Смекни!
smekni.com

Виконання господарських зобов’язань (стр. 1 из 6)

Виконання господарських зобов’язань.


ПЛАН

Вступ.................................................................................................................................................. 3

Розділ 1. Загальні положення про господарські зобов’язання............................................. 4

1.1 Поняття господарського зобов’язання........................................................ 4

1.2 Загальні умови укладання договорів, що породжують господарські зобов'язання............................................................................................................................. 7

Розділ 2. Умови виконання господарських зобов'язань....................................................... 10

2.1 Загальні положення.................................................................................... 10

2.2 Місце виконання господарського зобов'язання........................................ 12

2.3 Забезпечення виконання господарських зобов'язань та умови припинення господарських зобов'язань............................................................................... 13

2.4 Розірвання та недійсність господарського зобов'язання.......................... 16

Розділ 3. Господарсько-правової відповідальності за невиконання зобов’язань........... 18

3.1 Ознаки господарсько-правової відповідальності...................................... 18

3.2 Функції відповідальності............................................................................ 19

3.3. Види відповідальності............................................................................... 22

3.4. Підстави відповідальності......................................................................... 29

Висновок......................................................................................................................................... 32

Список використаної літератури............................................................................................... 34

Вступ

Основні засади ринкової економіки передбачають повну господарську самостійність підприємств і організацій, що функціонують у народному господарстві, вступаючи при цьому в різноманітні виробничі, господарські та інші зв'язки. Всі ці суспільні відносини (як між підприємствами та організаціями - безпосередніми товаровиробниками, так і між ними і державними та іншими органами) потребують правового регулювання, внаслідок якого вони набувають характеру правовідносин.

Перехід економіки України до розвинених ринкових відносин багато в чому залежить від правового забезпечення ринкових реформ, від створення належних умов функціонування суб'єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

Основна мета даної курсової роботи полягає у дослідженні особливостей регулювання господарським правом забезпечення виконання господарських зобов’язань.

Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов’язаних завдань:

· дослідити сутність поняття господарське зобов’язання;

· розглянути умови виконання господарських зобов’язань;

· вивчити види відповідальності за невиконання господарських зобов’язань.

Предметом даної курсової роботи є низка взаємовідносин, які виникають в процесі виконання господарських зобов’язань між суб’єктами господарювання.

Об’єктом курсової роботи виступають господарські зобов’язання.

Курсова робота складається із трьох розділів, в яких послідовно аналізується поставлена проблема.

Розділ 1. Загальні положення про господарські зобов’язання

1.1 Поняття господарського зобов’язання

Господарським визнаються зобов'язання, що виникає між суб’єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених Господарським Кодексом, в силу якого один суб’єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб’єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб’єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) маг право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов'язку.

Основними видами господарських зобов'язань є майново-господарські зобов'язання та організаційно-господарські зобов'язання.

Сторони можуть за взаємною згодою конкретизувати або розширити зміст господарського зобов'язання в процесі його виконання, якщо законом не встановлено інше.

Господарські зобов'язання можуть виникати:

· безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність;

· з акту управління господарською діяльністю;

· з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать;

· внаслідок заподіяння шкоди суб’єкту або суб’єктом господарювання, придбання або збереження майна суб’єкта або суб’єктом господарювання за рахунок іншою особи без достатніх на те підстав;

· у результаті створення об’єктів інтелектуальної власності та інших дій суб’єктів, а також внаслідок подій, з якими закон пов’язує настання правових наслідків у сфері господарювання.

Майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійснення господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона маг право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України ( 435-15 ) з урахуванням особливостей, передбачених Господарським Кодексом.

Суб’єктами майново-господарських зобов'язань можуть бути суб’єкти господарювання, зазначені у статті 55 Господарського Кодексу, не господарюючі суб’єкти - юридичні особи, а також органи державної влади, органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією. Якщо майново-господарське зобов'язання виникає між суб’єктами господарювання або між суб’єктами господарювання і не господарюючими суб’єктами - юридичними особами, зобов'язаною та управненою сторонами зобов'язання є відповідно боржник - кредитор.

Зобов'язання майнового характеру, що виникають між суб’єктами господарювання та не господарюючими суб’єктами - громадянами, не є господарськими і регулюються іншими актами законодавства.

Суб’єкти господарювання у випадках, передбачених Господарським Кодексом та іншими законами, можуть добровільно брати на себе зобов'язання майнового характеру на користь інших учасників господарських відносин (благодійництво тощо). Такі зобов'язання не є підставою для вимог щодо їх обов'язкового виконання.

Організаційно-господарськими визнаються господарські зобов'язання, що виникають у процесі управління господарською діяльністю між суб’єктом господарювання та суб’єктом організаційно-господарських повноважень, в силу яких зобов'язана сторона повинна здійснити на користь другої сторони певну управлінсько-господарську (організаційну) дію або утриматися від певної дії, а управнена сторона маг право вимагати від зобов’язаної сторони виконання її обов'язку.

Організаційно-господарські зобов'язання можуть виникати:

· між суб’єктом господарювання та власником, який є засновником даного суб’єкта, або органом державної влади, органом місцевого самоврядування, наділеним господарською компетенцію щодо цього суб’єкта;

· між суб’єктами господарювання, які разом організовують об’єднання підприємств чи господарське товариство, та органами управління цих об’єднань чи товариств;

· між суб’єктами господарювання, у разі якщо один з них є щодо іншого дочірнім підприємством;

· в інших випадках, передбачених Господарським Кодексом, іншими законодавчими актами або установчими документами суб’єкта господарювання.

Організаційно-господарські зобов'язання суб’єктів можуть виникати з договору та набувати форми договору. Суб’єкти господарювання мають право разом здійснювати господарську діяльність для досягнення спільної мети, без утворення єдиного суб’єкта господарювання, на умовах, визначених договором про спільну діяльність. У разі якщо учасники договору про спільну діяльність доручають керівництво спільною діяльністю одному з учасників, на нього може бути покладено обов'язок ведення спільних справ. Такий учасник здійснює організаційно-управлінські повноваження на підставі доручення, підписаного іншими учасниками.

1.2 Загальні умови укладання договорів, що породжують господарські зобов'язання

Майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб’єктами господарювання або між суб’єктами господарювання і не господарюючими суб’єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Кабінет Міністрів України, уповноважені ним органи виконавчої влади можуть рекомендувати суб’єктам господарювання орієнтовні умови господарських договорів (примірні договори), а у визначених законом випадках - затверджувати типові договори.

Укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб’єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов’язковості укладення договору для певних категорій суб’єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

При укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі:

· вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству;

· примірного договору, рекомендованого органом управління суб’єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст;