Смекни!
smekni.com

Транснаціональні корпорації та їх роль в сучасних міжнародних економічних відносинах (стр. 1 из 9)

Міністерство освіти і науки України

Волинський державний університет імені Лесі Українки

Факультет міжнародних відносин

Кафедра міжнародних економічних відносин

Транснаціональні корпорації
та їх роль у сучасних міжнародних економічних відносинах

(курсова робота)

Виконала:

студентка 33 групи

Кравченко Жанна Володимирівна

Науковий керівник:

доц., к.е.н.

Сищук Андрій Артемович

Луцьк – 2001

Зміст

Вступ............................................................................................................... 3

Розділ І

Теоретичні основи ТНК........................................................................... 4

1.1. Суть, поняття, історія розвитку ТНК......................................... 4

1.2. Фактори розміщення і причини виникнення ТНК..................... 7

1.3. Структура і типи ТНК............................................................... 10

Розділ ІІ

Особливості розвитку ТНК в сучасних міжнародних відносинах...... 12

2.1. ВпливНТРна ТНК................................................. 12

2.2. Значення ТНК в міжнародних економічних відносинах......... 14

2.3. Прямі іноземні інвестиції і ТНК................................................ 20

2.4. Фінансові і валютно-кредитні аспекти функціонування ТНК. 22

2.5. Експансіоністична діяльність ТНК.. 24

Розділ ІІІ

Правове регулювання діяльності ТНК.................................................. 28

3.1. Взаємовідносини ТНК і держави..... 28

3.2. Міжнародно-правове регулювання ТНК................................. 31

Висновок..................................................................................................... 34

Література.................................................................................................... 36

Додатки......................................................................................................... 38

Вступ

На рубежі XX – XXI ст. транснаціональним корпораціям (ТНК) приділяється багато уваги. Сьогодні немає жодного значного процесу в світовій економіці, що відбувався б без участі ТНК. Вони приймають як пряму, так і опосередковану участь у світових економічних, а також політичних процесах. Хоча ТНК здійснюють свою діяльність у системі світового господарства, їх вплив поширюються і на політичну сферу, що дозволяє розглядати ТНК поряд із державами і міжнародними організаціями.

Загалом дослідження даної теми у різних дослідників є досить суперечливим і неоднозначним, тому феномен ТНК і досі є дискусійним питанням як у спеціалістів, що займаються дослідженням сучасних міжнародних відносин, так і у керівників держав, а також і у політичних діячів.

Об’єктом дослідження курсової роботи виступають ТНК, оскільки вони відіграють одне з панівних положень у світовій економічній системі. Ще на стадії виникнення ТНК стали об’єктом бурхливих економічних дискусій, а на сучасному етапі розвитку міжнародних економічних відносин вони займають панівне положення загалом завдяки своїй економічній могутності.

Метою даної курсової роботи є вивчення ТНК як суб’єкта світового економічного процесу, що зумовлений рядом як економічних, так і політичних факторів.

Предметом дослідження є специфіка функціонування, особливості діяльності ТНК у міжнародних відносинах, а також тенденції розвитку і їх вплив на світові економічні процеси.

Виходячи з мети курсової роботи сформовані наступні завдання: дослідити передумови виникнення і фактори розміщення, структуру і типи ТНК; проаналізувати вплив науково-технічної революції на їх діяльність; охарактеризувати ТНК у різних аспектах, насамперед у фінансовій, валютно-кредитній, інвестиційній, технологічній сферах, а також провести дослідження щодо впливу ТНК на окремі країни.

Завдання курсової роботи зумовили її структуру. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку літератури і додатків.

При написанні курсової роботи використовувались такі методи як економіко-математичний, порівняльний, системно-структурний, статистичний.

Курсова робота може бути використана при підготовці до практичних і семінарських занять з таких дисциплін як “Міжнародні економічні відносини”, “Зовнішня політика”, а також в економічних науках.

Розділ І

Теоретичні основи ТНК

1.1. Суть, поняття, історія розвитку ТНК

Незважаючина загальновизначеність величезної ролі і значенняТНКусвіті, відсутня єдністьувизначенні самогопоняттяТНК і критеріїв їхнього виділення. Тут існуютьрізноманітні підходи.

Оскількизмоментусвоговиникненнявонидіялиякекономічні організації, так і більшістьпідходів і визначень, особливонаранніхетапах, буличистоекономічними. Уцихдослідженняхувагавосновномуприділялосяучасті цихкорпораційвекономічнійдіяльності іншихдержав, що, безумовно, є головноюумовоювиділенняТНК. Алездійснитивимірступеняцієї участі виявилосянетакою легкою і простою справою. Наприклад, деякимидослідникамизаосновуприймалисятакі факториякзагальнийобсягпродажівнаринках іншихкраїн, загальнийобсягприбутку, одержуваного в іншихкраїнахабочислозайнятихнапідприємствахзарубежем, тобточистокількісні показники.

Основні ідеї і практикаТНКбуливиявлені втаких її джерелахякдіяльністьГанзейськихміст і Ост - Індійськихкомпаній. Томуцілком доцільно вякості передісторії ТНКзвернутисядодослідженнядіяльності цихоб'єднань. Безперечно, щобагаточогобулозапозиченовних, хоча є природно-пристосованими допринциповоновихумов існування. Такимчином, ТНК можнарозглядатиякгеніальнийвинахід, якгеніальнедосягнення.

