Смекни!
smekni.com

Украинский язык 10 класс Бондаренко для русских школ (стр. 6 из 7)

2. Дайте відповіді на запитання:

1. Що таке професійні знання?

2. З якими людськими якостями і в який спосіб вони пов’язані?

3. До чого спричинює брак професійних знань?

3. Підготуйте текст невеликого виступу на тему «Професійнізнання» на засіданні профорієнтаційного клубу старшоклас ників. Для цього визначте мету висловлювання, тип і стиль мовлення; доберіть матеріали з різних джерел, які розкри вають роль школи в здобуванні знань, приклади; складіть план виступу. Підготуйтеся виголошувати текст із застосу ванням позамовних засобів впливу на аудиторію.

Художній стиль

42

1. Прочитайте твори ваших однолітків. Що об’єднує і що від різняє обидва тексти? Які думки й почуття вони викли кають?

Весняні фантазії

Над моїм чарівним краєм сходить сонце, народжує новий день і несе весняне тепло благодатній землі. Серед зеленої оксамитової травички красуються нарциси — горді й неповторні квітисимво ли рідної Хустщини. Погляд зупиняється на дивовижному витво рі природи, білі пелюстки якого нагадують віночокхустинку, що ніжно огортає краплинку сонця — жовту серцевинку. На тонень кому зеленому стебельці рослина гордо тримає свою голівку віночок, що тягнеться до яскравого сонечка. На цій дивоквітці — крапля вчорашнього дощу, що світиться наскрізь, блищить, сипле іскрами, діамантами, переливаючись то різким, то матовим світ лом. Моя душа невимовно радіє з тієї краси... (Я. Андьол).

Душа нарциса

Там, де річка Тиса

Гори зупинила, Розцвіли нарциси Незбагненним дивом.

Ніжнобілі квіти

В місячному сяйві Зустрічають літо

Дивом надзвичайним.

Викупана в росах Непорочність світу! Та сховався острах Серед дивоцвіту.

Пада тінь тривожна На долину дива.

Чи людині — можна,Чи ж вона — людина?

Почорніло небо,

Стала дибки Тиса:

Не зривай, не треба!

Там — душа нарциса!

Н. Мамалига

Долина нарцисів (Закарпаття)

2. Визначте стильову належність текстів і зробіть їх розбір засхемою відповідного стилю.

3. Випишіть приклади слів і словосполучень, які впливають наобразність обох текстів.

Художній стиль

вплив на розум, почуття і волю читача

(слухача)

потреба живописати дійсність (людей, природу, явища, поняття тощо), передати почуття, емоції, збудити уяву

література творча діяльність

образність зображуваність виразність емоційність

типи мовлення — розповідь, опис,

роздум

форма — писемна (рідше — усна) монологічний характер (зрідка — діалогічний характер) емоційноекспресивна лексика синоніми антоніми омоніми речення різної будови

43

Перекладіть і запишіть текст українською мовою. Визначте стильову належність тексту, вкажіть у ньому характерні оз наки стилю.

Тюльпан

В класс принесли тюльпан. Лепестки его были свёрнуты в ту гой бутон. Тёмнокрасный, он как будто ждал чегото. Вдруг в класс ворвался луч солнца и зайчиком заплясал по партам, по доске, потом осветил тюльпан и замер. Цветок из бутона превра тился в яркий факел на тёмнозелёном стебле. Этот факел стал разгораться — цветок раскрывал лепестки, из красного превратил ся в огненноалый и заиграл, засветился золотистыми светлооран жевыми оттенками. Возле этого гордого цветка на страже — бархат ный листок.

В классе все притихли.

Ребята следили за тем, как рождается чудо (Из журнала).

44

1. Прочитайте уривок, визначте його комунікативну мету.З’ясуйте, до якого типу і стилю мовлення належить текст, обґрунтуйте свою думку.

Зиркаю у вікно — й очам своїм не вірю: багато бачив в Україні вишень і черешень, але такого дива не трапляв. Уся черешня в цю благодатну літню пору як величезне виноградне гроно, навіть лис точки за рожевими ягодами поховались. Аж не віриться, що дерево може так рясно родити.

Не можу очей відірвати від дерева, яке буяє в рожевих плодах (За Я. Гояном).

2. Складіть і запишіть власний опис фруктового дерева в художньому стилі.

