Смекни!
smekni.com

Способи збирання доказів на досудових стадіях кримінального процесу (стр. 1 из 4)

Способи збирання доказів на досудових стадіях кримінального процесу


Характерною ознакою доказування є те, що обов’язок чи право його здійснення належить тільки суб’єктам кримінального процесу. Безпосередньо, їх діяльність визначає зміст доказування, робить його живим і персоніфікованим. Доказування прийнято розуміти й у зобов’язуючому значенні – як обов’язок збирання, перевірки й оцінки доказів з метою встановлення істини та як обов’язок обґрунтувати свої висновки за допомогою доказів. Природно, що цей обов’язок лежить на державних органах, що здійснюють доказування, – слідчому, прокуророві, суду, хоча зміст його для кожного з цих органів – різний [2, с. 60]. Зазначена позиція знайшла своє відображення і у кримінально-процесуальному законі, де у ст. 22 зазначено, що суд, прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, не вправі перекладати обов’язок доказування на обвинуваченого. В діяльності прокурора та суду переважними є такі елементи доказування як перевірка, дослідження та оцінка зібраних доказів у кримінальній справі. Специфічність діяльності слідчого як суб’єкта доказування полягає в тому, що йому, в першу чергу, потрібно зібрати (закріпити) докази, а вже потім, на підставі їх перевірки та оцінки – сформулювати висновки та прийняти рішення в справі. Крім того, результати його діяльності з доказування підлягають прокурорському нагляду, судовому та відомчому контролю, можуть бути оскаржені заінтересованими суб’єктами доказування.

Досудове провадження складається із двох стадій – порушення кримінальної справи і досудове розслідування.

Порушення кримінальної справи являє собою початкову стадію кримінального процесу, зміст якої становить діяльність з прийняття, реєстрації, розгляду, перевірки заяв та повідомлень про злочини, прийняття по них рішень, з’ясування наявності або відсутності підстав для порушення кримінальної справи.

Донедавна більшість процесуалістів і криміналістів не піддавали сумніву назву першої стадії кримінального процесу [4]. Однак з середини 80-х років різні автори звертали увагу на її недосконалість. Так, А. Я. Дубинський зазначав, що її доцільно іменувати стадією вирішення питання про порушення кримінальної справи [6, с. 5]. При цьому наголошується, що по матеріалах, які надійшли до органів внутрішніх справ, може бути прийняте рішення не лише про порушення кримінальної справи, але й про відмову в порушенні кримінальної справи відповідно до частини другої статті 97 КПК України за наявності обставин, передбачених у статті 6 КПК України.

Схожою є пропозиція П. П. Підюкова. Акцентуючи увагу на невдалій назві першої стадії кримінального судочинства, він вважає, що для точного виразу сутності і тих рішень, які при цьому приймаються, її доцільно іменувати стадією вирішення питання про необхідність розслідування. Підсумковим рішенням, на думку цього автора, можуть бути не лише рішення про початок розслідування кримінальної справи, але й про відмову в провадженні розслідування [15, с. 9].

В. М. Тертишник пропонує іменувати цю стадію стадією дізнання [2, с. 51].

Л. М. Лобойко та В. С. Зеленецький пропонують іменувати її дослідчим провадженням [9, с. 14].

Зокрема, В. С. Зеленецький вказує на те, що даний процес передує слідчому і тому його необхідно розглядати як самостійний процес і називати «дослідчим кримінальним процесом» [8, с. 77].

В. Т. Маляренко висловив точку зору про те, що стадію порушення кримінальної справи необхідно замінити стадією перевірки і вирішення заяв і повідомлень про злочини. Свою позицію вчений пояснює тим, що орган дізнання, дізнавач, слідчий, прокурор і суд повинні починати кримінально-процесуальну діяльність лише на основі достатніх даних про наявність у діянні особи ознак злочину, отриманих або безпосередньо виявлених ними, за відсутності обставин, які виключають провадження у кримінальній справі [1, с. 25].

Завданнями стадії порушення кримінальної справи є: прийняття; реєстрація, розгляд, перевірка заяв та повідомлень про злочини, прийняття по них рішень, виявлення та попередження злочинів. Засобами вирішення цих завдань є процесуальні дії, спрямовані на одержання доказів і захист прав та законних інтересів громадян та юридичних осіб [2, с. 390]. Особливості пізнавальної ситуації накладають відбиток на способи вирішення цієї задачі. Специфіка їх, як уявляється, полягає у наступному:

- основним способом отримання фактичних даних про вчинення злочину є прийняття уповноваженими органами держави повідомлень від громадян, підприємств, установ, організацій, та посадових осіб. З метою усунення перешкод для отримання цих даних законодавець обмежується мінімальними вимогами відносно форми повідомлень. Не можна повернути заяву або повідомлення про злочин з вказівкою на необхідність «дооформити» з мотиву недостатності відомостей, які в ньому містяться або документів, які додані.

