Смекни!
smekni.com

Концепція національної безпеки Росії і сучасного суспільства (стр. 1 из 4)

КонцепціянаціональноїбезпекиРосіїі сучасногосуспільства


ЗМІСТ

ВСТУП

1. СИСТЕМНІ СУБ'ЄКТИ РОСІЇ

2. ЦІЛІ СИСТЕМНИХ СУБ'ЄКТІВ

3. НЕБЕЗПЕКИ І ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РОСІЇ

4. ЗАСОБИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РОСІЇ

5. КОНЦЕПЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ВІЙСЬКОВА ДОКТРИНА

5.1 Про деякі положеннях Концепції національної безпеки Росії

5.2 Про мотиви створення Військової доктрини Росії

ВИСНОВОК

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ


ВСТУП

національний безпека військова доктрина

Концепція національної безпеки Росії - система поглядів на забезпечення в Російській Федерації безпеки особистості, суспільства і держави від зовнішніх і внутрішніх загроз у всіх сферах життєдіяльності. У Концепції сформульовано найважливіші напрямки державної політики Російської Федерації.

Під національною безпекою Росії розуміється безпеку її багатонаціонального народу, що включає російську народ як державотворчий, а також інші народи Російської Федерації, історично зв'язали свою долю з російським народом, як носія суверенітету і єдиного джерела влади в Російській Федерації.

Під визначенням народ в Концепції розуміється соціальна система, що включає одну або групу етнічно близьких народностей з історично сформованої культурою на основі мовного подібності та єдиної історичного середовища проживання, з повною управлінською діяльністю і самодостатнім розвитком.

Під визначенням небезпеку в Концепції розуміються можливі або реальні явища, події та процеси, здатні знищити суб'єкти (особистість, соціальну групу, народ, держава, цивілізацію), а також природні цінності або важливі об'єкти, чи завдати шкоди, призвести до деградації, закрити шлях до розвитку.

Під визначенням загроза в Концепції розуміється небезпека на стадії готовності перейти з можливості в дійсність, попередження словом або демонстраційним дією, або введення в оману з метою завдати шкоди, знищити суб'єкт, викликати його деградацію, закрити шлях до розвитку.

Глобальний історичний процес, в ході якого склалася державність російської народу, визначається єдністю і боротьбою цивілізацій (народів, націй) за володіння повноцінними компонентами самодостатності та стійкості розвитку.

Під компонентами самодостатності та сталого розвитку в Концепції розуміються:

- Наявність життєво формуючі концепції розвитку;

- Наявність дієздатного по кількості і задовільного за якістю населення (генофонду);

- Наявність енерго сировинного ресурсів.

Основні об'єкти глобального історичного процесу або фактори глобальної історичної обстановки, якими оперує Концепція:

- Середовище перебування;

- Ресурси;

- Люди;

- Інфраструктура;

- Інформація;

- Технології які розподілені в рамках астрономічного, біологічного та соціального часу.

Концепція, виходячи з визначення безпеки, як стану захищеності життєво важливих інтересів суб'єкта від внутрішніх і зовнішніх загроз, трактує національну безпеку як властивість функціонування соціальної спільності, об'єднаної юрисдикцією конкретної держави, здатність і готовність людей, суспільства, держави щодо виявлення, попередження, послаблення, усунення і відображенню небезпек і загроз, які можуть погубити їх, позбавити фундаментальних матеріальних і духовних цінностей, завдати шкоди, закрити шлях до подальшого розвитку.


1. СИСТЕМНІ СУБ'ЄКТИ РОСІЇ

Для забезпечення національної безпеки Росії Концепція виділяє 5 основних підсистем, інтереси яких повинні бути захищені:

- Геополітична підсистема

- Соціальна підсистема

- Економічна підсистема

- Політична підсистема

- Військова підсистема

Даний перелік має в своєму розпорядженні підсистеми суспільства в ієрархічному порядку від найважливішою до менш важливим.

Оскільки потреби людей у ​​середовищі проживання і ресурсах найбільш значущі, то на першому місці стоїть геополітична підсистема (територія + люди + ресурси).

На другому місці після неї варто соціальна підсистема з її потребами (люди + потреби), в першу чергу - біологічними.

Потреби соціальної підсистеми Концепція поділяє на 5 груп:

1 група - індивідуальні біологічні потреби для життєзабезпечення організму. Тобто потреби у воді, теплі, їжі, засобах праці і т.д.

2 група - індивідуальні потреби соціального рівня, так звані ' вищі ', людські потреби. Сюди входять потреби людини у спілкуванні, його естетичні запити, потреби в кар'єрному зростанні та ін..

3 група - індивідуальні соціальні потреби, ті потреби, які пред'являє до індивіда суспільство. Це рамки, якими обмежує суспільство діяльність індивіда: закони, кодекси, правила, норми і т.д.

