Смекни!
smekni.com

Польські інвестиції в Україну в світлі східної політики ЄС (стр. 24 из 30)

Важливу роль у стимулюванні інвестиційної діяльності відіграє Державне агентство України з інвестицій та іновацій.

Що стосується таких форм стимулювання українсько-польського взаємного інвестування, як контроль над капіталом, політика власності, адміністративне стимулювання, то їхня роль полягає переважно у регулюванні руху капіталу, попередженні його надходження у небажані сфери чи втечі за кордон, прискоренні інвестиційного процесу тощо. Зважаючи на участь України і Польщі у спільних єврорегіональних структурах, перспективно високу активність польських інвесторів в українських СЕЗ, регіонах транскордонного співробітництва, застосування адміністративних інструментів стимулювання інвестиційного співробітництва з Польщею може бути ширшим, ніж з іншими країнами.

4.3 Прямі польсько-українські інвестиції до і після входження до ЄС

У 1990 р. ЄС включив польських експортерів до Генеральної системи преференцій, що допомогло переорієнтувати збут з Радянського Союзу на західні ринки. Процес інтеграції до ЄС офіційно розпочався 1992 р., коли набула чинності Тимчасова угода з питань торгівлі між Польщею та ЄС. Польща стала членом СОТ у 1995 р., ОЕСР — 1996 р. Структурні зміни у польській економіці мають такі пріоритетні напрями: розвиток малого і середнього підприємництва та приватизація; міжнародна торгівля та європейська інтеграція; промислова політика в галузях вуглевидобування, чорній металургії, видобутку сірки. На червень 2002 р. прямі іноземні інвестиції в економічний розвиток Польщі становили 61,6 млрд. дол. США, з яких у торгівлю та ремонтні послуги спрямовано 7,2 млрд., транспорт, складські послуги та зв’язок — 5,9; обробну промисловість — 23,3 млрд. дол.

За останні роки простежується чітка тенденція до рвучкого зростання обсягу інвестицій в українську економіку, у тому числі прямих іноземних інвестицій. Україна також виступає інвестором у економіки інших країн. Ми з'ясуємо місце Польщі у цьому процесі.

Загальна вартість прямих інвестицій в Україн на 1 січня 2004 року становила 6657,6 млн дол. США, причому у 2003 році інвестиції до української економіки становили 1319,9 млн дол. Інвесторами виступили 114 держав. Найбільшим інвестором в Україні у 2003-2005рр. були США – 1074,8 млн. дол. (16,1%), Кіпр – 779,2 млн дол. (11,7%), Великобританія – 686,1 млн. дол. (10,3%), Голандія – 463,9 млн. дол. (7%), Німеччина – 441,4 млн дол. (6,6%). У сферу промисловості проінвестовано 15%, у виробництво споживчих товарів – 14,8%, у виробництво автоматики – 9%, транспортну галузь – 7,9%. Прямі українські інвестиції за кордон становили наприкінці 2003 року 163,5 млн. дол. США, з чого 55% - інвестиції до країн СНД.

Згідно даних Національного банку Польщі у 2003 році польські фірми проінвестували близько 400 млн дол США у економіки інших держав світу, тобто удвічі більше, ніж за попередній рік. Таке зростання стало можливим лише за рахунок найбільшої з часів розпаду СРСР експансії на східні ринки, а передусім на ринки Росії й України. Проте польські аналітики стверджують, що справжній інвестиційний бум на схід лише розпочинається.

Інвестиції польських фірм у Росії та Україні разом у 2003 році становили близько 100 млн дол. і були у 3-4 рази більшими, ніж у 2002 році. Близько 55 млн. дол. Було проінвестовано у 837 українських фірм з участю польського капіталу, 45 млн. – у 390 фірм, зареєстрованих у Росії. У 2004 році ця цифра для України уже становила 942 фірми, така ж динаміка спостерігається і у останні 3 роки. Представники польських фірм підкреслюють, що Росія і Україна є надзвичайно обіцяючими ринками збуту, що мають величезний потенціал – 7-10% економічного зростання, заробітна платня і промислове виробництво, що швидко зростають, інфляція, що зменшується, економічні і податкові реформи. Рівень цен і торговельної маржі обіцяють швидке повернення інвестицій. Польські фахівці охоче проводять паралелі між українським і російським ринками та польським ринком 90-х років.

Проте вони відзначають і певні труднощі у роботі польських інвесторів на цих ринках – це, передусім, часті зміни законодавства, дія великої кількості підзаконних актів і розпоряджень, бюрократія, корупція, необхідність отримувати значну кількість дозволів і ліцензій. Треба відзначити, що польські підприємці і науковці значну увагу приділяють моніторингу економічної і правової ситуації у країнах СНД і, зокрема, України. Так, уся необхідна і актуальна інформація про ринки СНД міститься у виданнях Інституту цін і закордонної торгівлі, журналі „Східний партнер” (PartnernaWschodzie), Ринок: східні партнери (Rynek: Wschodnipartnerzy), а Торговельно-економічний відділ Посольства ПР у Києві опрацьовує спеціальний „Довідник інвестора і експортера в Україні” (10 krokóweksporteranaUkrainie. Przewodnik).

