Смекни!
smekni.com

Недобросовісна конкуренція (стр. 1 из 3)

Реферат

з дисципліни: Господарське право

на тему: Недобросовісна конкуренція

Дніпропетровськ 2008р.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України « Про захист від недобросовісної конкуренції», неправомірним є використання без дозволу уповноваженої на те особи чужого імені, фірмового найменування, знаків для товарів і послуг інших позначень, а також рекламних матеріалів, упаковки товарів, назв літературних, художніх творів, періодичних видань, вказівок походження товарів, що може призвести до змішування з діяльністю іншого господарюючого суб’єкта (підприємця), що має пріоритет на їхнє використання.

Таке ж визначення недобросовісної конкуренції містять і статті 32, 33 Господарського кодексу України.

Наприклад, пунктами 1,3,4 ст. 5 Закону ,,Про охорону прав на промислові зразки” № 3689 встановлено, що: правова охорона надається знаку, що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності й моралі та на який не поширюється підстави для відмови в наданні правової охорони, що встановлені цим Законом: право власності на знак засвідчується свідоцтвом: наданий обсяг правової охорони визначається зображенням знака й переліком товарів і послуг, внесеним до Реєстру, і засвідчується свідоцтвом з наведеними в ньому копією внесеного до Реєстру зображення знака й переліком товарів і послуг.

Відповідно до ст. 16 зазначеного Закону свідоцтво надає його власникові право використовувати знак та інші права, визначені цим Законом. Використанням знака вважається нанесення його на будь-який товар, для якого знак зареєстрований, упаковка, в якій міститься такий товар, вивіска, пов'язана з ним, етикетка, нашивка, бірка або інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням знака з метою пропозиції для продажу, продаж, імпорт (ввіз) і експорт (вивіз) тощо.

Використання запатентованого промислового зразка винятково в межах, визначених абзацом 3 п. 2 ст. 20 Закону України ,,Про охорону прав на промислові зразки” (виготовлення виробу із застосуванням запатентованого промислового зразка та інше введення його в цивільний обіг або зберігання такого виробу з зазначених цілях), не є порушенням прав власника свідоцтва на знак для товарів і послуг.

Водночас власник зареєстрованого знака для товарів і послуг має право з дотриманням приписів ст. 16 Закону № 3689 (зокрема пунктів 4, 5, 6) заборонити використання запатентованого іншою особою промислового зразка (позначення тотожного або схожого настільки, що його можна поплутати зі знаком) щодо наведених у свідоцтві товарів або товарів, родинних із наведеними у свідоцтві.

Торгова марка

Перш ніж перейти до питання недобросовісного використання конкурентами розкрученої торгової марки пропоную розглянути що таке торговельна марка. Цікавий і вартий уваги аналіз поняття торгової марки з маркетингового, а не юридичного погляду, розглянута на сайті «Ділова преса - з публікації - Кому й нізащо потрібна торгова марка?”.

Торгова марка у вузькому значенні слова - це назва, букви, слова, знак, символи, що позначають конкретний виріб або послугу (або ряд виробів або послуг) конкретного продавця (тобто, що мають єдине походження) для відмінності від конкурентів. До того ж під знаком і символом може матися на указі не тільки графічні зображення, але й звуки, кольори, заходи тощо. Є кілька типів позначень марок:

- фірмове найменування (назва) - це слово або група букв або слів, які можуть бути вимовлені:

- фірмовий знак (зображення) - це символ, малюнок, відмітний колір, їхня комбінація;

- торговий знак - це фірмове найменування, фірмовий знак, їхнє сполучення, які захищені юридично.

Поняття торгової марки в широкому значенні складається з безлічі факторів. Це й історія створення фірми, і авторитет її керівників, і взаємини з персоналом, і якість продукту, що провадиться, і точне розміщення його на ринку.

Торгова марка створює такі перевага своєму власникові:

- полегшує конкуренцію з іншими товарами;

- привертає увагу споживачів до нових товарів;

- охороняє його товари від небажаної імітації;

- служить юридичним захистом;

- може допомогти в роботі з різними групами споживачів;

- створює коло постійних покупців;

- допомагає впливати на споживачів;

- допомагає поширити успіх марки на інші товари;

- є капіталом;

- дає еластичний відгук на зменшення ціни (збільшення продажів) і нееластичний відгук на збільшення ціни (збереження обсягу продажів);

- підвищує рентабельність і ефективність реклами;

- забезпечує підтримку торговцями.

Можна перелічити такі недоліки торгової марки:

- Створення марки вимагає доволі значних коштів, які витрачаються на розробку ідеї, дизайну, упаковка, на реєстрацію.

- Підтримка марки також вимагає значних видатків (це передусім видатки на рекламу).

- Якщо один із товарів, поширених під цією торговельною маркою, зазнав невдачі, це може ушкодити поширенню й іншим товарам. До того ж. якщо на розкручування торгової марки йде багато часу, то зниження іміджу торгової марки відбувається надзвичайно швидко.

