Смекни!
smekni.com

Князь Олександр Ярославович Невський (стр. 1 из 2)

Реферат

«Князь Олександр Ярославович Невський»

Зміст

Вступ

Дитинство

Початок князювання

Боротьба зі шведами і лицарями орденів

Льодове побоїще

Олександр і Орда

Перепис руських земель

Висновок

Список використаної літератури


Вступ

Князь Олександр Ярославович Невський був канонізований православною церквою, а зусиллями російських і радянських істориків став однією з головних фігур російської історії. Говорячи про нього, мимоволі хочеться пригадати одне вислів: «Міф, повторений тисячу разів, стає правдою».

А Невський був потрібен усім. Московським князям, починаючи від Івана Калити, був потрібен святий і великий предок для обґрунтування своїх претензій на володіння Руссю. Петру I він знадобився для обґрунтування війни зі Швецією та будівництва Санкт-Петербурга, а для чого знадобилося знімати в 1938 році фільм «Олександр Невський», а через 6 років засновувати орден його імені, навряд чи потрібно пояснювати.

Ці міфи виконали свою роль, але одночасно вони заплутали історію Росії XIII століття. І щоб розібратися в ній, потрібно спиратися тільки на достовірні джерела і очевидні логічні міркування.

Дитинство

Олександр Ярославович народився в 1219, чи в 1220, або в 1221 році. За деякими даними відбулася ця подія 30 травня. Олександр був другим сином князя Ярослава Всеволодовича (близько 1191-1246) і Ростислави - Феодосії, дочки Мстислава Мстиславовича Удалого. Дідом по батьківській лінії був Всеволод Юрійович Велике Гніздо.

На жаль, нам мало відомо про перші роки дитинства, але, безсумнівно він виховувався як і всі юні княжичі в стародавній Русі - віддавалися за звичаєм на виховання годувальницям або дядькам з боярського стану, які повинні були ходити за ними і оберігати їх.

Згодом згадуються як вихователів Олександра і брата його боярин Федір Данилович і суддя був Єгояким.

З молодих років князя навчали грамоти. За збереженим пам'ятників того часу ми можемо добре уявити собі, які уроки і настанови викладалися тоді юнакам. Поряд з книжковими навчаннями приділялася велика увага і фізичного виховання: верхової їзди, стрільби в ціль, військовим ігор.

Після військових ігор починалися «лови» (полювання). Все це разом і ігри, і полювання повинні були розвинути і зміцнити фізичні сили.

Так формувався моральний і фізичний зміст майбутнього князя Олександра Невського.

Початок князювання

У 1228 році брати Олександр та Федір (1219 народження) були поставлені батьком княжити в Новгороді. Але в лютому 1229 зібрали новгородці віче і відіслали обох братів додому, або, кажучи мовою того часу «показали шлях». Замість них новгородці запросили князя Михайла Всеволодовича Чернігівського, який, незважаючи на по батькові, не був братом князю Ярославу, а припадав лише далеким родичем. Тут мала місце дуже хитра інтрига. Михайлу допомагав великий князь Юрій Всеволодович, рідний брат Ярослава. Але 30 грудня 1230 Ярослав Всеволодович з дружиною був затверджений у Новгород.

Побувши там всього два тижні, він знову залишив княжити Олександра і Федора, а сам поїхав княжити в Переяслов- Залеський. Можна здивуватися: кинути великий і багатий Новгород? Але тут має місце різниця між статусом князя в Новгороді і на решті території Русі. У вільному Новгороді Ярослав міг бути тільки міністром оборони, якого в будь-який момент могло прогнати віче, а в Переясловлі-Заліському він був «і Бог, і цар, і військовий начальник».

Боротьба зі шведами і лицарями орденів

Ще до приходу татар на Заході з'явилася страшна загроза Русі - Римом. Католицька церква вирішує підпорядкувати собі Русь, використовуючи для цього німецьких і шведських феодалів. Римський папа бажаю не звернення язичників у християн, а прагнув отримати нові країни, які платять десятину Риму. Якщо б лише релігійне завзяття вело хрестоносців на Схід, то руські князі могли б стати їх природними союзниками у зверненні язичників і мусульман на півночі, сході і півдні.

Для того, щоб добиватися своїх цілей, Рим заохочував утворення так званих «Орденів». Данина Риму орден платив справно, але владу папи залишалася номінальною.

У нас прийнято вважати лицарями добре вихованих мужніх і чесних людей. Але ордени представляли собою зграї негідників і розбійників. Звичаї лицарів-ченців навіть сьогодні не можна показати в кіно.

Але перш ніж схрестити мечі з Лівонським орденом, Олександру Ярославовичу, який князював у Новгороді, довелося зайнятися шведами.

Достовірні дані про силу шведського війська відсутні, хоча у працях наших істориків з'являються такі числа - п'ятитисячний військо і 100 кораблів Біргера.

Князь Олександр, якому було близько 20 років, швидко зібрав дружину і рушив на човнах по Волхову до Ладозі, де до нього приєдналася Ладозька дружина.

Ярл Біргер перебував у повному невіданні про рух новгородської раті і вирішив дати відпочинок на південному березі Неви.

