основі.