Смекни!
smekni.com

Адміністративний примус (стр. 3 из 3)

Доставлення порушника має бути проведена в можливо короткий строк. Перебування доставленої особи в приміщенні виконкому або громадського формування по охороні громадського порядку це, може тривати більш як одну годину.

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення

- мається на увазі примусове, як правило, короткочасове обмеження дій та пересування особи, що вчинила адм правопорушення. Воно застосовується з метою запобігання, припинення адм правопорушення, коли вичерпано всі ін. заходи впливу по відношенню до правопорушника. Застосовується також воно в якості засобу забезпечення провадження в справах про адм правопорушення з метою з’ясування особи порушника, складання протоколу про адм правопорушення у разі неможливості складення його на місці правопорушення, для забезпечення своєчасного та правильного розгляду та виконання постанов у цих справах.

Здійснюється лише органами (посадовими особами), уповноваженими на те законодавством, а саме: службовими особами ОВС, ДМСУ, воєнізованої охорони, прикордонними військами.

Загальною підставою адмін затримання служить адмін проступок. Крім загальної передумови - вчинення проступку - для затримання необхідно одне з таких умов (додаткових):

-наявність серйозних підстав припускати, що активні протиправні дії будуть продовжаться, що правопорушник може завдати шкоди суспільним інтересам, іншим громадянам, собі;

-відсутність можливості скласти протокол про проступок і інші документи безпосередньому місці (особистість винного не встановлена, потрібно провести медичне обстеження і т.д.);

-відмова сплатити штраф на місці або розписатися в квитанційній книжці і зазначити свою адресу, якщо відсутні свідки, що можуть повідомити необхідні дані про порушника.”

Адмін затримання за підставами, метою і термінам розділяють на дві групи: затримання на загальних підставах і спеціальні види затримання.

До затримання на загальних підставах звичайно відносять таке затримання, “яке здійснюється співробітниками міліції на термін не більш як три години, а затриманих тримають у кімнаті чергового або іншого службового приміщення”.

Спеціальне затримання може застосовуватись тільки у виняткових випадках, прямо передбачених законодавством (зокрема, ст. 263 КпАП), особисте адміністративне затримання може мати більш тривалі строки. (до 10 діб)

Законодавство закріплює декілька спеціальних видів адміністративної затримання серед них такі як :

- затримання осіб, що знаходяться в стані сп’яніння;

- затримання порушників прикордонного режиму або режиму пропуску через державний кордон (до 10 діб);

- заторимання за порушення правил обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (до 10 діб); .

- затримання осіб, що ухиляються від явки в суд, що розглядає справу про вчинені ними проступки;

- затримання осіб, що учинили дрібне хуліганство, злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції (до розгляду суддею справи або начальником ОВС);

- затримання осіб, які порушили порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій або проявили неповагу до суду чи торгували з рук у невстановлених місцях (до розгляду суддею справи або начальником ОВС).

Строк адміністративного затримання обчислюється з моменту доставки порушника для складення протоколу, а особи, яка була в стані сп'яніння, - з часу витвереження.

Про адміністративне затримання особи складається відповідний протокол.

Особистий огляд і огляд речей може провадитись уповноваженими на те посадовими особами органів внутрішніх справ, воєнізованої охорони, цивільної авіації, митних установ, прикордонних військ, природоохоронних органів, органів рибоохорони, лісоохорони, а також інших органів. Такий огляд може провадитись особою однієї статі з оглядуваним і в присутності двох понятих тієї ж статі.

Огляд речей, ручної поклажі, багажу, знарядь полювання і лову риби, добутої продукції, транспортних засобів та інших предметів здійснюється, як правило, у присутності особи, котрій вони належать. У невідкладних випадках зазначені речі та предмети може бути піддано огляду за участю двох понятих і під час відсутності власника.

Про особистий огляд та огляд речей складається протокол або про це робиться запис у протоколі про адміністративне правопорушення або про адміністративне затримання.

Вилучення речей і документів, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушення, виявлених під час затримання, особистого огляду або огляду речей, проводиться службовими особами органів, уповноважених здійснювати адміністративне затримання та особистий огляд і огляд речей. Вилучені речі і документи зберігаються до розгляду справи у місцях, що їх визначають органи, які проводять вилучення. Після розгляду справи, залежно від його результатів, їх у встановленому порядку або конфіскують, або повертають володільцеві, або знищують, а при сплатному вилучені речей - реалізують.

При вчиненні правопорушень, пов'язаних з порушенням правил дозвільної системи щодо зброї, працівники міліції мають право вилучати вогнепальну, пневматичну чи холодну зброю, бойові припаси та спеціальні засоби. До осіб, що вчинили правопорушення під час виконання службових обов'язків, вилучення зброї, особистий огляд і огляд речей застосовується лише у невідкладних випадках.

У передбачених законом випадках у водіїв чи судноводіїв можуть вилучатися посвідчення водія або номерні знаки транспортного засобу, а також провадитись затримання транспортних засобів.

Про вилучення речей і документів складається протокол або робиться відповідний запис у протоколі про адміністративне правопорушення, про огляд речей або адміністративне затримання.

Відсторонення водіїв від керування транспортними засобами, річковими та маломірними суднами та огляд водіїв на стан сп’яніння провадиться щодо водіїв, судноводіїв та інших осіб, які керують транспортними засобами і щодо яких є достатні підстави вважати, що вони перебувають у стані сп’яніння.

Закон передбачає можливість оскарження застосування заходів забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення зацікавленою особою у вищестоящий орган або прокуророві.

Адміністративно-відновлювальнізаходи - це такі примусові заходи, які спрямовані на ліквідацію негативних наслідків правопорушень та на відновлення порушених прав (порушеного правового стану).

Серед них можна назвати:знесення самовільно зведеної будови; припинення користування земельною ділянкою (при порушенні земельного законодавства); адміністративне виселення тощо.

Размещено на http://www.