Смекни!
smekni.com

Консервація і реставрація бібліотечних фондів (стр. 9 из 11)

Після однієї з самих руйнівних бібліотечних пожеж останнього сторіччя (1988 р.) фазова консервація успішно застосовується в Бібліотеці Академії наук (БАН) в Санкт-Петербурзі. Була спеціально розроблена нова технологія для захисту багатьох тисяч пошкоджених книг в індивідуальних контейнерах, зроблених за розміром кожної книги. БАН, отримавши фінансову підтримку від Програми грантів Гетті, використовує унікальну технологію автоматичного виготовлення контейнерів – вона винайдена сином всесвітньо відомого фахівця в області консервації документів Пітера Уотерса спеціально для відновлення фондів БАН. Виготовлені на замовлення індивідуальні контейнери, з допустимим відхиленням від вимірів 1 мм, випускалися з продуктивністю 200 і більш одиниць в день [25, с.31].

Бібліотека Конгресу, Королівська Бібліотека Данії і університет Утрехтський – всі вони придбали верстаки з програмним управлінням фірми СМI. У Шотландії привернули англійську фірму для проектування такого ж верстаку для Національної Бібліотеки; аналогічна машина була встановлена і в Британській Бібліотеці.

Ця високоефективна автоматизована технологія – це рух вперед в порівнянні з дорогим ручним виготовленням, оскільки її метою є просто захист великої кількості уразливих і пошкоджених книг і від фізичного псування і від впливу навколишнього середовища. Одна з самих руйнівних дій на книгу відбувається в результаті їх поганого вмісту в сховищах, де книги різного формату на полицях спираються один на одного, і відбувається сильна деформація блоків і палітурок. Зроблені на замовлення контейнери повністю запобігають подібним пошкодженням, незалежно від того, чи будуть книжкові контейнери притулятися до інших чи ні, тому як книги зберігатимуться в них, ніяк не деформуючись.

Ще одне досягнення цієї технології полягає в тому, що використовується тонкий архівний картон, що додає приблизно 4 мм до товщини книги, – зберігаючи дорогоцінний простір полиць і займаючи значно менше місця, чим нова палітурка, і за набагато менші гроші. Зібрання рідкісної книги БАН чикають реставрації, а для цього потрібен час, тому книги зберігаються в спеціальних контейнерах, що захищає їх від подальшого руйнування і негативної дії навколишнього середовища.

Таке рішення проблем БАН вже використовують повсюдно, оскільки СМI поставляє виготовлені на замовлення контейнери в декілька сотень бібліотек по всьому світу. Пітер Уотерс вважає неможливим обробляти і зберігати всі зібрання однаковим чином. Він пропонує піддавати консервації саме ті документи, які хоч би раз були запитані користувачами. Політика перекладу на інші носії ґрунтувалася б на "збереженні на вимогу", а не на мікрофільмуванні або перекладі в електронні форми. П. Уотерс розробив конкретну схему роботи такого центру [25, c. 32–33 ].

Тому прийняття принципу фазової консервації і послідовний розвиток автоматизованої системи виготовлення контейнерів для рідкісних або крихких книг і інших неміцних матеріалів виглядають дуже перспективно.

Таким чином, консервація документівце створення умов, що забезпечують їх довготривале зберігання. Реставраційні роботи найчастіше здійснюються через необхідність консервації документів.

3. Реставрація документів: ОСНОВНІ ПРАВИЛА И МЕТОДИ

При работе с фондами постоянно выявляются книги, журналы, газеты и другие документы, имеющие различные повреждения: выпадающие листы и тетради, листы с разрывами и утратами отдельных частей, издания, разрушившиеся вследствие естественного старения бумаги, поврежденные насекомыми, плесневыми грибами.

Старіннямназивають процес незворотних змін властивостей об'єкта під час його зберігання та використання. Старіють усі матеріальні об'єкти. Швидкість старіння і руйнування документів залежить від багатьох факторів. Важливими є такі: світові умови середовища; температурно-вологісні умови середовища; хімічний склад середовища; біологічний фактор; склад матеріалів документа.

Перші чотири називають факторами зовнішнього середовища, останній – внутрішнім фактором. Старіння документів рідко буває породжене однією причиною. Найчастіше на нього впливає сукупність різних факторів, що дають складну загальну картину руйнування.

Пошкодження бувають механічні, біологічні і фізико-хімічні. При механічних пошкодженнях у документів можуть бути розриви, втрати частини документа, перегини, переломи, складки, проколи, забруднення. В цьому випадку рекомендовано відновити втрачені частини, закладення розривів. При біологічних пошкодженнях здійснюється пошкодженням комахами та гризунами, у результаті чого відбувається загальне ослаблення, розпад документа. В цьому випадку необхідно відновити втрачені частини з обов’язковим зміцненням документа про клеєнням або дублюванням на інший папір. Фізико-хімічні пошкодження – це пошкодження бактеріями та грибами, потемніння, ламкість, випадення паперу, вицвітання тексту, у результаті чого відбуваються глибокі зміни у папері документа, тому слід відновити втрачені частини з обов’язковим зміцненням документа про клеєнням або дублюванням на інший папір. Поврежденные издания следует реставрировать во избежание их дальнейшего разрушения[17].