15 липня 1240 «о шостій годині дня» (через 6 годин після сходу сонця по давньоруському часу, тобто в 11 годин ранку), руське військо раптово напало на шведів. Олександр Ярославович особисто поранив списом в обличчя Біргера. Раптовість нападу і втрата командувача вирішили справу, шведи стали відступати до кораблів.

З настанням темряви велика частина шведських кораблів пішла вниз за течією Неви, а частина захоплена.

Втрати русичів виявилися дуже малі - 20 осіб. Цей факт, а так само відсутність згадок про Невській битві в шведських хроніках, дали привід деяким Руссо - ненависникам звести битву до рівня малої сутички. Але загибель двадцяти добірних ратників при раптовому нападі - не така вже й мала втрата. Крім того, на боці росіян повинна була брати участь та іжора. Після битви православних росіян і язичників Іжорою ховали в різних місцях і за різними звичаями (Іжори кремували тіла своїх одноплемінників). Тому руські учасники битви за все скоріше не знали скільки було вбитих серед Іжори.

Але в будь-якому випадку, Невська битва стала шведам хорошим уроком!

Новгородці зустріли князя і його дружину церковним дзвоном. Але через кілька тижнів владолюбна князь і неспокійні громадяни вільного Новгорода посварилися і Олександр Ярославович разом з дружиною відправився в Пререясляв–Залеський.

Але час для сварки з князем Олександром новгородці вибрали невдало. У тому ж 1240 року лицарі мечоносці під командуванням віце-магістра Андреаса фон Вельвена почали великий наступ на Русь. Разом з німцями йшов й перебігли до них князь Ярослав Владіміровіч1 (Ярослав Володимирович - удільний князь Дорогобузька, син Володимира Мстиславовича, в 1232 році, посварившись з князем Ярославом Всеволодовичем біг до німців у Оденпе). Німці взяли Ізборськ. Псковське військо вийшло назустріч німцям, але було розбите. Загинув і псковського воєводу Гаврила Гореславовіч. Німці не задовольнилися псковські землі і разом з чухонців напали на Новгородську волость.

У такій ситуації новгородцям потрібен князь з своєю дружиною. До князя Ярослава Всеволодовича були терміново відправлені посли просити дати в Новгород Олександра. У результаті Ярослав Всеволодович поступився Олександра, але були виставлені дуже жорсткі умови.

У 1241 році Олександр приїхав до Новгорода. Для початку Олександр пригадав городянам старі образи і повісив багатьох крамольників. Потім взяв в облогу Копор'є, де німці побудували могутню фортецю, і взяв її. Частина полонених німців князь відправив до Новгорода, а частина відпустив (напевно, за хороший викуп). Але від подальших дій проти лицарів утримався до прибуття суздальської дружини на чолі зі своїм братом князем Андрієм.

У 1242 році брати взяли Псков. В ході штурму загинуло 70 лицарів. Із Пскова Олександр рушив на володіння Лівонського ордена, але загін російських потрапив у засідку й був розбитий.

Отримавши звістку про загибель свого авангарду, князь Олександр відвів своє військо на лід Чудського озера поблизу урочища Узменя.

Льодове побоїще

На світанку суботи 5 квітня 1242 німецько-чухонське військо побудувалося зімкнутою фалангою у вигляді клину; в Європі часто такий лад називали «залізною свинею». У вершині кута перебували найкращі лицарі ордена. Німецький клин пробив центр руського війська, окремі ратники почали тікати. Однак русичі завдали сильні флангові контрудари і взяли противника в кліщі. Німці почали відступ. Російські гнали їх майже 8 кілометрів, до протилежного Соболіцкого берега. У ряді місць лід ламався під стовпилися німцями, і багато хто з них опинилися у воді.

Про льодове побоїще 1242 написано безліч книг, в яких наводяться докладні деталі битви, карти, схеми. Але до цих пір залишається безліч запитань, серед яких найбільш важливі - скільки ж німців виявилося на льоду озера, де конкретно проходило битва, хто став переможцем у битві?

Так новгородський перший літопис повідомляє, що в бої було вбито 400 лицарів, а 50 взято в полон. Західні історики ставлять під сумнів достовірність літописі. Якщо літописець вважає ці 450 чоловік лицарями, то це велике перебільшення, оскільки в той час, коли сталася битва, два ордени мали трохи більше ста лицарів.

Лівонська хроніка, написана в останньому десятилітті XIII століття, говорить, що в битві загинуло тільки двадцять лицарів, а шестеро потрапили в полон. Однак не слід забувати, що кожного лицаря на війні супроводжувало до декількох десятків кінних воїнів у важких обладунках. Усього швидше, літописець під лицарями на увазі добре озброєних кінних воїнів.

Місце битви історики шукають з середини XIX століття. Причому, одні вважають місцем битви західний берег Чудського озера, а інші - західний берег Псковського, деякі називають різні місця Теплого озера.

З десяти істориків, що займалися цим питанням, тільки естонець Паклар виробляв спеціальні дослідження на місці, інші ж намагалися знайти рішення сидячи у своїх кабінетах. У результаті, ймовірні місця битви розкидані на ділянці довжиною близько ста кілометрів!