Смекни!
smekni.com

Розвиток природничих наук в стародавньому Єгипті (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛУЦЬКА ГІМНАІЯ № 21 ІМЕНІ МИХАЙЛА КРАВЧУКА

“РОЗВИТОК ПРИРОДНИЧИХ НАУК В СТАРОДАВНЬОМУ ЄГИПТІ”

Курсова робота з історії

yчениці 10-А класу

В.В. Дяченко

Науковий керівник

Т. А. Моренчук

Луцьк-2011


Зміст

ВСТУП.

РОЗДІЛ І. Уявлення давніх єгиптян про Всесвіт

1.1 Релігія Стародавнього Єгипту

1.2 Муміфікація

1.3 Боги Стародавнього Єгипту

РОЗДІЛ ІІ. Розвиток медицини

2.1 Лікування в Давньому Єгипті

2.2 Гігієна

2.3 Фізична культура

2.4 Фармакологія

2.5 Фізіологія

2.6 Хірургія

2.7 Офтальмологія

2.8 Стоматологія

2.9 Танатологія

РОЗДІЛ ІІІ. Розвиток інших природничих наук

3.1 Хімія

3.2Астрономія та астрологія

3.3 Географія

ВИСНОВОК

ДОДАТКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


Вступ

«Оригінальність та неповторність Стародавнього Єгипту — причина його особливого приваблювання та разом із тим визначеної чужості нам, з якою ми часто не можемо примиритися ні розумом ні серцем»

Войтех Замаровський

Стародавній Єгипет - країна дивна і загадкова. Поцятковані написами стіни храмів, колони, стели, предмети домашнього вжитку і папіруси зберегли пам'ять про часи єгипетської цивілізації. Завдяки розшифровці всіх цих написів перед світом постала одна з найбільш яскравих сторінок стародавньої історії людства. Допитливому погляду вчених відкрився надзвичайно високий рівень знань стародавніх єгиптян в багатьох областях.

Самобутня культура Древнього Єгипту з незапам'ятних часів залучала досебе увагу всього людства. Вона викликала подив у гордого своєюцивілізацією вавілонського народу. У єгиптян училися мудрості філософи і вчені Стародавньої Греції. Великий Рим схилявся перед стрункою державною організацією країни пірамід.

Минули тисячоліття, але жвавий інтерес до історії Стародавнього Єгипту аж ніякне вичерпався.

Напевно,саме це найглибше визначає актуальність даної теми,адже стародавні єгиптяни завдяки своєму віруванню були надзвичайно тісно пов’язані з природою і саме у Єгипті ці науки найперше зародилися і розвивалися.

Метою дослідження є дізнатися які науки природничого циклу були характерні для Стародавнього Єгипту,які з них набули найбільшого розвитку і як саме розвивалися.

Предметом дослідження є Єгипетська цивілізація до Греко-Римського періоду.


УЯВЛЕННЯ ДАВНІХ ЄГИПТЯН ПРО ВСЕСВІТ

Релігія Стародавнього Єгипту

За уявленнями древніх єгиптян, життя не закінчуваласясмертю.Тіло вмирало, але душа продовжувала жити впотойбічному світі, що представлявсобою копію реального. І в ньому "Ка", життєва сила, поверталася тілу.Родичі зобов'язані були забезпечити померлому гідне життя взагробномусвіті. Не зроби вони цього - мертві "повернуться звітром", і помста їхнябуде страшною. До посмертним дарам належала так звана "Книгамертвих "- збірник заклинань, які повинні були уберегти мертвих віднебезпеки.

Стародавні єгиптяни не вірили, що після смерті людина може зайнятиінше соціальне становище: фараон у царстві мертвих не міг статипридворним, а підданий - царем.

На відміну від людей, боги могли перевтілюватися за своїм бажанням.

Багатьох з них представляли у виді тварин - кішки, корови,бика.

Релігійні уявлення стародавніх єгиптян відрізнялися, з точки зорусучасної людини, суперечливістю. У самих богах з'єднувалисяпротиріччя: Осіріс одночасно був богом мертвих і богом родючості.

Подібно чергуванню сходів і заходів сонця, постійно чергуютьсясмерть і народження. Реальний і потойбічний світ відносили до різних країнсвітла, світ живих - на схід,мертвих - до "прекрасного заходу".

Муміфікація

Приблизно з 3400 р. до н.е. c допомогою високого мистецтва муміфікаціїготували тіла померлих до подорожі в загробний світ і до їх збереження ввічності. 70 днів останки знаходилися в пересиченому содовому розчині, далібальзамування тривало і включало дуже багато технологічних стадій.Так, мумії фараонів пережили тисячоліття. Але їм завдавали шкоди розкрадачігробниць, а також деякі археологи.

Спочатку бальзамувальники розсікали тіло і видаляли з нього нутрощі,щоб уповільнити процес розкладання. Мозок гаками витягали через ніс.Очищені і загорнуті в пелени нутрощі надалі зберігалися вчотирьох судинах (канопах) в тій же гробниці, що і сама мумія. Тількисерце залишали в тілі. Після сповивання мумію посипали порошком соди. При дешевому способі всередину тіла через кишечник вводили їдкі розчини, а потімпісля розчинення нутрощів розчин відкачували. Обробка содоюкалічила тіло, щоки провалювалися, м'язи зникали. Мистецтво поверненнятілу його первинного вигляду безперервно розвивалося. Для того щобдодати об'ємність тканинам, намагалисявикористовувати тирсу і жири- вибухову суміш, від спучування якої із плином тисячоліть шкірарозтріскувалася.

