Смекни!
smekni.com

Організаційно-правові форми екологічного контролю (стр. 1 из 4)

Реферат на тему

Організаційно-правові формиекологічного контролю


ПЛАН

Вступ

I. Екологічний контроль

1. Екологічний контроль, як функція державного управління природокористуванням

2. Контроль, як гарантія ефективності механізму охорони навколишнього середовища

II. Екологічний моніторинг

III. Екологічна експертиза

Висновок

Список використаної літератури


Вступ.

Забруднення природного середовища, її деградація, виснаження природних ресурсів, призвели до виникнення в нашій країні наприкінці 50-х рр.. минулого століття особливого напряму наукових досліджень-правової охорони природи. Згодом ці дослідження послужили основою виникнення самостійної галузі права-права навколишнього середовища. Така галузь є в переважній більшості розвинених країн світу. Однак на відміну від інших зарубіжних країн у нашій країні ця галузь права стала згодом називатися екологічним правом.

Антропогенний вплив на природу досягло такого рівня і масштабів, що сьогодні практично будь-яка дія людини позначається на природі. Вирішувати проблеми охорони навколишнього природного середовища - головне завдання екологічного права.

Російське екологічне право складається з численних правових норм, які визначають природоохоронні умови і вимоги, які повинні бути виконані при здійсненні різних видів діяльності. Знання екологічних норм необхідно всім: і посадовим особам, і підприємцям, і простим громадянам.

Загальна теорія права поряд з економічною, політичною, соціальної та виховної, виділяє екологічну функцію держави. Це видається цілком справедливим, тому що життя сучасного суспільства робить досить значний вплив на навколишнє природне середовище. І все частіше і частіше цей вплив приймає згубний характер для навколишнього середовища, а, отже, і для людства, тісний зв'язок якого з природою не підлягає сумніву. Дана проблема досить важлива і тому підлягає вирішенню, як на державному, так і міждержавному рівнях. Крім природоохорони, також існує нагальна потреба у врегулюванні питань, що стосуються процесу природокористування - витягу з природи певних ресурсів та врегулювання процесу їх використання, а також у вирішенні питання про поєднання природокористування з природоохоронною. Довгий час дані проблеми залишалися без належної уваги, але життя змушує приймати відповідні заходи для вирішення даних життєво важливих питань. І кому, як не державі слід віддати перевагу в процесі врегулювання проблем природокористування та природоохоронні. Як відомо, держава здійснює екологічну функцію через встановлення державного регулювання суспільних відносин у цій сфері. Державне ж регулювання суспільних відносин здійснюється, переважно, в правовій формі через встановлення загальнообов'язкових правил поведінки (правових норм), які забезпечуються державним примусом у випадках, коли це необхідно.

Загальновідомо, що управління в цілому, і управління у сфері екології зокрема, немислимо без контролю. Виходячи з того, що державне управління здійснюється через встановлення правових норм, буде справедливо укласти, що і питання про державний контроль у цій сфері будуть вирішуватися за допомогою встановлення їх правового регулювання.

Крім того, видається необґрунтованим розгляд проблем правового забезпечення екологічного контролю виключно з точки зору законодавства, тут необхідний більш широкий підхід, тому питання правового забезпечення екологічного контролю будуть розглянуті в даній роботі, в першу чергу, з науково-правових позицій, тому що коли ми говоримо про правове забезпечення будь-якої діяльності, то, на мій погляд, слід основну увагу звернути на наукову розробку даних проблем.

екологічний моніторинг контроль експертиза


I. ЕКОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ

Екологічний контроль - один із проявів екологічної функції сучасної держави. Разом з тим він - складова частина механізму реалізації еколого-правових норм. У цілому екологічний контроль - це перевірка дотримання підприємствами, установами, організаціями, тобто всіма господарюючими суб'єктами та громадянами екологічних вимог з охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки суспільства

Метою екологічного контролю є забезпечення діяльності користувачів відповідно до екологічних умов і вимог, що містяться в нормативній документації, затвердженої у встановленому порядку.

Екологічному контролю підлягає господарська та інша діяльність, пов'язана з використанням окремих видів природних ресурсів і впливом на навколишнє середовище, здійснювана на території РФ, а також в межах територіальних вод континентального шельфу, виключної економічної зони під юрисдикцією Російської Федерації.

Як вже було сказано, екологічний контроль можна розглядати в двох рівнях.

По-перше, екологічний контроль - це функція державного управління природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища. У цьому сенсі він є самостійний вид діяльності, у зміст якої входять збір інформації про підконтрольних об'єктах, її обробка, оцінка та передача для прийняття управлінських рішень у заздалегідь визначених цілях. Цей контроль буде розглянуто у пункті 1.

