Смекни!
smekni.com

Методика виявлення фармацевтичних препаратів, що містять кальцій (стр. 1 из 2)

ВСТУП

Основна мета аналітичної хімії - забезпечити залежно від поставленого завдання точність, високу чутливість, експресивність і (або) вибірковість аналізу.

Залежно від мети аналізу розрізняють якісний аналіз і кількісний аналіз. Завдання якісного - виявлення і ідентифікація компонентів аналізованого зразка, кількісного - визначення їх концентрацій або мас.

Кальцій застосовується у багатьох галузях промисловості, тому якісне визначення цього елементу має важливе значення.

У медицині препаратів, кальцій усуває порушення, пов'язані з недоліком іонів кальцію в організмі (при тетанії, спазмофілії, рахіті). Препарати кальцію знижують підвищену чутливість до алергенів і використовуються для лікування алергічних захворювань (сонна лихоманка і ін.). Препарати кальцію зменшують підвищену проникність судин. Їх застосовують при геморагічному васкуліті променевої хвороби, запальних процесах (пневмонія, плеврит і ін.) і деяких шкірних захворюваннях. Призначають як крововідновлюючий засіб для поліпшення діяльності серцевого м'яза і посилення дії препаратів наперстянки, як протиотрути при отруєнні солями магнію. Разом з іншими засобами препарати кальцію застосовують для стимулювання пологової діяльності.

Одним із завдань якісного аналізу можна зазначити виявлення фармацевтичних препаратів, що містять кальцій. Це питання з кожним роком набуває актуальності, бо такі препарати мають дуже велике значення у медицині та інших галузях.


1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КАЛЬЦІЮ

Кальцій - хімічний елемент з атомним номером 20 в періодичній системі, позначається символом Ca (лати. Calcium), м'який лужноземельний метал сріблисто-сірого кольору.

Назва елементу походить від лат. calx (у родовому відмінку calcis) - «вапно», «м'який камінь». Його було запропоновано англійським хіміком Хемфрі Деві, в 1808 р.

Кальцій - один з найбільш поширених на Землі елементів. З'єднання кальцію знаходяться практично у всіх тваринах і рослинних тканинах. складається з шести стабільні ізотопів -40Са (96,94%), 44Са (2,09%), 42Са (0,667%), 43Са (0,187%), 43Са (0.135%) и 46Са (0.003). %). Із-за високої хімічної активності кальцій у вільному вигляді в природі не зустрічається. Зустрічається тільки у вигляді з’єднань, в основному солей кисневмісних к-т; відомо близько 400 мінералів, що містять кальцій.. Велика частина кальцію міститься у складі силікатів і алюмосилікатів різних гірських порід.

Досить широко поширені такі мінерали кальцію, як вапняк СaCO3, ангідрит CaSO4 і гіпс CaSO4·2H2O, флюорит CaF2, доломіт MgCO3·СaCO3.

Велика кількість кальцію знаходиться в природних водах унаслідок існування глобальної карбонатної рівноваги між практично нерозчинним СaCO3, добре розчинним Ca (HCO3) 2 і що знаходиться у воді і повітрі СО2.

Металевий кальцій одержують електролізом розплаву, що складається з CaCl2 (75-80 %) і KCl або з CaCl2 і CaF2, а також алюмінотермічеськім відновленням CaO при 1170-1200 °C:

4CaO + 2Al = CaAl2O4 + 3Ca

Кальцій - типовий лужноземельний метал. Хімічна активність кальцію висока, але нижче, ніж всіх інших лужноземельних металів. В повітрі, що містить пари води, кальцій швидко покривається шаром суміші оксиду СаО і гідроксиду Са(OH)2 тому в лабораторії кальцій звичайно зберігають, як і інші лужноземельні метали, в щільно закритій банці під шаром гасу або рідкого парафіну.. Він інтенсивно окислюється киснем до СаО; при нагріванні в кисні і на повітрі загоряється. З водою кальцій реагує з виділенням водню, і утворюється Са(OH)2, причому в холодній воді швидкість реакції поступово зменшується унаслідок утворення шару малорозчинного Са(OH)2. Інтенсивно реагує з галогенами, даючи СаХ2. При нагріванні кальцій з розплавами його галогенідів утворює моногалогеніди СаХ. З Н2 при нагріванні кальцій дає гідрид СаН2, в якому водень є аніоном. При нагріванні в атмосфері азоту спалахує і утворює нітрил Ca3N2; відомий в двох кристалічних формах високотемпературної (плотн. 2,63 г/см3) і низькотемпературної (коричневого кольору)

У ряді стандартних потенціалів кальцій розташований зліва від водню. Стандартний електродний потенціал пари Ca2+/Ca0 −2,84 В. так що кальцій активно реагує з водою, але без займання:

Ca + 2Н2О = Ca(ОН)2 + Н2↑ + Q.

З активними неметалами (киснем, хлором, бромом) кальцій реагує за звичайних умов:

2Са + О2 = 2СаО,

Са + Br2 = CaBr2.

При нагріванні на повітрі або в кисні кальцій спалахує. З менш активними неметалами (воднем, бором, вуглецем, кремнієм, азотом, фосфором і іншими) кальцій вступає у взаємодію при нагріванні.

Кальцій поволі реагує з рідким NH3 (швидко-в присут. Pt) з виділенням Н2 і утворенням аміда.

У водному середовищі сольватокомплекси звичайно руйнуються і перетворюються на акнакомплекси.

