Смекни!
smekni.com

Украинская литература 10 класс Авраменко стандарт, академ (стр. 1 из 12)

О. М. Авраменко, В. І. Пахаренко

Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів

(рівень стандарту, академічний рівень)

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ

«Грамота»

2010

УДК 373.5:821.161.2.09+821.161.2.09](075.3)

ББК 83.3(4Укр)я721

А21

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(наказ МОН України № 177 від 03.03. 2010 р.)

Видано за рахунок державних коштів. Продаж заборонено

Наукову експертизу проведено в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України.

Психолого$педагогічну експертизу проведено в Інституті педагогіки НАПН України.

Експерти, які здійснювали експертизу:

Самаруха О. В., Навчально'виховний комплекс ЗНЗ І–ІІІ ст., гімназія № 6, м. Вінниця, учитель'методист;

Петраківська Л. М., Житомирський екологічний ліцей № 24, учитель;

Витовтова А. А., районний відділ освіти, районний методичний кабінет, Татарбунарський район Одеської обл., завідувач районного методичного кабі' нету, учитель'методист;

Сабовчик В. М., відділ освіти у справах національностей Ужгородської районної державної адміністрації, методист;

Мелешко В. А., Полтавський державний педагогічний університет ім. В. Г. Ко' роленка, завідувач кафедри української літератури, кандидат філологічних наук, доцент.

Авраменко О. М., Пахаренко В. І.

А21 Українська література : Підручн. для 10 кл. загальноосвітн. навч. закл.

(рівень стандарту, академічний рівень). — К. : Грамота, 2010. — 280 с. : іл.

ISBN 978'966'349'259'9

Підручник повністю відповідає вимогам Державного стандарту освіти та чинній програмі з української літератури. Він містить відомості з теорії літератури; біографіч' ні матеріали про письменників; огляд літературної спадщини майстрів слова; багатий ілюстративний матеріал та ін.

Методичний апарат підручника охоплює різнорівневі завдання, зорієнтовані на вікові особливості десятикласників.

УДК 373.5:821.161.2.09+821.161.2.09](075.3)

ББК 83.3(4Укр)я721

 Авраменко О. М., Пахаренко В. І., 2010

ISBN 978$966$349$259$9  Видавництво «Грамота», 2010

Шановні старшокласники!

Сучасні підручники якісно відрізняються від тих, за якими вчилися ваші по' передники, вони мають нову форму й наповнені новим змістом. Отож радимо насамперед ознайомитися з особливостями нашого підручника. Сподіваємося, ця інформація допоможе вам якнайкраще засвоїти передбачений програмою навчальний матеріал.

Як і в підручнику 9 класу, ми застосовуємо діалогічний підхід до вивчення літератури, тобто пропонуємо вам не просто заучувати готові відомості, а постійно вести бесіду з письменниками та прихильно й критично налаштованими до них читачами, виробляти власну оцінку їхньої творчості, пізнавати секрети майстер' ності, вчитися дискутувати, самостійно аналізувати твори.

У книжці висвітлено два культурно'історичні періоди й відповідні їм мистецькі напрями — реалізм і ранній модернізм (з низкою течій).

Виклад кожної теми чітко розподілено на три частини:

— розповідь про письменника;

— огляд його творчості (з більш детальним аналізом творів, рекомендованих чинною програмою для обов’язкового текстуального вивчення); — система завдань наприкінці теми.

Як відомо, навчальний матеріал засвоюється більш усвідомлено й міцно, ко' ли для його сприйняття пропонують не один вид роботи (скажімо, лише читання тексту статті підручника), а кілька форм навчання, які покликані розвивати кри тичне ставлення до суспільно'історичних і мистецьких явищ, а в результаті — сформувати свою позицію щодо них. З огляду на це ми ввели в підручник кілька рубрик, кожна з яких виконує свою роль. Що це за рубрики?

— роздуми письменника чи літературознавця про обговорювану проблему.

— завдання основного рівня (за програмою — серед' нього і достатнього); ці завдання принагідні, які краще виконати саме в тому місці під час опрацю' вання статті підручника, де вони подані. Вони покликані сприяти розвитку вашого критичного мислення і часто мають дискусійний характер.

— завдання високого рівня складності, передбачене для самостійного трактування твору й покликане розвивати творчі здібності учнів.

