Смекни!
smekni.com

Падіння моралі у творчості Оноре де Бальзака (стр. 1 из 8)

Курсова робота

Падіння моралі у творчості Оноре де Бальзака (на основі творів з "Людської комедії": "Батько Горіо" і "Гобсек")

Зміст

Вступ………………………………………………………………………с.2-3

Розділ 1. Тема морального розладу і деградації суспільства в

"Людській комедії" Оноре де Бальзака…………………………………

1.1 Соціальний цикл романів О.Бальзака "Людська комедія": структура, особливості та тема падіння моралі в ній……………………………… .с.4-11

1.2 Романи О.Бальзака "Батько Горіо" і "Гобсек" та їх проблематика. .с.11-18

Розділ 2. Відображення теми падіння моралі в головних образах

романів О.Бальзака "Батько Горіо" і "Гобсек".

2.1 Трагедія батька Горіо………………………………………………с.18-22

2.2 Моральне падіння Ежена Растіньяка…………………………… с.23-27

2.3 Гобсек - це не лише лихвар……………………………………… .с.27-36

ВИСНОВКИ ………………………………………………………….с.37-38

Список використаної літератури………..…………… .с.38-40

Вступ

У наш час мало хто сумнівається у тому, що Оноре де Бальзак - один з тих письменників, чия творчість належить до найзначніших набутків світової літератури, до її найвеличніших вершин. А для цього, як відомо, замало одного лише таланту, навіть найяскравішого,- необхідно також, щоб творчість митця з особливою повнотою і переконливістю відбивала його епоху, її глибинний зміст, провідні закономірності й характерні колізії. Неабияке значення має й те, щоб поставала вона як завершене втілення певної системи естетико-художнього мислення, притаманної даній епосі й зумовленої нею. Такими митцями були Гомер і Софокл, Данте і Шекспір, Сервантом і Гете. Таким митцем був і Бальзак. Він свідомо ставив своєю метою максимально широке й достовірне витлумачення сучасності, котра була добою розквіту буржуазного суспільства і водночас - відвертого прояву властивих йому кричущих суперечностей вад.

Оноре де Бальзак разом із Стендалем стояв біля джерел соціального роману критичного реалізму у Франції ХІХст. і дав у своїй творчості блискучі її зразки. Він здійснив творчий подвиг, зобразив характери і традиції свого часу в грандіозному творінні, яке дає не тільки широку і глибоко правдиву панораму життя його епохи, але і несе маральні істини, які мають загально людське значення.

Творчість О.Бальзака досить добре висвітлена у наукових працях і статтях таких відомих дослідників: Обломнєвський Д., Чичерін А.В., Кучборська Є.П., Наливайко Д.С., Султанов Ю.І., Тихомирова Л.В., Єременко О.В., Пацаповська Л.І. та ін.

Мета курсової дослідити питання падіння моралі у творчості Оноре де Бальзака (на основі творів з "Людської комедії": "Батько Горіо" і "Гобсек").

Завдання курсової роботи полягають у :

1) вивченні циклу соціальних романів О.Бальзака "Людської комедії": структури та теми падіння моралі в цьому циклі;

2) дослідженні одного із ключових творів "Людської комедії" "Батько Горіо" та основні сюжетні лінії;

3) розгляді теми влади золота та її філософію в повісті і "Гобсек";

4) визначенні причин трагедії батька Горіо;

5) ознайомленні з темою морального падіння Ежена де Растіньяка;

6) аналізі образу Гобсека.

Об'єктом вивчення курсової роботи є романи О.Бальзака "Батько Горіо" і "Гобсек", а предметом - падіння моралі.

Курсова робота складається з двох розділів. В першому розглядається "Людська комедія" в загальному і тема падіння моралі в ній, та романи "Батько Горіо" і "Гобсек" конкретно. В другому розділі розглядається тема падіння моралі в образах батька Горіо, Е. Растіньяка та Гобсека.

При написанні курсової роботи використано такі методи: аналіз,порівняння,протиставлення,спостереження. Курсову роботу можна використати при написанні наукової роботи, підготовці до семінарських занять,лекцій,рефератів.

Розділ 1

Тема морального розладу і деградації суспільства в "Людській комедії" Оноре де Бальзака.

1.1 Соціальний цикл романів О.Бальзака "Людська комедія": структура, особливості та тема падіння моралі в ній.

"Привітайте мене.Адже щойно з'ясувалося, що я -геній", - так, за спогадами сестри Бальзака Лори Сюрвіль, сам письменник сповістив про появу нового задуму, аналогів якому не було у світовій літературі.

Бальзак вирішив у своїх творах показати якомога ширшу панораму життя Франції своєї епохи. Але згодом переконався, що це неможливо здійснити в одному романі. Так почав складатися цикл, який 1842р. отримав назву "Людська комедія". Перші начерки грандіозної праці з'являються в 1833році, робота над останніми сторінками закінчилась незадовго до смерті автора (роман "Зворотний бік сучасної історії", 1848).У 1845р. письменник складає список всіх творів "Людської комедії", який налічував 144 назви. Але реалізувати свій задум в повному обсязі він не встиг.

