Смекни!
smekni.com

Використання матеріалів оперативно-розшукової діяльності (стр. 1 из 5)

"Використання матеріалів ОРД"


План

1. Результати ОРД як привід і підстава для порушення кримінальної справи та отримання доказів

2. Використання оперативної інформації для попередження, припинення і розслідування злочинів та інших протиправних дій

3. Забезпечення безпеки працівників суду і правоохоронних органів та осіб, що беруть участь у кримінальному судочинстві

4. Взаємне інформування оперативних підрозділів і державних органів

5. Відомчий і судовий контроль та прокурорський нагляд за дотриманням законів у ході проведення ОРД


1. Результати ОРД як привід і підстава для порушення кримінальної справи та одержання доказів

Кримінально-процесуальне законодавство серед інших приводів до порушення кримінальної справи, таких як заяви або повідомлення підприємств, установ, організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян; явки з повинною; повідомлення, опубліковані у пресі, називає й безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

У відповідності зі ст. 103 КПК України на органи дізнання покладається прийняття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину й осіб, що його вчинили.

Вживання оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину й осіб, що його вчинили, є однією з основних функцій органів дізнання. Дану функцію виконують лише ті органи дізнання, які мають у своєму складі підрозділи, що здійснюють ОРД. Отримана оперативна інформація повинна бути реалізована, використана відповідно до завдань ОРД.

Ст. 10 ЗУ "Про ОРД" указує, що матеріали ОРД використовуються як приводи й підстави для порушення кримінальної справи або проведення невідкладних слідчих дій і для одержання фактичних даних, які можуть служити доказами з кримінальної справи.

Діяльність оперативних підрозділів з безпосереднього виявлення ознак злочину починається з одержання інформації про протиправне поводження або подію. Зміст такої інформації після перевірки може дати підстави, що свідчать про наявність ознак злочину, що готувався або вже вчинений. Інформація може надходити в якій-небудь формі, але вона повинна містити сукупність відомостей про кримінальне діяння й умови його вчинення.

Оперативна інформація є різновидом соціальної інформації, за метою й методам одержання, режимом використання, що вимагає конспірації, зашифрування джерел інформації, можливість перевірки процесуальним шляхом і використання тільки в боротьбі зі злочинністю й у кримінальному судочинстві.

Основний зміст діяльності з перевірки заяв і повідомлень про злочини лежить у встановленні наявності або відсутності ознак злочину в дослідженні події. Закон вимагає від уповноважених осіб (дізнавача, слідчого, прокурора, суду) виконати систему процесуальних дій і тільки тоді прийняти рішення, тобто для перетворення оперативних даних у докази необхідно відповідно до закону надати їм об'єктивний характер, щоб вони стали фактичними даними про діяння, обставини, ознаки злочину.

Це пов'язано з витребуванням матеріалів, прийняттям і належним оформленням заяв і повідомлень, одержанням пояснень, огляду місця злочину й предметів, ряду інших дій. Все це необхідно здійснити відповідно до процесуального законодавства. Оцінка зібраних доказів і їхніх джерел надходження на цій стадії проводиться слідчим або іншою посадовою особою правоохоронних органів, що може ухвалити рішення щодо порушення кримінальної справи.

На стадії реалізації оперативної інформації однією з найважливіших умов ефективного проведення оперативних і слідчих дій є належна організація взаємодії оперативних і слідчих підрозділів з дотриманням вимог конспірації, що забезпечується виконанням наступних правил:

- використання оперативно-розшукової інформації гласним шляхом допускається тільки у випадках належної зашифровки щирого джерела інформації, засобів і методів її одержання;

- легалізація матеріалів ОРД допускається тільки проведенням процесуальних дій для такої мети;

- до реалізації необхідно приступати тільки у випадку забезпечення безпеки конфідентів, що приймають участь у роботі з оперативно-розшукової справи.

З метою повного використання оперативної інформації на стадії порушення кримінальної справи проводяться різні оперативні заходи, які спрямовані на:

- спонукання осіб, які перевіряються й розробляються, до дій у невигідній для них обстановці, забезпечення умов, що перешкоджають досягненню підозрюваним злочинних результатів;

- створення обстановки, що сприяє документуванню злочинних і інших протиправних дій підозрюваних (негласне фотографування, відео зйомка епізодів і фактів злочинної діяльності, візуальне спостереження тощо), дезорієнтація й дезінформація учасників злочинної організації, створення серед них конфліктної обстановки, забезпечення належної зашифровки джерел оперативно-розшукової інформації, закріплення додаткової інформації, створення умов для проведення процесуальних дій і забезпечення їхньої результативності.