— стислі довідки про згадуваних у тексті діячів чи історичні події або ж поради, як краще виконувати поставлені завдання.

— відомості з теорії літератури, що допоможуть зрозу' міти й проаналізувати відповідний період чи твір.

— урізноманітнюють виклад, навчають зіставляти й розрізняти факт і позицію митця чи літературо' знавця.

— відомості, пов’язані з відповідним напрямом, течією чи твором інших видів мистецтва.

Наприкінці кожної теми (крім вступу) подано 12 різнорівневих завдань:

• 1–3 — завдання в тестовій формі двох форматів (з однією правильною відповіддю і на встановлення логічних пар);

• 4–10 — завдання переважно для аналізу художнього твору;

• 11–12 — завдання творчого характеру.

У рубриці

подано обов’язкові завдання і ті, які ви мо' жете виконати за власним бажанням.

У підручнику реалізовано міжпредметні зв’язки й посилено увагу до мистецького контексту, для цього широко використано ілюстративний матеріал (різнома' нітні фото, зображення витворів скульптури й архітектури, репродукції картин українських і зарубіжних художників). Усе це — не просто прикраса підручника, а додаткова інформація для вас, можливість ознайомитися з найвидатнішими шедеврами реалістичного й модерністського мистецтва.

Наприкінці підручника подано короткий словник літературознавчих термінів.

Насамкінець зверніть увагу, що підручник — це частина навчально'мето' дичного комплекту, до якого ввійдуть хрестоматія, зошит для тематичних конт' рольних робіт з друкованою основою та DVD з мультимедійними матеріалами. Зичимо вам успіхів!

З повагою, автори

Розгорнувши цю книжку, ви ознайомитеся не тільки з українською літерату' рою останньої третини ХІХ — початку ХХ ст., а й з епохою, у якій вона народжу' валася й розвивалася. Адже на літературу значною мірою впливають історичні обставини. Скажімо, наше красне письменство цього періоду поставало в умовах колоніального поневолення українських земель, які загарбали Російська й Австро'Угорська імперії. Переслідування всього національного зумовило специ' фіку української літератури. Власне мистецькі, естетичні завдання нерідко посту' палися захисним, суспільним. Найважливішу свою мету письменники вбачали в тому, щоб пробуджувати й зберігати в душах земляків національну свідомість, людяність, співчуття до знедолених, прагнення будувати вільне й справедливе суспільство.

Вищі культурні верстви української людності загарбники або знищували, або денаціоналізували (зросійщували, ополячували, онімечували). Українським за духом залишалося насамперед багатомільйонне селянство. Воно дотримувалося прадідівських звичаїв, традицій, а найголовніше — зберігало рідну мову. Отож основним об’єктом зображення й адресатом у літературі стає саме селянство.

Таке письменство назвали народницьким, або просвітянським. До найяскра' віших представників цієї течії належать І. Нечуй'Левицький, Панас Мирний, Б. Грінченко, М. Старицький, І. Карпенко'Карий.

Однак не тільки політична ситуація мала вплив на розвиток мистецтва слова. У середині ХІХ ст. відбувся якісний стрибок насамперед у раціональній сфері людської свідомості. У цей час уже почала втрачати свої позиції механіка, наставав час електричної енергії. Науковці відкрили суттєві закони в галузі хімії й біології, а технічна думка збагатилася численними інженерними винаходами. Усі ці від' криття вели до науковотехнічної революції. Вона, без сумніву, не давала людині спокою, інтенсивно будила уяву й фантазію у творчих особистостей. На хвилі цих вражень у 1857 р. з’явився запис у щоденнику Т. Шевченка, сповнений за' хоплення від винаходу Фультоном й Ваттом парового двигуна.

Òàðàñ Øåâ÷åíêî: «Âàøå… äèòÿ ó ñêîð³ì ÷àñ³ ïîæåðå áàòîãè, ïðåñòîëè é êîðîíè, à äèïëîìàòàìè é ïîì³ùèêàìè ò³ëüêè çàêóñèòü… Òå, ùî ðîçïî÷àëè ó Ôðàíö³¿ åíöèêëîïåäèñòè, òå äîâåðøèòü íà íàø³é ïëàíåò³ âàøå êîëîñàëüíå ãåí³àëüíå äèòÿ» (ç ðîñ.).