Смекни!
smekni.com

Представництво та захист інтересів митних органів при здійсненні цивільного судочинства (стр. 1 из 6)

Представництво та захист інтересів митних органів при здійсненні цивільного судочинства

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ПРИЗНАЧЕННЯ ТА СИСТЕМА МИТНИХ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ

РОЗДІЛ 2. СУТНІСТЬ ПРЕДСТАВНИЦТВА ТА ЗАХИСТУ ІНТЕРЕСІВ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

РОЗДІЛ 3. ОСОБЛИВОСТІ ПРЕДСТАВНИЦТВА ТА ЗАХИСТУ ІНТЕРЕСІВ МИТНИХ ОРГАНІВ ПРИ ЗДІЙСНЕННІ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА

ВИСНОВКИ

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

представництво митний орган цивільне судочинство


ВСТУП

Митні органи України є невід'ємним елементом системи центральних державних органів виконавчої влади і здійснюють функції в галузі митної справи відповідно до Конституції України, законодавства про зовнішньоекономічну діяльність, митного законодавства та інших нормативних актів [13; с.7-8].

Специфіка митних органів України в системі державних органів України визначається покладеними на них завданнями та функціями.

Представництво у цивільному процесі є процесуальним засобом реалізації громадянами права на судовий захист від посягань на честь і гідність, життя та здоров'я, особисту свободу і майно, гарантований Конституцією (ст.55) [1] та іншими законами України.

Воно забезпечує участь у цивільному процесі громадян і організацій, надає можливість використовувати юридично грамотних осіб для ведення цивільних справ у суді та захисту суб'єктивних прав та інтересів.

Головною метою дослідження є правовий аналіз представництва та захисту інтересів митних органів при здійсненні цивільного судочинства.

Обєктом дослідження є правовідносини, повязані із судовим захистом прав та інтересів митних органів України.

Предметом дослідження є сутність та призначення митних органів України та їх судовий захист за чинним законодавством України.

Основні завдання роботи:

- визначити сутність, функції та систему митних органів в Україні,

- дослідити сутність представництва та захисту інтересів при здійсненні цивільного судочинства,

- висвітлити особливості представництва та захисту інтересів митних органів при здійсненні цивільного судочинства.

Робота має наступну структуру: вступ, 3 розділи, висновки, перелік використаних джерел та літератури.


РОЗДІЛ 1. ПРИЗНАЧЕННЯ ТА СИСТЕМА МИТНИХ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ

Структура та організація діяльності митних органів України урегульовані однойменною главою МК України.

Так, у ст.ІI МК України [2] вказано, що безпосереднє здійснення митної справи покладається на митні органи України. Ці органи при реалізації митної політики держави здійснюють спеціальні основні завдання:

1) виконання та контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи;

2) захист економічних інтересів України;

3) забезпечення виконання зобов'язань, передбачених міжнародними договорами України з питань митної справи, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України;

4) сприяння захисту інтелектуальної власності учасників зовнішньоекономічних зв'язків, інших юридичних та фізичних осіб;

5) застосування відповідно до закону заходів тарифного та нетарифного регулювання при переміщенні товарів через митний кордон України;

6) організація та здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що перемішуються через митний кордон України, вдосконалення форм і методів їх здійснення;

7) контроль за дотриманням правил переміщення валютних цінностей через митний кордон України;

8) здійснення спільно з уповноваженими органами державної влади заходів щодо захисту інтересів споживачів товарів і додержання учасниками зовнішньоекономічних зв'язків державних інтересів на зовнішньому ринку;

9) створення сприятливих умов для прискорення товарообігу та пасажиропотоку через митний кордон України;

10) боротьба з контрабандою та порушенням вимог цього кодексу (митного законодавства);

11) розвиток міжнародного співробітництва у галузі митної справи;

12)ведення митної статистики;

13) ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності;

14) здійснення верифікації (встановлення достовірності сертифікатів походження товарів з України).

Як органи виконавчої влади митні органи України характеризуються такими основними рисами:

• відносяться до юридичних осіб публічного права (ст.146 ЦК України [3]; ч.7 ст.13 МК [2]). Як юридичні особи вони мають правосуб'єктність, індивідуальні ознаки;

• утворюються і діють під загальним керівництвом Президента України (ч.3 ст.11 МК [2]);

• виключно й безпосередньо здійснюють митну справу (ст.11 МК [2]);

• митні органи наділені визначеною для них законами компетенцією в галузі митної справи. Інші органи, крім Верховної Ради, Президента України, КМ України, не вправі приймати рішення, що пересікаються з компетенцією митних органів України та виконувати без відповідного допуску чи заміняти їх функції чи іншим чином втручатися в діяльність митних органів;

• діяльність митних органів за своїм змістом є розпорядчою і в межах визначеної для них компетенції вони вправі видавати нормативні акти з митної справи, які діють на всій території України і мають обов'язкову силу для підвідомчих підпорядкованих органів, інших державних органів та їх посадових осіб. юридичних та фізичних осіб (ч.2 ст.14 МК);

• митні органи утворюють єдину систему (ч.1 ст.12 МК):

• митні органи утворюються, реорганізуються і ліквідовуються у встановленому законом порядку:

• фінансування діяльності митних органів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, які передбачаються на утримання державного апарату (ч.2 ст.13 МК);

• діяльність митних органів здійснюється виключно на основі чинного законодавства України [10; с.26-27].

Чинним законодавством митні органи віднесені до воєнізованих органів. Це означає, що співробітники цих органів мають право носити зброю та інші засоби індивідуального захисту. У передбачених законом випадках вони можуть застосувати ці спеціальні засоби.

У ряді країн світу, у тому числі й Російській Федерації, з якою в України найбільший митний кордон, такі органи віднесені законодавством до правоохоронних органів.

Зважаючи на те, що митні органи України теж здійснюють правоохоронні функції по захисту її економічного суверенітету і економічної безпеки, забезпечують захист прав і законних інтересів громадян та господарюючих суб'єктів, а також державних органів за дотриманням ними зобов'язань у сфері митної справи, питання про віднесення митних органів України до правоохоронних чи ні не таке вже й просте. З цього приводу при прийнятті МК розгорілась дискусія, у якій перемогу отримали противники концепції митних органів як правоохоронних.

У той же час митні органи виконують функції дізнання у справах про порушення митних правил, мають право застосовувати примус і накладати стягнення відповідно до чинного законодавства, застосовують ряд характерних для правоохоронних органів процедур (особистий догляд, передогляд), діяльність митних органів детально урегульована МК України та іншими нормативними актами.

Діяльність митних органів забезпечують спеціально підготовлені державні службовці, які мають право на оснащення та застосування спеціальних засобів (вогнепальна зброя, наручники, упаковки з газом дратівливої дії, засоби примусової зупинки транспортних засобів тощо) [8; с.110-11].

Верховною Радою України визначаються основні напрями митної політики України; система митних органів; розміри мита та умови митного обкладення: спеціальні митні зони та митні режими на території України; перелік товарів, експорт, імпорт та транзит яких через територію України забороняється.

Забезпечення здійснення митної політики України відповідно до законів України та координація діяльності міністерств, державних комітетів та відомств України з питань митної справи забезпечується КМ України.

До того ж КМ України встановлює розміри мита та зборів, плати за митні процедури: проводить переговори та укладає міжнародні договори України з митних питань у випадках, передбачених законами України: подає на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо удосконалення системи митних органів України [8; с.14].

Відповідно до ст.14 МК України спеціально уповноважений орган виконавчої влади в галузі митної справи утворюється, реорганізовується та ліквідовується за поданням Прем'єр-міністра України Президентом України.

Такий підхід є невипадковим і спричинив суперечку при прийнятті МК України. Якщо б така назва була б закріплена безпосередньо У МК, то, зважаючи на складнощі внесення змін у кодифіковані акти, це б у подальшому стало перепоною для зміни назви такого органу.

Спеціально уповноваженим органом в сфері митної справи є Державна митна служба України (ДМСУ), яка і очолює систему митних органів України.

Для митних органів є характерним:

• єдність мети діяльності - здійснення єдиної митної політики;

• єдність завдань - ефективне використання всіх інструментів митного оформлення та контролю для забезпечення зовнішньоекономічної діяльності та обміну, захисту національного ринку;

• єдність функцій - участь у розробці та реалізації митної політики, забезпечення дотримання законності в межах наділеної компетенції щодо захисту економічних інтересів України. Стягнення мита та інших платежів, боротьба з контрабандою.

Система митних органів України є дворівневою.

До першого рівня відноситься ДМСУ, до другого - територіальні органи, які здійснюють свою діяльність тільки на території визначеного їм регіону. При цьому межі діяльності регіональних митниць не завжди збігаються з межами адміністративно-територіальних регіонів.

Взаємовідносини в системі митних органів України засновані на сполученні централізації і децентралізації. Кожен нижчестоящий орган по вертикалі підпорядковується вищестоящому.