З використанням оперативно-розшукових заходів можуть бути отримані предмети, документи й відомості, які мають важливе інформаційне значення й можуть бути використані як докази з кримінальної справи після їхнього оформлення й перевірки в порядку передбаченому КПК.

Доказами з кримінальної справи є різні фактичні дані, на підставі яких, у певному законом порядку, орган дізнання, слідчий, суд, установлює наявність або відсутність суспільно-небезпечного діяння, винність особи, що вчинила це діяння й інші обставини, що мають значення для правильного рішення справи. Доказами з кримінальної справи переважно є ті фактичні дані, які зібрані самим слідчим, прокурором, суддею або судом у результаті їхньої процесуальної діяльності. Разом з тим, як докази використовуються й ті фактичні дані, які отримані в результаті ОРД оперативними підрозділами ОВС, СБУ, оперативними підрозділами інших правоохоронних відомств.

При проведенні такої діяльності можливе застосування технічних засобів з метою одержання й фіксації фактичних даних, які можуть бути використані як докази в кримінальному судочинстві. Закон України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (ст. 15) надає право спеціальним підрозділам ОВС і СБУ із санкції суду додатково використовувати спеціальні технічні засоби. Фактичними даними, отриманими й зафіксованими працівниками спеціальних підрозділів із застосуванням технічних засобів, можуть бути використані як докази в кримінальному судочинстві після їхньої перевірки в порядку, передбаченому в КПК.

Кримінально-процесуальне законодавство допускає використання як підставу для проведення деяких слідчих дій оперативну інформацію, отриману в процесі застосування оперативно-розшукових негласних методів, наприклад, контрольна закупівля товару, оперативна закупівля наркотичної сировини тощо.

Підставою для виклику свідка на допит можуть бути оперативні дані про те, що йому відомі факти, які стосуються даної кримінальної справи, або відомості про особу підозрювану або обвинувачувану або потерпілу.

Підставою для проведення таких слідчих дій, як обшук і виїмка, можуть бути достатні дані оперативної інформації, що знаряддя вчинення злочину, речі й цінності, добуті злочинним шляхом, а також інші предмети, що мають значення для встановлення істини у справі, заховані в зазначеному приміщенні або місці, чи в якої-небудь особи.

Підстава для затримання підозрюваного у вчиненні злочину може бути повідомлення про його місце укриття після розшуку, проведеного оперативними підрозділами. Інформація, отримана в результаті оперативно-розшукових заходів, дозволяє не тільки зробити невідкладні слідчі дії, але й вчасно й ретельно підготуватися до них, що забезпечить їхнє успішне виконання.

Використовуючи матеріали ОРД як приводи й підстави для порушення кримінальної справи й проведення невідкладних слідчих дій з метою одержання фактичних даних, які можуть бути доказами з кримінальної справи, необхідно дотримуватися вимог, що забезпечить ефективне досягнення завдань оперативно-розшукових заходів, для чого необхідно:

- дотримання законності;

- своєчасна реалізація інформації;

- підтримка взаємодії зі слідчим, органом дізнання, судом;

- забезпечення конспірації надходження інформації;

- раптово й наступально проводити оперативні й слідчі дії з виявлення й затримання злочинців, оформлення доказів.

Процесуальна діяльність і ОРД поєднуються при проведенні дізнання й досудового слідства, однак вони не повинні суперечити між собою. ОРД оперативних підрозділів повинна супроводжувати, забезпечувати процесуальну діяльність протягом усього досудового слідства й судового розгляду кримінальної справи. Оперативно-розшукова інформація не може підмінювати відомості, отримані процесуальним шляхом, особливо при прийнятті процесуальних рішень, а також неприпустима підміна слідчих дій оперативно-розшуковими заходами й навпаки.

2. Використання оперативної інформації для попередження, припинення й розслідування злочинів і інших протиправних дій

ЗУ "Про ОРД" передбачає використання матеріалів ОРД для попередження, припинення й розслідування злочинів, розвідувально-підривних зазіхань проти України, розшуку злочинців і осіб, безвісно зниклих.

ОРД головним чином зосереджена на виявленні й розкритті тяжких і особливо тяжких злочинів, насамперед, навмисних убивств, убивств за замовленням, тероризму, бандитизму, розбійних нападів, грабежів, вимагань, шахрайства й інших. Особливу увагу необхідно приділяти злочинам з ознаками ретельною попередньою підготовкою, коли злочинці тривалий час вивчають об'єкт нападу, ведуть спостереження, здійснюють розвідку, завчасно планують і готовлять місце свого укриття, цінностей добутих злочинним шляхом, знищення слідів злочину, можливих свідків і потерпілих.