Щодо самогопоняттяТНК. Одним ізперших, якщоненайпершим, є визначеннябагатонаціональної фірми, даної в 1960 році Лієнталем. Вононеміститьхарактеристикиструктурних і організаційнихсторінТНК, алевизначає ТНКякфірму, щодіє більшніжводнійкраїні. Проте, ізсамогопочаткувиникненняТНКучені неможутьприйтидозагальної згоди щодо питання прокількістькраїнперебування в ТНК, щодозволилобкваліфікуватифірмуяктранснаціональну. Томудеякі вчені припустили, щодлявизначенняТНКцілкомдостатня діяльністьфірмибільш, ніжводнійкраїні.

ЕкспертиООНприаналізі 650 ТНКкерувалисянаявністютиповихознакТНК і брализавихіднийкритерійрічнийоборотнеменше 300 млн. доларів.

Намоюдумку, цечистомеханічні кількісні підходи, щонеможутьзадовольнитидослідників. Все ще продовжуєтьсяроботазглибинноговиявленнясутності ТНК. Поряд ізчистокількіснимивимірамитранснаціональної діяльності сталивисуватисяй інші критерії визначенняТНК. Серед іншихструктурнихкомпонентів, щодопомагалибвизначитифірмуяктранснаціональну, сталипозначатисятакі, якпроблемавласності, її розподілу, проблемауправління, числозайнятих, заробітнаплата, складвищогоуправлінськогоапарата і т.д. Ці виміриздійснювалисяякнаабсолютній, так і відноснійоснові. Абсолютнийвимірозначає вимірфінансових і людськихресурсівузовнішніхопераціях. Відносним є те, щофірмаповинназв'язуватичастинусвоєї діяльності з іноземними операціями. Алетутвиникають питання. Наприклад, якийвідсотокдіяльності зарубежемварторозглядатиякзначний? Такожставилосяпитанняпрорівеньпродажівзарубежем, прицьому зверталась уваганаскладністьрозмежуванняекспорту і продажів, здійснюванихіноземнимифіліямиТНК. Виникала і проблемаприбутків, одержуваних за кордоном, який він повинен бути, щобвважатифірмутранснаціональною? Небулодостатньочіткої угоди і проте, якежповиннебутиспіввідношення внутрішніх і зовнішніхвкладень, зайнятості і т.п.

Пізнішебувпочатийперехідвідчистоекономічнихпідходівувизначенні ТНКдо іншихкритеріїв. Наприклад, ізпозиції теорії міжнароднихвідносин. Приймалася до уваги орієнтаціяТНКна участь удіяльності, щомає всесвітній-системнийрозмах, і орієнтаціянадіяльністьусьогосвіту, щоважковисловитиякісними абокількіснимипоказниками. Така інтепретаціяТНКзберіглася і дотепер.

Слідзазначити, що, хочатранснаціональнийхарактердіяльності ТНКдавноперейшовекономічні межі і торкається зрішеннямбагатьохсоціальних і політичнихпроблем, усежпереважначастинавизначеньдотеперноситьголовним чином економічнийхарактер.

Узагальнюючичистоекономічні критерії, середфакторів їхньоговиміру можнавиділититакі: число іноземнихдержав, уякихвонидіють; відсотокгрошової маси, виплачуваного зарубежем; відсоток іноземнихкапіталовкладень; числозайнятихзарубежем; відсотокприбутку, одержуваного з іншихкраїн; процентнеспіввідношення продукції і прибутку, одержуваного вкраїнахбазування і зарубежем; загальнийрівеньпродажівзарубежем.

Такимчином, підводячи підсумок вищевикладеному, слід сказати, що, хоча і зроблена велика робота щодо дослідження визначення ТНК, протепроблемасамої дефініції залишається, вонапов'язаназтим, щонасампереднеобхіднорозділитипоняття "багатонаціональна" і "транснаціональна" корпорація. Напрактикуце, звичайно, здійснитидуже і дужеважко. Але існуючийрівеньаналізувладнопотребує цезробити. Мультинаціональні абобагатонаціональні корпорації - цетакі корпорації, щоздійснюють певну діяльністьв іншихкраїнах, алевонанеробитьякісновеликоговпливуна індустріалізаціюй інші процеси, насампередполітичні йекономічні, щопротікаютьуцихкраїнах. Транснаціоанальні корпорації - цетакі підприємства, діяльністьякихноситьнаднаціональний, наддержавнийхарактер і ведуть достворення і управліннязв'язків, щоробитьдужеактивнийвпливнапроцеси, щопротікаютьв іншихкраїнах.

ТНК можнавизначитияк інститутабоорганізацію, щоздійснює виробництвоабопослуги, неменше, ніжушестикраїнах, уякихнеменше 25 % іноземних працівників і неменше 25 % капіталовкладеньзарубежем. Діяльністьданогопідприємства-інституту, йогоуправлінняй інтересиобумовлені невнутрішніми, азовнішнімичинниками, причомупотребимісцевогорозвитку, якправило, або ігноруються, абомалоприймаються до уваги, і самадіяльністьпов'язананасамперед ізглобальноюкапіталістичноюекономікою.

ВідмітноюрисоюТНК є космополітизм їхніх інтересів, глобальністьоперацій, щовідбиває специфікуміжнароднихмонополій. Незалежновідтого, уякійкраїні буласпочаткузаснованакорпорація, вонарозглядає весьсвітяк єдинеціле, якаренусвоєї діяльності і проникає увсі куткиземної кулі впошукахринків, техніки, технології, людей, ідей, капіталів і т.д.