Смекни!
smekni.com

Аналіз методики розслідування хабарництва (стр. 1 из 3)

Аналізметодикирозслідуванняхабарництва


ЗМІСТ

Вступ

1. Криміналістична характеристика хабарництва

2. Типові слідчі ситуації на початковому етапі розслідування

3. Планування розслідування в залежності від складних типових ситуацій (на прикладах з практики)

4. Особливості проведення окремих слідчих дій в залежності від складних слідчих ситуацій

5. Особливості використання спеціальний пізнань (в тому числі, призначення і проведення експертних досліджень)

Висновок

Список використаних джерел

ВСТУП

У Російській Федерації в умовах глобальних змін економічного, організаційного і ідеологічного характеру, реформування державного апарату питання дотримання законів та боротьби зі злочинністю є пріоритетними. На тлі цих процесів особливу кримінологічну гостроту і політичну значущість набуває протидія корупції.

Як найбільш небезпечною і поширеної форми прояву корупції виступає хабарництво.

Офіційна ж статистика даних злочинів не відображає фактичної поширеності досліджуваного явища.

Безпрецедентні масштаби хабарництва роблять украй руйнівний вплив на моральне здоров'я нації, формують негативний образ державного службовця, породжують у громадян впевненість у продажності публічної влади. Підривається авторитет органів державної влади, і правоохоронних органів у тому числі, знижується ефективність їх діяльності. У зв'язку з цим особливо недоречними виглядають спроби нівелювати суспільну небезпеку хабарництва, декриміналізувати окремі його види, поняття «хабар» підмінити «звичайної людською вдячністю».

У зв'язку зі змінами, що відбуваються в економіці, системі управління, соціальній сфері хабарництво зазнає значне модифікування, що не дозволяє розглядати його з точки зору традиційних теоретичних штампів як кримінально - правового, так і загально юридичного характеру.

Вищевикладене свідчить про те, що позначена тема дослідження досить актуальна в науковому плані і містить високий потенціал подальшого практичного застосування.

Головною метою і завданням дослідження, проведеного в роботі, є аналіз методики розслідування хабарництва.

У ході дослідження використовувалися результати вивчення спеціальної літератури та законодавства.

1. КРИМІНАЛІСТИЧНУ ХАРАКТЕРИСТИКА ХАБАРНИЦТВО

Хабарництво є одним з найбільш складних для розслідування злочинів.

По - перше, воно відбувається в більшості випадків за відсутності очевидців. Це пояснюється тим, що всі учасники злочину - хабародавець, взятко приймач і посередник - зацікавлені в скоєнні злочину і приймають всі заходи до приховування слідів своєї злочинної діяльності.

По - друге, тому що всі учасники злочину несуть кримінальну відповідальність за скоєне, вони зазвичай відмовляються давати правдиві показання, створюють своєрідну кругову поруку.

По - третє, нерідкі випадки хабарництва за здійснення законних дій. При цьому встановлення факту дачі - отримання хабара ускладнюється, тому що відсутні сліди (головним чином, у документах) здійснення незаконних дій, а законні дії, природно, не завжди свідчать про злочин.

По - четверте, у ряді випадків хабарники пов'язані з розкрадачами державного, муніципального та приватного майна та іншими особами, які вчиняють економічні злочини, і викрити нерідко розгалужену і глибоко законспіровану групу злочинців дуже складно.

По - п'яте, у порівнянні з іншими злочинами при розслідуванні хабарництва порівняно невеликий обсяг доказів, в більшості випадків звинувачення будується на непрямих доказах, оцінка яких представляє значні труднощі.

У сучасних умовах змінилася якісна характеристика хабарництва: суми хабарів незмірно зросли в порівнянні з тими сумами, які передавалися в колишні роки. Змінився і предмет хабара. В умовах інфляції та дефіциту хабара найчастіше даються не грошима, а цінними предметами: меблевими гарнітурами, автомобілями, коштовностями тощо Нерідкі факти оформлення на роботу одержувача і його близьких при фактичному невиконанні ними будь - яких обов'язків. У комерційні структури зараховуються посадові особи з числа працівників виконавчої влади, банківські працівники, податкові інспектори та ін..

У зв'язку з новими функціями банків з видачі ліцензій комерційним структурам на банківську діяльність, надання позик, кредитів, видачу готівкових грошей, оформлення інших фінансових операцій акціонерним товариствам, спільним підприємствам, акціонерним комерційним банкам хабарі даються банківським працівникам. Відомі факти хабарництва серед працівників недавно створених податкових інспекцій. З'явилися випадки хабарництва при приватизації житла, головним чином за зниження вартості приватизованих квартир, оформлення приватизації та ін Цілком реальний прогноз про подальше поширення хабарництва за зниження вартості приватизованого майна, надання пільг за користування землею, виділення кращих земельних наділів, виробничих фондів при виході з колгоспів і радгоспів, завищення частки в неподільний фонд підприємства при його розділі або ліквідації. Працівники місцевих адміністрацій, префектур та мерій отримують хабарі за реєстрацію акціонерних товариств, спільних підприємств та інших комерційних структур, особливо за виділення їм приміщень. Хабарі даються за перерахування державних безготівкових грошей на рахунки акціонерних товариств і спільних підприємств з подальшим вилученням готівки та його поділом.

