Смекни!
smekni.com

Посадові обов’язки працівників апарату місцевого суду (стр. 1 из 8)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КУРСОВА РОБОТА

На тему «Посадові обов’язки працівників апарату місцевого суду»

З дисципліни «Статус судів в Україні»

Харків 2011р.


ЗМІСТ

Вступ

1. Права працівників апарату суду

2 .Керівник апарату суду

3. Головний бухгалтер

4. Помічник голови місцевого загального суду

5. Помічник судді

6. Секретар судового засідання

7. Старший судовий розпорядник

8. Консультант місцевого загального суду

9. Консультант з кадрової роботи місцевого загального суду

10. Консультант із судової статистики

11. Старший секретар місцевого загального суду

12. Секретар місцевого загального суду

12. Діловод

13. Оператор комп'ютерного набору

14.Експедитор

Висновки

Список літератури

посадовий працівник суд секретар


ВСТУП

Законом «Про судоустрій України» встановлено, що правовий статус службовців, які працюють а апараті суду, регулюється законом "Про державну службу". За умовами оплати праці, матеріально-побутового, медичного, санаторно-курортного та транспортного забезпечення працівники апарату суду прирівнюються до відповідних категорій службовців апарату вищого, центрального або місцевих органів державної влади (ст. 130). Співвідношення посад працівників апарату суду і державних службовців визначене у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 р. № 88-р "Про віднесення посад працівників апарату суду загальної юрисдикції до відповідних категорій посад державних службовців".

Відповідно до Закону України "Державну службу" від 16.12.1993 р. державна служба в Україні – це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів (ст. 1). Державна служба ґрунтується на таких основних принципах: служіння народу України; демократизму і законності; гуманізму і соціальної справедливості; пріоритету прав людини і громадянина; професіоналізму, компетентності, ініціативності, чесності, відданості справі; персональної відповідальності за виконання службових обов'язків і дисципліни; дотримання прав та законних інтересів органів місцевого і регіонального самоврядування; дотримання прав підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян (ст. 3).
1. Права працівников апарату суду

Працівники апарату суду користуються правами і свободами, передбаченими Конституцією України, Законами України "Про державну службу", "Про судоустрій України" та іншими актами законодавства. Основними обов’язками державних службовців є:

(1) додержання Конституції України та інших актів законодавства;

(2) забезпечення ефективної роботи та виконання завдань державних органів відповідно до їх компетенції;

(3) недопущення порушень прав і свобод людини та громадянина;

(4) безпосереднє виконання покладених на них службових обов’язків, своєчасне і точне виконання рішень державних органів та посадових осіб, розпоряджень і вказівок своїх керівників;

(5) збереження державної таємниці, інформації про громадян, що стала їм відома під час виконання обов’язків державної служби, а також іншої інформації, яка згідно з законодавством не підлягає розголошенню;

(6) постійне вдосконалення організації своєї роботи і підвищення професійної кваліфікації;

(7) сумлінне виконання своїх службових обов’язків, ініціатива і творчість в роботі (ст. 10 Закону України "Про державну службу").

Державні службовці мають право:

(1) користуватися правами і свободами, які гарантуються громадянам України Конституцією і законами України;

(2) брати участь у розгляді питань і прийнятті в межах своїх повноважень рішень;

(3) одержувати від державних органів, підприємств, установ і організацій, органів місцевого та регіонального самоврядування необхідну інформацію з питань, що належать до їх компетенції;

(4) на повагу особистої гідності, справедливе і шанобливе ставлення до себе збоку керівників, співробітників і громадян;

(5) вимагати затвердження керівником чітко визначеного обсягу службових повноважень за посадою службовця;

(6) на оплату праці залежно від посади, яку він займає, рангу, який йому присвоюється, якості, досвіду та стажу роботи;

(7) безперешкодно ознайомлюватися з матеріалами, що стосуються проходження ним державної служби, в необхідних випадках давати необхідні пояснення;

(8) на просування по службі з урахуванням кваліфікації та здібностей, сумлінного виконання своїх службових обов’язків, участь у конкурсах на заміщення посад більш високої категорії; вимагати службового розслідування з метою зняття безпідставних, на думку службовця, звинувачень або підозри;

(9) на здорові, безпечні та належні для високопродуктивної роботи умови праці;

(10) на соціальний і правовий захист відповідно до його статусу;

(11) захищати свої законні права та інтереси і вищих державних органах та судовому порядку (ст. 11 Закону України "Про державну службу").

