Смекни!
smekni.com

Екологічний аудит (стр. 1 из 5)

Зміст

Уведення

1. Аудит. Основні терміни і визначення.

2. Екологічний аудит. Терміни і визначення.

2.1 Про історію розвитку екологічного аудита.

2.2 Мети аудита. Форми. Об'єкти.

2.3 Ліцензування екоаудиторської діяльності.

2.4 Екологічний і фінансовий аудит. Подібності і розходження.

3. Зміст екологічного аудита.

3.1 Види і параметри екологічного аудита.

3.2 Процедура екоаудитування.

3.3 Аудиторський висновок.

4. Об'єкти екологічного аудита на прикладі хлібозаводу.

4.1 Загальна характеристика хлібозаводу.

4.2 Об'єкти екоаудитування хлібозаводу.

4.3 Рекомендації з забезпечення екологічної безпеки на підприємстві.


Уведення.

Промислове виробництво і підприємництво в XXI столітті повинні внести вирішальний вклад у стабільний розвиток, як окремих країн, так і всього миррового співтовариства. Стабільний розвиток припускає можливості росту об'єктів промислового виробництва, підвищення життєвого рівня людей при одночасному збереженні і якісному поліпшенні середовища існування.

Особливе значення ці можливості здобувають для України в умовах подолання тривалої соціально-економічної й екологічної кризи, зв'язаного зі зміною форм власності і влади в країні. Стабільний розвиток не можна звести тільки до рішення окремих економічних, соціальних або технологічних задач. Насамперед, тут необхідне формування і розвиток нової промислової екологічної культури і культури підприємництва, де охорона навколишнього середовища і раціональне використання природних ресурсів розглядаються серед вищих пріоритетів. У промислово розвитих країнах очевидні результати в рішенні екологічних проблем, у першу чергу на виробничому рівні, зв'язаних останнім часом з розвитком таких недержавних підприємницьких видів діяльності, як екологічне аудитування і менеджмент.

В Україні правова і нормативна база екологічного аудита тільки починає формуватися.

Екологічне аудитування здатно зіграти виняткову роль у дозволі екологічних проблем, особливо в умовах виходу України із соціально-економічної кризи. Так, завдяки цьому видові діяльності у відносно короткий термін можна домогтися наступних результатів:

підвищити ефективність використання сировинних і енергетичних ресурсів, зменшуючи тим самим негативний вплив діючого виробництва на навколишнє середовище там, де це сьогодні можливо, головним чином за рахунок уже наявних методів і засобів, а також за рахунок методів і засобів, що не вимагають значних додаткових витрат;

обґрунтувати необхідність і можливість концентрації зусиль і засобів на найбільш пріоритетних і результативних у даний час напрямках екологічної діяльності, у тому числі зв'язаних із приватизацією інвестиціями в економіку країни;

зменшити економічні ризики і запобігти розвиток надзвичайних ситуацій.

Екологічне аудитування може вплинути на формування і розвиток ринку різноманітних екологічних послуг в Україні, включаючи послуги в області екологічного менеджменту, екологічної сертифікації і страхування, фінансово-екологічного аудита, екологічного консалтинга, утворення й освіти й ін. Саме тут творчий потенціал підприємництва здатний створити принципово нові можливості і шляхи подолання екологічної кризи в Україні.

Методи і засоби, використовувані в практиці екоаудита, повинні постійно розвиватися й удосконалюватися, що вимагає постановки і проведення відповідних науково-методичних і науково-дослідних робіт. В Україні дослідження в області екологічного аудитування ведуться в ряді університетів і наукових центрів.


1.Аудит. Основні терміни і визначення.

Аудиторська діяльність (аудит) у класичному вираженні являє собою підприємницьку діяльність аудиторів (аудиторських фірм) по здійсненню позавідомчих перевірок бухгалтерського обліку, податкових декларацій і інших фінансових зобов'язань і вимог економічних суб'єктів, а також наданню інших аудиторських послуг.

Аудитор (від лат. “auditor” – слухач, учень, послідовник) – особа, що перевіряє стан фінансово-господарської діяльності підприємства за визначений період. Аудитор відрізняється від ревізора па своєї сутності, по підходу до перевірки документації, по взаєминам із клієнтом, по висновках, зробленим за результатами перевірки і т.д.

Поняття аудита значно ширше таких понять, як ревізія і контроль. Аудит забезпечує не тільки перевірку вірогідності фінансових показників, але і, а це не менш важливо, розробку пропозицій по оптимізації господарської діяльності з метою раціоналізації витрат і збільшення прибутку. Аудит можна визначити як своєрідну експертизу бізнесу. Аудиторська діяльність включає, крім перевірок, надання різного роду послуг: ведення і відновлення обліку, консультації з питань ведення обліку, оподатковування, навчання й ін.

Відомий американський фахівець в області теорії і практики аудита професор Дж. Робертсон підкреслює, що аудит - це діяльність, спрямована на зменшення підприємницького ризику, що сприяє зменшенню до прийнятного рівня інформаційного ризику для користувачів фінансових звітів. Можна приблизно підрахувати (спрогнозувати) цей ризик і визначити імовірність сприятливих подій. У той же час підприємницький ризик компанії (фірми, організації) прямого впливу на аудиторів не робить.

