Смекни!
smekni.com

Національно-державне відродження укр народу (стр. 1 из 4)

1.Передумова державного відродження України :а )Причини та суть кризових явищ в економічному та духовному житті суспільства .

Післяхрущовське двадцятиріччя(1965–1985)нерідко називали періодом“застою ” , кризою системи . Д ва десятилітя “застою” харектиризувална міжнародній арені суперництвом двох воєнно-політичних блоків -

НАТО та ОВД .Відносини між ними інколи пом’якшувались, інколи загострювались. Вони мали форму воєнного, економічного, політичного протистояння.На23 зїзді КПРС у березні 1966р. Узяв курс на жорсткішу, ніж за часів Хрущова М. Зовнішню політику. Економічні ресурси СРСР мали спрямовуватися передусім на досягненняя воєнно-стратегічного паритету з країнами НАТО. Ставилося навіть перевищити ці країни за якістю та кількістю озброєнь. Справді, економічні показники в ці роки, за винятком «золо­того» (1966—1970) п'ятиріччя, знижувалися. Економічна рефор­ма, яка була започаткована у березні і вересні на пленумах ЦК КПРС (1965), була прискорена партійно-державною бюрокра­тією, її початковий розмах поступово слабшав. Глибока структурна перебудова економіки була необхід­ністю, але вона не здійснювалася. Як і раніше, в народному гос­подарстві домінувала важка промисловість. Кращі кадри пра­цювали на оборонних підприємствах. Ці підприємства погли­нали кращу сировину, їх обслуговували високо кваліфіковані кадри та вчені. А тим часом на підприємствах цивільних галузей швид­ко старіли основні виробничі фонди, і на їх оновлення кошти не виділялися. Україна перетворилася на полігон для еко­номічних експериментів центральних відомств, в результаті яких великі райони республіки стали зоною екологічного лиха. Концентрація в Україні атомних електростанцій, побудованих за недосконалими проектами, досягла критичного рівня.

Колгоспно-радгоспна система в 70—80-х роках продемонстру­вала свою повну неефективність. Аграрний сектор економіки поглинав величезні матеріальні ресурси, а його продуктивність знижувалася. Науково-технічна революція мало торкнулася сільського господарства України. Для забезпечення населення продовольством держава мусила в широких масштабах закупо­вувати зерно за кордоном. Українське село занепадало. Сотні тисяч гектарів найродючіших земель були виведені з госпо­дарського обігу. В 1972—1986 рр. з карти України зникло півто­ри тисячі сіл. Цьому штучному процесові не було ні економічно­го, ні соціального виправдання.

Народна освіта - підґрунтя культури й духов­ності — в 60-80-х роках перебувала в стані жорсткої політизації, пристосування до потреб «комуністичного будівництва».

У 1966—1967 рр. у школах республіки розпочався перехід на нові навчальні програми, який планувалося завершити за 10 років. Окрім нових розділів фізики й загальної біології, свого часу заборонених (кібернетика, генетика), було запроваджено курси філософії та політекономії соціалізму, об'єднані в спе­ціальний предмет — суспільствознавство, у восьмих класах було введено новий курс «Основи Радянської держави і права».

У 1972 р. ЦК КПРС і Рада Міністрів СРСР прийняли спільну постанову «Про завершення переходу до загальної середньої освіти молоді і дальший розвиток загальноосвітньої школи». За­значений документ, а також прийняті в 1973 р. «Основи законо­давства СРСР та союзних республік про народну освіту» визна­чили основні напрями навчального процесу в наступні роки.Їх прийняття означало, що віднині завданням шкіл та прирівняних до них закладів е надання середньої освіти кожно­му громадянинові України, незалежно від його бажання і здібностей. Запровадження обов'язкової загальної освіти вима­гало значних зусиль і коштів для реалізації.

Гучні заяви про охоплення всієї молоді середньою школою негативно вплинули на якість навчання. Було запроваджено жорсткі критерії оцінки роботи навчальних закладів за кіль­кісними показниками. Велася активна боротьба з другорічництвом, за збереження учнівського контингенту. Обов'язковість середньої освіти вела до знецінення знань, окозамилювання, оскільки високу оцінку керівництва міг дістати тільки той пе­дагог, учні якого мали високі оцінки. Заробітна плата вчителівбула низькою.

Особливий акцент у 60—80-х роках робився на трудовому ви­хованні учнівської молоді. Учні мусили оволодіти робітничими та сільськогосподарськими спеціальностями.

Антигуманною була акція із закриття, особливо у сільській місцевості, малокомплектних початкових і восьмирічних шкіл. У 60-х роках кількість загальноосвітніх шкіл у республіці змен­шилася на 3160, у 1980 р. в Україні їх було 20935, що майже на 9,3 тис. менше, ніж у 1960 р.