Працівники апарату суду призначаються на посаду та звільняється з посади наказом голови місцевого суду за попереднім погодженням з відповідним територіальним управлінням державної судової адміністрації з дотриманням вимог трудового законодавства та законодавства про державну службу України. У своїй роботі працівники апарату суду керується Конституцією України, Цивільним процесуальним, Кримінально-процесуальним та іншими кодексами України. Законами України "Про судоустрій України", "Про статус суддів", "Про державну службу", "Про боротьбу з корупцією" та іншими законами України, рішеннями Конституційного Суду України, актами Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, актами законодавства та нормативними документами, що регламентують діяльність судових органів, Положенням про Державну судову адміністрацію України, Положенням про територіальні управління державної судової адміністрації, постановами колегії, наказами, інструкціями та рекомендаціями Державної судової адміністрації України та відповідного територіального управління державної судової адміністрації, іншими нормативно-правовими актами та відповідними посадовими інструкціями.

Відповідно до законодавства України працівники апарату суду несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх функціональних обов'язків, бездіяльність або невикористання наданих їм прав, перевищення своїх повноважень, за вчинки, які порочать їх як державних службовців або дискредитують місцевий суд, порушення трудової дисципліни, норм етики поведінки державного службовця та обмежень, пов'язаних із прийняттям на державну службу та її проходженням.

На виконання статей 126, 127 Закону "Про судоустрій України", на підставі рішення Ради суддів від 13.05.05 № 27 з метою поліпшення організації діяльності місцевих загальних судів, забезпечення єдності у визначенні посадових обов’язків працівників апарату місцевого загального суду наказом Голови Державної судової адміністрації № 86 від 20.07.2005 р. затверджено Типові посадові інструкції працівників апарату місцевого загального суду. Окремо визначені функціональні обов’язки керівника апарату, головного бухгалтера, помічників голови та заступника голови суду, помічника судді, секретаря судового засідання, старшого судового розпорядника, судового розпорядника, консультантів, старшого секретаря суду, секретаря суду, діловода, оператора комп’ютерного набору, друкарки, експедитора, завідувача архіву, архіваріуса, бібліотекаря, завідувача господарства місцевого загального суду.

Завданням цих інструкцій є встановлення єдиних засад діяльності, обсягів функціональних обов'язків та основних вимог щодо їх виконання, прав та відповідальності посадових осіб апарату місцевого загального суду.


2. Керівник апарату суду

Керівник апарату суду очолює апарат місцевого загального суду (далі суд) та здійснює безпосереднє керівництво його діяльністю.

На посаду керівника апарату призначається особа, яка має повну вищу освіту за спеціальністю "Правознавство" або "Правоохоронна діяльність" з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра, стаж роботи за фахом на державній службі в органах судової влади чи стаж роботи на державній службі на керівних посадах в інших сферах управління не менше 5 років або стаж роботи за фахом в інших сферах управління не менше 7 років.

Керівник апарату свої функціональні обов'язки виконує під керівництвом голови суду та безпосередньо йому підпорядковується (а також виконуючому його обов'язки заступнику) і координує свою діяльність з відповідним територіальним управлінням державної судової адміністрації. Йому безпосередньо підпорядковані помічник голови, помічник заступника (помічники заступників) голови суду та помічники суддів, секретарі судового засідання, консультанти, старший секретар суду, завідувач архіву (архіваріус), завідувач господарством, бібліотекар, водій, інші працівники відповідно до підпорядкованості за посадами штатного розпису суду, а за наказом голови суду — старший судовий розпорядник та судові розпорядники.

Керівник апарату суду виконує такі посадові обв’язки:

1) здійснює безпосереднє керівництво апаратом суду, забезпечує організованість та злагодженість у роботі підрозділів суду, працівників апарату суду, їх взаємодію у виконанні завдань, покладених на апарат суду щодо організаційного забезпечення діяльності суду;

2) взаємодіє з територіальним управлінням державної судової адміністрації відповідної області, правоохоронними та іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, органами суддівського самоврядування, спеціальним підрозділом судової міліції "Грифон", іншими установами й організаціями, засобами масової інформації з питань забезпечення діяльності суду;