Смекни!
smekni.com

Історія літакобудування (стр. 1 из 3)

ГОУ СПО "Кунгурське педагогічне училище"

Реферат з історії

Історія літакобудування

студента групи М-51

спеціальність 050201

Математика

Салімова Юріса

Галіулловіча

2007


Зміст

1. Літаки "ТУ"

2. Від ІЛ-12 до ІЛ-96

3. "АН" - літаки для будь-яких аеродромів

4. "ЯК" - комфорт міжнародних трас на місцевих авіалініях

5. Вертольоти "МІ"

6. Вертольоти "КА"


1. Літаки "ТУ"

Дослідно-конструкторське бюро ім. А. Н.Туполєва, що виникло в рамках Центрального аеродинамічного інституту (ЦАГІ) в 1922 році, за минулі десятиліття перетворилося на великий науково-конструкторський центр Росії.З перших років свого існування ОКБ стало піонером радянської авіаційної промисловості щодо створення суцільнометалевих літаків.На літаках марки "АНТ" і "ТУ" завойовано 78 світових рекордів, виконано 28 унікальних далеких перельотів в тому числі переліт з СРСР в США через Північний Полюс, здійснені висадка на Північний Полюс полярної станції СП-1 експедиції І. Д.Папаніна, операція з порятунку екіпажу пароплава "Челюскін", затертого полярними льодами.

З 1922 по 1972 рік беззмінним керівником ОКБ був академік А. Н. Туполев. Тут виросли такі чудові радянські авіаконструктори, як П. О. Сухий, В. М. Петляков, А. А. Архангельський, В. М. Мясищев, А.І. Путілов, В. М. Бєляєв та інші. У 50-ті роки колектив ОКБ створює перший у світі серійний реактивний пасажирський літак, який став родоначальником сімейства реактивних літаків: ТУ-124, ТУ-134, ТУ-154 та ТУ-204.15 вересня 1956 року літак ТУ-104 відкрив еру реактивної пасажирської авіації .На відзначення цієї події в 1976 році перший серійний літак ТУ-134 був поставлений на постамент слави в московському аеропорту Внуково. За 20 років успішної експлуатації 100-місцевий ТУ-104А і 115-місцевий ТУ-104Б налітали мільярди кілометрів, перевезли понад 100 млн.пасажирів і мільйони тонн багажу і пошти.

Літаки ТУ-124, створені на основі перевіреної схеми ТУ-104, зменшено на 1 / 4 в масштабі, призначені для масової експлуатації на авіалініях малої протяжності від 500 до 2000 км з використанням ЗПС до 2000 м.Поява ТУ-134А в 1971 році на авіалініях стало значною подією в освоєнні нової більш досконалої техніки. Завдяки легкості пілотування і гарної стійкості літак заслужив визнання у льотного складу. Слід відзначити його високу експлуатаційну технологічність.Встановлена на літаку допоміжна силова установка забезпечує незалежність його обслуговування від наземних джерел живлення. Літаки ТУ-154 експлуатуються на лініях аерофлоту і зарубіжних авіакомпаній з 1972 року.

Літак ТУ-144 є первістком надзвуковий пасажирської авіації СРСР. Він здійснив свій перший політ 31 грудня 1968 року. Надалі через недосконалість конструкції ця модель літака на рейсі Москва - Алма-Ата використовувалася тільки для перевезення пошти і вантажів.

У наші дні проходять державну сертифікацію літаки ТУ-204 та ТУ-334.

2. Від ІЛ-12 до ІЛ-96

Значну роль у розвитку радянської авіаційної науки і техніки зіграло дослідно-конструкторське бюро, створене в 1933 році під керівництвом С. В.Ільюшина, надалі видатного авіаційного конструктора, академіка, лауреата Ленінської і Державної премій. Перші створені ОКБ бойові літаки - дальній бомбардувальник ІЛ-4 і броньований штурмовик ІЛ-2 - назавжди вписані в історію Другої Світової війни.

У повоєнні роки ОКБ С. В.Ільюшина почало працювати в області реактивної авіації.У 1946 році пройшов випробування один з перших в СРСР реактивних літаків експериментальний ІЛ-22, на якому відпрацьовувались багато завдань реактивної авіатехніки, в тому числі запропонована ОКБ оригінальна компановка двигунів у гондолах на пілонах під крилом.Надалі вона була використана на ІЛ-76, ІЛ-86, ІЛ-96.

С. В. Ільюшин приступив до розробки першого свого пасажирського літака в самий розпал Другої Світової війни в 1943 році.Він передбачив можливі потреби цивільної авіації і, практично не маючи конкретних вимог до літака, правильно уявив собі його образ.Незважаючи на величезну завантаженість роботою для потреб фронту, ОКБ поставило перед собою завдання створити пасажирський літак, який повинен був замінити й перевершити за характеристиками літак ЧИ-2, який перебував тоді в експлуатації. Таким літаком став ІЛ-12, що піднявся в небо в 1946 році.Він пройшов державні випробування всього за 2 місяці і став у повоєнні роки основною машиною, яка обслуговує внутрішні і міжнародні лінії аерофлоту.

Логічним розвитком ІЛ-12 став ІЛ-14.На цьому літаку були встановлені більш потужні мотори і більш досконале обладнання, покращено його конструкція, аеродинамічна компановка крила і оперення, трохи подовжений фюзеляж.

У 1947 році був створений літак ІЛ-18 з чотирма поршневими двигунами конструкції А.Швецова АШ-73 потужністю 2400 л. с., із злітною масою 42 тонни. Пасажирський салон був розрахований на 60 пасажирів. Дальність безпосадочного польоту досягала 2600 км при крейсерській швидкості 500 км / год та максимальної швидкості 588 км / год.

