Смекни!
smekni.com

Патон Євген Оскарович (стр. 1 из 4)

Зміст

Зміст. 1

Вступ. 2

1. Ранні роки. 3

2. Патон та мостобудування. 4

3. Новий напрямок - електрозварювання. 5

4. Діяльність під час Великої Вітчизняної війни. 7

5. Післявоєнний період. 18

6. Найкращий проект. 19

7. Останні роки. 20

8. Нащадки Патона. 21

Заключення. 22

Список використаної літератури. 23

Вступ

Патоны - така назва дана астероїду 27-27, відкритому українськими астрономами. Воно відноситься до двох чудових учених і державних діячів ХХ століття, життя і натхненна творчість яких, як у дзеркалі, відбиває основні події і здійснення минулого сторіччя. Мова йде про Євгенія Оскаровича Патона і його сина Бориса Євгеновича.

1. Ранні роки

Патон Євгеній Оскарович - директор Інституту електрозварювання Академії наук Української РСР у Києві, дійсний член Академії наук Української РСР, член Президії Академії наук Української РСР.

Народився 20 лютого (4 березня) 1870 року в місті Ніцца (Франція). З дворян. Син російського дипломата, що був тоді консулом у Ніцці, що була полковника гвардії. Одержав блискуче домашнє утворення. У 1892–1893 роках призивався на службу в Російську армію, служив в артилерійських частинах Київського військового округу в званні «фейерверкер».

«Я народився в родині російського консула в Ніцці, що була гвардійського полковника Оскара Петровича Патона. Я любив і побоювався батька. Це була сувора, небагатослівна людина, скупий на зовнішні прояви почуттів, але в дійсності чуйний і серцевий. У родині панувала стругаючи дисципліна. Нас, дітей, у родині було семеро - п'ять братів і дві сестри. Більше всього батько не терпів ліні і ледарству. Дівчинкам ще давалися потурання, але з хлопчиків у родині запитували по всій строгості. Батько вимагав, щоб вдома усі говорили між собою по-російському, але він же настояв, щоб усі ми, крім рідної мови, вивчили ще французький, англійський і німецький. За це я був вдячний батьку і через десятки років» - згадував Євгеній Оскарович.

2. Патон та мостобудування

Закінчив Дрезденський політехнічний інститут у Німеччині (1894) за фахом інженер-будівельник і Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення в Росії (1896), як фахівець зі спорудження мостів. У 1896-1907 роках працював у технічному відділі Миколаївської (Петербургсько-Московської) залізниці. У 1907 році він став начальником технічного відділу служби шляху Московсько-Ярославсько-Архангельської залізниці.

З 1896 року одночасно з виробничою діяльністю Е.О. Патон займався науковою і педагогічною роботою: з 1896 року - у Петербурзькому інституті інженерів шляхів сполучення, з 1904 року - у Московському училищі інженерів шляхів сполучення. У 1901-1904 роках був професором кафедри мостів цього училища.

У 1904 році вчений переїхав у Київ. У 1904-1912 роках професор Е.О. Патон - декан інженерного факультету в Київському політехнічному інституті, а в 1905-1929 роках – завідувач кафедрою мостів Київського політехнічного інституту. Викладав в інституті до 1938 року.

У 1896-1929 роках Е.О.Патон створив безліч проектів мостів, у тому числі Мухранський міст у Тбілісі, шосейні мости через ріки Сож, Рос, Дніпро і ряд залізничних мостів. У 1922-1924 роках їм був розроблений проект відновлення ланцюгового моста імені Євгенії Бош через Дніпро в Києві. У 1921-1931 роках - начальник Київської мостовипробної станції.

Патон заклав основи нової вітчизняної школи мостобудування. За видатні заслуги в цій області був обраний дійсним членом Академії наук Української РСР (1929).

Основи школи мостобудування Е.О.Патона - доцільне проектування, здешевлення проектів і будівництва мостів за рахунок новацій в області конструктивних форм і економічності використання металу. Академік Патон першим почав розробляти проекти сталевих розбірних мостів оригінальної конструкції. Такі мости активно використовувалися російською армією в першій світовій війні за назвою «мостів Патона». Автор значного числа наукових досліджень в області міцності, стійкості і динаміки мостів.

3. Новий напрямок - електрозварювання

У 1929 році відбувся істотний поворот у науковій діяльності академіка Патона. Він приступив до розробки проблем електричного зварювання металів. Це зв'язано з початком масової індустріалізації СРСР, що відразу виявила недоліки клепки металів, що повсюдно застосовувалася в народному господарстві. Зварювання мало незаперечні переваги перед клепкою, але її проблеми в СРСР зовсім не минулому розроблені, у цьому відношенні країна відставало від Заходу на десятиліття. У 1929 році Е.О.Патон заснував зварювальну лабораторію й Електрозварювальний комітет у Києві і був їхнім керівником у 1929-1934 роках.