45

Поширте текст утричі, увівши в нього опис дощу. Доберіть заголовок і запишіть текст.

За прочиненим вікном зашарудів дощ. Важкі краплини засту котіли по обшивці підвіконня...

Листя, тількино вимите, раділо яскравому світлові дня (За О. Ільченком).

46

Поширте текст на дві третини, увівши в нього опис краєви дів, побачених Владом з борту літака. Доберіть заголовок і запишіть текст.

Сьогодні був винятково вдалий день для повітряної подорожі.

Літак відірвався від землі...

Влад дивився вниз, притулив шись чолом до ілюмінатора. Земля проглядалася чітко, жодна хмарин ка не заважала оглядові. У проме нях сонця поблискували озера — друзки скла...

Небесна подорож закінчувала ся... (М. і С. Дяченки).

47

Доберіть із художнього твору опис будьякого явища приро ди й опис того самого явища в енциклопедії. Запишіть обидва тексти. Зіставте уривки і відзначте характерні риси художнього й наукового викладів.
48

1. Прочитайте текст, визначте його комунікативну мету, тип і стиль мовлення, вкажіть характерні ознаки стилю.

Райдуга

На небі багатоколірною дугою спалахнула райдуга. Яка причи на цього надзвичайно мальовничого явища?

Пригадаймо, сонячне світло утворює сім кольорів: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій і фіолетовий. У цьому можна переконатися за допомогою клиноподібного скель ця — скляної призми. У повітрі немає складних призм, їх заміню ють дощові краплі.

Світловий промінь, падаючи на поверхню дощової краплі й заломлюючись, проходить усередину. Досягнувши внутрішньої стінки, він відбивається й виходить із краплі, знову заломившись. Так світло розкладається на спектр...

Під час дощу сонячне проміння заломлюється в міріадах крап лин води... Однак в очі нам потрапляють лише ті кольорові проме ні, які йдуть від крапель, що знаходяться в одному положенні щодо нас і до сонця: вони розташовані по колу. Зливаючись, вони і дають нам яскраву картину райдуги (З журналу).

2. Сформулюйте тему тексту і напишіть твірмініатюру про веселку в художньому стилі.

49

1. Прочитайте жартівливі листи, проаналізуйте їх мовні особли

вості. Вкажіть використані Федором Лузаном засоби гумору.

2. У чому виявляється стилістичний дисонанс[38]і як він на зивається? Що треба змінити в обох текстах, щоб досягти стилістичної однорідності, або єдності, стилю?

Добрий день, Поліно Платонівно!

Не знайшовши консенсусу, ти незначну конфронтацію так близько прийняла до серця, що навіть не погодилася на деякий консорціум і вирішила припинити наші стосунки.

Я ще раз офіційно заявляю, що ніякої альтернативної тобі осо би в мене немає. У тому, що часто приходив пізно, винуваті брифін ги, бо я маю високий рейтинг і мені доручали їх проводити.

Сподіваюсь, ти все добре обміркуєш, прийдеш до конверсії, незважаючи на плюралізм наших думок, повернешся, і в нас з’явиться повна консолідація.

Усе буде о’кей.

Кирило

Високоповажний пане Кирюхо!

Не звинувачуй мене в популізмі. У нас із тобою ніколи не було синхронного погляду на речі, як і єдиної концепції. Тому й виникали різні колізії. Ти вихваляєшся своїм рейтингом, а я теж не в тім’я бита і маю непоганий імідж. Будучи індиферентним, ти ніколи не робив мені презентів, а я по відношенню до тебе не вдавалася до рекету.

Тобі, як менеджеру, твій офіс дорожчий від домашнього затиш ку... Ти згорда дивишся на електорат, хоч саме від нього й залежиш. Свій менеджмент ти ставиш понад усе, і я підозрюю, чи не заміша ний ти в корупції? Вважаю, що маркетинг, яким ти нібито займа єшся, то фікція.

У наших відносинах наступила повна стагнація, і тому я вирі шила поставити крапку.

P. S. Поки не завершаться ринкові реформи і не виберемося з економічної та фінансової кризи, житиму в селі, у своїх батьків.

Такий у мене менталітет.

Поліна

50

Прочитайте уривок. Поширте і запишіть текст, доповнивши його живописанням місць, якими їхала дівчина, стислим ви кладом змісту останніх вістей та описом настрою, навіяного музикою. Дотримуйтесь єдності стилю.