Смекни!
smekni.com

Обороно-промисловий комплекс на Алтаї (стр. 1 из 3)

Обороно - промисловий комплекс наАлтаї


Зміст

Вступ

1. Обороно - промисловий комплекс, історія його розвитку на Алтаї

2. Стан та перспективи розвитку підприємств ОПК Алтайського Краю

2.1 Стан оборонної промисловості та шляхи виходу оборонного комплексу із системної кризи

3. Підприємства оборонно-промислового комплексу Алтайського краю знаходять ефективні шляхи розвитку

Висновок

Список літератури


Вступ

Тема реферату - проблеми оборонно-промислового комплексу. Невипадково питання було поставлено саме так, а не інакше. Питанню стану нашої промисловості, тим більше в галузі оборони, відводиться дуже мала роль, хоча це невід'ємна проблема, що стосується нашого повсякденного життя. Дана тема завжди актуальна, тому що зараз дуже гостро стоїть питання, що стосується промисловості.

При підготовці даної роботи було вивчено та проаналізовано маса джерел, як нормативно-правових актів, так і наукових робіт, навчальної літератури, посібників стосуються прямо чи опосередковано цієї теми. До даної проблеми звертається велика кількість вчених. Більш детально в своїх роботах дану тему розглядає професор Конін Н.М.

Розглядаючи тему роботи, автор мав на меті докладного вивчення оборонно-промислового комплексу. Для її досягнення необхідно проаналізувати вище означені питання.

• проаналізувати питання оборонно-промислового комплексу;

• розкрити поняття, види, структуру ОПК на Алтаї;

• розкрити перспективи розвитку ОПК Алтайського краю


1. Оборонно-промисловий комплекс

Оборонно-промисловий комплекс (ОПК), як і частина інших галузей економіки та науки, переважно працюють у військовій області, є провідною ланкою в системі життєзабезпечення збройної організації держави (Збройних Сил Російської Федерації, інших військ і військових формувань). Перетворення у вітчизняному оборонно-промисловому комплексі почалися в кінці 80-х років. Протягом усіх наступних років перетворення в галузі управління ОПК здійснювалися в різноманітних організаційно-правових формах: конверсії оборонного виробництва; реформування системи управління виробничими оборонними підприємствами (приватизації, акціонування); реструктуризації вітчизняного ОПК.

Оборонно-промисловий комплекс став створюватися в Алтайському краї на початку Великої Вітчизняної війни, коли в 1941-1942 рр.. на Алтай був евакуйований ряд найважливіших заводів, частина з яких мала оборонний профіль виробництва. У 50-ті-60-ті роки створено кущ підприємств в м. Бійськ. Поблизу м. Барнаула побудований Алтайський приладобудівний завод "Ротор", були введені оборонні підприємства й в інших містах краю. В даний час на Алтаї зосереджено унікальний науковий і виробничий потенціал оборонної промисловості, який представляють Федеральний науково-виробничий центр "Алтай", акціонерні товариства: "Барнаултрансмаш", "Барнаульський верстатобудівний завод", "Алтайський приладобудівний завод" Ротор "," Поліекс ", державні унітарні підприємства Бійський олеумний завод, ВО "Алмаз", ВО "Сібпрібормаш". Процеси конверсії в Алтайському краї, як і по всій Росії, протікали на тлі постійного спаду виробництва, скорочення чисельності працюючих. Випуск всієї продукції оборонних підприємств упав за 11 років у 4 рази, у тому числі військовий - майже в 30 разів. Сформоване положення в ОПК краю стало результатом різкого скорочення, а для половини оборонних підприємств краю - повної відсутності державного замовлення, що не було компенсовано заходами державної організації конверсії військового виробництва, активізації військово-технічного співробітництва із зарубіжними країнами, соціального захисту вивільнюваних висококваліфікованих кадрів. Ситуація посилюється з причин невиконання державних зобов'язань по раніше виконаного оборонним замовленням і підтримці мобілізаційних потужностей.

Особливо гостро негативні соціально-економічні наслідки обвального скорочення державного оборонного замовлення позначилися на місто утворюючих оборонних підприємствах - ВАТ АПЗ "Ротор", ВАТ "Поліекс", ВАТ "Рубцовський машзавод". У 1996 році була розроблена і затверджена на Раді адміністрації краю "Програма конверсії підприємств оборонного комплексу краю". Основне завдання цієї Програми - збереження та ефективне використання виробничого та кадрового потенціалу оборонних підприємств шляхом подальшого перепрофілювання спеціальних виробництв на випуск цивільної продукції, створення додаткових робочих місць. За минулі роки в рамках програми конверсії були освоєні і розпочато випуск багатьох десятків нових видів промислової продукції і товарів народного споживання. Особливо велика робота в цьому напрямку проведена в ФНПЦ "Алтай", АПЗ "Ротор", Рубцовск машинобудівному заводі, "Геофізика", "Поліекс", "Барнаултрансмаш", Барнаульском верстатобудівному заводі. На Алтаї випускаються дизелі та дизельні генератори, вся гама погружних насосів для води, пластинчасті теплообмінники, пральні машини, електроінструмент, лакофарбові матеріали, медична і побутова техніка, композиційні матеріали. Освоєно виробництво унікальних посівних і ґрунтообробних комплексів, раніше не випускалися в Росії, і багато іншої продукції для підприємств різних галузей економіки і населення. На ВАТ "" Барнаултрансмаш "" іде активна робота з освоєння і початку масового виробництва дизельних двигунів для легкових автомобілів. Виконання заходів щодо реалізації програми конверсії дозволило забезпечити збільшення виробництва цивільної продукції в 1,5 рази в порівнянні з 1990 роком. Однак через вкрай слабке фінансування з федерального бюджету процесу конверсії відчутно заповнити по суті відразу випали величезні обсяги оборонного виробництва виявилося неможливим. На рівні адміністрації краю частина найбільш важливих для регіону проектів оборонних підприємств включається до складу пріоритетних напрямів розвитку промисловості краю. Серед них: організація серійного виробництва комплексу сільгоспмашин, що дозволяють здійснити перехід землеробства на нові прогресивні технології, організація виробництва гербіцидів, синтетичних миючих засобів, технічних засобів переробки сільгосппродукції.