Сучасний папір при зберіганні кожні 7,5 років втрачає 50% своїй первинній міцності на злам. Без додаткових заходів по стабілізації паперової основи книг бібліотеки скоро не зможуть видавати читачам велику їх частину (особливо виданих в першій половінні 20 в.) унаслідок їх часткового, а в окремих випадках і повного руйнування. Стабілізація полягає в спеціальній обробці документів, що уповільнює його старіння і що запобігає пошкодженням. Необхідно максимально зберегти автентичність документа після реставрації, тому заздалегідь вивчаються стан пам'ятника, динаміка змін від дії навколишнього середовища і матеріалів, з яких виготовлений документ, оскільки папір, шкіра, пергамен, фарби, чорнив, клеї знаходяться у взаємному зв'язку, руйнування одних надає вплив на ін.

Комплексного аналітичного методу контролю ступеня руйнування матеріалів немає, хоча деякі технології відомі досить добре і з успіхом застосовуються фахівцями. Враховуючи дефіцит в бібліотеках сучасного устаткування і, як правило, мінімальну кількість матеріалу, яку можна використовувати для аналітичного дослідження, перевагу слід віддавати неруйнуючим методам контролю, що значно звужує область застосування методик, використовуваних в інших наукових установах. Попереднє обстеження документів проводять фахівці наукових підрозділів з метою визначення ступеня його руйнування і підбору оптимально можливих методів консервації, вироблення рекомендацій для художників-реставраторів [21, с. 10–13].

Як і будь-яка інша діяльність, реставрація має об'єкт відновлення і мету, відповідно до якої здійснюється цей процес. У відповідності до цільового призначення, реставрація вирішує такі завдання: відновлення фізичної цілісності документа; усунення причин швидкого старіння документа (активні хімічні речовини, біологічні шкідники, механічні навантаження); відновлення міцності паперового носія; усунення причин, що викликають спотворене естетичне сприймання документа.

У вирішенні конкретних завдань реставрація дотримується обумовлених принципів. Принципи реставрації виражені такими основними положеннями. По-перше, до реставрації вдаються у випадках її неминучості. Найчастіше це відбувається тоді, коли зруйнування документа не дозволяє далі його використовувати, якщо існує небезпека втрати цілісності документа, наявні ознаки прискореного руйнування. По-друге, реставрація недопустима без належної кваліфікації виконавця, без знання природи, структури, властивостей документа, характеру впливу застосованих речовин та способів обробки. По-третє, реставрація повинна здійснюватися за попередньою кваліфікаційною оцінкою стану і особливостей документа.

У реставрації слід додержуватися принципу "не шкодити". Не допускаються реставраційні втручання, небезпечні для цілісності документа, перекручення його змісту або прискорення старіння.

Реставрація имеет целью исключить или приостановить процесс разрушения, возвратить документу некоторые утраченные им свойства, придать прочность и эластичность бумаге, дополнить утраченные части материалом, не уступающим по свойствам материалу оригинала. Реставрація недопустима без точного знания природы, структуры и свойств документа, характера действия применяемых при реставрации веществ и методов обработки. Особое внимание следует уделять выбору материалов. Желательно, чтобы они были по природе и внешнему виду такие, как в реставрируемой книге. В дальнейшем может возникнуть необходимость повторной реставрации, поэтому все операции по укреплению, восстановлению утраченных частей бумаги, кожи, пергамена должны быть обратимыми, т. е. обеспечивающими возможность удаления всех материалов предыдущей реставрации без ущерба для книги[16, 247–264].

За умов дотримання режиму зберігання особливо цінні документи, як правило, не потребують спеціальної консерваційної обробки, оскільки носієм інформації здебільшого є тривкий ганчірковий папір, а доступ читачів до них обмежений. Будь-яке пошкодження таких документів є свідоцтвом недбайливого поводження з ними або результатом некваліфікованого відновлення.

Консерваційно-відновлювальні роботи щодо особливо цінних документів пов'язані з певним ризиком, оскільки старовинні природні матеріали (ганчірковий папір, пергамен, шкіра рослинного дублення та ін.), що руйнуються, іноді намагаються врятувати або зміцнити за допомогою нових синтетичних речовин та клеїв. їхня фізико-хімічна взаємодія може спричинити нові пошкодження та погіршення загального фізичного стану документа, що, у свою чергу, потребує реставрації та консервації, які дорого коштують. Тому, визначаючи доцільність та методи консерваційно-відновлювальних робіт щодо особливо цінних документів, слід пам'ятати головний принцип реставрації "Головне – не зашкодити"[9, с.99].