У 1930-і роки Патон опублікував перші монографії, у яких узагальнив основні принципи розрахунку і проектування зварених конструкцій. Займався різними аспектами, зв'язаними зі звареними з'єднаннями і конструкціями, з їхньою міцністю, оптимальною формою, реакцією на різні впливи, у тому числі на статичні і динамічні навантаження, властивостями зварювальної дуги і зварювального шва, механізацією й автоматизацією зварювальних робіт і т.д. У 1932 році під його керівництвом була розроблена автоматична зварювальна голівка для зварювання відкритою дугою. Творець потокового методу зварювальних робіт, розробляв промислові потокові лінії. Автор технології зварювальних робіт в особливих умовах і особою складності. У 1934 році на базі лабораторії і комітету академік Патон організував перший у світі Інститут електрозварювання Академії наук УРСР у Києві, що з 1945 року має його ім'я, і був його директором у 1934-1953 роках. Інститут електрозварювання швидко перетворився в могутню наукову школу. Яскравою рисою її був тісний зв'язок з виробництвом: новітні методи зварювання і створене в Інституті устаткування впроваджувалися в народне господарство негайно, у лічені місяці. Сам академік у віці 70 років він винайшов новий спосіб зварювання під флюсом (до наших днів це основний спосіб зварених робіт при прокладці газопроводів).

“...Нас у родині було спочатку четверо: я, моя дружина Наталя Вікторівна, її сестра Ольга Вікторівна і син Володимир. (До листопада 1943 року Володимир працював технологом на металургійному заводі, куди його направили після закінчення індустріального інституту у Свердловську, а потім перейшов до нас в інститут.)

Із січня 1942 року нас стало п'ятеро: молодший син Борис, що закінчив Київський політехнічний інститут вже в дні війни, був переведений в Інститут електрозварювання з заводу «Червоне Сормово». Щоб якось розміститися в одній кімнатці, нам приходилося щодня проробляти складні маневри з меблями, на день витягати розкладачки в коридор, а на ніч вносити їх назад. Усе життя родини було тісно зв'язане з заводом, навіть сестра дружини, старий і досвідчений працівник по дошкільному вихованню, трудилася в заводському дитячому саду.

Борис по утворенню електрик. Щоб його спеціальні знання могли принести користь у нашому інституті, йому стояло насамперед опанувати основами зварювання. З перших же днів я віддав Бориса в «науку» до вже більш досвідчених наших товаришів. Я привів сина в лабораторію і сказав йому:

- Учися варити. От - дріт, от - шматки металу, флюс у цебрі. Товариші допоможуть, розповідять. А через якийсь час прийдеться тобі самому учити інших. Помни про це.

Борис не був виключенням, той же шлях тоді проходили багато хто.” – згадував Євгеній Оскарович.

4. Діяльність під час Великої Вітчизняної війни

Під час Великої Вітчизняної війни разом з інститутом Е.О.Патон був евакуйований на Урал, у місто Нижній Тагіл. Там він приступив до термінової роботи для нестатків оборони Батьківщини, очолив розробку технології зварювання військової бронетехніки і спеціальних сталей, а також автоматизованого зварювання. Цей метод у масовому порядку застосовувався за заводах «Танкограда», що дозволило в рази скоротити терміни виготовлення танків і іншої броньової техніки. Міцність «швів Патона» у рази перевищувала міцність зварювальних швів будь-якого іноземного танка. При влученні снарядів у танки, зварені по методу Патона, руйнувалася броня, але зварювальні шви навіть у сантиметрі від наскрізної пробоїни залишалися непошкоджені.

70-літній Е.О. Патон у роки Великої Вітчизняної війни зробив подвиг - силами свого, тоді дуже невеликого Інституту електрозварювання АН УРСР, евакуйованого в Нижній Тагіл - один з уральських танкоградів, - розробив і впровадив технологію автоматизованого зварювання броньових корпусів танків Т-34. За роки війни загальна довжина «патонівського шва» склала 6000 кілометрів!

“Багато співробітників Інституту електрозварювання пішли на фронт. Е.О. Патон добре розумів, що має бути малими силами в умовах евакуації і труднощів воєнного часу вирішити складну проблему використання автоматичного зварювання для збільшення випуску танків, авіабомб і артилерії. Разом з тим ця грандіозна задача надихала вченого і колектив його однодумців. Для наукових співробітників інституту лабораторіями стали цеху і ділянки заводу. Незабаром на Уралвагонзаводі був розміщений і евакуйований з Харкова танковий завод імені Комінтерну (№ 183), на якому співробітники інституту стали впроваджувати перші зразки спеціального устаткування і нову технологію.

Так, сил у нас у той час було мале: усього лише вісім старших наукових співробітників, стільки ж молодших і два інженери. Тим важливіше було скоріше пустити ці сили в хід. Похід у цехи допоміг відразу намацати ділянки, де можна прикласти наші сили. І ми з перших же днів прийнялися за буденну, чорнову роботу, що мала для заводу істотне значення.

21 вересня 1941 року радіо принесло неймовірно важку звістку: за наказом радянського командування наші війська залишили Київ. У цей день над інститутом висіла мертва, гнітюча тиша. В очах людей я читав глибоке, справжнє горе. Фашисти в нашому Києві, гітлерівський чобіт топче вулиці прекрасного радянського міста! З цією думкою не можна було примиритися, неможливо було до неї звикнути. З особою силою вставав у пам'яті кожен куточок Києва, і гострий біль пронизував серце. Перед моїм уявним поглядом виникали стрункі, чіткі контури Ланцюгового моста, відродженню якого я віддав усі свої знання. Значно пізніше, перегортаючи англійський журнал, я набрів у ньому на фотографію мого моста через Дніпро. На фото самотньо, сиротливо стирчали з води напівзруйновані бики. Фашистські варвари нещадно знищували те, що ми створювали своєю працею в ім'я Батьківщини.