Са + Н2 = СаН2,

Ca + 6B = CaB6,

3Ca + N2 = Ca3N2,

Са + 2С = СаС2, (фосфід кальцію), відомі також фосфіди кальцію складу СаР та СаР5;

2Ca + Si = Ca2Si (силіцид кальцію), відомі також силіциди кальцію складу CaSi, Ca3Si4 и CaSi2.

Протікання вказаних вище реакцій, як правило, супроводжується виділенням великої кількості теплоти (тобто ці реакції - екзотермічні). У всіх з'єднаннях з неметалами ступінь окислення кальцію +2. Більшість із з'єднань кальцію з неметалами легко розкладається водою, наприклад:

СаН2 + 2Н2О = Са(ОН)2 + 2Н2↑,

Ca3N2 + 3Н2О = 3Са(ОН)2 + 2NН3↑.

Іон Ca2+ безбарвний. При внесенні в полум'я розчинних солей кальцію полум'я забарвлюється в цегляно-червоний колір.

Такі солі кальцію, як хлорид CaCl2, бромід CaBr2, йодид CaI2 и нітрат Ca(NO3)2 добре розчинні у воді. Нерозчинні у воді фторид CaF2, карбонат CaCO3, сульфат Ca2(SO4)3, ортофосфат Ca3(PO4)2, оксалат СаС2О4 і деякі інші.

СаСО3 + СО2 + Н2О = Са(НСО3)2.

Так в природі відбувається перенесення великих мас речовин. В результаті під землею можуть утворитися величезні провали, а в печерах утворюються - сталактити і сталагміти.

Наявність у воді розчиненого гідрокарбонату кальцію багато в чому визначає тимчасову жорсткість води. Тимчасовою її називають тому, що при кип’ятінні води гідрокарбонат розкладається, і в осад випадає СаСО3.

Головне застосування металевого кальцію - це використання його як відновника при отриманні металів, особливо нікелю, міді і неіржавіючої сталі. Кальцій і його гідрид використовуються також для отримання тяжковідновлюючих металів, таких, як хром, торій і уран. Сплави кальцію з свинцем знаходять застосування в акумуляторних батареях і підшипникових сплавах. Кальцієві гранули використовуються також для видалення слідів повітря з електровакуумних приладів.

Нагріванням кальцію в атмосфері водню одержують CaH2 (гідрид кальцію), використовуваний в металургії (металотермії) і при отриманні водню в польових умовах.

Карбід кальцію CaC2 широко застосовується для отримання ацетилену і для відновлення металів, а також при отриманні ціанаміду кальцію.

Крім того, з'єднання кальцію вводять до складу препаратів для профілактики остеопорозу, у вітамінні комплекси для вагітних і немолодих.

Кальцій - найважливіший елемент для формування скелета

З віком в організмі посилюються процеси, пов'язані з втратою іонів кальцію, що приводить до остеопорозу (у відсутність корекції).

Саме кальцій забезпечує резерв здоров'я, нормальні процеси зростання і розвитку організму, профілактику діабету, стійкість до алергічної патології, адаптацію до стресів, нормальний стан шкіри, зубів, нігтів, волосся, протікання клімактеричного періоду і багато що інше.

Основна роль кальцію - організація цілісної скелетної системи, в якій і знаходиться 99% всього кальцію організму. Рівень кальцію в крові є фізіологічною константою, що підтримується за рахунок балансу між процесами всмоктування кальцію в кишечнику, фільтрації і реабсорбції в нирках, депонування і «вимивання» з кісток. Ці процеси регулюються паратгормоном (ПТГ), вітаміном D і його активними метаболітами, кальцитоніном і естрогеном.

1% грає найважливішу роль в згортанні крові, генерації і передачі нервових імпульсів, скороченні м'язових волокон, активації певних ферментативних систем і виділенні деяких гормонів.

Збудження, гіперактивність, нервозність і дратівливість, крихкість нігтів, екзема, безсоння, високий кров'яний тиск, локалізоване оніміння і відчуття колення або оніміння рук або ніг, судоми або нечітка свідомість, марення, депресія, прискорене серцебиття, припинення зростання, хворобливість ясен і ротової порожнини, руйнування зубів-все це відбувається при недостатньому вживанні кальцію.

1.1 Солі кальцію

Головним чинником, сприяючим всмоктуванню кальцію в тонкій і товстій кишках, є активний метаболіт вітаміну D - кальцитріол. У його відсутність може бути абсорбовано тільки 10% кальцію, що поступає в організм.

Кальцієві добавки застосовуються як у вигляді окремих солей кальцію, так і у формі комбінованих препаратів.

Всі препарати, що містять солі кальцію, можна розділити на 3 групи:

- монопрепарати, що містять тільки сіль кальцію

- комбіновані препарати, до складу яких входять солі Са, вітамін D

- полівітамінні препарати, в які входять солі кальцію.


2. ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДЛЯ АНАЛІЗУ ХІМІЧНОГО ПОСУДУ, РЕАКТИВІВ І РОЗЧИНІВ

2.1 Хімічний посуд і обладнання

1. Фарфорова пластинка.

2. Водяна баня.

3. Мікротигель.

4. Скляні пробірки.

2.2 Реактиви і розчини

1. Спиртовий розчин Шиффова (1% -ий).

2. Na2C6O6.

3. NaOH.

4. NH4OH.

5. NH4C1.

6. K4[Fe(CN)6].

7. Na2НРO4


3. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА