Смекни!
smekni.com

Інформаційно-аналітична стадія процесу здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності (стр. 1 из 5)

державний контроль перевірка

Інформаційно-аналітична стадія процесу здійснення державного контролю у сфері господарської діяльності


Інформаційно-аналітичні дії посідають центральне місце в процесі державного контролю у сфері господарської діяльності, оскільки саме у ході їх здійснення отримується основна інформація, яка становить зворотній зв’язок у державному управлінні та покладається в основу прийняття нових управлінських рішень щодо коригування діяльності управлінської системи. Все це обумовлює її системоутворюючу роль у контрольному провадженні, висвітлює сутнісний прояв контролю.

Особливість цих дій полягає у тому, що перебіг строку їх здійснення встановлений законодавством. Зокрема, зазначене стосується термінів проведення перевірок. При цьому вони відрізняються як залежно від виду перевірки, так і залежно від особливостей самого підконтрольного об’єкта.

Законом № 877 встановлено, що строк здійснення планової перевірки не може перевищувати 15робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва – 5 робочих днів, якщо інше не передбачено законом. А строк здійснення позапланової перевірки не може перевищувати 10 робочих днів, щодо суб’єктів малого підприємництва – 2 робочі дні. При цьому подовження зазначених термінів не допускається.

Закон України “Про державну податкову службу в Україні” містить зовсім інший підхід до визначення термінів проведення перевірок дотримання податкового законодавства. По-перше, ним визначена тривалість планових перевірок у 20 робочих днів із можливістю подовження терміну ще на 10 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – 10 робочих днів з подовженням ще до 5 робочих днів. Тривалість позапланових перевірок встановлюється у 10 робочих днів із можливістю подовження ще на 5 робочих днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – 5 робочих днів із продовженням на 2 робочі дні.

Термін перевірки дотримання вимог пожежної безпеки визначає керівник органу Держпожбезпеки, виходячи з характеристики об‘єкта [4]; з урахуванням об’єкта перевірки та очікуваного обсягу роботи, необхідного для виконання поставленого завдання визначаються строки проведення перевірок дотримання вимог антимонопольно-конкурентного законодавства [11].

Загальні повноваження органів державного контролю як на інформаційно-аналітичній стадії контролю, так у процесі здійснення такого в ціломурегламентовано положеннями Закону України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”. Втім, інші нормативно-правові акти, що регламентують процес здійснення окремих видів контролю, деталізують та доповнюють положення Закону в частині контрольних процедур.

Узагальнено розглядаючи інформаційно-аналітичну стадію контролю у сфері господарської діяльності в межах окремих процесуальних дій, які послідовно вичиняються на ній та формують етапи, сукупність яких складається у стадію. Повноваження контролюючих органів на інформаційно-аналітичній стадії, залежно від предмета спрямованості (мети) та послідовності їх використання на розглядуваній стадії контролю у сфері господарської діяльності можна певним чином об’єднати, сформувавши при цьому окремі етапи. Серед таких у порядку виникнення слід виокремити:

1. Вирішення організаційних питань.

2. Ознайомлення з документами.

3. Отримання пояснень, довідок.

4. Відвідування й огляд виробничих приміщень.

5. Вимоги щодо проведення інвентаризацій, перевірок.

6. Експертиза.

7. Застосування заходів адміністративного примусу.

8. Підготовка акта перевірки.

При цьому окремі з наведених етапів є факультативними. Їх наявність обумовлюється предметом перевірки та станом справ на підконтрольному об’єкті. До таких слід віднести проведення внутрішніх інвентаризацій, перевірок, експертизи. Останній етап скоріше є не правом, а обов’язком органів контролю.

Вирішення організаційних питань. Кожна перевірка починається з пред’явлення керівникові суб’єкта господарювання розпорядчих документів на проведення перевірки. Такими є направлення на перевірку з наданням його копії, службове посвідчення, а для перевірок, які проводяться органами АМК – розпорядження, доручення та план. При проведені позапланових виїзних перевірок працівники ДПС повинні надати копію наказу, в якому зазначаються підстави проведення позапланової виїзної перевірки, дата її початку та дата закінчення [13]. Крім іншого, обов’язковим є заповнення Журналу реєстрації перевірок (за наявності його у суб’єкта господарювання).

Право органів контролю на ознайомлення з документами, отримання пояснень і довідок у загальному вигляді закріплено Законом № 877.

Так, податковим органам надано право під час проведення перевірок перевіряти у фізичних осіб документи, що посвідчують особу.

Отримання копій необхідних документів, які характеризують якість продукції, сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, що використовуються для виробництва цієї продукції, закріплено за посадовими особами Держспоживстандарту положеннями Закону України “Про захист прав споживачів” [1] та в узагальненому вигляді Декретом Кабінету Міністрів України “Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення” [18]. Крім того, останні наділені правом одержувати від керівника (власника) суб’єкта господарювання відомості щодо характеристики суб’єкта господарювання, у тому числі щодо: назви; поштової адреси; номера телефону (факсу); прізвища, ім’я та по-батькові керівника (власника); дозвільних документів на провадження певного виду діяльності; режиму роботи; свідоцтва про державну реєстрацію; свідоцтва про реєстрацію платника податків; даних про банківські реквізити [12].

Держцінінспекція наділена правом: проводити відповідно перевірку бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій, показників, що відображаються у розрахункових документах, пов’язаних із формуванням, встановленням та застосуванням цін; знайомитися з установчими документами та свідоцтвом про державну реєстрацію; перевіряти у посадових осіб, відповідальних за формування, встановлення та застосування цін, документи, що посвідчують особу; проводити перевірку достовірності даних, наведених у документах із питань порядку формування, встановлення та застосування державних фіксованих та регульованих цін [10].

Залежно від завдання і мети перевірки антимонопольно-конкуретного законодавства у керівництва об’єкта перевірки запитуються документи, письмові та усні пояснення та іншу інформацію, що стосується завдань та мети перевірки, зокрема:

1) рішення органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, що перевіряються, протоколи нарад і засідань їхніх структурних підрозділів;

2) відомості щодо структури об’єкта перевірки із зазначенням прізвищ, імен, по-батькові керівників структурних підрозділів, їхніх посад, номерів службових телефонів;

3) протоколи нарад органів влади управління та контролю, протоколи загальних зборів акціонерів і засідань правління, спостережної ради, виконавчого та наглядового органу суб’єкта господарювання;

4) вхідну та вихідну документації, враховуючи тексти факсів і телефонограм, матеріали діловодства всіх підрозділів об’єкта перевірки;

5) накази, розпорядження, резолюції керівництва об’єкта перевірки;

6) переліки всіх підприємств, організацій, фінансових установ та інших юридичних осіб в Україні і поза її межами, в яких суб’єкт господарювання володіє частками;

7) переліки акціонерів (учасників) суб’єкта господарювання;

8) відомості про основні види діяльності суб’єкта господарювання з даними щодо обсягів виробленої та реалізованої продукції, їх часток на відповідному товарному ринку;

9) відомості про собівартість виробленої продукції та їх відпускну вартість;

10) документи бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

11) угоди, підписані суб’єктами господарювання та перелік споживачів (суб’єктів господарювання) за видами продукції тощо [5].

Держпожбезпеки може перевіряти наявність документів, які дають право на виконання пожежонебезпечних робіт, одержувати безплатно відомості і документи, які характеризують стан пожежної безпеки на об’єктах, дані про пожежі, технічну документацію на розроблення і виготовлення пожежонебезпечних приладів, обладнання та іншої продукції, речовин і матеріалів, іншу інформацію з питань, які належать до компетенції держпожнагляду [13]. Наприклад, наявність об‘єктів (приміщень), які здаються в оренду, та укладення відповідних договорів оренди [у частині, що стосується відповідальності за забезпечення пожежної безпеки об‘єкта (приміщення)], а також наявність на орендованих об‘єктах (приміщеннях) дозволів на початок роботи [4].

Контроль у процесі використання праці найманих працівників проводиться шляхом перевірки бухгалтерських документів про нарахований заробіток та інші виплати, повноти нарахування страхових внесків, платіжних документів про перерахування сум страхових внесків на рахунок Фонду, розрахункових документів, касових документів [8].

Працівники Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України перевіряють бухгалтерські документи про нарахований заробіток та інші виплати, повноту нарахування страхових внесків, платіжних доручень про перерахування сум внесків та інших платежів на рахунок Фонду, розрахункові документи на проведені виплати, відповідність фінансових звітів за коштами Фонду балансовим рахункам “Розрахунки за страхуванням” [6].

Представники Фонду соціального страхування із тимчасової втрати працездатності під час проведення перевірок мають право перевіряти у страхувальників бухгалтерські документи щодо повноти нарахування страхових внесків на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні й компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які є базою для нарахування страхових внесків відповідно до чинного законодавства, платіжні доручення про перерахування сум страхових внесків та інших платежів на рахунок Фонду, касові документи про сплату часткової (повної) вартості путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення, оплачених за рахунок коштів Фонду, видаткові документи на проведені виплати і перерахування, акти розслідування нещасних випадків невиробничого характеру (за наявності), відповідність даних фінансових звітів за коштами Фонду балансовим рахункам “За соціальним страхуванням” [5].