Смекни!
smekni.com

Головні події Другої світової війни (стр. 1 из 5)

РЕФЕРАТ

з всесвітньої історії

Тема:

"Головні події Другої світової війни"

Луцьк

2010

План

Підготовка Німеччини до війни з СРСР

Готовність Радянського Союзу до відбиття агресії

Напад Німеччини

Ворог на підступах до Москви

Невдачі радянських військ у Криму і під Харковом

Головне-утримати оборону

Бої в Сталінграді

Підготовка операції

Ленінград прориває блокаду

Від Курська - до Дніпра

Операції радянських військ в 1944 р.

Вихід на кордон

Битва за Берлін

Підготовка Німеччини до війни з СРСР

До безпосередньої підготовки нападу на Радянський Союз німецьке командування приступило в кінці липня 1940. Кінцеву мету агресії Гітлер визначив наступним чином: «Знищити життєву силу Росії. Не повинно залишитися ніяких політичних утворень, здатних до відродження ». А 18 грудня 1940 р. він вже затверджує план війни проти СРСР, який отримав назву «Барбаросса». Стратегічною основою плану була ідея «блискавичної війни». Передбачалося завдати поразки Радянському Союзу в ході однієї короткочасної кампанії і закінчити війну до осені 1941 Така впевненість гітлерівського командування пояснювалася передували успіхами в Західній Європі. Фашистська Німеччина окупувала Норвегію за 63 дні, Францію - за 44 дні, Польщу - за 35 днів, Бельгію - за 19 днів, Голландію - за 5 днів, Данію - за 1 день.

Для досягнення цілей намічалося завдати потужного удару по основним силам Червоної Армії, зосередженим в західних районах країни, знищити їх і, стрімко просуваючись у глиб Радянського Союзу, зайняти в короткі терміни його найважливіші політичні та економічні центри. Особливе значення відводилося захопленню Москви. Кінцева мета операції, зазначалося в плані, - «відгородитися від Радянської Росії по лінії Архангельськ - Волга», і тоді, як розраховували німецькі стратеги, територія рейху ставала б недосяжною для нальотів радянської авіації.

У гітлерівського командування не викликало сумнівів, що виконання цього плану повинне привести до повної поразки Радянського Союзу у війні та створення умов для вторгнення німецьких військ на Британські острови, захоплення англійських колоній на Близькому і Середньому Сході, прориву до Індії.

Ще до розв'язування війни в Європі Німеччина володіла високорозвиненою промисловістю. А повністю підпорядкувавши економіку захоплених країн і поставивши під контроль економіку своїх європейських союзників. Німеччина значно збільшила свій військово-економічний потенціал. Були накопичені великі запаси міді, цинку, свинцю, нафти. Різко збільшилось виробництво озброєнь, різної бойової техніки. Зміцнилися збройні сили, загальна чисельність яких до червня 1941 становила 7254 тис. осіб. Причому ставка робилася не на кількісне, а на якісну перевагу. Німецькі дивізії, повністю укомплектовані і оснащені сучасним озброєнням, отримали досвід боїв у Європі. Офіцерський корпус вермахту, вихований на вікові традиції, відрізнявся хорошою фаховою підготовкою. Німецький солдат був дисциплінований, завзятий у виконанні поставлених бойових завдань. Особовий склад армії піддавався потужної пропагандистської обробці. Німцям постійно вселяли думка, що вони «вища раса», якій «сам бог наказав панувати» над іншими народами. Вихваляли «неперевершене могутності» Німецьких збройних сил і їх« непереможність ».

Напучуючи своїх генералів перед майбутньою війною з Радянським Союзом, Гітлер у кінці березня 1941 відзначав, що ця «війна різко відрізнятиметься від війни на Заході. На Сході жорстокість є благом на майбутнє. Командири повинні піти на жертви і подолати свої коливання ».

Готовність Радянського Союзу до відбиття агресії

Небезпека імперіалістичної агресії, особливо посилилася, коли до влади в Німеччині прийшов фашизм, змусила партію і уряд зміцнювати обороноздатність країни.

У роки передвоєнних п'ятирічок вводилися в дію все нові і нові промислові підприємства, причому значна їх частина на сході країни. Це дозволило в роки війни розгорнути тут велике військове виробництво.

