Смекни!
smekni.com

Екологічна ситуація в місті Умань

Реферат на тему:

Екологічна ситуація в місті Умань


Вступ:

На всіх етапах розвитку суспільства виробництво матеріальних благ є процесом взаємодії людей і природи. В умовах науково-технічного прогресу

очевидним є посилення взаємодії і взаємозалежності матеріального виробництва і природи. Подальший розвиток продуктивних сил неминуче пов'язаний з включенням у господарський обіг дедалі більшої кількості природних ресурсів і збільшення навантаження на навколишнє середовище.

Використання природних багатств повністю залежить від рівня розвитку продуктивних сил і, навпаки, наявність відповідних природних умов і ресурсів істотно впливає на розвиток продуктивних сил, прискорюючи або сповільнюючи динаміку їх.

Україна належить до країн з високим рівнем негативних екологічних наслідків виробничої діяльності, у зв'язку з чим проблема охорони

навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів набуває першорядного значення.

Умань - екологічно чисте місто з прекрасними кліматичними умовами і родючою землею. Наявність сировинної бази обумовлює швидкий і багатогалузевий розвиток переробної та харчової промисловості.

Умань розташована в чудовій місцевості, на кордоні лісової і степової частини України, на берегах річки Уманки, в котру тут же впадають річки Осташівка й Кам`янка. Географічне положення Умані таке: лежить під 48 градусів, 44,53" північної широти та 47 градусів, 54,9" східної довготи. Клімат має помірний; грунт - масний чорнозем. В самій Умані і довкіл маса садів; поля й степи дають щедрі урожаї.Клімат помірно континентальний і континентальність зростає із заходу на схід:найхолоднішим місяцем року вважається січень з середньою температурою –5,9°С, а найтеплішим – липень з середньою температурою +20,1°С. Середня річна температура повітря складає +7,3°С.

Розподіл кількості опадів в межах області залежить від орографічних умов (абсолютної висоти місцевості.

Географічне положення міста, економічні, трудові ресурси, освітній та науковий потенціал - це гарні передумови для його успішного розвитку. В місті активно формується потужний бізнес, відроджено промисловий комплекс, який складаэться з багаточисельних підприємств:ЗАТ "Уманська швейна фабрика", ЗАТ "Уманська взуттєва фабрика" ВТФ "Інпо", ЗАТ "Уманський завод продтоварів", ЗАТ "ТК"Уманьхліб", Лікеро горілчаний завод, ВАТ "Уманьпиво, ВАТ "Уманський м'ясокомбінат", ВАТ "Вітаміни", Група компаній "Вторма", ВАТ "Уманьферммаш", ВАТ "Мегомметр", ЗАТ "Білосвіт -Умань "

та ще багато інших.

Особливо актуальною проблемою є охорона водних ресурсів.Забезпечення населення і промисловості прісною водою здійснюється в основному завдяки забору води з річок. Жителі Умані використовують воду Дніпра, із загального обсягу стоку, який становить 210 км3 води, на річний стік басейну Дніпра припадає 53,3 км3, а також воду з Софіївської скважини, яка порівняно з попереднім джерелом, являється набагато чистішою та приємнішою на смак.

Нажаль місцеві підприємства забруднюють річки.Основними забруднювачами водних об'єктів в місті Умані є ВАТ "Уманьферммаш", ВАТ "Мегомметр", ВАТ "Уманьпиво,

ВАТ "Уманський м'ясокомбінат", ВАТ "Вітаміни", які здійснюють викиди «відходів» (хоч не значно великих, завдяки новітнім фільтрам, але викиди все ж таки здійснюються). Так, санітарний стан річки Уманки є за-довільним: аналітичний контроль якості та складу води р. Уманка проводився на 3-х підконтрольних створах. Основні показники складу води на підконтрольних створах відповідають Правилам. На створах - 1 км вище м. Умані, 0,5 км нижче м. Умані показники органічного забруднення знаходяться в межах допустимих величин. На створі 0,5 км нижче скиду очисних споруд м. Умань в межах с. Сушківка концентрація БСК5 складає 1,5 ГДК, нітрит-іонів складає 1,7 ГДК. Ці створи контролювались 1 раз.

Інтенсивне ведення сільського господарства на основі методів водної та хімічної меліорації останніми роками значно погіршило баланс гумусу, особливо в чорноземних грунтах, підвищилась концентрація шкідливих хімічних продуктів, збільшилася засоленість і кислотність грунтів, порушилися водний і повітряний режими. У зв'язку з цим особливої актуальності набули проблеми розвитку аграрної науки, особливо нових технологій обробітку грунту і вирощування сільськогосподарських культур з метою збільшення потужності родючості грунту. При вирішенні цієї проблеми слід враховувати, що значна частина родючого гумусового шару щороку втрачається через водну та вітрову ерозію. Значної шкоди якості грунтів завдає невміле використання мінеральних добрив, гербіцидів, пестицидів та інших хімічних речовин з великоютоксичністю, що впливає як на грунти, так і на флору, фауну і людину. Шкоди завдає також повільне відтворення. Непродумана система внесення мінеральних добрив та інших хімічних речовин призвела до того, що у грунтах сконцентрувалися шкідливі речовини,

які переходять у сільськогосподарські продукти (залишкова кількість гербіцидів, нітратні форми азоту), що негативно впливає на організм людини.

Відомо, що онкологічні захворювання на 80 % пов'язані із забрудненням навколишнього середовища.

В зв'язку з приватизацією підприємств потрібно вирішити питання про охорону природи в місті. Проблема економіки полягає в заміні застарілих технологій у промисловості, сільському господарстві. Створення фермерських господарств потребує від фермера відповідальності за деградацію земельної ділянки.

Охорона і раціональне використання земель пов'язані із створенням полезахисних смуг, лісових насаджень, терасуванням крутих схилів, спорудженням гідротехнічних протиерозійних, проти-селевих, протизсувних об'єктів, рекультивацією земель, застосуванням нових методів обробітку грунту, меліорацією.


Висновок:

Охорона навколишнього середовища зумовлена потребою усунення негативного антропогенного впливу на деякі компоненти природи.Для вирішення проблем охорони навколишнього середовища слід поглибитирівень наукових досліджень, розгорнути обгрунтування екологічних прогнозів міста. Необхідно удосконалити управління природоохоронною діяльністю, виробитисистему адміністративних, економічних, психологічних, освітніх заходів та визначити відповідальність на-селення за порушення заборони викидання неочищених вод у водойми і викидів у атмосферу,виробити систему безпечних технологій внесення у грунт мінеральних добрив, отрутохімікатів. Необхідно обов'язково робити висновки про екологічність проектів кожного споруджуваного об'єкта міста.