Згідно Індексу інвестиційного ризику журнала Euromoney Україна перебуває на 82 позицій у цьому рейтингу серед 185 країн, перемістившись із 120 позиції, яку займала у 2002 році. 2005 рік був для України рекордним з огляду на обсяг прямих іноземних інвестицій, які досягнули рівня 16.375,2 млн. дол. США, що означало зростання у зіставленні із 2004 роком. Австрійська група RaiffeisenPoland інвестувала 1 млрд дол.США, купуючи акції одного з найбільших українських банків АВАЛЬ, а група MittalSteel виділила суму у кілька млрд доларів США для придбання металургічного комбінату Криворожсталь.

Такому значному прискоренню темпу зростання іноземних інвестицій сприяли, передусім, політичні зміни, а також позитивні зміни у законодавстві – цивільному, еконмічному, земельному, митному кодексах, а також реформа соціального страхування та зміни оподаткування. Таким чином, українська держава гарантує захист інвестора від змін у законодавстві, націаналізації, втратою інвестованого майна тощо. Українське законодавство розглядає іноземні інвестиції і суб'єктів рівноправно з українськими.

Наведена нижче схема представляє загальний обсяг (у млн. доларів США) іноземних інвестицій в Україні станом на 2007 рік та їхню географічну структуру.

Мал.4.1 Структура прямих польських інвестицій за 2007р.

Як бачимо, Польща з загальною сумою інвестицій у 330 млн. дол. США є 11 за обсягом інвестором в Україні, польські інвестиції, таким чином, становлять 1,7% загальної суми іноземних інвестицій.

Отже, до сфери взаємовигідного співробітництва між Україною та Польщею належить обопільне вкладення інвестицій у розвиток економіки країн та створення спільних підприємств. На VІІ українсько-польському економічному форумі, що відбувся у червні 2004 р. в Ялті, наголошувалося на зростанні обсягів надходжень в Україну інвестицій з Польщі. На початок 2004 р. капітал польських інвесторів в українських підприємствах становив понад 160 млн дол. і зріс лише за 2003 р. на 53 млн дол.

На 01.01.2004 р. в Україні було зареєстровано 837 підприємств з польським капіталом, що становить близько 8,9% усіх підприємств із іноземним капіталом в Україні. Ріст обсягу прямих польських інвестицій в Україні був у 2003 році вдвічі більшим, ніж у попередньому році і становив 54,9 млн. USD. На кінець 2003 року структура прямих польських інвестицій в Україну виглядала таким чином: - промисловість – 55,6%, у тому числі хімічна – 3,7%, деревообробна – 4,3%, харчова – 9,9%, металургічна – 3,7%, мінеральних речовин – 2,3%, легка – 2,1%; - фінансовий сектор – 27,4%; - торгівля – 11,2%; - інші – 5,5%.

У цей період фінансовий сектор репрезентували Кредит банк Україна (Львів), PeKaOSA Україна (Луцьк) та Polish-Ro. Кредит банк є другим за розміром капіталу банком, що має іноземний капітал в Україні. Особливої уваги серед польських інвестицій у 2003 році варті передусім:

· сконцентровані у Яворовській спеціальній економічній зоні: BellaCentr – виробництво засобів гігієни; Cyfral – виробництво сучасних телефонних апаратів; PolfarmexiTerpol – фармацевтичні препарати; Marbet – декоративні елементи для приміщень; Lamella – пластикові вироби широкого вжитку;

· у Нововолинькій зоні спеціального інвестування Romet – фабрика велосипедів;

· CanPack – металеві баночки для напоїв (Вишгород);

· InterGroclin – виробництво автомобільних сидінь;

· PolifarbCieszynWrocławi Śnieżka(виробництво фарб і лаків). Śnieżkaсвій перший рік на ринку України закінчила із помітним прибутком, що спонукало фірму до подальшого капіталовкладення – було відкрито другий завод, розпочалась діяльність в інших країнах СНД (Росія, Білорусь, Молдова);

· виробники меблів - Forte (Донецьк); NowyStyl – стільці, крісла, дивани, меблі (Харків); VIKO –офісні меблі і обладнання для магазинів (Луганськ);

· веде інвестиційну діяльність і лідер польського виробництва керамічної плитки Opoczno, Plastталідуюча у цьому секторі послуг страхова компанія PZUS.A.;

· Farko– виробництво вікон для горищ;

· Konspol – виробництво курятини;

· PlastBox – виробник продукції із пластику і штучних матеріалів;

· AGDZELMER – виробник обладнання із м. Жешув;

· AGDтаCersanit – виробник керамічної плитки.

Згідно українських джерел обсяг прямих українських інвестицій у Польщі на кінець 2003 року становила лише 0,3 млн. доларів США. Проте згодом одна з найбільших українських фірм – Промисловий союз Донбасу зацікавився купівлею акцій польського металургійного комбінату у Ченстохові.

Польща і Україна співпрацюють також у секторі інфраструктури, про що свідчить будівля нафтопроводу Одеса-Броди для транспортування каспійської нафти. Крім того, Україна є важливим партнером Польщі роцесі налагодження транспортування товарів з Далекого Сходу транссибирською магістраллю до Славкова.