4 група - соціум-соціальні потреби, тобто потреби, які пред'являються спільнотою до окремих груп, наприклад: вимоги творчої інтелігенції до вчителів дошкільної освіти.

5 група - соціум-індивідуальні потреби. Вища група потреб. Це потреби індивіда до розвитку соціальної організації, що дозволяють їй бути готовою до реалізації зовнішніх вимог до неї не виходячи за межі внутрішніх можливостей. Це той випадок, коли відбувається усвідомлене збіг цілей індивіда і соціальної організації.

Необхідність більш повного задоволення потреб створила в межах геополітичного простору економічну підсистему (люди + знаряддя праці + предмети праці).

Питання володіння владою щодо розподілу знарядь праці і предметів праці породив політичну підсистему (люди + влада політична + влада законодавча + влада виконавча + влада судова) і державу як таку.

І, нарешті, необхідність захисту перерахованих підсистем від зовнішніх і внутрішніх загроз створила військову підсистему (люди + зброя).

Концепція визначає поняття основних підсистем суспільства, інтереси яких повинні бути захищені:

Геополітична підсистема - функціонуюча сукупність соціальних індивідів, соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій, розташованих на певному географічному просторі в процесі спільної діяльності з контролю цього простору, необхідного для використання його ресурсів з метою задоволення вихідних потреб цих індивідів, груп, інститутів, організацій. ' Територія + люди + ресурси.

Соціальна підсистема - функціонуюча сукупність соціальних індивідів, соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій у процесі спільної діяльності по досягненню певного результату, необхідного для задоволення вихідних потреб цих індивідів, груп, інститутів, організацій. ' Люди + потреби '

Економічна підсистема - функціонуюча сукупність соціальних індивідів, соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій, розташованих на певному географічному просторі в процесі спільної діяльності по вилученню, перетворенню і обміну ресурсів цього простору. ' Люди + знаряддя праці + предмети праці'.

Політична підсистема - функціонуюча сукупність соціальних індивідів, соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій, розташованих на певному географічному просторі і вступають у відносини з приводу розподілу влади. ' Люди + влада політична + влада законодавча + влада виконавча + судова влада ' (тобто держава як така).

Військова підсистема - функціонуюча сукупність соціальних індивідів, соціальних груп, соціальних інститутів і соціальних організацій, розташованих на певному географічному просторі в процесі спільної діяльності із захисту цього простору, своєї економічної і політичної системи від внутрішніх і зовнішніх загроз. ' Люди + зброя '


2. ЦІЛІ СИСТЕМНИХ СУБ'ЄКТІВ

У геополітичній підсистемі:

Гарантувати цілісність Російської Федерації - ' Своєї землі ні п'яді нікому!'

Повний контроль за використанням ресурсів простору Російської Федерації - ' Ресурси держави повинні забезпечувати потреби його громадян "

У соціальній підсистемі:

Гарантувати стійкий стан, при якому кількісно і якісно кожне наступне покоління громадян країни буде більше і краще, ніж попереднє.

В економічній підсистемі:

Гарантувати стійкий масштаб цін на внутрішньому ринку, заснованому на співвідношенні рівня енерго забезпеченості економіки Росії і розмір грошової емісії рубля.

Здійснювати торгівлю російськими товарами на зовнішньому ринку тільки за рублі, стимулювати таким чином розвиток кредитно-фінансової системи країни.

Гарантувати прибутковість в кредитно-фінансовій сфері тільки на основі зростання реального виробництва товарів і послуг.

Гарантувати стійке зростання добробуту всіх громадян країни.

Гарантувати максимальне співвідношення в розмірі оплати праці між найбільш багатою і найбільш бідною частинами громадян не більше ніж 5:1.

У політичній підсистемі:

Забезпечити громадянам країни такий рівень управління, при якому гарантовано будуть досягатися цілі функціонування соціальної підсистеми.

Забезпечити громадянам країни рівну можливість участі в управлінні Російською Федерацією.

Гарантовано забезпечити невідворотність покарання за скоєні злочини.

У військовій підсистемі:

Забезпечувати такий рівень боєздатності збройних сил, при якому гарантовано можна протистояти військовим загрозам Російської Федерації.

Забезпечувати високий ядерний потенціал Російської Федерації і готовність його застосування у разі масштабного втручання у внутрішні справи Росії або відкритої військової агресії проти держави.


3. НЕБЕЗПЕКИ І ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ РОСІЇ

Небезпеки та загрози національній безпеці Росії розподіляються в Концепції на внутрішні і зовнішні.

Внутрішні небезпеки і загрози - небезпеки і загрози, які породжуються внутрішніми факторами та джерелами, а також спрямовані на внутрішній для системи об'єкт.

Зовнішні небезпеки і загрози - небезпеки і загрози, які породжуються зовнішніми факторами та джерелами.