Але можна поглянути на екологічний контроль і інакше, як на елемент механізму управління якістю навколишнього природного середовища. Цей зріз екологічного контролю дозволяє розглядати його в якості гарантії виконання природоохоронних заходів та реалізації регулюючих ці заходи правових норм, способу забезпечення законності у державному управлінні охороною природи. Контроль в такому розумінні буде розглянуто у пункті 2.

1. Екологічний контроль як функція державного управління природокористуванням

Характеристика екологічного контролю в якості функції державного управління природокористуванням і охороною навколишнього природного середовища може бути дана з різних позицій. Однак у будь-якому випадку підлягають дослідженню його цілі, функції, методи, форми, об'єкти, система, види.

Цілі екологічного контролю доцільно розглянути відповідно до вимог системного аналізу, виділивши систему цілей, що включає кінцеві цілі, підцілі та завдання

У якості однієї з підцілей еколого-контрольної діяльності можна виділити забезпечення розумного (не за принципом "після нас хоч потоп", а з урахуванням того, що після нас повинні жити наші діти) використання природних ресурсів. Власне кажучи, мова йде про якість природного середовища, вірніше, про одну з його складових - збереження, відновлення та підтримку її продуктивності сьогодні і в максимально далекому майбутньому.

Зазвичай фіксуються дві форми контролю - попереджувальний (спрямований на запобігання настання шкідливих наслідків які могли б виникнути внаслідок невиконання необхідних заходів з охорони природного середовища, недотримання законів) і поточний (здійснюється при експлуатації господарських об'єктів, а також при добуванні природних ресурсів). У процесі їх здійснення можуть застосовуватися заходи державного примусу до підприємств, організаціям, посадовим особам та громадянам, винним у заподіянні шкоди навколишньому середовищу, порушення природоохоронного законодавства. Це дало підставу виділяти ще одну - каральну форму контролю або (за іншою термінологією) застосування заходів адміністративного примусу в якості самостійної організаційно-правової форми екологічного контролю.

І попереджувальний та поточний контроль і застосування заходів адміністративного примусу спираються на відповідну інформацію. Збір та узагальнення інформації з метою її подальшої передачі зацікавленим органам держави і науковим установам для прийняття відповідних попереджувальних, поточних чи каральних заходів, розробки екологічних норм, правил і нормативів або використання отриманої інформації для іншої роботи з охорони навколишнього середовища становлять зміст Інформаційного Контролю.

Мета державного екологічного контролю забезпечити розумне використання природних ресурсів, якісну навколишнє природне середовище. Його основне завдання (зумовлюють названої метою) - забезпечити дотримання екологічного законодавства, екологічних норм, правил і нормативів, виконання заходів з охорони навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів усіма державними органами, підприємствами, організаціями незалежно від їх підпорядкованості, їх посадовими особами та іншими працівниками , а також громадянами. Це означає, що державний екологічний контроль має надвідомчий характер, у чому полягає його основна відмінність від відомчого та виробничого контролю.

Методами державного екологічного контролю (засобами практичної реалізації його цілей і завдань) є: перевірка, розгляд та узгодження планової, проектно-кошторисної та нормативно-технічної документації; видача висновків; дача обов'язкових вказівок; заборона (зупинення, обмеження) експлуатації промислових, транспортних та інших об'єктів і будівельних робіт; залучення осіб, винних в екологічних правопорушення, до відповідальності.

Державний екологічний контроль здійснюється різних формах:

попереджувальний контроль має на меті не допустити планування, проектування, будівництва та введення експлуатацію господарських об'єктів, що не відповідають вимоги екологічних правил і норм, а отже, запобігти настанню шкідливих для навколишнього середовища наслідків. Правові форми попереджувального контролю можуть бути різні: екологічна експертиза проектів, участь у державних приймальних комісіях тощо;

поточний екологічний контроль ставить метою виявити порушення екологічних правил експлуатації підприємств, транспорту та інших об'єктів, правил природокористування, визначити джерела шкідливих впливів на природне середовище і екологічного збитку;

каральний контроль - державні органи наділені правом застосовувати заходи примусу. До них належать заходи адміністративного припинення (призупинення експлуатації об'єктів, видів діяльності або робіт), адміністративної відповідальності (попередження, штраф), адміністративно-процесуальні заходів (постановка питання про притягнення до кримінальної або адміністративної відповідальності, відшкодування шкоди або про застосування громадського впливу);