Працівники торгівлі отримують великі суми хабарів за відпустку перекупникам необмеженої кількості товарів, минаючи торгові зали, для подальшого їх перепродажу. У зв'язку з введенням численних обмежень на ввіз і вивіз різноманітних товарів за кордон хабарництво отримало певне поширення серед працівників митної служби. Відомі випадки отримання хабарів посадовими особами бірж за першочергове включення продукції в реалізацію, вигідне визначення стартової ціни продукції, що реалізовується через біржі.

хабарництво слідчий розслідування

2. Типові слідчі ситуації на початковому етапі розслідування

Криміналістична методика виділяє три типові слідчі ситуації, в умовах яких зазвичай здійснюється розслідування хабарництва:

1) ознаки хабарництва встановлені в результаті оперативно - розшукової діяльності, і суб'єкти злочину (хабародавець, взятко приймач , посередники) нічого про це не знають;

2) мала місце явка з повинною хабародавця, готового надати сприяння органам розслідування у викритті взятко приймач (тобто тільки взятко приймач не інформований про те, що правоохоронні органи мають у своєму розпорядженні відповідної інформацією);

3) інформація про факти хабарництва йди інших проявів корумпованості чиновників надійшла до правоохоронних органів з офіційних джерел, у зв'язку, з чим взятко приймачу і хабародавцю стало відомо про порушення проти них кримінальної справи.

3. ПЛАНУВАННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД складається типова СИТУАЦІЙ (на прикладі з практики)

Процесу планування розслідування хабарництва властиві дві характерні риси:

по - перше, на самому початку розслідування в більшості випадків є достатні фактичні дані, необхідні для складання розгорнутого плану розслідування;

по - друге, як правило, висувається порівняно невелика кількість версій.

Слідчі версії будуються із приводу реальності або удаваності події дачі - отримання хабара, наявності чи відсутності факту її вимагання, кількості епізодів хабарництва, кількості і ролі причетних до цього осіб, наявності зв'язку даного злочину з іншими злочинами (наприклад, посадовою підробкою, розкраданням) і деяких інших обставин.

Плануючи первинні слідчі дії, слід визначити сферу, напрямки, методи виявлення доказів.

Для розслідування хабарництва характерні наступні напрямки пошуку доказів:

1) установа (підприємство, організація), в якому працює взятко приймач;

2) місце проживання одержувача;

3) місце проживання та роботи хабародавця;

4) місце проживання та роботи посередника;

5) місце проживання зв'язків учасників хабарництва.

4. ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДЧИХ ДІЙ ЗАЛЕЖНО ВІД слідчої ситуації

Типовими для початкового етапу розслідування хабарництва слідчими діями є:

1) допит заявників;

2) затримання злочинців на місці злочину;

3) обшуки у взятко приймач, хабародавця й посередника, накладення арешту на майно з метою забезпечення вироку суду;

4) огляд документів за місцем роботи взятко приймача й хабародавця, у необхідних випадках виїмка цих документів;

5) огляд предмета хабара;

6) огляд місця події;

7) допит підозрюваних.

Допит заявників.

Заявниками можуть бути:

- Хабародавець;

- Особи, у яких вимагає хабар і які вирішили про це повідомити в компетентні органи;

- Посадові особи, яким пропонують хабар;

- Громадяни, яким стало відомо про хабарництво.

У процесі допиту заявника, не є учасником злочину, з'ясовується все відоме йому про факт хабарництва. Якщо він був очевидцем злочину, у нього з'ясовується, де, коли, в чиїй присутності воно було скоєно, у чому полягали дії хабарників до передачі хабара і після її вручення.

Допитуючи заявника, якому відомі службові дії одержувача, доцільно встановити, який порядок здійснення того чи іншого службового дії посадової особи, за яке була вручена або вимагав хабар, які конкретно дії здійснило посадова особа, яка підозрюється в отриманні хабара, в яких документах можна знайти сліди здійснення цієї дії або утримання від нього, що свідчать про зацікавленість цієї посадової особи, чи відомі допитуваному інші факти хабарництва і т. д. У ході допиту хабародавців, тільки що вручили хабар і добровільно про це заявили в органи внутрішніх справ або прокуратури, а також хабародавців, у яких вимагав хабар, докладно з'ясовуються всі обставини дачі ними хабара. Особливо докладно необхідно з'ясувати ознаки предмета хабара. Якщо в якості предмета хабара використовувалися гроші, то слід встановити суму врученої хабара, якими купюрами були вручені гроші, які характерні особливості переданих грошей (пом'ятості, потертості, помарки, написи, плями та ін.)