У квітні 1959 року почалися перевезення пасажирів на турбогвинтовому літаку ІЛ-18, який за конструкцією і за техніко-економічними характеристиками не мав нічого спільного зі своїм попередником, крім деяких геометричних розмірів площі крила і діаметра фюзеляжу.Зі зростанням обсягу пасажирських перевезень в 60-і роки в ОКБ почалася робота над літаком ІЛ-62 з розташуванням двигунів в хвостовій частині фюзеляжу, що давало можливість використовувати аеродинамічно "чисте" крило, що відрізняється більш високою якістю,застосувати ефективну злітно-посадкову механізацію і забезпечити значне зниження шуму в салонах,підвищивши рівень комфорту.

У 70-ті роки обсяг вантажних перевезень аерофлоту виріс більш ніж у три рази, а число пасажирів більш ніж у два рази.Якщо врахувати, що понад 70 відсотків перевезень припадає на авіалінії з дальністю польоту від 500 до 4000 км, то стає ясно, наскільки інтенсивно працюють літаки ІЛ-18, ТУ-104, ТУ-154.Для зняття цієї напруги створений середній магістральний літак великий пасажиромісткістю ІЛ-86, розрахований на 350 пасажирів та Іл-76 - вантажний літак з широким фюзеляжем і просторою вантажний кабіною для транспортування різних видів цивільної техніки.У липні 1975 року екіпаж на чолі з пілотами Я. І. Верникова і А. М. Тюрюміним встановив на літаку ІЛ-76 25 світових рекордів.

У наші дні ведеться підготовка до серійного випуску аеробуса ІЛ-96.

3. "АН" - літаки для будь-яких аеродромів

Конструкторське бюро, створене в 1946 році, спеціалізується, головним чином, на створенні транспортних літаків. Родоначальник численного сімейства літаків з маркою "АН" - широко відомий сільськогосподарський літак АН-2.У наступні роки один за одним піднімалися в повітря транспортні літаки АН-8, АН-12, АН-24Т, АН-22 та АН-26, пасажирські АН-10 та АН-24, літаки короткого зльоту і посадки АН-14 та АН -28,аерофотознімальних АН-30 та інші. На базі цих літаків створено понад 80 спеціалізованих модифікацій.

Літак АН-2 створений в 1946-1947 р. р., як сільськогосподарський літак, має поршневий двигун конструкції А. Швецова АШ-62ИР зі злітною потужністю 1000 л. с., володіє хорошими злітно-посадковими характеристиками, простою і надійною конструкцією. Він був на серійному виробництві 30 років.

У 1957 році вперше піднявся в небо літак АН-12, призначений для перевезення великогабаритних вантажів і різної техніки вагою до 20 тонн. Дальність польоту до 6000 км.

Літак АН-14 ("Бджілка") вперше злетів у небо в 1958 році.

Головна мета, яку ставили перед собою конструктори, - розробити літак, здатний злітати і сідати на дуже маленьких майданчиках. Літак АН-24, розрахований на 52 пасажира з двома турбогвинтовими двигунами АІ-24 потужністю 2550 л. с. здійснив у 1952 році свій перший пасажирський рейс.На його базі було розроблено 30 модифікацій літака, в тому числі АН-26 транспортний, спеціалізований аерофотознімальних літак АН-30 та інші.

У 1973 році вперше виконав свій політ АН-28 багатоцільовий легкий літак короткого зльоту і посадки з двома газотурбінними двигунів.

Літак АН-32, створений в 1976 році, є модифікацією літака АН-26 і призначений для перевезення людей і вантажів на лініях малої і середньої протяжності, а також для використання в санітарному та інших варіантах.

Літак АН-22 - важкий транспортний літак "Антей" - зробив перший виліт у 1965 році. Поява літака великої вантажопідйомності, з діаметром фюзеляжу 6 метрів, визначило нове у вітчизняному та світовому літакобудуванні.АН-22 призначений для перевезень на великі відстані важких і великогабаритних вантажів.Його вантажна кабіна значно перевищує за розмірами залізничний вагон, що дозволяє транспортувати вантажі, що значно перевершують залізничні габарити, наприклад: землерийні та будівельні машини, бурильне обладнання, важкі вантажівки, автобуси і трактори, річкові судна і т.д.

У серпні 1977 року зробив свій перший політ новий вантажний реактивний літак АН-72,призначений для заміни літака АН-26. Цей літак володіє дуже коротким розгоном на злеті і коротким пробігом після посадки. Висока прохідність дозволяє йому сідати і злітати з грунтових аеродромів.Крейсерська швидкість цього літака 600-720 км / год. Вантажна кабіна дозволяє вміщати вантажі в стандартних контейнерах 1,9 х2, 4х1, 5 метра, вагою до 5 тонн.

4. "ЯК" - комфорт міжнародних трас на місцевих авіалініях

У 1924 році 18-річний Олександр Яковлєв разом з друзями побудував планер АВФ-10.Неуспішні польоти на зльоті планеристів у Криму визначили долю майбутнього конструктора. У 1927 році А. С. Яковлєв спроектував і побудував в майстернях Академії повітряного флоту в м. Москві свій перший літак - легку двомісну авієтки АІР-1.Вже тоді навколо молодого ентузіаста непомітно став складатися кістяк майбутнього конструкторського колективу. Офіційне народження нового Дослідно-Конструкторського бюро відбулося в 1934 році, коли на рахунку А. С. Яковлєва та його помічників було вже близько десятка різноманітних літаків.Один з них - тримісний "повітряний автомобіль" АІР - був запущений у серійне виробництво. Інший поштову моноплан АІР-7 показав рекордну для свого часу швидкість польоту понад 300 км / год.