Смекни!
smekni.com

История Украины 10 класс Гупан стандарт, академ (стр. 1 из 10)

Н.М. Гупан, О.І. Пометун, Г.О. Фрейман

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

10 клас

Підручник

(рівень стандарту, академічний рівень)

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ

Видавничий дім

«Світ знань» 2010

ББК 63.3(4УКР)4я721

Г31

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(Наказ №____ від ______ 2010 р.)

Рецензенти:

Експерти:

Гупан Н. М. та ін.

Г31 ІсторіяУкраїни:10кл.Рівеньстандарту. Академічнийрівень /Н.М.Гупан, О.І. Пометун, Г. О. Фрейман. — К.: Видавничий дім «Світ знань», 2010. — 288 с.: іл., карти.

ISBN 978-966-8165-14-6.

Цей підручник нового покоління дає можливість на історичному матеріалі розвивати критичне мислення учнів, їхні ключові та предметні компетентності, основні вміння і навички, застосовувати у навчанні новітні технології, зокрема інтерактивні. Він відповідає чинній програмі, затвердженій Міністерством освіти і науки України, й охоплює період 1900—1921 рр. Авторський текст викладено цікаво й об’єктивно. Значну увагу приділено інформації про життя і діяльність видатних діячів, різноманітним історичним джерелам. Подано також статистичні дані, таблиці, схеми, ілюстративні матеріали. Вміщено численні питання, різнорівневі завдання, які дають змогу розмірковувати, дискутувати, аргументувати власну точку зору на історичні події і явища, перевіряти себе під час вивчення кожної теми.

Для учнів випускних класів загальноосвітніх середніх шкіл, ліцеїв і гімназій, а також абітурієнтів. Буде корисним для викладачів, методистів, студентів профільних навчальних закладів.

ББК 63.3(4УКР)4я721

ISBN978-966-8165-14-6 © Н. М. Гупан, О.І. Пометун, Г. О. Фрейман, 2010

© П. С. Починок, художнє оформлення, 2010

© Видавничий дім «Світ знань», 2010

Шановні друзі!

В українській національній історії ХХ ст. є найбільш складним, але й найбільш усвідомленим. Адже історія його щойно завершилась і здобутки продовжують радувати, проте трагедії та негаразди ще спричинюють страждання багатьох людей. Частинкою тієї доби ще є кожен із вас, сьогоднішніх учнів. Ваша особиста історія теж має своє коріння у тому столітті.

У кожного покоління — свій погляд на історію та своє прочитання історичного досвіду. Сьогодення завжди окреслює передню межу, граничний край суспільного поступу та спонукає до «найдостовірнішого» оцінювального погляду, спрямованого у минуле. Лише таким чином ми можемо збагнути свою суть, самоствердитися й наснажитися силою духу.

Українську стежку прокладено по вселюдському земному шляху правдою та мудрістю людей, які творили нашу історію. Сьогодні не існує жодних перепон для бажаючих іти нею, осягнути її повороти й заплутаність, звіряючи історичну закономірність і вагомість людських намірів, задумів, планів.

Тож усвідомлюючи себе частинкою цілого, причетного до історії ХХ ст., у цьому році ви маєте унікальний шанс під час занять вивчати власний родовід, з’ясовувати, чому доля вашої сім’ї, ваших батьків склалася саме так.

Ми вивчатимемо історію лише перших двох десятиріч буремного ХХ ст.; утім, як за насиченістю подій, так і за масштабами змін у житті народу вони рівнозначні століттям розвитку в минулому. За ці роки Україна пережила трагедію Першої світової війни, ентузіазм, розчарування і криваву боротьбу за владу.

Страшна війна розпочала новий період не тільки світової історії, а й історії України. Падіння імперій і процес народження нових національних держав в Європі не оминув і української землі.

Перші двадцять років століття, буремні й трагічні, стали досвідом історії, який переконує сьогоднішніх громадян незалежної України в тому, що лише воля народу здатна витворити неперевершені цінності, яких не знищити і не понівечити ніяким завойовникам чи окупантам.

Дорогі учні! Читайте цей підручник про недавню нашу історію!

Сподіваємося, що вивчення історії Батьківщини допоможе вам гостріше відчути свою належність до народу України, стати свідомими, активними та компетентними громадянами нашої держави.

З повагою

Автори


Тема 1. ВСТУП

ПОЧАТОК НОВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ (1900–1921 рр.)

ПОЧАТОК НОВІТНЬОЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ (1900–1921 рр.)

1. Завдання і структура курсу.

2. Початок століття: доба бурхливих перетворень.

3. Україна в Першій світовій війні та під час революції.

- Основні терміни та поняття періоду

Індустріальне суспільство, прискорена модернізація, Українська Центральна Рада, універсал, Українська Народна Республіка, Українська Держава, Директорія, Західноукраїнська Народна Республіка, Соборна Україна.