Слід зазначити, що аудит відрізняється і від суд’ївско бухгалтерської експертизи. Ця відмінність полягає в тому, що аудит — незалежна перевірка, а судово-бухгалтерська експертиза здійснюється за рішенням судових органів. Специфіка судово-бухгалтерської експертизи виявляється в її процесуально-правовій формі, що забезпечує одержання джерела доказів у застосуванні експертних знань в області бухгалтерського обліку в ході дослідження зроблених господарських операцій.

Аудит існує незалежно від наявності або відсутності карної або цивільної справи. У той час як суд’ївсько бухгалтерська експертиза не може існувати поза карною або арбітражною справою, оскільки являє собою процесуально-правову форму (правову сторону даного виду експертизи).

Аудитор може бути притягнутий як експерта - бухгалтера при проведенні судово-бухгалтерської експертизи. Експерт як самостійна процесуальна фігура, як кваліфікований фахівець в області бухгалтерського обліку і контролю самостійно визначає методи дослідження, тому що несе відповідальність за обґрунтованість своїх висновків.

В Україні аудиторська діяльність і професія аудитора в їхньому сучасному виді з'явилися порівняно недавно в зв'язку з економічними перетвореннями в країні в даний час. Четверта спроба, що була почата наприкінці 80-х років, виявилася, як нам представляється, найбільш успішної. Перший поштовх до появи аудиторських фірм дало утворення в СРСР спільних підприємств (СП). Для цих підприємств аудиторська перевірка стала обов'язкової для підтвердження річних звітів. У 1987 р. на основі постанови СМ СРСР у нашій країні була створена перша госпрозрахункова фірма “Акціонерне товариство “Инаудит”. Ця фірма займалася аудиторськими перевірками, консультуванням СП по оподатковуванню, по різних правових питаннях і ін.

Професія незалежного бухгалтера-аудитора виникла в минулому столітті в акціонерних товариствах Європи. Це було ви кликане потребою в об'єктивній оцінці звітності акціонерного товариства, одержанні достовірних даних про фінансове становище підприємства. Ці об'єктивні дані міг дати тільки незалежний від фірми фахівець.

Можна відзначити, що бухгалтери-аудитори з'явилися у Великобританії в середині ХІХ в. В Англії в 1862 р. вийшов закон про обов'язкового аудита, у Франції — у 1867 р., у США - у 1937 р.

В даний час у всіх країнах світу з ринковою економікою існує суспільний інститут аудита зі своєю правовою й організаційною інфраструктурою. Усе більше поширення аудит одержує в країнах Співдружності незалежних держав (СНД). У Бєларусі, Казахстану, Узбекистану і на Україні прийняті закони про аудиторську діяльність, у Росії діють Тимчасові правила, що регулюють аудиторську діяльність. У СНД налагоджений процес атестації аудиторів і видачі ліцензій як для аудиторських фірм, так і для аудиторів, що працюють як підприємці.

Бухгалтер-аудитор є представником вільної професії, як, наприклад, адвокати, лікарі, музиканти. Однак аудитори, що працюють поодинці, у розвитих країнах з ринковою економікою в даний час зустрічаються усе рідше. Більшість з них працює в спеціалізованих фірмах, можливості яких для успішної діяльності більше, ніж окремих аудиторів.

Розвиток аудиторської справи привело до створення найбільших транснаціональних компаній і фірм, що мають свої філії і представництва в багатьох країнах світу.

В даний час у світі існує так називана "велика шістка", що включає в себе такі транснаціональні аудиторські фірми: «Эрнст энд Янг Інтернешнл ЛТД», КПМГ (Клинвельд Пит Марвик Герделер), «Делойт энд туш», «Артур Андерсен энд До», «Куперз энд Лайбрэнд Інтернешнл», «Прайс Уотерхауз». Послуги аудиторських фірм цінуються дуже високо. Найбільші аудиторско - консультативні організації світу: «Артур Андерсен», КПМГ, «Эрнст энд Янг», «Куперз энд Лайбрэнд», «Делойт энд туш», «Прайс Уотерхауз», «БДО Биндер», «Гранд Торнтон Інтернешнл», «Морес Роланд Інтернешнл», «Самміт Інтернешнл», «Пеннел Керр Фостер», «Хорвод Інтернешнл», «Нексия Інтернешнл», «ХЛБ Інтернешнл».

У зв'язку з розвитком аудиторської діяльності відбувається розширення асортименту й обсягу послуг, що робляться аудиторськими фірмами. За останні 30років аудит і аудиторські процедури безупинно розвивалися. Можна виділити три стадії розвитку: підтверджуючу, системно-орієнтовану і стадію аудита, що базується на ризику.

Підтверджуюча стадія аудита характеризувалася тим, що при проведенні перевірки аудитор-бухгалтер перевіряв і підтверджував практично кожну господарську операцію, паралельно з бухгалтером створював власні облікові регістри. В даний час таку послугу назвали би відновленням або веденням обліку.