Політична еволюція в Україні. Прийняття Верховною Радою УРСР “Декларації про системи в Україні ”

15Травня 1990 р. в Києві вперше як постійний парламент розпочала роботу Верховна Рада УРСР нового скликання. Ця подія надала нового імпульсу всьому політичному життю республіки. "Ідея незалежності України, яка нещодавно вважалась «анти­народною», «націоналістичною», а значить і злочинною, на пов­ний голос зазвучала у стінах парламенту. До Верховної Ради вперше потрапили політики, безмежно віддані справі націо­нального відродження, готові відстоювати її в гострій парла­ментській боротьбі.

Приклад цього подавали інші союзні республіки. В 1988-1990 рр. декларації про державний суверенітет прийняли Ес­тонія, Латвія та Литва. 12 червня 1990 р., з ініціативи Б. Єль­цина, Декларацію про державний суверенітет прийняла Вер­ховна Рада Російської Федерації. Це була відповідь на прагнен­ня М. Горбачова реанімувати вплив союзних органів влади.

Ситуація, що складалася, надихнула українських парла­ментарів наприкінці червня 1990 р. поставити питання про правове закріплення державного суверенітету України.

Саме в цей час у Москві відкрився XXVIII з'їзд КПРС. 63 на­родних депутати України були обрані його делегатами. 5 лип­ня 1990 р. від імені парламентської опозиції В. Чорновіл за­пропонував їм повернутись до Києва і взяти участь в роботі ви­щого законодавчого органу України, який в цей час обговорю­вав питання державного суверенітету. Цю пропозицію підтри­мала більшість депутатів Верховної Ради Української РСР. Вперше позиція і більшість виступили солідарно.

Основна частина делегатів XXVIII з'їзду КПРС виконала ви­могу Верховної Ради і повернулась до Києва. Однак 9 липня, у зв'язку з майбутнім призначенням на посаду заступника гене­рального секретаря ЦК КПРС, подав у відставку Голова Вер­ховної Ради України В. Івашко. При цьому він мотивував своє рішення тим, що не бачить у Верховній Раді «надійної опори для здійснення програми економічного, соціального та куль­турного відродження України».

Внаслідок відставки В. Івашка прокомуністична більшість парламенту залишилась без керівництва, що створило умови для переходу опозиції в наступ і активної роботи щодо прий­няття документа про державний суверенітет республіки.

б)Політична еволюція в Україні.Прийняття Верховною Радою УРСР “Декларації про державний суверенітет в Україні”. Вперше, партійно-державне керівництво республіки зважи­лося на крок, який «не вписувався» в настрої, а тим паче у політику центру. 16 липня 1990 р. поіменним голосуванням Верховна Рада Української РСР прийняла історичного значен­ня документ –“ Декларацію про державний суверенітет Ук­раїни”. Цьому сприяли, перш за все, настрої широких мас, а та­кож зверхня, великодержавна політика імперського центру, що грубо ігнорував інтереси союзних республік і своїми діями сприяв дальшому поглибленню економічної кризи. Важливе значення мав приклад Російської Федерації, народні депутати якої, всупереч сподіванням «інтернаціоналістів», пішли на про­голошення державного суверенітету РРФСР.

Державний суверенітет України Декларація характеризува­ла як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність вла­ди республіки в межах її території та незалежність і рівноправ­ність у зовнішніх зносинах». Це найголовніше положення Дек­ларації, започаткувало рішучий злам системи усталених відно­син між Україною і союзним центром. Вона формувалась деся­тиріччями і передбачала верховенство законів СРСР над зако­нами усіх союзних республік, в тому числі УРСР, підпорядко­ваність усіх законодавчих і виконавчих органів України союз­ним структурам. «Українська РСР самостійна у вирішенні будь-яких питань свого державного життя», - так сформульовано в Декларації основний принцип державотворення в республіці.

Розділ «Економічна самостійність» проголошував: «Земля, її надра, повітряний простір, водні та інші природні ресурси... весь економічний і науково-технічний потенціал, що створений суверенітету республіки і використовується з метою забез­печення матеріальних і духовних потреб її громадян». Дане по­ложення відкривало перспективи повернення українському народові його багатств: заводів, фабрик, копалень, електро­станцій тощо. Багатообіцяючою була й теза про те, що «Україн­ська РСР забезпечує захист всіх форм власності».

Підкреслювалась необхідність створення власних банків, проведення самостійної фінансової, митної і податкової політи­ки, формування Державного бюджету, а в разі потреби і впро­вадження власної грошової одиниці.

Декларація передбачала також такі неодмінні складові су­веренітету, як «безпосередні зносини з іншими державами» шляхом укладення з ними дипломатичних і консульських від­носин, а також право на власні Збройні сили. Проголошувався намір України у майбутньому стати нейтральною, позаблоковою, без'ядерною державою.

Декларації про державний суверенітет України не було на­дано статусу конституційного акта. Численні звернення опо­зиції до Верховної Ради УРСР з вимогою зважитися на це, від­кидалися більшістю депутатів. Це означало, що Декларація за­лишалася стратегією на майбутнє. У цьому проявлялася нері­шучість і половинчастість парламентської більшості, котра не хотіла йти на повний розрив із центром.