- відзначена особливість закономірно породжує неповноту інформації, яку отримують, в зв’язку з чим виникає необхідність витребування додаткових фактичних даних. Процесуальні дії, які використовуються для цього повинні бути максимально вільні від примусу та, зокрема, від вторгнення у сферу особистісних інтересів громадян. Саме тому закон забороняє провадження слідчих дій у даній стадії (виключенням є огляд місця події, зняття інформації з каналів зв’язку та накладення арешту на кореспонденцію).

- оскільки діяльність органів, уповноважених на порушення кримінальної справи, нерідко дає їм можливість безпосереднього виявлення ознак злочину – вона також служить джерелом отримання фактичних даних про ознаки злочину [6, с. 48].

Отже, способи збирання фактичних даних на стадії порушення кримінальної справи визначені законом з урахуванням вимог публічності та недоторканності особистості. В силу принципу публічності орган, уповноважений на порушення кримінальної справи, не вправі залишити без уваги жоден сигнал про вчинення злочину, реагуючи на нього з максимальною активністю та швидкістю. Наказ МВС України № 1155 від 04.10.2003 р. «Про вдосконалення реагування на повідомлення про злочини, інші правопорушення і події та забезпечення оперативного інформування в органах і підрозділах внутрішніх справ» регламентує основні положення щодо дій працівників ОВС у зв’язку з отриманням заяви чи повідомлення про злочини.

Але, необхідно зазначити, що активність реагування не сумісна з покладанням на заявника обов’язку обґрунтувати наявність ознак злочину. Обидві ці вимоги вказують на те, що способи отримання інформації про вчинений злочин повинні бути простими, вільними від формальностей, які можуть ускладнити звернення громадян та організацій до правоохоронних органів. Способи поповнення вже отриманих фактичних даних також не повинні бути надмірно складними, які вимагають тривалих витрат часу.

Слід мати на увазі, що іноді сигнали про вчинення злочину не підтверджуються. В таких випадках застосування пізнавальних прийомів, які супроводжувались би примусом, було б невиправданим, необґрунтовано обмежуючим права громадян.

Теорія і практика в значній мірі розходяться у визначенні підстав прийняття рішення про проведення попередньої перевірки. В юридичній літературі відмічається, що підставою для її початку є відсутність в поводі до порушення кримінальної справи достатніх даних, які вказують на ознаки кримінально-караного діяння. Якщо ж вони містяться, то питання про порушення кримінальної справи повинно вирішуватися негайно і без провадження перевірочних дій. У практичній же діяльності, навпаки, здійснення попередньої перевірки інформації про злочин не вважається винятковим і перевірка здійснюється незалежно від обсягу фактичних даних, викладених у заяві та повідомленні про злочин. Відсутність в законі вказівок на підстави провадження попередньої перевірки заяв та повідомлень про злочини призводить до формування у правозастосовувача психологічної установки на обов’язковість виконання перевірочних дій, на виявлення більшого обсягу фактичних даних про подію, тому в ряді випадків перевірка здійснюється без необхідності. Але подібна практика виправдовується тим, що заяви і повідомлення, які надходять до ОВС містять недостатні відомості для прийняття будь-якого об’єктивного процесуального рішення [14, с. 13]. Тому, вважаємо, що на законодавчому рівні необхідно закріпити підстави для проведення перевірки заяв і повідомлень про злочин.

Розгляд заяв і повідомлень в ОВС здійснюється відповідно до Наказу МВС України № 400 від 14.04.2004 р. «Про затвердження і введення в дію Інструкції «Про порядок приймання, реєстрації, та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються». Крім цього діє Наказ МВС України № 1177 від 10.10.2004 р. «Про затвердження Положення про порядок роботи зі зверненнями громадян і організації їх особистого прийому в системі Міністерства внутрішніх справ України».

При вивченні кримінальних справ, було встановлено, що у 92% випадків проводилась додаткова перевірка, у 63% з яких перевірка була проведена у строк до трьох діб, а у 29% кримінальних справ – у строк до десяти діб. Найчастіше причинами проведення перевірки заяв і повідомлень про злочин є: необхідність встановлення суми спричинених збитків, проведення відомчих досліджень (наприклад, встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин та ін.), проведення ревізій, витребування матеріалів, характеризуючих особу, яка вчинила злочин тощо.

Отже, попередня перевірка може переслідувати наступні цілі: встановлення законності приводу до порушення кримінальної справи; уточнення даних, які вказують на ознаки злочину; з’ясування наявності обставин, що виключають провадження у справі [10, с. 143].

У зв’язку з викладеним виникає питання: який характер має діяльність органів розслідування в ході перевірки заяв і повідомлень про злочини? Чи являються зібрані при цьому матеріали доказами, а якщо ні, то яке значення вони мають в кримінальному процесі?