Різко зросли асигнування на військові потреби. У 1939 р. вони склали 25,6%, в 1940 р.-32, 6%, в 1941 р.-43, 4% загального державного бюджету. Швидкими темпами розвивалося виробництво танків, літаків, кораблів, боєприпасів. Почався масовий випуск нових типів бойових швидкісних винищувачів і бомбардувальників (МІГ-3, ЯК-1, ЛаГГ-3, По-2, Іл-2), важких танків КВ і середніх - Т-34, завершилося конструювання перших зразків реактивних установок. Вітчизняне суднобудування було переорієнтоване на випуск легких надводних кораблів і підводних човнів.

Проте, на жаль, значна частина цієї нової техніки надійшла до радянських воїнів не до літа 1941 р., а пізніше, за що багато хто з них заплатили життям. Чималу роль тут відіграли репресії відносно керівників промисловості, конструк-, торів військової техніки, інженерів.

Проте істотною слабкістю Червоної Армії була стала наслідком масових репресій 1937-1939 рр.. низька професійна підготовка кадрів командирів. До початку війни лише 7% командирів збройних сил мали вищу військову освіту, а 37% не пройшли навіть повного курсу в середніх військово-навчальних закладах. Начальник генштабу німецького Гальдер записав у травні 1941 р. у своєму щоденнику: «Російський офіцерський корпус виключно поганий. Він виробляє гірше враження, ніж у 1933 році. Росії буде потрібно 20 років, поки вона досягне колишньої висоти ». Важку школу сучасної війни командним кадрам нашої армії довелося проходити на її полях.

Масові репресії командного складу породили й інші негативні явища: з одного боку-зайву боязкість у частини, що залишилися командирів, а з іншого - надмірне завзяття, устремління вирішити завдання будь-якими засобами. Військова доктрина, якої керувалося командування Червоної Армії, носила яскраво виражений наступальний характер. Головним стало гасло - «розгромити ворога малою кров'ю на його території». Будь-які висловлювання про можливість тривалих оборонних дій кваліфікувалися як дії ворогів народу.

Радянська військова розвідка, закордонні антифашисти, допомагали нашій країні, наполегливо попереджали про наступають щів загрозі. Точну дату нападу Німеччини на Радянський Союз повідомив у Москву розвідник Р. Зорге. Розвідці вдалося встановити основні напрямки передбачуваних наступів німецько-фашистських армій. А на кордоні відбувалися для багатьох незрозумілі події. У прикордонній смузі вільно роз'їжджали на автомашинах переодягнені у цивільному одязі німецькі офіцери, які отримали дозвіл Радянського уряду нібито на розшук могил за хороненних тут німецьких військовослужбовців часів першої світової війни. Нерідкі були випадки порушення німецькими літаками радянського повітряного простору. Стріляти по них було категорично заборонено. Був випадок, коли радянські солдати на нашій території затримали німецький літак, що зробив вимушену посадку, обладнаний новітньою фотоапаратурою. На плівки були зняті мости та залізничні вузли на Київському напрямку. Про все це було повідомлено в Москву. Однак Наркомат оборони розпорядився відпустити екіпаж з літаком, давши в супровід два наших винищувача.

Напад Німеччини

Гітлер і його військове керівництво не сумнівалися у швидкій перемозі. У першій половині 1941 на західному фронті ніяких бойових дій фактично вже не велося і гітлерівське командування отримало можливість зосередити проти СРСР більшу частину своїх сил, озброєння і бойової техніки - до 5,5 млн. солдатів і офіцерів Німеччини, країн-сателітів і союзників. 190 дивізій розгорнулися на всьому протягом від Баренцового до Чорного моря. Їх повинні були підтримувати з повітря чотири з п'яти німецьких повітряних флотів.

Згідно з планом «Барбаросса» німецько-фашистські війська, які готувалися до наступу, становили три групи армій: «Північ», «Центр» і «Південь» - перед кожною з яких стояли свої особливі завдання.

Група армій «Північ» наступала зі Східної Пруссії в напрямі на Даугавпілс, Псков, Ленінград з метою знищити радянські війська в Прибалтиці, захопити порти на Балтійському морі.

Реально нависла небезпека. Тільки сам народ з його стійкістю, самовідданістю, справжньою любов'ю до Батьківщини, готовністю віддати життя в ім'я її благополуччя міг врятувати Вітчизну. Люди прагнули віддати всі свої сили для досягнення перемоги над агресором.