Що ж хотів сказати Бальзак своїм неповторним творінням? У листі до пані Карро він пише: "Мій твір повинен увібрати в себе всі типи людей, всі суспільні стани, він повинен втілити всі соціальні зрушення так,щоб жодна життєва ситуація, жодне обличчя, жоден характер, чоловічий чи жіночий, жоден спосіб життя, жодна професія,жодна французька провінція не виявились забутими". Не дивно,що Жорж Санд сказала, що історики майбутнього цю епоху будуть вивчати за романами Бальзака, а називатись вона буде Францією епохи Бальзака.[10,c.17]

Грандіозний твір вимагав величної назви. Бальзака вразив заголовок невдалої поеми Шанселя,який у торі останнього був майже випадковим.Для Бальзака ж він виявився дуже доречним, тому що не лише пояснював суть циклу, а й асоціативно пов'язував його з іншим видатним твором - "Божественною комедією" Данте.

Сам Бальзак так пояснював обрану назву:"Величезний розмах плану,що водночас охоплює історію і критику Суспільства, аналіз його пороків та обговорення його основ дозволяє дати йому той заголовок, під яким він з'явиться- "Людська комедія". Чи претензійний він чи тільки правильний? Це вирішать читачі, коли праця буде закінчена".

Час показав, що Бальзак мав рацію. Його твір зайняв в історії сучасного йому суспільства таке ж місце, як в епоху Середньовіччя робота Данте.

"Людська комедія" складається з трьох частин ,кожних з яких Бальзак назвав етюдами:"Етюди про звичаї","Філософські етюди","Аналітичні етюди".

1.Етюди про звичаї

а)Сцени приватного життя:"Дім кішки,що грає в м'яч",

"Бал в Со","Подружня згода","Вендета", "Гобсек", "Дочка Єви", "Беатриса", "Батько Горіо".

б)Сцени провінційного життя:"Євгенія Гранде", "Уславлений Годисар", "Провінційна муза","Життя холостяка".

в)Сцени паризького життя:"Історія тринадцяти","Кузина Бетта", "Фочино Кане","Ділова людина","Кузен Пояс".

г)Сцени політичного життя:"Зворотній бік сучасної історії","Епізоди доби терору".

д)Сцени військового життя:"Шуани","Пристрасть у пустелі".

е)Сцени сільського життя:"Сільський лікар","Сільський священик","Селяни".

2.Філософські етюди.

"Шагренева шкіра","Прощений Мельмонт","Невідомий шедевр", "Гамбара", "Червоний готель", "Кат", "Марани", "Прощай","Пошуки Абсолюту".[10.c.18].

3.Аналітичні етюди.

"Фізіологія шлюбу","Дрібні знегоди подружнього життя".

Головною темою, що об'єднує ці різні твори в одне ціле, було прагнення пояснити закономірності діяльності. Бальзак дуже зацікавився науковими відкриттями,особливо в царині природничих наук.

Він захопився Жоржем Кювьє,що відкрив геологічні епохи і показав зв'язок між окремими частинами живого організму, Жофруа де Сент-Ілером- дослідником змін в живих організмах у залежності від середовища,їхні методи дослідження письменник прагнув перенести у свої твори. Його цікавили не тільки конкретні теми і проблеми,але й взаємозв'язок цих проблем, не тільки окремі пристрасті,а формування людини під впливом середовища.

Ці методи дозволили Бальзаку зробити у своєму творі певні висновки про деградацію людини в буржуазному суспільстві.Але він не абсолютизував вплив середовища:врешті - решт людина сама обирає свій шлях.

Важко перелічити всі теми творів Бальзака.Та ось що важливо:автор вперше в історії літератури бере за основу своїх сюжетів бере збагачення,банкрутство,історію маєтку,що змінює власника,фінансові афери,боротьбу навколо заповіту.В його романах саме ці головні події і визначають стосунки батьків і дітей,жінок та чоловіків, коханців-коханок.

Що ж об'єднує таку велику кількість творів,дійових осіб? Якщо раніше в літературі в центрі сюжетних колізій переважно було кохання, Бальзак робить наступний хід:він розробляє ще один важливий мотив людських вчинків-прагнення до збагачення.

Задум грандіозного циклу у Бальзака виник тоді,коли деякі твори,що пізніше ввійшли до нього,були вже написані.Це потребувало їхньої певної переробки"Людську комедію" письменник будує за принципом циклічності більшість персонажів переходять із твору в твір виступаючи головними дійовими особами в одних та епізодичними- в інших.

Таким чином важливий композиційний принцип "Людської комедії" - взаємозв'язок і взаємодія різних частин циклу ( дії "Гобсек" та "Батько Горіо" відбуваються майже одночасно є в них і спільний персонаж - Анастазі де Ресто-дочка батька Горіо та дружина графа де Ресто).

"Людська комедія"Бальзака стоїть у світовій літературі осібно. Вона не має аналогів. Тому дуже проблематично точно і однозначно визначити жанр цього твору.Найчастіше зустрічається два визначення: цикл романів і епопея. Визначення епопея частково стосується частково стосується"Людської комедії".Для епопеї,в сучасному її вигляді,характерна наявність стрижневих героїв та суспільного сюжету,чого не бачимо у Бальзака.[10,c.19].Сама ідея створення не окремих творів,а єдиного циклу,яка належить Бальзаку,виявилась дуже продуктивною. Сучасні письменники користуються відкриттям О. де Бальзака.