Військово-промисловий комплекс представлений 12 підприємствами. У результаті проведеної конверсії оборонних підприємств здійснюється приріст потужностей з випуску цивільної продукції і товарів народного споживання. В останні роки налагоджено виробництво пральних і кухонних машин, телефонних апаратів, електроінструменту, різних медичних приладів і т.д., які раніше завозилися з інших регіонів країни. На підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості випускаються хімічні волокна, кордна тканина, автомобільні та авіаційні шини, формові і неформові гумові технічні вироби, технічний вуглець, лакофарбові вироби, розчинники, хімічні реактиви, різні товари народного споживання, вироби побутової хімії. Частка підприємств цієї галузі в промисловому виробництві становить близько 18%. Підприємства текстильної та легкої промисловості (у їх числі два найбільших в Сибіру - меланжевий і бавовняний) виробляють тканини бавовняні і лляні. панчішно-шкарпеткові. трикотажні і швейні вироби, взуття. Багато виробів відрізняються високою якістю і користуються підвищеним попитом у населення. Починаючи з 1991 року, початку радикальних економічних перетворень, промислові підприємства краю, як і в цілому Росії, переживають важкі часи. Порушені ритмічність основної частини підприємств, кооперовані зв'язку, хронічними стали простої виробництва через відсутність сировини, комплектуючих, є труднощі зі збутом готової продукції у зв'язку з неплатоспроможністю споживачів, триває спад виробництва. Глибина економічного спаду набагато вище, ніж у середньому по Росії і в більшості її регіонів. Найбільше падіння за роки реформ відбулося у легкій промисловості. Створилася залежність текстильних підприємств краю від узбецької бавовни. Ринки збуту продукції сільгоспмашинобудування традиційно були орієнтовані в результаті загальносоюзної спеціалізації на середньоазіатські республіки і Казахстан. Тепер це самостійні держави, які не потребують сільгосптехніки, виробленої в краї, в колишніх обсягах, до того ж з-за митних бар'єрів утруднені взаєморозрахунки за поставлену техніку. Повільно здійснюється конверсія оборонних підприємств, так як допомогу держави з федерального бюджету на його проведення з кожним роком слабшає. Заходи з перепрофілювання спецвиробництва на випуск цивільної продукції в останні роки здійснюються в основному за рахунок власних коштів і банківських кредитів, що при високій ставці відсотка і знижується платоспроможний попит споживачів ставить підприємства в надзвичайно складне фінансове становище, обумовлює подальший спад виробництва. У краї визначені перспективні напрямки по виходу з кризи і стабілізації промислового виробництва. Це:

• Розвиток підприємств тракторного і сільськогосподарського машинобудування (Програма "Алтайський трактор");

• Організація випуску обладнання і запчастин для агропромислового комплексу краю;

• Переведення підприємств текстильної та пов'язаних з ними підприємств легкої промисловості на місцеве натуральну сировину (льон, вовна, хімічні волокна), що дозволить зняти гостроту проблеми через брак сировини, що привезла (бавовни), завантажити наявні виробничі потужності, забезпечити зайнятість працівників (Програма " Тканина ").

Для здійснення намічених програм буде потрібно нормалізувати інвестиційний процес, створити умови для зростання інвестицій у промислове виробництво. Серед інших заходів пожвавлення роботи промисловості - формування крайового замовлення, який забезпечує діяльність цілої ланцюжку підприємств-суміжників. У поточному році він сформований на випуск 340 тракторів, 60 посівних грунтообробних комплексів та іншої сільгосптехніки для АПК краю на загальну суму 190 млн. рублів. Подібним чином формується крайової замовлення і на соціальні потреби краю. На підтримку товаровиробників краю направлений і прийнятий закон про пільгове оподаткування, що передбачає зниження до 50% податків в крайовій і місцеві бюджети за умови збільшення обсягів виробництва від досягнутого на одну чверть. Реалізація всіх перерахованих вище заходів вимагатиме посилення роботи в напрямі поліпшення якості та вдосконалення асортименту виробленої промислової продукції, технічного переозброєння, реконструкції та оновлення виробництв та основних фондів і в кінцевому рахунку дозволить подолати падіння промислового виробництва та створити передумови для його підйому.