Смекни!
smekni.com

Розкриття міжпредметних звязків при проведенні інтегрованих уроків з хімії у 9 класі (стр. 8 из 18)

попередні;

супутні (ті, що вивчаються одночасно, паралельно);

перспективні.

Таблиця 3 - Міжпредметні зв’язки між курсами хімії, біології та фізики у програмі для 12 – річного терміну навчання

Опорні поняття змістовних ліній «Рівні організації матерії» Види міжпредметних зв’язків та їх місце в курсах хімії, біології та фізики
Вид між- предмет-ного зв’язку Тема курсу хімії Вид між- предмет-ного зв’язку Тема курсу біології Вид між- предмет-ного зв’язку Тема курсуфізики
Атом
Хімічний елемент (7 кл.)
Основні функції рослинного організму(7 кл)Хімічний склад клітини (7,8 кл.)
Будова речовини (7 кл)Електро-магнітні явища (9 кл.)Атомне ядро. Ядерна енерге-тика (9, 11 кл.)
Молекула
Речовини молеку-лярної будови (7 кл.)
Основні функції рослинного організму(7 кл)Хімічний склад клітини (7,8 кл.)
Будова речовини (7 кл)
Електрона будова молекули
Хімічний зв'язок (8кл.)
Електро-магнітні явища(9 кл.)
Речовина
Прості й складні речовини(7кл.)

Основні функції рослинного організму(7 кл)Хімічний склад клітини (7,8 кл) Хімічний склад клі- тини.Орга- нічні речо- вини(10кл)
Будова речовини (7 кл)Молеку-лярна фізика (10 кл.)Теплові явища(8 кл.)
Хімічна будова речовин
Теорія хімічної будови органічних речовин(9 кл)
Просто-рова будова речовин
Стерео-хімічні поняття в органічній хімії
Електро-магнітні явища(9 кл)
Власти-вості речовин
Основні класи неорганічних сполук(8 кл.)Неметалічні елементи та їх сполуки (9, 10 кл.)Органічні сполуки (10, 11 кл.)
Основні функції рослинного організму (7 кл)
Будова речовини (7 кл)Теплові явища (8 кл) Молеку-лярна фізика (10 кл.)
Полімери
Окремі відомості про неорганічні полімери, теоретичні засади при вивченні органічної хімії
Біологічні функції полімерів
Вуглеводи, білки, нуклеїнові кислоти, жири (9, 11 кл)
Малі органічні молекули, макромолекули (10кл.)
Клітина
Вивчення біополімерів(9, 11кл)
Клітинна будова рослин(7кл), тварин (8 кл),
організму людини(9кл).Клітина:
будова і життє-діяльність (10кл.)
Природ-ничо- наукова картина світу
Узагаль-нення знань про органічні сполуки.Узагаль-нення шкільного курсу хімії. Узагальнення шкільного курсу біології
Узагальнення знань шкіль-ного курсу фізики.Фізична картина світу як складова ПНКС.

Умовні позначення видів міжпредметних зв’язків:

попередні;

супутні (ті, що вивчаються одночасно, паралельно);

2.2 ПОУРОЧНЕ ПЛАНУВАННЯ З ТЕМИ «ХІМІЧНІ РЕАКЦІЇ»

Відповідно до нової програми для загальноосвітніх навчальних закладів з хімії 7-11 класів (12-річної школи) я розробила поурочне планування (таблиця 4) і відповідно до цього деякі уроки, а також систему завдань міжпредметного характеру на тему: «Хімічні реакції», що буде вивчатись у 9 класі [24, 27-31].

Таблиця 4 – Поурочне планування до теми «Хімічні реакції» (9 годин)

№ уроку Тема уроку Мета уроку Дата Примітки
1 Класифікація хімічних реакцій за різними ознаками. Реакції сполучення, розкладу, заміщення, обміну. Закріпити і поглибити одержані раніше знання про типи хімічних реакцій; продовжити формувати уміння класифікувати хімічні реакції за кількістю і складом речовин, що взаємодіють чи утворюються в результаті реакції, та складати реакції різних типів;показати за допомогою експерименту до якого типу відноситься реакція;прививати інтерес до предмету;комплексно розвивати всі компоненти мислення учнів.
2 Окисно-відновні реакції, їхнє значення. Процеси окиснення, відновлення, відновники, окисники. Складання рівнянь найпростіших окисно-відновних реакцій, добір коефіцієнтів. Визначити місце окисно-відновних реакцій серед основних типів реакцій;розглянути сутність процесів окиснення і відновлення та їх взаємозв’язок; закріпити поняття «окисник», «відновник»;навчити складати прості окисно-відновні реакції;охарактеризувати значення цих реакцій у природі та житті людини;виховувати науковий світогляд та вміння спілкуватися.
3 Окисно-відновні реакції, їхнє значення. Процеси окиснення, відновлення, відновники, окисники. Складання рівнянь найпростіших окисно-відновних реакцій, добір коефіцієнтів. Продовжити формувати вміння складати рівняння окисно-відновних реакцій на основі методу електронного балансу;розглянути значення окисно-відновних реакцій в природі та техніці;формувати вміння працювати з додатковою літературою та проводити аналіз вивченого, готувати повідомлення;виховувати науковий світогляд, почуття самоконтролю, вміння спілкуватися.
4 Тепловий ефект реакції. Екзотермічні та ендотермічні реакції. Термохімічне рівняння. Закріпити знання про тепловий ефект хімічних реакцій, розкрити його фізичний зміст;вивчити поняття «екзо- та ендотермічні реакції»;сформувати поняття про термохімічні рівняння як наслідок законів збереження маси та енергії;виховувати науковий світогляд.
5 Тепловий ефект реакції. Екзотермічні та ендотермічні реакції. Термохімічне рівняння. Закріпити знання про тепловий ефект хімічних реакцій, розкрити його фізичний зміст;показати за допомогою експерименту до якого типу відноситься реакція (екзо- та ендотермічна);виховувати вміння аналізувати й доводити свої припущення.
6 Швидкість хімічної реакції, залежність швидкості реакції від різних чинників. Сформувати уявлення про швидкість хімічних реакцій і причинах, від яких вона залежить; виявити чинники , які впливають на перебіг хімічних реакцій;розвинути логічне та образне мислення та уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки;удосконалити навички виконання експерименту, виховати активну життєву позицію.
7 Швидкість хімічної реакції, залежність швидкості реакції від різних чинників. Обґрунтувати вплив природи, розмірів поверхні стикання, температури та концентрації реагуючих речовин на швидкість хімічних реакцій;удосконалювати навички проведення лабораторних дослідів;розвивати уміння точно та логічно висловлювати власні думки, самостійно прогнозувати оптимальні умови і результати проведення хімічних реакцій.
8 Узагальнення знань про хімічні реакції. Закріпити класифікації типів реакцій, складання окисно-відновних рівнянь використовуючи метод електронного балансу;розвивати вміння характеризувати вплив різних факторів на швидкість хімічних реакцій, а також значення різних типів реакцій у природі;сформувати поняття про хімічні реакції як прояв дії законів природи; виховувати уміння точно та логічно висловлювати власні думки.
9 Тематична атестація Перевірити знання отримані при вивченні теми та вміння їх застосовувати на практиці;розвивати вміння працювати самостійно;виховувати відповідальність за результати своєї праці.

2.3МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ УРОКІВ