Під кінець вимащенне пахощами тіло обертали полотняними бинтами,просочуючи їх маслами і смолами. Тому мумії мають таку темне забарвлення.

Між пов'язками закладали амулети для захисту небіжчика. На амулетах булизаписані магічні формули типу: "Нехай смерть своїми крилами погубитьтого, хто порушить спокій фараона".

Боги Стародавнього Єгипту

Боги

Амон, Анубіс, Апіс, Атон, Баал, Геб, Гор, Мін, Нун, Осіріс, Птах, Ра, Себек, Сет, Тот, Хонсу, Хнум, Шу

Богині Астарта,Баст,Ісіда,Маат,Нехбет,Нут,Сехмет,Тефнут,Хатхор

Амон: покровитель міста Фіви, бог повітря і урожаю, творець миру; зображувався у вигляді людини (іноді з головою барана) зі скіпетром і в короні, з двома високими пір'ям і сонячним диском.

Баст: богиня любові, радості, свят; жінка з головою кішки або левиціз кошиком в руках.

Гор: бог неба і світла, покровитель фараонів, які вважалися його земним втіленням;

Імхотеп: божественний покровитель зодчих, вчених переписувачів, лікарів, йогосимволізує сидяча постать ученого з розгорнутим папірусовим сувоєм наколінах.

Ісіда: богиня-мати, сестра і дружина Осіріса; жінка з рогами корови ісонячним диском на голові, в руці стебло папірусу.

Осіріс: бог щорічно вмираючої природи, що відроджується, пізніше богзагробного світу і суддя померлих;

Хатхор: богиня любові і долі, богиня неба, годувальниця фараонів іволодарка далеких країн.

РОЗВИТОК МЕДИЦИНИ

Лікування в Давньому Єгипті

Посилений інтерес єгиптян до лікування, цілеспрямований і науковий підхід до хвороб, досить складна рецептура приготування ліків - все це не може не вражати уяву навіть фахівців, наших сучасників.

Створюється враження, що писарі почали фіксувати у письмовій формі усні традиції лікарів, засновані на їх власних прийомах і на практиці їх попередників, як тільки була винайдена писемність, тобто на початку III тисячоліття до н.е. Завдяки тому що переписувачі допустили медичні спостереження і рецепти в корпус письмових документів, ці тексти стали копіювати наступні покоління. Таким чином вони і були врятовані від забуття.

Перша згадка існування збірника медичних приписів відноситься до XXVIII століття до н.е. Підтвердженням цього є напис на блоках гробниці візиря і глави архітекторів Вешптаха.

Зміст тексту, записаного на камені, таке. При відвідуванні споруди, побудованої під керівництвом Вешптаха, фараон Неферкара, розхвалюючи роботу будівельників, звернув увагу, що глава архітекторів ніяк не реагує на його слова. Терміново викликаний лікар констатував, що Вешптах мертвий і на підтвердження представив папірус, в якому, по всій видимості, цей випадок був описаний.

Гігієна

У Стародавньому Єгипті однією з найбільш розроблених галузей медицини була гігієна. Проведення в життя гігієнічних розпоряджень було полегшено тим, що вони мали форму релігійних правил і заповідей. При виробленні цих правил чітко простежувався принцип, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Для єгиптянина це було очевидним. Це видно з того, що в профілактичних цілях і здоровій людині рекомендувалося раз на десять днів приймати блювотні й проносні ліки. Єгиптянам наказували помірності в їжі, охайність, обов'язковість частих обмивань і розтирань тіла мазями. Вони зобов'язані були носити чисто випрану полотняну нижню білизну. Вкрай негативно вони ставилися до носіння вовняного одягу, в такому одязі заборонялося входити в храм. Єгиптяни серйозно ставилися до загартовування в дитячому віці, діти зобов'язані були ходити босоніж. До області гігієни слід віднести і обов'язкове винищення комах в будинках.

Дуже важко пояснити, яким чином єгиптяни дізналися про антисептичних і протимікробних діях смол ладану, але застосування їх у храмах при великих скупченнях людей зазначалося ще в Давньому Царстві. Так як ці рослини в Єгипті не виростали, то для придбання їх споряджалися великотрудні та багатомісячні експедиції в країну Пунт (теперішнє Сомалі).

Отже, дотримання гігієнічних розпоряджень разом зі сприятливим кліматом робило єгиптян самим здоровим з усіх давніх народів. Своїм умінням зберегти себе здоровим вони здавалися до того майстерними, що на кожного єгиптянина іноземці дивилися як на цілителя усіх хвороб.

Фізична культура

Найбільш древній з відомих рельєфів на спортивну тематику зображує перемогу фараона Джосера в культовому змаганні з бігу. З усією очевидністю біг царя-бога пояснюється тими ж мотивами, що і випробування героїв грецької міфології і сучасних керманичів окремих африканських племен, під час яких кандидати фізичними досягненнями підтверджують, що вони гідні бути обраними.

Пізніше випробування в бігу при обранні царя були витіснені боротьбою, краще виражає перевагу в силі і спритності. Найбільш ранній пам'ятник, пов'язаний з боротьбою, датується серединою III тисячоліття до н.е. Це зображення серії рухів в гробниці в Саккара, що свідчать про володіння єгиптянами прийомами боротьби.