- Основні дати періоду

1900–1903, 1905–1907, 1910–1914, 1914–1917, 1917–1921 рр.

ЗГАДАЙТЕ:

ЗГАДАЙТЕ:

У складі яких держав перебували українські землі наприкінці ХІХ ст.?

Як це позначилося на їхньому розвитку?

Що означають терміни: промислова революція, ринкові відносини, конкуренція, модернізація суспільства?

1. Завдання і структура курсу

×èòàéìîЩовамвідомопроподіїпершихдвохдесятирічХХст.?Якимиєвашіочікуäëÿ ðîçóì³ííÿвання від нового курсу історії нашої Батьківщини? Порівняйте їх із цілями

й завданнями курсу, що передбачені у державній навчальній програмі.

Курс історії України у 10-му класі складає хронологічно послі-

довну систему відомостей з історії ХХ ст., що є органічною частиною шкільної історичної освіти. Він охоплює історію 1900–1921 рр., які були багато в чому переломними для всього людства і нашої країни. Метою курсу, за визначенням державної програми, є не тільки знайомство з подіями і процесами, що розгорталися, не тільки розуміння історії та культури нашої країни в контексті світового історичного процесу, що розвивається в часі та просторі, а й подальше усвідомлення вами власної приналежності до України та її народу, розвиток громадянськості, відповідальності за збереження традицій та майбутній розквіт Батьківщини.

Курс складається із вступу і п’яти розділів: 1.Україна на початку ХХ ст. 2. Україна в роки Першої світової війни. Початок Української революції. 3. Українська державність у 1917–1921 рр. 4. Культура і духовне життя в Україні в 1917–1921 рр. 5. Наш край у 1900–1921 рр. Як бачимо, структура курсу відображає основні події та процеси періоду в хронологічній послідовності.

Курс має допомогти вам:

— усвідомити і розвинути в собі цінності, притаманні духовності нашого народу;

— зрозуміти сутність і навчитися цінувати полікультурність і багатоманітність українського суспільства;

— розвинути уміння здійснювати історичний аналіз, історичну критику, реконструкцію історичних подій, явищ, процесів, історичне прогнозування та інтерпретацію історичних явищ, орієнтуватися в історичних джерелах;

— підвищити рівень вашої загальної культури через залучення до духовних і культурних надбань українського та інших народів, до історико-культурної традиції людської цивілізації.

Сподіваємося, що в цьому вам допоможе підручник.

Якпрацюватимемо

Як працювати з підручником

Для полегшення орієнтації підручник переділено на розділи і теми. Після назви кожної теми вміщено план, за яким вона викладається. На початку викладення кожної теми в рубриці «Основні терміни і поняття. Основні дати» містяться основні поняття і терміни, чільні для цієї теми. В основному тексті їх вирізнено жирним шрифтом. На них треба звертати увагу і намагатися засвоїти, не тільки запам’ятовуючи їх, а й пояснюючи та оперуючи ними. Під рубрикою «Згадайте» на початку теми також уміщено запитання, які допоможуть вам пов’язати попередні знання та уявлення з матеріалом, що вивчається.

Основний текст теми містить питання і завдання, розташовані перед кожним підпунктом, які допоможуть вам переділяти текст на смислові частини, вирізняти в них головне, стежити за логікою викладення, розуміти зміст тексту і вступати в діалог з авторами з приводу оцінки того чи того факту.

Під рубрикою «Звернімося до джерел» вміщено історичні документи, свідоцтва і спогади сучасників подій, оцінки та інтерпретації явищ істориками. Кожна така рубрика містить також запитання, на які треба відповісти, опрацьовуючи джерело. Це сприятиме розвиткові вашого критичного та історичного мислення, вмінь орієнтуватися в інформаційних потоках, характерних для сучасного етапу розвитку людства, що його часто називають інформаційним*.

Крім основного тексту, який описує події та процеси, що відбувалися, ви знайдете в тексті рубрику «Знайомимось ближче». Це — біографічні дані видатних діячів епохи, які суттєво впливали на розвиток подій. Така інформація допоможе вам зрозуміти погляди або позиції людини, її поведінку в конкретній ситуації тощо.

Майже у кожній темі ви знайдете рубрику «Як працюватимемо», що міститиме поради відносно способів діяльності, якими вам бажано оволодіти, щоб навчатися легше та ефективніше.

Наприкінці кожної теми розташовано рубрику «Перевіряймо та оцінюймо себе», працюючи з якою ви можете оцінити, наскільки вами засвоєно даний матеріал. Завдання цієї рубрики орієнтовані на середній і достатній (перша група завдань) та високий (друга група, подана курсивом) рівні навчальних досягнень і потребують як розуміння і логічного відтворення подій і фактів, так і їх порівняльного аналізу, класифікації, узагальнення, пояснення причин і взаємозв’язків історичних подій, процесів.