- Підтримка іміджу торговельної марки ставить постійні вимога до підтримки якості товарів.


Торгова марка й бренд

Розглянемо тепер трохи інший підхід до питання: що таке торгова марка? Є кілька типів позначень марок. Фірмове найменування (назва) - це слово або група букв або слів, які можуть бути вимовлені. Фірмовий знак (зображення) - це символ, малюнок, відмітний колір. їхня комбінація. Торговий знак - це фірмове найменування, фірмовий знак. їхнє сполучення. які захищені юридично.

А що таке бренд? І чим він відрізняється від торгової марки?

Бренд - це не просто торгова марка, а успішна, популярна торгова марка, що має постійне коло лояльних споживачів. Для того, щоб торгова марка перетворилася в бренд. її власник має докласти значних зусиль. Вони повинні бути спрямовані як на сам товар або послугу (у першу чергу, на підтримку їхньої якості), так і на рекламу торгової марки. До того ж у свідомості споживача виникає «міф бренда», що постійно перетвориться залежно від зусиль власника, дій конкурентів, змін ситуації на ринку. Важливо пам'ятати, що бренд - поняття не юридичне, що брендом може стати і товар, не захищений юридично, і, навпаки, захищений юридично торговий знак необов'язково стає брендом. Потрібно не забувати, що хоча сам торговий знак залишається незмінним - таким, яким його створив власник, міф бренда постійно змінюється.

Підтримка марки потребує значних видатків, у першу чергу, на рекламу. Якщо один із товарів, поширених під цією торговою маркою, зазнав невдачі це може ушкодити поширенню й іншим товарам. До того ж якщо на розкручування торгової марки йде багато часу, то погіршення іміджу торгової марки відбувається надзвичайно швидко. Підтримка іміджу торгової марки ставить постійні вимоги до якості товарів.

Які є основні види торгових марок? По-перше, марка виробника, тобто марка, створена виробником товару, що йому ж належить. Більша частина реалізованих товарів за багатьма видами продукції належить до цього типу. По-друге, є марка продавця (приватна марка), створена посередником, дилером або магазином, що належить їм. Такі марки привабливі для покупців, орієнтованих на покупку товарів за більш низькими цінами. По-третє, ліцензійна марка, що не належить власникові товару, - він користується нею, відраховуючи певну плату власникові марки (наприклад, використання імен героїв мультфільмів або відомих особистостей). І нарешті, є спільна марка, що використовується двома різними компаніями. Звичайно, спільне використання виникає, коли поєднуються торгові марки відомих компаній для одного товару. Є, звичайно, й інші товари - під марками, що містять назву самої продукції, а не виробників або дилерів, вони звичайно більш дешеві й менш якісні, ніким не рекламуються й одержують другорядні місця в торгових залах.

Чи є сенс використовувати кілька видів марок? Очевидно, так. тому що у різних видів марок є свої переваги й недоліки. Наприклад, деякі виробники, що працюють на російському ринку, використовують дві марки - власну й ліцензійну (компанія «Трансмарк» - власна пивна марка «Золота бочка», а також чеські й німецькі ліцензійні марки). На ліцензійну марку припадає близько 15 % виробництва, але відпускні ціни вищі на 20-80 % і можна заощаджувати на рекламі.

Чи треба мати окремі назви для кожного товару? Таку марочну стратегію вибирають, якщо є необхідність створити відчуття конкуренції між різними марками і якщо товари розраховані на різні групи споживачів. Коли товари мають відмінну якість, ми можемо «застрахуватися» за допомогою окремих назв на випадок, якщо один із продуктів зазнає невдачі. Нові марки доводиться створювати також за таких варіантів, коли існуюча торгова марка не може бути використана для нового товару. Наприклад, дуже невдалим виявилася поява на ринку супу «Саdbury» і собачого корму «Неіnz» (ці марки належали завжди до інших видів товарів). Споживачі на «чужих» ринках не підготовлені до сприйняття нової торгової марки, у них немає ніяких позитивних асоціацій пов'язаних з нею. Можна сполучити переваги різних марочних стратегій. Часто використовують обидві стратегії одночасно - корпоративний бренд (,,зонтичний”) і бренд окремих товарів. У цьому випадку поєднуються такі якості, як позитивний імідж корпоративного бренда й характерні властивості самого продукту.

Також обов'язковою умовою успішного просування, крім якості товару, є його зовнішня привабливість, упаковка й елементи впізнавамості. До того ж упаковка відіграє важливу роль не тільки в процесі збуту товару, але й у процесі його виробництва. Якісне пакування дає змогу зберегти й з мінімальними витратами довести до споживача продукцію у відповідному вигляді, і часто впливає на споживчий вибір у «момент істини» - при прийнятті рішення на користь придбання певного товару.