На всьому протязі фронтів часто під артилерійським обстрілом і бомбардуваннями мільйони радянських людей, в основному жінки, разом з військовими частинами рили окопи, протитанкові рови * споруджували вогневі точки, лісові завали, бліндажі, дротяні загородження. У прифронтових районах формувалися винищувальні батальйони і групи для боротьби з диверсантами і парашутистами. Десятки тисяч добровольців в різних містах несли службу повітряного спостереження, чергували на дахах підприємств і будинків. Країна напружувала всі сили. Тим не менше у тилових районах країни охоронялася мережа безлічі таборів ГУЛАГу. З початком війни ГУЛАГівського промисловість набула особливого значення: різні види копалин, необхідних для військового виробництва, добувалися тільки на рудниках ГУЛАГу. Трагічне існування мільйонів людей, висока смертність від виснаження - і важка праця, який так потрібен був країні. В'язні ГУЛАГу рвалися на фронт, але вони як і раніше утримувалися за колючим дротом. На їх охорону були відвернуто значні сили військ НКВС, молоді, здорові чоловіки замість фронту опинилися в глибокому тилу, охороняючи своїх же страждають співвітчизників. А в ці місяці Сталін посилав послання британському прем'єру У. Черчіллю, вимагаючи присилання британських дивізій для боротьби з німцями на радянсько-німецькому фронті.

Ворог на підступах до Москви

На кінець вересня 1941 р. війська гітлерівської Німеччини та її союзників досягли значних успіхів на ленінградському і київському напрямах, подолали опір сил Червоної Армії в Смоленськом битві. Протягом 30 вересня - 2 жовтня 1941 р. на різних ділянках Брянського, Західного і Резервного фронтів, обороняли московське напрямок, німецько-фашистські війська завдали ряд ударів і прорвали оборону. Прорив німецьких танкових клинів обнажил вражаючу істину: дорога на Москву противнику була открита. Почему це сталося? Відповідно до плану вирішального наступу на Москву, що отримав кодову назву «Тайфун », група армій« Центр »до кінця вересня зосередила до половини всіх сил, що знаходилися на радянсько-німецькому фронті, створивши проти трьох радянських фронтових об'єднань значна перевага сил, який вчасно не був помічений. Розташування ж радянських військ було вкрай невдалим, за принципом лінійної оборони, а резервів за першими ешелонами майже не було. Командувачі фронтами І.С. Конов і С.М. Будьонний діяли розрізнено, після того як позначився прорив, не зуміли прийняти рішення про своєчасне відправленні. І хоча Конов зв'язався з Генштабом, але його начальник Б.М. Шапошников віддати розпорядження на відведення військ не зважився. Тоді Конов з'єднався особисто зі Сталіним. Знову була викладена прохання про відвід зазнали поразки військ на один з тилових рубежів. У відповідь Сталін раптом почав говорити про себе в третій особі: «Товарніщ Сталін не зрадник, товариш Сталін не зрадник, товариш Сталін - чесна людина. Вся його помилка в тому, що він занадто довірився кавалеристам... »На цьому розмова була перервана. Через добу необхідний наказ був все ж таки віддано, проте дорогоцінні години виявилися втрачені. Розгубленість Головнокомандувача, звична скутість ініціативи підлеглих обійшлися дорого: п'ять армій Західного і Резервного фронтів опинилися в оточенні. Доля оточених була героїчна і трагічна одночасно. Ведучи запеклі бої в оточенні, вони протягом декількох тижнів сковували 28 дивізій противника. Проте вийти з оточення вдалося небагатьом. За німецькими даними, у полон потрапило 663 тис. осіб. Шлях до Москви виявилися відкритими. Небезпека наростала. 8 жовтня ДКО за підписом Сталіна приймає рішення про складання списку підприємств Москви, які повинні бути заміновані, виникає питання про можливість залишення столиці. Відбувається зміна командування Західним фронтом. На чолі його стає Г.К. Жуков. Зміщеного зі свого поста І.С. Конєва, за розпорядженням Сталіна, намагалися передати суду військового трибуналу, бажаючи, як і колись, перекласти відповідальність за поразку на інших. Але в настільки критичній обстановці Жуков наполіг на скасуванні цього рішення, більше того, І.С. Конєв був призначений заступником командувача Західним фронтом.